שתף קטע נבחר

מועמדים זועמים: הוקשחו תנאי הקבלה לרפואה

למרות המחסור ברופאים, אוניברסיטת תל-אביב מקשיחה את תנאי הקבלה לשנת הלימודים הבאה ותזמן 100 איש פחות לשלב הראיונות. מועמדים שעברו את סף הקבלה בשנה הקודמת, זועמים וחוששים שיישארו בחוץ. האוניברסיטה בתגובה: מספר המתקבלים בסופו של דבר צפוי להיות זהה לשנים קודמות

מועמדים ללימודי רפואה באוניברסיטת תל-אביב גילו לאחרונה שהאוניברסיטה החליטה להקשיח את תנאי הקבלה לשנת הלימודים הבאה (תשע"ד). ביום הפתוח שהתקיים בקמפוס באמצע פברואר, נאמר למועמדים כי הוחלט לזמן לשלב הראיונות מאה מועמדים פחות מכפי שזומנו במיונים האחרונים.

 

כתבות נוספות במדור הלימודים של ynet :

 

שלב הראיונות הוא שלב הסינון השני בתהליך הקבלה ללימודים, אחרי שקלול ציוני הפסיכומטרי והבגרות. המשמעות בשינוי היא שסף הקבלה הראשוני (שקלול ציוני הפסיכומטרי והבגרות), יהיה גבוה בצורה משמעותית. מועמדים רבים ששמחו לאחר שעברו את הסף הנ"ל בשנה הקודמת, התאכזבו לגלות כי לא בטוח שיוזמנו השנה לראיונות.

 

הפגנת סטודנטים לרפואה. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנת סטודנטים לרפואה. למצולמים אין קשר לכתבה(צילום: ירון ברנר)

 

"ניסיתי לברר למה, אבל פשוט סירבו להגיד לי", מספר ל-ynet אחד המועמדים ללימודי רפואה באוניברסיטה. "פניתי גם למדור הרישום של האוניברסיטה וגם לרשמית של לימודי הרפואה, ובשני המקומות אמרו לי שפשוט החליטו לזמן מאה אנשים פחות. זה מסתכל אותי, כי בשנה שעברה התקבלתי והציון הממוצע שלי היה 726, כלומר 10 נקודות מעל סף הקבלה שהיה 716. הפעם, יכול להיות שאמצא את עצמי בחוץ".

 

"אם עכשיו ארצה לשפר את הממוצע זה כבר בלתי אפשרי - כל התהליך של שיפור הציונים אורך כשנה. מועדי החורף כבר מאחורינו בבחינות הבגרות ולגבי הפסיכומטרי נשאר רק מועד אפריל, והציונים לא יגיעו בזמן לאוניברסיטה עד גמר תהליך הסינון הראשון. אלא אם כן מדובר באנשים שלומדים במכינות הקדם אוניברסיטאיות, שאני לא נמנה עליהם".

 

לימודים סזיפיים אך יוקרתיים

לימודי הרפואה נחשבים לאינטנסיביים וסזיפיים במיוחד, אולם גם יוקרתיים הודות לדרישות הקבלה הגבוהות. מסלול הלימודים אורך כשש וחצי שנים, והוא נלמד רק בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת תל-אביב, באוניברסיטת בן-גוריון ובטכניון. לאחרונה נפתחה תכנית חמישית - של הפקולטה לרפואה צפת, השייכת לאוניברסיטת בר-אילן.

 

כל אחת מהפקולטות דורשת מהמועמדים ללימודים שעומדים בתנאי הסף לעבור סדרה של מבחנים וראיונות, ורק מעטים יחסים מתקבלים בסופו של דבר ללימודים. כאמור, על מנת לעבור את שלב המיון הראשוני, נדרשים המועמדים להשיג ציון משוקלל גבוה מהסף אותו קבעה הפקולטה. מועמדים שמשיגים את ציון הסכם המתאים מוזמנים למרכזי הערכה שונים ולבחינות מיון נוספות. במקרה של אוניברסיטת תל-אביב המועמדים מקבלים זימון למרכז מור, מרכז הערכה למועמדים ללימודי רפואה. בשנה החולפת, כ-120 מועמדים התקבלו ללימודים באוניברסיטת תל-אביב, אחרי יום המיון במרכז מור.

 

"הסף משתנה"

מאחר שנהוג לזמן לשלב הראיונות במהלך חודש אפריל, מועמדים רבים זועמים דווקא על העלאת רף הקבלה "ברגע האחרון", במיוחד אלה שהתקבלו לשלב הראיונות בשנה החולפת ומסיבות שונות החליטו לדחות את לימודיהם בשנה.

 

אוניברסיטת תל-אביב (צילום: גלעד קוולרצ'יק) (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
אוניברסיטת תל-אביב(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 

"הסף משתנה", מסביר אנטון וורשבסקי, יו"ר התאחדות הסטודנטים לרפואה. "הכל נובע ממספר המועמדים והציונים ההתחלתיים. בעבר הייתה טענה הפוכה - שהיו מזמנים יותר מדי אנשים למבחנים שברור מלכתחילה שאין להם סיכוי תיאורטי להתקבל. בסופו של דבר עושים את החישוב מה הסף הריאלי שיהיה לך סיכוי להתקבל. תשמע, אני הייתי צריך לעשות שבע פעמים פסיכומטרי עד שהצלחתי להתקבל. אין מספיק מקומות".

 

זה לא עומד בניגוד גמור למחסר ההולך וגדל ברופאים בארץ?

 

"הייתה עלייה בשנים האחרונות בכל הקשור לתכניות לימוד; נפתחה פקולטה חמישית בצפת, נפתחה תכנית בת ארבע שנים לבעלי תואר ראשון בתל-אביב ובסך הכל יש עלייה. בסופו של דבר מה שמגביל את מספר הסטודנטים אלה לא הלימודים של השלוש שנים באוניברסיטה, אלא המחלקות שמלמדות. אם אין מספיק רופאים, אין מספיק אנשים שילמדו את הסטודנטים לעתיד בחלק השני של לימודיהם".

 

מדוע מיידעים את המועמדים ללימודים רק ברגע האחרון אודות סף הקבלה?

 

"סף הקבלה לא נקבע שרירותית. זה לא עובד ככה. רואים כמה אנשים נרשמים, מה הציונים שלהם ואז מחליטים מה יהיה הסף של השנה. הבעיה היא שהסף עולה משנה לשנה, כי אנשים משפרים את הציונים שלהם. זה מגיע לקצה גבול היכולת. בתקופה שלי דובר על לפחות 750 בפסיכומטרי וממוצע בגרות של 110. פה מדובר על בעיה אחרת - לאט לאט נוצר מצב שלאנשים אין סיכוי להתקבל ללימודים".

 

אגודת הסטודנטים: "מי שלא יתקבל בגלל השינוי, שיפנה אלינו"

באוניברסיטת תל-אביב מתעלמים מהודעת מרכז הרישום הכללי ורשמית לימודי הרפואה, ומוסרים כי "בית הספר לרפואה יקבל השנה, כבשנים הקודמות, כ-120 תלמידים חדשים לתכנית השש-שנתית ברפואה. טרם הוחלט על מספר הסטודנטים שיוזמנו לשלב השני של הליכי הקבלה. בכל מקרה, המספר לא צפוי להיות שונה משמעותית מזה שבשנים קודמות. יובהר עם זאת, כי בית הספר לרפואה מעולם לא התחייב על מכסה מינימלית של סטודנטים שייגשו לראיונות".

 

גלעד ארדיטי, יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל-אביב מוסר בתגובה כי "מבדיקה שערכנו עם האוניברסיטה, אין שינוי במרכיב הקבלה לבית הספר לרפואה משנים קודמות, וגם השנה יתקבלו כ-120 תלמידים לתכנית השש-שנתית לרפואה. במידה ומועמדים ללימודים שהתקבלו לתכנית בשנה שעברה לא יתקבלו עקב שינוי במרכיבי הקבלה, הם מוזמנים לפנות לאגודת הסטודנטים שתעניק מענה לבעיה, מאחר שנושא זה אינו מקובל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים