שתף קטע נבחר

קול של ילד בגוף של גבר - יש טיפול שמסייע

גיל ההתבגרות מביא איתו גם שינויים דרמטיים בקול. אלא שאצל חלק מהנערים הקול אינו משתנה וקורה שנער שגופו כבר השתנה והפך לגבר, עדיין מדבר בטון גבוה וילדותי, שלא לומר נשי, מה שגורם כמובן לבעיה חברתית. מרפאת הקול בהדסה פותרת לנערים אלו את הבעיה

הקול שאנחנו מפיקים בזמן הדיבור יכול להשפיע על חיינו. תחשבו על זה - אם תפנה אליכם אישה בקול צרוד ונמוך, מיד תניחו שהיא מעשנת כבדה ויתכן שתעדיפו להתרחק ממנה בגלל הריח. אם יפנה אליכם גבר עם קול גבוה ונשי, מיד תסיקו לגבי הנטיות המיניות שלו. תארו לעצמכם ראיון עבודה אליו מגיע מישהו עם קול צרוד משיעול? המראיין יניח שהוא חולה ואפילו לא ילחץ את ידו.

 

 

ההנחות שאנחנו עושים על בסיס הקול שאנחנו שומעים מפי אחרים, לעיתים נכונות, פעמים רבות שגויות, אבל הן עדיין נותנות את הטון ביחס שלנו כלפי היחיד. מה עושים מתבגרים כשהקול שלהם לא מתחלף?

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות :

 

במהלך גיל ההתבגרות הגוף שלנו עובר שינויים רבים, אנחנו מצמיחים שערות, חזה, הרגליים מתארכות, ההורמונים משתוללים וגם הקול שלנו משתנה בהתאם למין שלנו - אצל הבנים הטון יהפוך לנמוך יותר. אתם ודאי זוכרים עד כמה היה משעשע לשמוע את הבנים בכיתה אומרים משפט במהלכו הקול שלהם נע מעלה-מטה, ואם הייתם שם, אתם בטח זוכרים כמה האחרים נהנו לצחוק עליכם.

 

נערים רבים סובלים מהצקות בגלל העיוות בקול המתחלף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נערים רבים סובלים מהצקות בגלל העיוות בקול המתחלף(צילום: shutterstock)

 

מזל, אמו של אלון (17), יודעת עד כמה ילדים יכולים להיות אכזריים. "ציפינו שהקול יתחלף אחרי בר המצווה, כשלכל האחרים התחלף, אבל זה לא קרה", היא מספרת. "חששנו, כהורים לילד מתבגר, שאלון עלול לסבול, בכל זאת, מדובר בילדים, במצב שבו יש מישהו שונה ואז מציקים לו והילד נהיה מכונס, חסר בטחון, לא משתתף בשיעורים, לא נוח לו".

 

מ. מספר על תקופה שבה הבן שלו א. היה מדבר אליו בלחש כששניהם היו בתוך קהל אנשים, משום שלא רצה שישמעו את הקול המוזר שלו. א. סבל מהתנכלויות של ילדים בבית הספר, והוריו ניסו הכל כדי לעזור לו בתהליך, בתחילה אפילו חשבו שמדובר בבעיה בחניכיים ובניתוח שאולי יצליח לפתור את הבעיה בקול. 

 

נער חסון עם קול של ילדון 

השינוי בקול מתחיל עם ההתפתחות המינית, בין הגילאים 12-15 ונמשך לאורך מספר חודשים עד שנה. במהלך השינוי יורד קול הבנות בחצי אוקטבה וקול הבנים באוקטובה שלמה - המתבגרים נתקלים בקול לא יציב, רועד לעיתים, צרידות משונה ושינוי תכוף במנעד שגורם לקול לעלות ולרדת בזמן הדיבור.

 

שרי לוטם, קלינאית תקשורת במרפאת הקול של בי"ח הדסה בירושלים, מסבירה שמתבגרים שאינם יודעים כיצד להתמודד עם השינוי והמבוכה שנגרמת להם ממנו, שומרים על הטון המוכר, לרוב שלא במודע אלא כחלק מהרגל - כמעט כמו כל דבר בחיים אליו אנחנו רגילים וקשה לנו לשנות אותו, אפילו אם הוא לא נכון לנו. 

 

 

"ניקח לדוגמה ילד שעוסק בשירה, ומקבל מחמאות על הקול שלו", מסבירה שרי, "כשהוא יגיע לזמן בו הקול יתחיל להשתנות, עדיין תהיה לו אותה מוזיקליות, אבל הוא כבר לא יוכל להגיע למנעד הווקאלי שלו הוא רגיל ויבחר להישאר עם הקול הגבוה יותר, מנסה לשמור על המנעד בכל כוחו".

 

במרפאת הקול ב"הדסה" עין-כרם, עובדת שרי לוטם בצמוד עם ד"ר טלי לנדאו-זמר, מנהלת המרפאה, רופאת אף-אוזן-גרון המתמחה בניתוחי גרון ושיקום קול (התמחתה בשיקום אצל ד"ר זייטלס שניתח את הזמרת אדל). כשמגיע נער שעבר את ההתפתחות המינית כשורה, אבל טון הקול שלו נשאר גבוה, הוא עובר בדיקות רפואיות שמטרתן לשלול בעיה רפואית שמצריכה ניתוח או טיפול תרופתי.

 

"מעבר לבדיקה גופנית רגילה שכל רופא א.א.ג עושה", מסבירה ד"ר לנדאו-זמר, " מבצעים בדיקה סטרובוסקופית עם מכשור מיוחד לבדיקת מיתרי הקול. המכשור כולל סיב אופטי ומצלמה המאפשרים לראות את הויברציות של מיתרי הקול במהלך הדיבור. בדרך זו אפשר לראות האם יש פתולוגיה על מיתרי הקול, למשל, יבלת, פוליפ, ציסטה או חלילה גידול".

 

אחת הבעיות של אותם מתבגרים שקולם אינו מתחלף היא שהם מושכים את השימוש הלא נכון בקול לאורך השנים במחשבה שזה הקול שלהם ואין מה לעשות, ורבים סובלים כל חייהם מהצקות בלתי פוסקות, מתביישים לדבר בפומבי, מפסידים ראיונות עבודה לטובת אחרים בגלל טון הדיבור שלהם, וגם סובלים מבדידות.

 

 

זה קול הקסם

במשך 11.5 שנים סבל אליעזר ברמלי (24) מהקנטות והצקות על קולו הצרוד והגבוה. פניות טלפוניות שביצע לחברות שונות "זיכו" אותו בתגובות כמו: "רק שנייה, גבירתי", "איך אפשר לעזור לךְ?" ועוד, ואליעזר נפגע מכל אחת מהן. כשהגיע למרפאת הקול היה סקפטי משום שאף טיפול לא עזר והוא חש שנידון להישאר כמו שהוא, עם קול לא מובן ולא מתאים לו. אבל אז קרה לו נס, כפי שהוא מגדיר את זה.

 

"שרי הפכה אותי למישהו אחר, בן אדם חדש", הוא אומר. "אחרי טיפול שעה וחצי התקשרתי לאותי והיא לא האמינה לי שזה אני, היא לא הכירה אותי. בכיתי מרוב שמחה".

 

אליעזר ברמלי: "קרה לי נס" ( צילום: אביהו שפירא) ( צילום: אביהו שפירא)
אליעזר ברמלי: "קרה לי נס"( צילום: אביהו שפירא)

 

תהליך שינוי הקול מתבצע על ידי הקשבה לקולות שהגוף שלנו מוציא בלי קשר לדיבור, מסבירה שרי, "למשל כשאנחנו מפהקים ויוצא קול ואנחה - האנחה היא קולית, היא קול שהגוף מוציא בלי קשר לשפה ולקול הדיבור. גם שיעול וצחוק הם קוליים.

 

בזמן הדיבור הגרון מוחזק למעלה, אבל בשאר המצבים הוא רפוי. כשבן אדם המשתמש בקול שלו בצורה לא נכונה, ישתעל, יצחק בקול, יאנח או יתאמץ (כמו למשל בעת הרמת משקולת) הוא ישמיע קול שבו הוא לא שולט, שלא קשור לדיבור. משם, מאותו מקום של קול נמוך", אומרת שרי, "נותנים לו להאזין ולשמוע את הקול הנכון לו. דרך הקולות שמשמיע הגוף לומדים להפיק טונים דומים בזמן הדיבור".

 

-איך משנים הרגלים כאלה?

 

"הטיפול עצמו צריך להביא אותם למודעות שהבעיה ניתנת לתיקון שזה לא משהו קבוע שזה לא חלק מהם, יש אנשים שחיים כך שנים עד שמישהו בכלל הפנה אותם למי שבאמת יכול לסייע. הם חושבים שזה הקול שלהם ואין אפשרות לשנות. קודם כל, צריך להסב את תשומת לבם לכך שהם משתמשים בצורה לא נכונה בגרון ואם הם ישתמשו נכון, הם יוציאו קול נמוך ומתאים להם.

 

בטיפול גורמים להם להבין שאפשר לטפל בבעיה ושהם לא הראשונים ולא האחרונים. צריך לדעת לפנות אליהם בצורה שתגרום להם להבין שהם יכולים לדבר בקול נמוך שמתאים להם יותר. אני, למשל, משמיעה הקלטות של מטופלים שעברו את הטיפול בהצלחה, ואז הם מבינים שזה אפשרי, שיש הוכחות. יחד איתם ובטכניקות מיוחדות מזהים את הקול הנמוך – מה שלעיתים קרובות נראה להם כקול של מישהו אחר - ודרך הקול הזה אנחנו עוברים לצלילים שקשורים בדיבור, לקטעי קריאה לדיבור ספונטני".

 

ה-larynx הוא בית הקול בו נמצאים מיתרי הקול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ה-larynx הוא בית הקול בו נמצאים מיתרי הקול(צילום: shutterstock)

 

-כמה זמן לוקח טיפול כזה?

 

"טיפול כזה יכול וצריך להסתיים בפגישה אחת, אם יודעים לעשות בצורה נכונה. הקושי הגדול הוא לשמור על על השינוי. א. משום שהגוף רגיל לקול אחר ו.ב. הם צריכים להיות מוכנים נפשית לתגובות מגוונות, כולל טריקות טלפון כי פשוט לא מזהים אותם - זו, למעשה, המחמאה הגדולה ביותר ואני מכינה אותם מראש לקבל את טריקות הטלפון בהבנה.

 

אם הם שורדים את השינוי - ומהבחינה הזו הם חייבים להשאיר את הגרון רפוי ולהמשיך להשתמש בקול החדש למרות התגובות, שנמשכות אגב יום-יומיים - אז יש צורך רק במעקב טלפוני כדי לראות שהכל באמת נשאר כשהיה. אגב, טיפול כזה אפשרי בכל גיל".

 

אני לא נשמע כמוני

אבל יש כאלה שחוששים מהשינוי, שפתאום לא מכירים את הקול שלהם, ומפחדים מהתגובות בחוץ, שהרי מדובר בבני גיל העזרה, גיל רגיש במיוחד שבו הביטחון העצמי מתערער בקלות ובעיות חברתיות צצות בכל יום. אלון, שעבר בהצלחה טיפול במרפאת הקול, מספר שהוא מבין את אלה שחוששים לצאת מהבית. "אחרי שאתה רגיל לדבר בקול מסויים שכולם מכירים אותך, פתאום זה משתנה. פתאום קשה לך לשמוע את עצמך. אני, אחרי הטיפול, הגעתי הביתה והקלטתי את עצמי סופר עד אלף. הקשבתי לדיבור שלי, בהתחלה זה היה מוזר, אבל לאט-לאט התרגלתי ומהר מאד זה היה טבעי".

 

אלון אף שוחח עם אחד הנערים שעבר את הטיפול אבל התקשה להמשיך בחייו. "עודדתי אותי והסברתי לו שזה בסדר, שגם הוא וגם כולם יתרגלו לזה, זה הקול שמתאים לו וזה הכי נכון לו". 

 

 

אליעזר, אלון, א. ומשפחותיהם מתארים את הטיפול כמשנה חיים - "לא הבנתי איך זה קרה", מספר אביו של א., "חשבתי שאולי היא קוסמת, השינוי היה פשוט לא ייאמן. פתאום לילד היה קול נמוך, שמתאים למבנה שלו, לגיל שלו וזה היה פשוט מדהים".

 

א. מצדו מתאר חיים אחרים לגמרי, עם יכולת לעמוד מול הכיתה ולהשיב לשאלות המורה לפני כולם ללא חשש מטון הדיבור, עם ביטחון עצמי וחברים חדשים ומשפחה תומכת שמעודדים אותו כל הזמן.

 

גם מזל, אמו של אלון, מאושרת מהשינוי שהיא רואה בבנה, "הוא מלא בביטחון עצמי, יש לו יותר חברים, הוא נהנה להשמיע את הדעה שלו בכל מקום, הוא מתעניין באחרים, פתוח, מדבר וגם כולם מעודדים אותו ונהנים מחברתו. הוא פשוט ילד אחר". אלון מוסיף בחיוך: "עכשיו אני גם יכול לשיר קריוקי".

 

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נערים רבים נשארים עם הקול המוכר ומאמצים לחינם את מיתרי הקול
צילום: shutterstock
צילום: עוז שכטר
שרי לוטם, קלינאית תקשורת במרפאת הקול "הדסה" עין כרם
צילום: עוז שכטר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים