שתף קטע נבחר

משרד הבריאות אימץ: להכיר בזוג חד-מיני כהורים

במשרד אימצו את המלצות הוועדה הציבורית שקראה להכיר בתהליך פונדקאות חו"ל להומוסקסואלים ולתת צו הורות לשני בני הזוג, גם ללא הליך אימוץ. אולם תרגום ההמלצות לחקיקה יתחיל רק בקיץ ולזוגות שכבר החלו במאבק משפטי זה לא יועיל

בדרך להכרה בהורות של זוגות חד-מיניים: ועדת היישום של משרד הבריאות אימצה היום (ג') את ההמלצה להכיר בתהליך פונדקאות חו"ל, לרבות עבור זוגות חד-מיניים. בכך היא אימצה גם את ההמלצה להכיר בבן הזוג שאינו ההורה הביולוגי כהורה לכל דבר, ללא הליך אימוץ. כך נודע ל-ynet. עם זאת, זוגות חד-מיניים שעתרו לבג"ץ בעניין זה מבהירים כי בזאת לא תם מאבקם: "המסקנות עתידיות בלבד".

 

החלטת משרד הבריאות התקבלה כשברקע כמה עתירות לבג"ץ שבמסגרתן דורשים זוגות הומוסקסואליים שקיימו הליך פונדקאות בחו"ל לחייב את משרד הפנים לרשום את שני האבות כהורים, אף שרק אחד מהם הוא האב הביולוגי,

מבלי שיעברו הליך אימוץ. המהלך, שאמור לתת מענה עתידי למקרים דוגמת אלו המובאים בעתירות, מתבסס על המלצת הוועדה הציבורית לבחינת נושא הפריון וההולדה, שמינה ביולי 2010 מנכ"ל משרד הבריאות, אשר בחנה במשך שנתיים אם לאפשר לגברים רווקים או חד-מיניים להביא לעולם ילדים באמצעות אם פונדקאית.

 

עם זאת, מסקנות הוועדה קבעו כי יש לאפשר לגבר או אישה יחידים רק מסלול פונדקאות אלטרואיסטי, שבו לפונדקאית לא מוצעת כל תמורה כספית. ועדת היישום במשרד הבריאות, שהחליטה לאמץ את ההמלצות, העבירה את מסקנותיה ביום חמישי האחרון לפרקליט המדינה משה לדור, נוכח דרישת בג"ץ לקבל לידיו את המסקנות לשם בחינת ההתפתחויות הצפויות בנושא סביב העתירות.

 

במסקנותיה אימצה ועדת היישום את ההמלצה להכיר בפונדקאות הנעשית מחוץ לישראל כחוקית, ומתוך כך את ההמלצה שבמסגרת הליך כזה, יינתן צו הורות לבן הזוג של ההורה הביולוגי ללא פנייה להליך של אימוץ, "אם הוא יבקש זאת מבית המשפט באותו מעמד שבו מבקש ההורה הגנטי את צו ההורות". לפי המסקנות, אם בן הזוג יבקש צו הורות בשלב מאוחר יותר, הוא יידרש להליך אימוץ. בנוסף, קיבלה ועדת היישום את ההמלצה לאפשר להורה לבצע בדיקה גנטית בישראל לאחר הליך פונדקאות חו"ל ללא קבלת צו מבית המשפט, בניגוד למצב כיום.

 

עם זאת, למרות אימוץ המסקנות, הדרך לאישורן בחוק עדיין ארוכה. ההמלצות הנוגעות ליתר סוגיות

הפונדקאות בישראל יועברו מוועדת היישום למנכ"ל משרד הבריאות רק בקיץ, ובהמשך הן עוד יצטרכו לעבור את הליכי החקיקה השונים. יתרה מכך, גם אם ההמלצות יזכו בסופו של דבר לביטוי בחוק, הוא לא יסייע לזוגות החד-מיניים שכבר מסובכים בדיונים משפטיים.

 

"המסקנות האלה לא נותנות מענה למקרים שלנו", ציין עו"ד חנוך ארליך, המייצג זוג הורים הומוסקסואלים שעתרו לבג"ץ לאחר הביאו ילדה בהליך פונדקאות בארצות הברית. בית המשפט האמריקני הכיר בשניהם כהורים, אך בארץ סירב משרד הפנים לרישום כזה. "נמשיך לדרוש בפני בג"ץ הכרה מיידית בדרך של שינוי נהלים במשרד הפנים, למעננו ולמען כל יתר הזוגות שנתקלים וייתקלו בבעיה הקשה הזו", הדגיש ארליך.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "התייחסות הוועדה לסוגיה הועברה לבית המשפט בעדכון ביניים של המדינה במסגרת עתירה שהוגשה בנושא הכרה בהורות של הורה גנטי לילד שתפקיד ועדת היישום להציע מנגנונים פרקטיים וחקיקתיים להליכים שנידונו והומלצו במסגרת 'ועדת מור יוסף'. מובהר בזאת כי ועדת היישום טרם סיימה את עבודתה וטרם הגישה את המלצותיה. המלצותיה יוגשו עד לחודש יולי 2013".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההמלצות מבורכות, היישום עוד רחוק
צילום: shutterstock
צילום: אופיר הראל
עו"ד חנוך ארליך. "נמשיך במאבק"
צילום: אופיר הראל
מומלצים