שתף קטע נבחר

"ארה"ב מזהה שינוי במדיניות סין כלפי פיונגיאנג"

עיתון ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי בממשל אובמה מזהים שינוי בתמיכה של בייג'ינג בצפון קוריאה. לפי הדיווח, לאחרונה שוחח אובמה בטלפון עם מקבילו הסיני, זאת בנוסף לשיחות נוספות שנערכו בדרגים נמוכים יותר בהם עדכנו האמריקנים את הסינים בנוגע לכוונותיהם. בשבוע הבא יבקר בסין מזכיר המדינה קרי

ממשל אובמה מזהה שינוי בתמיכה הסינית בצפון קוריאה. כך מדווח הבוקר (שבת) העיתון "ניו יורק טיימס". לפי הדיווח, וושינגטון ובייג'ינג החליפו לאחרונה מסרים בנושא שכללו אף שיחת טלפון בין נשיא ארצות הברית ברק אובמה למקבילו הסיני שי ג'ינפינג. עוד דווח כי האמריקנים עדכנו את הסינים בנוגע לתוכניות שלהם לשדרג את מערכות ההגנה שלהם מפני טילים והצעדים האחרים שהם נוקטים אל מול האיומים של שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און.

 

משבר וושינגטון-פיונגיואנג – כתבות נוספות

 

בעיתון האמריקני נכתב כי לאחר עשורים של תמיכה סינית בצפון קוריאה, וושינגטון לוחצת על נשיא סין לנקוט באמצעים חמורים נגד השלטון הצפון קוריאני, או להתמודד עם נוכחות צבאית מוגברת של ארה"ב באזור. סין לא הביעה מחאה על שליחת ספינות מלחמה אמריקניות לאזור חצי האי הקוריאני. גורמים אמריקנים אמרו לעיתון כי שתיקה זו מעידה על התסכול הגובר של סין בנוגע לפיונגיאנג וההכרה כי התמיכה החוזרת בה עלולה להביא למתח ביחסים עם וושינגטון.

 

אובמה לצד עמיתו הסיני שי ג'יפינג (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה לצד עמיתו הסיני שי ג'יפינג(צילום: AP)

 

היועץ לביטחון לאומי של הנשיא אובמה, טום דונילון, אמר כי המצב החדש מהווה מבחן ליחסים בין ארה"ב וסין. הוא הוסיף כי הוא מאמין שהעמדה הסינית מתפתחת. בעיתון הוסיפו כי פרשנים סינים סבורים כי במפלגת השלטון הסינית קיימת מחלוקת בנוגע למדיניות הנדרשת לגבי פיונגיאנג, במיוחד בנוגע לשאלה כיצד להתמודד עם הסנקציות הכלכליות שהוטלו על המדינה המבודדת.

 

בשבועות הקרובים וושינגטון תשלח גורמים בכירים לסין במטרה ללחוץ על המעצמה הקומוניסטית בנושא. בין היתר יגיע לסין בסוף השבוע הבא מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. שבוע לאחר מכן יגיע לסין רמטכ"ל צבא ארה"ב הגנרל מרטין דמפסי לביקור בן ארבעה ימים. דונילון עצמו צפוי לבקר בסין בחודש מאי.

 

 

טיל מוסודאן צפון-קוריאני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טיל מוסודאן צפון-קוריאני(צילום: EPA)

שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און עם קצינים בכירים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און עם קצינים בכירים(צילום: רויטרס)

 

גורמי ממשל אמריקנים העריכו בפני ה"ניו יורק טיימס" כי נשיא סין החדש תופס את מערכת היחסים עם קוריאה הצפונית באופן יותר פרגמטי מקודמו, הו ג'ינטאו, שחוסר רצונו לפעול נגד פיונגיאנג תסכל את אובמה עד כדי כך שב-2010 האשים הנשיא האמריקני את סין ב"עיוורון מרצון".

 

בעיתון הזכירו כי בחודש שעבר שוחח נשיא סין בטלפון עם נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה. מנגד, היו מעט קשרים רמי דרג בין קין והגורמים הסינים. גורמים אמריקנים רואים בכך ראייה לשינוי המדיניות הסיני.

 

ארה"ב: לא נופתע אם צ' קוריאה תעשה ניסוי בטיל

בתוך כך, אמש דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, שב וקרא לצפון-קוריאה לגלות איפוק. עם זאת, הוא אמר כי ארה"ב לא תופתע אם צפון-קוריאה תבצע שיגור ניסיוני של טיל, בהפרה נוספת של החוק הבינלאומי. בשנים האחרונות ערכה צפון-קוריאה כמה שיגורים ניסיוניים כאלה כהתרסה אל מול המערב המטיל עליה סנקציות חריפות.

 

במקביל, מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הביע דאגה לנוכח המתיחות שנגרמה בעקבות איומיה האחרונים של צפון-קוריאה במלחמה גרעינית. דוברו, מרטין נסירקי, אמר כי האו"ם בוחן את המסר של צפון-קוריאה, שלפיו מוטב לאו"ם לשקול לפנות את עובדיו מהמדינה. לפי שעה אנשי האו"ם בצפון-קוריאה ממשיכים לעבוד בה כרגיל.

 

מוקדם יותר אתמול, באקט נוסף שעשוי להתברר כ"תחזיקו אותי" צפון קוריאני, אבל גם מגביר את החששות ממלחמה בצפון מזרח אסיה, הודיעה צפון קוריאה לשגרירויות זרות לשקול את האפשרות לפנות את צוותיהן מהבירה פיונגיאנג. בדיווח, שנמסר על ידי סוכנות הידיעות הסינית, לא צוינו שמות המדינות שאליהן פנתה צפון קוריאה - אבל רוסיה ובריטניה אישרו כי קיבלו הודעה כזו.

 

בהמשך הודיעו מקורות בממשלת בריטניה כי צפון-קוריאה גם מסרה ללונדון שלאור הסכסוך הגובר עם המערב, היא לא תוכל להבטיח את שלומם של הדיפלומטים הבריטים בפיונגיאנג אחרי 10 באפריל, יום רביעי הקרוב. במשרד החוץ הבריטי טענו כי הצעד הצפון-קוריאני הוא חלק מ"רטוריקה תוקפנית נגד ארצות הברית". דובר השגרירות הרוסית בפיונגיאנג מסר כי ארצו של קים ביקשה מרוסיה לשקול אפשרות לפנות את צוות השגרירות מהבירה הצפון קוריאנית.

 

עוד אתמול דווח בדרום קוריאה כי הצפון העביר טיל נוסף לטווח בינוני לחוף המזרחי של המדינה, הקרוב יותר ליפן. שני טילי המוסודאן, למרחק של 4,000 ק"מ, הוטענו על משגרים והצבתם מרמזת כי המדינה הקומוניסטית המבודדת מתכננת בקרוב לשגר טיל - כנראה למטרות ניסוי. טיל מוסודאן יכול לאיים על דרום קוריאה, יפן ובאופן תיאורטי לפגוע גם בגואם, הטריטוריה שבה הציבו האמריקנים מערכת הגנה ליירוט טילים.

 

ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל דמפסי, אמר כי איומיה של צפון קוריאה לתקוף את ארה"ב הם פרובוקציה מעוררת דאגה בהתחשב בסיכונים, אולם מדבריו עולה כי הם אינם מצביעים על התקרבות למלחמה. דמפסי אמר כי מה ששונה הפעם הוא המנהיג החדש, הצעיר והפחות מוכר יחסית של צפון קוריאה, קים ג'ונג און. הוא הוסיף כי לארה"ב חסרה הבנה בנוגע לשאלה מי משפיע על המנהיג הצעיר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חיילים סינים
צילום: איי פי
מומלצים