שתף קטע נבחר

פסיכומטרי: לפעמים גם ארבע בחינות לא מספיקות

הם למדו לבד, ניסו לקחת קורס הכנה, וכלום לא עזר, עד שהם לא עשו את המבחן המייגע שוב ושוב בדרך לקבל את הציון הנכסף שיספיק להם להתקבל לתואר שהם רצו. הכירו את האנשים שעשו פסיכומטרי יותר משלוש פעמים - וגם זה לא תמיד הספיק להם

למרות שהמבחן הפסיכומטרי הפך לאימת המועמדים ללימודים אקדמיים עם השנים, יש כאלה שלא נרתעים לגשת אליו שלוש ואפילו ארבע פעמים בדרך לקבלה למסלול הלימודים הנחשק. הסיבה היא לא פטיש ביזארי לכתיבת מבחן במשך כשלוש שעות, אלא רף הציונים הגבוה הנדרש לתחומי לימוד מסוימים כמו רפואה, משפטים ופסיכולוגיה, ובשנים האחרונות גם למקצועות עזר-רפואיים כמו פיזיורתפיה.

 

פסיכומטרי - כתבות נוספות בנושא:

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

הבחינה הפסיכומטרית נערכת חמש פעמים בשנה על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה: באוקטובר, דצמבר, פברואר, אפריל ויולי. הבחינה כוללת שמונה פרקים וכל נבחן מקבל שלושה  ציונים: חשיבה כמותית (החלק הריאלי), חשיבה מילולית (החלק ההומני) ואנגלית.

 

בשנתיים האחרונות התבצעו שתי רפורמות מרכזיות בבחינה; הראשון, הוספת מטלה של כתיבת חיבור לפרק המילולי. השני, מתן שני ציונים כלליים נוספים מעבר לציון הכללי הרגיל - לחלק ההומני ולחלק הריאלי.

 

כנגד כל הסיכויים

אבל מתברר שמועמדים ללימודים שבוחרים להיבחן בפסיכומטרי פעם נוספת, יוצאים נגד כל הסיכויים. נתוני המרכז הארצי לבחינות והערכה משנת 2011, מגלים כי ממוצע הציונים לניגשים בפעם הראשונה הוא 526, בפעם השנייה 546, בפעם השלישית 549, בפעם הרביעית 550, בפעם החמישית 553 ובפעם השישית ומעלה 573. כלומר, יש שיפור מסוים של כ-20 נקודות לניגשים בפעם השנייה, אך זהו שיפור מינורי למדי.

 

נתוני המרכז הארצי לבחינות והערכה משנת 2011 ()
נתוני המרכז הארצי לבחינות והערכה משנת 2011

 

בנוסף לשיפור בציון, שלא ברור עד כמה הוא יעלה ממבחן למבחן, דילמה נוספת נוגעת להשתתפות החוזרת בקורס ההכנה לבחינה, שעלותו מגיעה פעם לאלפי שקלים, מעבר לעלות הרישום לבחינה עצמה שמסתכמת בכ-500 שקל בכל פעם.

 

המרכז הארצי לבחינות והערכה ערך מחקר ובדק עד כמה דרכי ההכנה השונות לבחינה מסייעות לנבחנים: השיפור הממוצע בקרב המתכוננים בכוחות עצמם לבחינה הוא כ-30 נקודות ממבחן למבחן, מי שלוקח קורס הכנה ישפר בכ-40 נקודות. "המסקנה המתבקשת היא כי בהשוואה להכנה עצמית, התועלת המופקת מקורסי הכנה מוגבלת מאוד", אומרים במרכז.

 

 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
(צילום: טל שחר)

 

ארבעה מבחנים בשביל להתקבל לרפואה

מאור קביסה (בן 26), סטודנט שנה ד' לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון, ניגש לבחינה ארבע פעמים. "הכל התחיל כשרציתי להתקבל ללימודי רפואה", הוא נזכר. "עשיתי פעם ראשונה קורס בתיכון והוצאתי 694 שזה ציון לא רע. בזמן השירות הצבאי, כשהחלטתי שאני רוצה ללמוד רפואה, עשיתי קורס ב'קידום' והוצאתי 720. בגלל שציוני הבגרות שלי לא היו להיט, עם השחרור עשיתי פעם נוספתי והוצאתי 740. בשלב הזה עברתי את הרף (ללימודי רפואה - א"ל). למרות זאת הייתי ברשימת המתנה ולכן עשיתי שוב, הפעם גם בתור מדריך פסיכומטרי, והוצאתי 783, אז גם התקבלתי ללימודים".

 

איך מוצאים את הכוחות הנפשיים לגשת לבחינה פעם אחר פעם?

 

"קודם כל הייתה לי את המטרה וידעתי שאני חייב לשפר את הציון. ידעתי שאני יכול לשפר בגרויות אבל זה יהיה לשפר חמש בגרויות ולא אחת. בין שתי האופציות האלה זה היה לי ברור שיותר פשוט לגשת לפסיכומטרי עוד פעם ועוד פעם. בפעם הרביעית זה כבר היה בתור מורה אז ממש ניגשתי די בקלות. אם היה צריך הייתי ניגש גם בפעם החמישית".

 

אילו הכנות זה דרש ממך?

 

"הדרך הייתה לעשות סימוליצות ולהבין במה אני חלש. להשקיע בנושאים שאני חלש ואז עוד פעם לעשות סימולציה. ללמוד מהטעויות, למפות את הנושאים שאני חלש ולעשות את הסימולציה שוב. אני בטוח שאפשר לשפר את הציון, אבל הכל תלוי בפוטנציאל שלך. אני יכול להגיד שעשיתי ארבע פעמים ומפעם לפעם היה שיפור. אם זו המטרה, צריך לעשות מה שצריך. הפקולטה לרפואה מלאה באנשים שעברו דרך לא קלה בהקשר הזה. בסוף זה שווה את זה".

 

רק 759 נקודות הספיקו לרפואה

גל אנטמן (בן 26), סטודנט שנה ג' לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, ניגש לבחינה ארבע פעמים. "עשיתי את הבחינה הראשונה ב-2007 וקיבלתי 673, אחרי שעשיתי קורס ב'יואל גבע' וזה הספיק לי ללימודי הנדסה בבן-גוריון", מספר אנטמן גל. "אבל מהר מאוד הבנתי שהתחום הזה לא בשבילי והחלטתי שאני רוצה להיות רופא. עשיתי שתי בחינות אליהן למדתי לבד, וקיבלתי 713 ו-733. זה עדיין לא הספיק לי לסף הקבלה לרפואה בתל-אביב. לכן, עשיתי עוד קורס אחד ב'קידום', קיבלתי 759 - והתקבלתי".

 

מדוע החלטת ללמוד לבד לבחינה?

 

"השיקול היה קודם כל כספי, ולכן החלטתי ללמוד לבד. אבל אפילו לפני זה אמרתי שיש דברים שאני מכיר את עצמי וללמוד עצמאית יותר מתאים לי משיעורים בכיתה. היום בלימודים זה מאוד בא לידי ביטוי, כי רוב הזמן אני לומד עצמאית. חשוב להבין שלא חיפשתי לקבל את הציון הגבוה ביותר בפסיכומטרי - אלא שהמטרה קידשה את האמצעים: כשרציתי ללמוד הנדסה הספיקה לי פעם אחת".

 

 (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

 

תמליץ לאנשים לגשת לפסיכומטרי מספר פעמים?

 

"אין לזה תשובה חד משמעית. הניסיון האישי שלי אומר לי שכן, אבל כל אחד יודע איך הוא לומד. האמת היא שהתקבלתי לללימודי רפואה בהונגריה, ולכן אם לא הייתי מתקבל אחרי ארבע פעמים לא הייתי ניגש שוב אבל זה רק בגלל הגיל".

 

שלוש פעמים, ועדיין לא התקבלה

אלינור קלדרון (בת 23), המעוניינת ללמוד רפואה, ניגשה עד כה לבחינה שלוש פעמים. "בבחינה הראשונה עשיתי קורס כי היה לי נורא קשה בלי מסגרת", היא מספרת. "קיבלתי 710 והרגשתי שלא הוצאתי את המקסימום מהקורס ושווה לי להיבחן שוב.

 

"לבחינה השנייה ניגשתי עם עודף ביטחון ולכן לא עשיתי קורס. קיבלתי רק 717 והשתפרתי ממש בקצת. בפעם השלישית קיבלתי 721 ועכשיו אני לומדת בבית הספר 'חרשן' לקראת הפעם הרביעית. תראה, לכל אחד יש את המקסימום שהוא יכול להוציא. 760 אני כבר לא אקבל אבל אני מקווה להגיע ל-740-735 נקודות".

 

כלומר השיפור מבחינה לבחינה הוא אכן מינורי.

 

"אני חושבת שזה מאוד תלוי. אם זה לא היה המקרה שלי, אפשר משמעותית לשפר. יש לי מלא חברים ואני עוזרת להם, והם משפרים ב-80 נקודות. מהפעם השלישית, זה כבר 'בסבבה שלך', כי אתה מכיר את הבחינה וזה משחק. אתה בעצם לומד לשחק את המשחק ומכאן אפשר רק להשתפר".

 

 (צילום: מיכאל קרמר) (צילום: מיכאל קרמר)
(צילום: מיכאל קרמר)

 

ומה יהיה אם לא תקבלי את הציון הנחשק?

 

"אם אני לא אוציא את מה שאני צריכה, אגש שוב. עבור מי שהולך ללמוד רפואה ורוצה להתקבל ללימודים, הפסיכומטרי נהיה כסף קטן. יש גם בגרויות לשפר, שזה בכלל סיפור אחר. הבעיה האמיתית היא שמהבחינה הרביעית והלאה, אין לך עם מה לתרגל. אתה מגיע למצב שאתה זוכר את כל השאלות מהבחינות שפתרת".

 

660 מינימום לפיזיותרפיה

חני וייסמן (בת 24), המקווה להתקבל ללימודי פיזיותרפיה, ניגשה לבחינה שלוש פעמים. "עכשיו זאת הפעם הרביעית", היא מכריזה בגאווה. "למדתי על בשרי שאם עושים פסיכומטרי אז צריך להשקיע רק בפסיכומטרי, ואם מתעסקים בכל מיני דברים אחרים זה פשוט לא קורה.

 

"עשיתי קורס ב'סמארט' ישר אחרי השחרור מהצבא, וקיבלתי 640. בפעמיים אחרות (פעם נוספת במסגרת קורס ועוד פעם אחת באופן עצמאי - א"ב) פשוט הייתי עסוקה בהרבה דברים אחרים, ובשתיהן קיבלתי 600. ה-40 נקודות האלה מראות לך כמה השפעה יש להתמקדות בלימודי לבחינה".

 

מה הקושי מבחינתך בבחינה?

 

"פסיכומטרי זה החומר הכי בסיסי. מה שהם עושים זה לשגע לך את השכל עם החומר מסביב. אם אני יודעת את הבסיס אז אין בעיה להצליח. כשהבנתי שאני רוצה ללמוד פיזיותרפיה בבן-גוריון, החלטתי לגשת בפעם הרביעית. הפעם במסגרת קורס 'מועדון ה-700' של 'קידום' בבאר שבע. כדי להיכנס אליו אני צריכה להוציא 660 מינימום".

 

ותצליחי לשבור את הססטיסטיקות של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה?

 

"אם בן אדם סגור על מה שהוא רוצה, אני אומרת לו לעשות הכל כדי להשיג את זה - ועובדה שאני עושה עוד פעם פסיכומטרי, גם אם זה אומר לעשות עוד קורס. בסוף תהיה מבסוט שתצליח. תמיד יש ממוצע ויש גם מעל הממוצע. הססטיסטיקות לא מתחשבות בהרבה גורמים אחרים. אני אופטימית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאור קביסה. נבחן 4 פעמים. לומד רפואה. ציון שיא: 783
גל אנטמן. נבחן 4 פעמים. לומד רפואה. ציון שיא: 759
אלינור קלדרון. נבחנה 3 פעמים. רוצה ללמוד רפואה. ציון שיא: 721
חני וייסמן, נבחנה 3 פעמים. רוצה ללמוד פיזיותרפיה. ציון שיא: 640
מומלצים