שתף קטע נבחר
 
צילום: אייל קרן

לפתן, קומפוט ומה שביניהם: מתכון מהסרטים

למה מקנחים את ארוחות הפסח עם קומפוט? כי סבתא של רותי קינן אמרה, זה למה. מתכון לקומפוט המושלם עם שזיפים, תפוחים וגם צימוקים של משפחתה של רותי

אף פעם לא הבנתי את מקורו של מרק הפירות המסורתי הזה, אבל אצלנו במשפחה, ארוחת הסדר מגיעה לסיומה רק אחרי שהוא מוגש, במנות קטנות בגלל כל מה שבא לפניו. אחר כך, משום מה, נדחק מקומו אל שולי הקינוחים שלנו והוא ממתין בסבלנות עד לשנה הבאה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

בעוד שלכל אחד ממרכיבי ארוחת הסדר, שלא לדבר על המאכלים המרכיבים את הקערה, יש הסבר לוגי המתיישב עם מסורת והיסטוריה, הסיבה לשילוב הקומפוט במשבצת הקינוח לוטה בערפל. למה דווקא פירות יבשים, שכאילו המתינו בסבלנות לגאולה מט"ו בשבט? לאלוהי הסדר הפתרונים.

 

טעימממם! קומפוט (צילום: דני שביט) (צילום: דני שביט)
טעימממם! קומפוט(צילום: דני שביט)

 

סבתא שלי, שהשאירה את הקושיות לבניימינים שבחבורה, ידעה לענות רק ש"ככה זה" ואנחנו לא התווכחנו. וגם השנה חתם את הארוחה הלפתן האולטימטיבי הזה, בלי לשאול שאלות מיותרות.

 

אז מה נשתנה בכל זאת בעניין הקומפוט בסדר הזה מכל השנים? שהשנה הצלחתי גם לפענח את סוד הטעם ובעיקר המרקם המיוחד, הסירופי, הגובל בקונפיטורה של הקינוח שאני זוכרת מילדותי.

 

"שימי הרבה סוכר ותבשלי מה שיותר זמן" אמרה לי אמא אחרי שסיימה להכין את הגפילטע-פיש והצימס שהותירו את שקית הסוכר שקניתי במיוחד לחג בלי אף גרגר. היא הלכה, ואני נותרתי עם המתכון הוותיק שמעולם לא איכזב אבל גם לא הניב את הטעם והמרקם ההם.

 

אז עשיתי בדיוק מה שהיא אמרה. הכפלתי את כמות הסוכר ואת זמן הבישול. יצא פגז קומפוט.

 

הנה המתכון. אם תכינו בדיוק לפי ההוראות - יתקבל לפתן קיצי עדין, מרענן, קליל ובמתיקות מתונה. אם תלכו על הגיוון, תקבלו את הדבר האמיתי - קומפוט סמיך וכהה, מתוק וכבד, שיש לצרוך בכמויות מתונות.

 

לפתן פירות מיובשים

המרכיבים ל-10-12 מנות:

100 גרם צימוקים

100 גרם דובדבנים מיובשים

200 גרם מישמשים מיובשים

200 גרם שזיפים מיובשים

200 גרם תפוחים מיובשים

מיץ מ-1/2 לימון

2/3 כוס סוכר (ואפשר אפילו פחות)

2 מקלות קינמון (לא הכרחי)

5 מסמרי ציפורן (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את הפירות ומניחים אותם בסיר גדול. מוסיפים את מיץ הלימון והסוכר. אם משתמשים בהם, קושרים את מקלות הקינמון ומסמרי הציפורן בתוך שקית בד קטנה או פיסת מלמלה ומוסיפים לסיר.
  2. מכסים ב-1.5-2 ליטרים מים (המים צריכים לכסות את הפירות וקצת יותר). מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה.
  3. מכסים את הסיר ומבשלים כ-40 דקות או עד שכל הפירות רכים מאוד.
  4. מוציאים את שקית התבלינים ומעבירים את הלפתן לצנצנות גדולות. מצננים היטב לפני ההגשה.

 

גיוון:

קומפוט סמיך: משתמשים ב-1.25 כוסות סוכר ומאריכים את משך הבישול לשעה וחצי-שעתיים.

 

לכל הטורים של רותי קינן

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני שביט
קומפוט
צילום: דני שביט
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים