שתף קטע נבחר

האבא של מיליוני ילדים: מת ממציא הפריות המבחנה

חמישה עשורים לאחר שהחל בניסויים בהפריה חוץ גופית וסייע לכחמישה מיליון תינוקות לצאת לעולם, הלך לעולמו פרופ' אדוארס זוכה פרס נובל לרפואה. רומי נוימרק, ילדת המבחנה הראשונה בישראל: "זה יום עצוב לא רק לי"

תם עידן: פרופ' רוברט אדוארדס, חלוץ הפריות המבחנה שסייע ללידתם של מיליוני ילדים ברחבי העולם, הלך אמש (ד') לעולמו בשנתו בביתו שבבריטניה. לפני כשלוש שנים הוקירו לו עולם הרפואה תודה, והעניק לו את פרס הנובל.

 

 

ההתחלה היתה במעבדה בקיימברידג' בשנת 1968: פרופ' אדוארס ראה לראשונה חיים הנוצרים מחוץ לרחם, בביצית שהתפתחה כחמישה ימים לאחר ההפריה. "לעולם לא אשכח את היום הזה" סיפר אדוארדס, "הבטתי במיקרוסקופ וראיתי משהו משעשע בתרביות התאים".

  

עוד כתבות בתחום ההפריות:

היסטוריה: חוק הביציות עבר בוועדת השרים

המדינה תממן לנשאיות איידס הפרייה חוץ גופית

הבת ביקשה אחות - אחרי טיפולי הפרייה נולדה שישייה

 

אדוארדס המשיך בניסויים המעבדתיים וב- 1978 נולדה ילדת המבחנה הראשונה – לואיז בראון. הלידה הזו גררה בקורת חריפה מצד ארגונים שמרניים ודתיים, שטענה כי אדוארס "משחק את תפקיד אלוהים". אלא שהוא היה נחוש בדעתו להמשיך בעבודת הקודש המדעית שלו.

 

אדוארס ביקר גם בישראל, אז סיפר לעמיתיו הרופאים הישראלים, כי יש לו קשר עמוק לישראל שהחל עוד לפני קום המדינה, כששירת כחייל בריטי בכוחות המנדט

  

זכה בפרס נובל על פועלו

מאז כאמור, הפכו ההפריות כדבר של מה בכך בחיי היום יום, בעיקר אצלנו, מעצמת הפריות המבחנה הגדולה בעולם. על פי ההערכות נולדו מאז ברחבי העולם כחמישה מיליון תינוקות.

  

על פועלו זכה אדוארס בשנת 2010 בפרס נובל, אולם בשל מחלתו הממושכת לא הצליח להגיע לטקס בשטוקהולם. בשנת 2011 הוא זכה בתואר "סיר" ממלכת בריטניה.

  

"עבודתו הביאה אושר ושימחה למיליוני הורים ברחבי העולם שהצליחו להביא ילדים" ספדה לו בראון, "אני שמחה שהוא חי מספיק שנים כדי שיקבל את פרס הנובל עבור עבודתו. מורשתו תחיה לנצח".

 

 "המוות שלו מאוד מצער" אומרת ל-ynet רומי נוימרק, ילדת המבחנה הראשונה בישראל, "אין ספק שהתגלית שלו והעבודה המחקרית שהוא עשה פורצת דרך, שינתה את החיים ויצרה חיים שלי ושל עוד רבים. הוא אדם שהעז לעשות שינוי והשפיע ולכן זכה בפרס נובל לרפואה. זה יום עצוב אני מניחה שלא רק לי, אלא גם לעוד אחרים שנולדו בזכותו".

 

"עבודתו של אדוארדס היתה בזמנו על גבול המדע הבדיוני" אומר ל-ynet פרופ' בני פיש, מנהל היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בבילינסון, "באותה תקופה עצם המחשבה על קיום תהליך שלא במקום הטבעי שלו, נתפס כמשהו לא ישים. איש לא האמין שלימים ההפריה תהפוך לטכניקה להמונים.

 

"לא לחינם הוענק לו פרס הנובל 33 שנים לאחר מכן כשהבינו את עוצמת הגילוי, דבר שגרם גם להתנגדות רבה בקרב הממסד הקתולי שניסה למנוע ממנו לא פעם את ההערכה הראויה לו. אדוארס היה לא רק מדען דגול, אלא גם איש הוראה שגידל דורות של מדענים ומומחים מהחשובים בעולם".

 

 




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
העניק חיים למיליוני ילדים בעולם
צילום: AP
ילדת המבחנה הראשונה בישראל
צילום: דודי מוסקוביץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים