שתף קטע נבחר

הלך לעולמו השופט בדימוס ורדי זיילר

נשיא ביהמ"ש המחוזי בי-ם בדימוס הלך לעולמו בגיל 79. הוא עמד בין היתר בראש ועדת החקירה שחקרה חריגות במשטרה. בעקבות פרסום דו"ח הוועדה התפטר מפכ"ל המשטרה לשעבר משה קראדי. השופטת ארד: "זיילר היה בעל רגישות לחלש"

השופט בדימוס ורדימוס (ורדי) זיילר, שעמד בראש כמה ועדות חקירה, הלך אתמול (ג') לעולמו והוא בן 79. זיילר עמד בראש ועדות החקירה בפרשת פריניאן, בפרשת אסון ורסאי והיה חבר בוועדת בייסקי, שהוקמה בשנות ה-80 בעקבות משבר המניות. הוא פרסם גם דו"ח חריף שביקר את האזנות הסתר בפרשת רמון. בעקבות הדו"ח שפרסמה הוועדה שבראשה עמד השופט זיילר בפרשת האחים פריניאן, התפטר מפכ"ל המשטרה לשעבר רב-ניצב בדימוס משה קראדי.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

ירי שני היום לדרום; פצמ"ר מסוריה התפוצץ בגולן

חברו של הכדורגלן הודה ושחזר רצח זהבה צ'קול

 

השופטת בדימוס מוסיה ארד, שפרשה לפני חודשים ספורים מכס השיפוט ומתפקיד נשיאת בית המשפט המחוזי בירושלים, סיפרה בשיחה עם ynet כי קיבלה בהפתעה גדולה את פטירתו של זיילר - תחתיו שימשה כ-14 שנה שופטת: "הוא נשאר לאורך כל השנים חבר טוב, רק לפני מספר ימים, בערב הפסח שוחחנו הוא היה בריא לחלוטין וסיפר כי הוא הכין לבדו את הסדר לילדיו ונכדיו. קבענו להיפגש בקרוב ופתאום זה נפל עלינו כרעם".

 

השופטת ארד הוסיפה כי "הוא היה שופט גדול, איש חכם, בעל רגישות לחלש ולנזקק, וחבר אמת. תקופתו נחשבה לתור הזהב של בית המשפט המחוזי בירושלים, ועבורי ועבור רבים הוא שימש מורה דרך, מודל לחיקוי והערכה". ארד סיפרה כי זיילר הותיר נעליים גדולות מאוד לנשיאים שבאו אחריו, והיא בתוכם. לדבריה, "זו הייתה זכות לשמש שופטת בבית משפט שבו הוא היה נשיא, הוא היה נשיא אגדי, הרבה מהדברים שיישמתי היו מתוך ההנחיות של ורדי ותורה בעל פה שאימצנו לנו, אני וגם הנשיא צמח ז"ל שכיהן לפניי".

 

התפקיד הראשון: סגן רשם החברות 

זיילר נולד בשנת 1933 בירושלים. אביו, יצחק זיילר, שהיה רופא ובלשן רצה להעניק לבנו שם שיהיה בו זכר לאמו האהובה, רוזה. הוא החליט לקרוא לרך הנולד ורדימון. בשעת ברית המילה, כשהסנדק הרב קוק שאל מה שם היילוד ונענה שהשם הוא ורדימון הוחלט לשנות את השם לוורדימוס, על שם האמורא רבי מנחם, שהיה יפה כוורד.

 

זיילר סיים את לימודיו התיכוניים בשנת 1951 בבית הספר התיכון שליד האוניברסיטה. לאחר שירות בצה"ל הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים ובשנת 1960 הוסמך לעסוק בעריכת דין. תפקידו הראשון היה סגן רשם החברות ולאחר מכן עבד כיועץ משפטי במפעלי ים המלח וכעורך דין עצמאי.

 

במאי 1971 הוא מונה לכהונת שופט בבית המשפט השלום בירושלים. שש שנים לאחר מכן הוא קודם לבית המשפט המחוזי ובנובמבר 1989 מונה לכהונת נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים. לאחר כ-14 שנים בתפקיד הוא פרש לגמלאות כשמלאו לו 70. בבית המשפט המחוזי בירושלים הוא נחשב לשופט מחמיר, פדנט ובעיקר זריז.

 

דו"ח ועדת זיילר, שעסק פרשת פריניאן והשוטר המחסל צחי בן-אור ושפורסם בפברואר 2007, גרם כאמור לזעזוע במשטרה והביא להתפטרותו של המפכ"ל דאז קראדי.

 

הפרשה העלתה שאלות קשות - על תפקוד המחוז הדרומי והקשרים ההדוקים, שלכאורה קיימו בכירים בו עם משפחת פריניאן; על קידומו הבעייתי של אחד מהם, נצ"מ יורם לוי, לתפקיד מפקד הימ"ר; על תפקוד הפרקליטות ובעיקר המחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש) בתיק השוטר בן-אור; ועל מערכת היחסים שבין אוכפי החוק לצמרת העולם התחתון, באופן כללי. גם תהיות על עצם מינויו של המפכ"ל קראדי עלו במסגרת דיוני הוועדה, אולם אלו הוסרו מסדר היום על-ידי חבריה - יחד עם תיאוריות קונספירציה למיניהן.

 

"נחצו קווים אדומים בחקירת המשטרה"

זיילר גם עמד בראש ועדה בנושא האזנות הסתר, שהוקמה בעקבות האזנות הסתר בפרשת רמון. הוועדה מצאה פגמים משמעותיים בהליך האזנת הסתר בפרשה מצד המשטרה. השופט זיילר אמר באחד מהדיונים בוועדות הכנסת כי האזנות הסתר שנעשו "קיפלו בתוכן התנהלות לא ראויה של המשטרה".

הוא הדגיש כי "כאשר לנגד עיניי קיים חשד שהייתה הסתרת חומר בזדון, בשעה שגורל אדם תלוי בו מאג'נדה של מישהו אחר - זהו דבר קשה שמחייב בדיקה".

 

באותו דיון בכנסת אמר זיילר כי "בחקירות משטרה ישנם קווים אדומים שאסור לחצות. הם נחצו בחקירת השר חיים רמון בפרשת הנשיקה. לדעתי, החיילת המתלוננת הגישה את תלונתה מתוך פחד מהחוקרים. לגיטימי להשתמש בתחבולות בחקירה, אך לא (לגיטימי) להציג מצגים שאינם נכונים".

 

הוא התייחס באותו דיון למסקנת השופט ברנר, שאמר כי שלא הייתה כוונת זדון מצד המשטרה, אלא רק מעשה רשלנות. "ההבדל בין רשלנות לזדון, תהום פעורה ביניהן, כי משטרה שנותנת בזדון נתונים שיביאו להרשעת נאשם שייכת לאנשים שהתגוררו על חוף ים המלח (הרשעים של סדום)", הוא אמר אז. "הפרקליטות לא הייתה יכולה לגבש תביעה אם המשטרה הסתירה עובדות ולא הציגה בפניה את כל התמלילים וכשהשר רמון טען שיש חומר אחר, אמרו לו שאין חומר כזה אבל אחרי שחפרו התברר שהמשטרה לא דיברה אמת. לומר שזה נעשה בזדון? אני מקווה שלא, אבל זה מחייב בדיקה והמשטרה היא הראשונה שצריכה להיות מעוניינת בכך".

 

שרת המשפטים ציפי לבני ספדה אמש לזיילר ואמרה כי הוא "השאיר אחריו חותם שמעטים זוכים לו. הוא היה שופט אמיץ, בעל עמוד שדרה מוסרי וערכי, חף מפניות ונכון להילחם לא רק למען החוק היבש, אלא למען הצדק במשמעותו הרחבה. דמותו תישאר כמודל לחיקוי עבור שופטים וכשופט שבו נתן הציבור את אמונו. אכן היה שופט בירושלים".


פורסם לראשונה 02/04/2013 20:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט זיילר
צילום: גיל יוחנן
משה קראדי
מומלצים