שתף קטע נבחר

"מלחמות, לא חיסול". האוליגרך שרצה להיות נשיא

הבמאי אלכס גנטלב, שליווה את בוריס ברזובסקי במשך שנים, מפרט קווים לאחת הדמויות המשפיעות על רוסיה בשנות התשעים, אך משוכנע כי מותו לא נגרם על ידי אנשי פוטין

"האוליגרך בוריס ברזובסקי לא חוסל", כך העריך היום (א') בשיחה עם ynet הבמאי אלכס גנטלב, שליווה את איל ההון הרוסי במשך שנים, וגם במהלך צילום סדרת הטלוויזיה "האוליגרכים" עליה התחיל לעבוד בשנת 2005. תוך הבעת עמדה נחרצת שפטרה את המשטר הרוסי מאחריות למותו של האיש שנחשב בעבר לאחד האנשים החזקים ברוסיה, הוסיף גנטלב כי "בתקופה האחרונה הוא היה בדיכאון עצום לאחר שהפסיד הרבה מאוד כסף וירד מנכסיו".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

הנשק במלחמה באלימות: משקפי לנון המדממים

הדרה בהופעה: זמרת הורדה מהבמה בירושלים

 

על פי גנטלב, ברזובסקי רצה להיות נשיא רוסיה. כאוליגרך מוביל, הפך במהרה ליד ימינם של פוליטיקאים רבים ובמידה רבה גם למושך בחוטים בפוליטיקה הרוסית. הוא שעמד מאחורי מינויים והליכי בחירות במדינה, בראשם מינויו של פוטין עצמו. "בתקופה שהאוליגרכים התערבו מאוד בפוליטיקה הייתה לו השפעה אדירה על השלטון. מדובר בפוליטיקאי מבריק ותוסס, איש מדהים. צריך היה לשמוע איך הוא משכנע בדיבורו. הוא יכול היה להזיז שרים מתפקידם. הוא שהביא את פוטין לשלטון. ברזובסקי היה אחת הדמויות המשפיעות ביותר על רוסיה בשנות התשעים".

 

ברזובסקי נמצא מת באמבטיית ביתו ליד לונדון על ידי שומר ראשו. איל ההון, פרופסור למתמטיקה שוויתר ב-1997 על דרכונו הישראלי, ניצל בעבר מכמה ניסיונות התנקשות בחייו. "לאחרונה הוא היה במצב נורא, בחובות. הוא היה הרוס. הוא נאלץ למכור את הציורים שלו ודברים אחרים", אמר עורך דינו, בעוד חברו של האוליגרך הגולה הכחיש כי התאבד: "אף אחד לא יודע מה קרה, אבל אין סימנים שמצביעים לכאורה על כך שהתאבד".

 

ברזובסקי היה אחד ממתנגדיו הגדולים של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. "הוא חשב שהוא יכול להיות יד ימינו", נזכר גנטלב. "הוא קיווה להשפיע על המדיניות שלו. הם היו חברים טובים מאוד עד שהיה ביניהם סכסוך שהתגלע בעקבות ביקורת שלו על פוטין". ברזובסקי, בעליהם של ערוצי טלוויזיה ועיתונים ברוסיה, הביע התנגדות פומבית להתנהלות הנשיא, ונאלץ לברוח מרוסיה בשנת 2001, עם התגברות הסכסוך האישי. "את מה שהיה שם ביניהם יודעים רק שני אנשים, ואני לא אחד מהם", הסביר גנטלב.

 

חילוקי הדעות ביניהם - ככל הנראה סביב עסקת צוללות שפרטיה אינם ברורים - הובילו את שלטונות רוסיה לנסות ולשים ידם על ברזובסקי. "האנשים של פוטין ניסו לגרום להסגרתו כמה פעמים, אבל בריטניה העניקה לו חסינות פוליטית", אמר גנטלב.

 

1998. ברזובסקי וילצין (צילום: AP) (צילום: AP)
1998. ברזובסקי וילצין(צילום: AP)

סמוך לביתו של ברזובסקי בבריטניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סמוך לביתו של ברזובסקי בבריטניה(צילום: רויטרס)

2000. ברזובסקי ואברמוביץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
2000. ברזובסקי ואברמוביץ'(צילום: AP)
 

לצד יתרונות רבים של ברזובסקי שמונה גנטלב - "איש מדהים, תוסס, משכנע" - טבל האוליגרך, לדבריו, עמוק בפוליטיקה הרוסית. "הוא עשה הרבה מלחמות, לא חיסולים. הוא גרם להדחות, למינויים, בין היתר למינוי של ילצין. הוא התעסק יותר בפוליטיקה מאשר בביזנס, 'יותר מעניין'

הוא אמר לי באחת הפגישות שקיימנו".

 

מומחי משטרה לחומרים ביולוגיים, כימיים וגרעיניים ערכו הלילה בדיקות "כאמצעי זהירות" באחוזת ביתו של ברזובסקי במייל ליין בעיר אסקוט שבמחוז ברקשייר. מחסומים הוצבו מסביב לבית בעוד המשטרה הבריטית מנסה לגלות את נסיבות מותו "הבלתי מוסברות", כהגדרתה, של ברזובסקי.

 

ברזובסקי שימש בעבר יועצו של הנשיא בוריס ילצין ואף דחף לבחירתו של פוטין לנשיא רוסיה, אך עם השנים הפך למתנגד בולט של פוטין. לפני תשע שנים הוגשו נגדו אישומים על הונאה רחבת היקף וניצול לרעה של תפקידו. כמו כן הוצא נגדו צו מעצר בינלאומי. ב-2007 גם הוגש נגדו כתב אישום על כך שבכוונתו להחליף את השלטון ברוסיה בכוח, בעקבות דבריו נגד פוטין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוריס ברזובסקי
צילום: רויטרס
אלכס גנטלב
מומלצים