שתף קטע נבחר

100 אלף ק"מ כלי דם: 65 עובדות על גוף האדם

מהי קיבולת המידע שיכול להכיל המוח? כמה זמן נמשך החלום הכי ארוך? כמה פעמים ביום יש לגברים זיקפה? ומהו מספר השרירים הפועלים בזמן חיוך? לכבוד חגיגות ה-65 למדינה: 65 עובדות מרתקות על המכונה שלא תיאמן

משפט ידוע בקרב הסטודנטים לרפואה גורס שככל שאתה יודע יותר - אתה מבין עד כמה אתה יודע פחות. ואכן, אף שעשרות שנות מחקר הצליחו לגלות נתונים מרתקים על גוף האדם, רב הנסתר על הגלוי. בינתיים הצלחנו לגלות לא מעט על המסתורין האופף את המכונה שאינה פוסקת לרגע מלפעול. מהלידה ועד תום החיים, לפניכם 65 העובדות המדהימות ביותר על גוף האדם. 

 

מה אתם יודעים על גוף האדם? בואו לבדוק בטריוויית הבריאות שלנו:

חלק א': כמה קלוריות שורפות ק"ג אחד?

חלק ב': מהו האיבר הגדול ביותר בגוף?

חלק ג': כמה חומרים מסרטנים יש בסיגריה אחת?

 

עוד חדשות ועידכונים בפייסבוק של ynet

 

 

1. האם המוח חש בכאב?

אצל כמחצית מהאוכלוסייה אין כל תחושה ברקמת המוח עצמה, המהווה רק מרכז פיקוד למערכת העצבים הכלל גופית. עם זאת, ניתוחים נוירוכירורגיים הראו כי אצל חלק מהמנותחים שנשארים תמיד ערים בזמן הניתוח דווקא יש תחושה. המנותחים נותרים ערים כדי לאפשר לכירורג לוודא את התגובה ולמנוע פגיעה אפשרית במוח, וחלק מהם זועקים כשהמנתח נוגע ברקמת המוח.

  

2. שהמוח לא יתייבש

חשבתם שהמוח הוא איבר אפור, כפי שאולי ראיתם בטלוויזיה? תתפלאו לדעת שרובו דווקא עשוי מים. כן, 80% מרקמת המוח שלנו היא מימית. כך שבפעם הבאה שאתם על סף התייבשות הקפידו לשתות, כדי שלא לגרום למוח להתייבש.

 

3. תגובה לפחד

תהיתם פעם איך התגובה שלנו לפחד, למגע או לסכנה היא מהירה כל כך? האותות החשמליים בסיבי העצב נעים במהירות עצומה, שמגיעה ל-280 קמ"ש ויותר. עם זאת, במחלות נוירולוגיות שונות מהירות ההולכה איטית הרבה יותר.

 

4. החשמל זורם

זוכרים את האיור בו נורת חשמל על הראש נדלקת? ובכן, המציאות לא לגמרי שונה: המוח שלנו פועל על הספק חשמלי הדומה לנורה בת 10 וואט.

 

5. הקיבולת המוחית - עצומה

כל תא מוחי יכול לאגור מידע שווה ערך לאנציקלופדיה, פחות או יותר. המדענים לא הצליחו לכמת במדוייק את גודל המידע, אולם על פי ההערכות המוח שלנו מסוגל לאחסן מידע של עד אלף טרה-בייטים - כמות דומה ל-15 ספריות לאומיות מלאות.

 

6. צורך הכי הרבה חמצן

הגוף שלנו עובד על חמצן, אבל כמה ממנו באמת נכנס לזרם הדם? תתפלאו לשמוע שרק 20%. המוח שלנו מהווה רק 2% ממשקל הגוף, אבל צורך יותר חמצן מכל איבר אחר, מה שהופך אותו לאיבר הרגיש ביותר למחסור בחמצן. אגב, שבע שניות ללא חמצן שמגיע למוח - יסתיימו בהתעלפות. ארבע דקות כאלה - יסתיימו במוות מוחי.

 

7. המוח הלילי

בין אם אתם אנשי לילה או בוקר, המוח שלכם פעיל הרבה יותר דווקא בלילה. מסתבר שכשאנחנו פורשים לישון המוח מתעורר לחיים. הפעילות בזמן השינה היא רבה, ועל פי ההערכות, המוח מארגן את המחשבות, מעבד את היממה העמוסה ומכין עצמו ליום חדש.

 

8. חולמים בקצרה 

מדענים אמרו פעם שככל שמנת המשכל גבוהה יותר, כך חולמים יותר. אבל האמת שונה לגמרי. למעשה, כל חלום נמשך כשתיים עד שלוש שניות לכל היותר, וממילא את רוב החלומות שלנו אנחנו לא זוכרים, רק את אלה הסמוכים למועד היקיצה.

 

 

9. שיער הפנים גדל מהר יותר

גברים מכירים זאת היטב: אתם מתגלחים בבוקר, וכבר בשעות הערב המוקדמות חוזרים ומופיעים הזיפים. למעשה, אם אדם לא יתגלח כלל במהלך חייו הזקן יצמח לאורך של כתשעה מטרים.

 

10. שוב מצאתם שיער על הכרית?

אתם לא לבד. אדם ממוצע מאבד 60 עד 100 שערות מדי יום. זה, כמובן, לא קורה אצל קרחים. נשירת השיער משתנה בהתאם לגיל, להריון, למחלות וגם לתזונה. מעניין לדעת שלמרות השיער הדליל אצל מרבית הגברים בארץ, הרי ששיער הגברים כפול בקוטרו משיער הנשים.

 

11. הציפורן שגדלה הכי מהר

זוהי הציפורן שעל האצבע השלישית של היד הדומיננטית שלכם. לא ממש ברור מדוע, אבל קצב צמיחת הציפורן קשור לאורך האצבע. האצבע הארוכה ביותר תצמיח את הציפורן בקצב המהיר ביותר.

 

12. תוחלת החיים של שערה

תוחלת החיים של שערה היא שלוש עד שבע שנים. במהלך חייה השיערה תחווה תספורות ועיצובי שער שונים - עד שתנשור.

 

13. לבלונדינים יש יותר

צבע השיער קובע את כמות השערות. לאדם ממוצע יש כ-100 אלף זקיקי שיער, כל אחד מהם מסוגל ליצור כ-20 שיערות במהלך מחזור החיים. לבלונדינים יש כ-150 אלף זקיקי שיער, בעוד שלבעלי שיער שחור יש כ-110 אלף זקיקים. לבעלי שיער חום יש כ-100 אלף זקיקים, ואילו ג'ינג'ים מסתפקים בכ-90 אלף בלבד.

 

14. ציפורני הידיים גדלות בקצב מהיר יותר

שמתם לב שאתם גוזזים את ציפורני הידיים בתדירות גבוהה יותר מאלו שברגליים? זאת משום שציפורני הידיים גדלות בקצב מהיר פי ארבעה מציפורני הרגליים. בממוצע, הציפורניים, הן ברגליים והן בידיים, צומחות בקצב של כ-2.5 מ"מ בחודש.

 

15. השיער שלנו עמיד ביותר

בניגוד ל"הפחדות" של חברות הקוסמטיקה ויצרני השמפו והמרככים, השיער הוא אחד החלקים בגוף שעמיד ביותר למים, שינויי מזג אוויר, כוחות טבע אחרים ואפילו לחלק מהכימיקלים החומציים. עם זאת הוא אינו עמיד לבעירה.

 

16. צומחים מחדש

אנחנו משירים ומצמיחים מחדש את תאי העור שלנו כל 27 ימים. אצל חולי פסוריאזיס צמיחת השכבות העליונות של העור מהירה יותר, והיא מהירה פי 27 מזו של אדם בריא.

 

17. 950 ק"מ של שיער

במהלך שנות חייו של האדם הוא "מגדל" כ-950 קילומטרים של שיער ראש.

 

18. 15 מיליון חיידקים

בכל סנטימטר של העור שוכנים כ-15 מיליון חיידקים. אין צורך להיבהל, כמובן. רובם אינם מזיקים ואף מסייעים לשמירה על בריאותנו.

 

שיער. באורך 950 ק"מ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיער. באורך 950 ק"מ(צילום: shutterstock)

 

19. 500 אלף בלוטות זיעה

הרגליים שלנו מכילות כ-500 אלף בלוטות זיעה. עם כמות אדירה כזו של זיעה, אין פלא שהפטריות חובבות הלחות אוהבות להשתובב ולזהם דווקא אותן.

 

20. 5 ק"ג אפר

משקלו של האפר של אדם שהלך לעולמו מגיע לכ-5 ק"ג בלבד. חלק גדול ממשקלו של גוף האדם הם מים הלכודים בתוך ובין התאים. עם השריפה המים מתאדים, מה שמותיר מעט מאוד משקל.

 

21. ציפורניים ושיער לא ממשיכים לצמוח לאחר המוות

הם רק נראים ארוכים יותר, משום שהעור מתייבש ומתכווץ.

 

22. טביעות אצבעות בטבע

בני אדם, פרימאטים וקואלות הם היצורים היחידים בטבע בעלי טביעות אצבע.

 

23. כבר בחודש השלישי

טביעות האצבעות מופיעות בעובר רק בחודש השלישי להריון. באופן די מעניין, טביעות האצבעות לא ישתנו אצל רוב התינוקות לאורך חייהם. עם זאת, תועדו מספר מקרים בהם טביעות האצבעות השתנו או נמחקו בחלקן אצל חולים מסויימים שנטלו תרופות כימותרפיות. טביעות האצבעות, אגב, הן בין הדברים האחרונים שנעלמים לאחר המוות.

 

 

24. האיבר הגדול ביותר בגוף

האיבר הכי מפותל בגוף הוא המעי הדק. למרות שמו באנגלית (המעי הקטן) הוא ארוך פי ארבעה מגובהו של אדם ממוצע. מבנה המעי הוא פיתולים פיתולים, ואילולא היה מפותל, לא הייתה שום דרך לאכסנו בבטן שלכם.

  

25. מעכלים מתכות

מיצי הקיבה שלנו כה חומציים, עד שהם מסוגלים לעכל לא רק את הפיצה והסושי שאכלתם, אלא אפילו מתכות כמו סכין גילוח. לא, אל תנסו את זה בבית, אבל דיווחים על בליעה של מתכות דקות שנשלפו, הראו כי הם נאכלו כמעט כליל על ידי החומצה ההידרו כלורית שבקיבה. אגב, הקיבה שלנו מצופה היטב, מה שמגן עליה מפני החומציות, אבל הוושט, אותו צינור שמוביל את האוכל לקיבה, איננו מצופה כלל, וזו הסיבה שכשעולה מזון או מיצי קיבה בוושט יש לנו תחושה של בעירה. זו בדיוק הצרבת, או בשמה הרפואי - רפלוקס וושטי.

 

26. כל שלושה-ארבעה ימים יוצרת הקיבה ציפוי חדש

התאים הריריים המצפים את הקיבה הם אלה שמגינים עליה מפני מיצי החומצה רבי העוצמה.

 

27. חומציות ואולקוס

אלה הסובלים מאולקוס מכירים היטב את פגיעת החומצה, כיוון שבאיזור כיב הקיבה אין ציפוי מספק שיגן עליהם מהחומציות. מסיבה זו הם נאלצים ליטול נוגדי חומציות שיסתרו את חומציות מיצי הקיבה, עד לריפוי הכיב.

 

28. הכבד הוא המעבדה האנושית המשוכללת שלנו

מדענים הצליחו לזהות כ-500 תפקודים שונים של הכבד. הוא לא רק מטפל בדרינקים ששתיתם בפאב או בתרופות. מדובר באיבר הגדול ביותר בגוף והעסוק מכולם. בין היתר אחראי הכבד על מיון המרכיבים הנספגים ממערכת העיכול, פירוק תאי דם, יצירת חלבוני פלסמה וניטרול רעלנים.

 

29. אדם ממוצע נופח כ-14 פעמים ביום

גם אם אתם בטוחים שהתאפקתם מלהעכיר את שלוות הסביבה, גז נוצר כל העת במערכת העיכול ונפלט החוצה גם אם לא הרגשתם.

 

30. מלאות בחיידקים

המעיים שלנו מכילות כ-400 סוגים שונים של חיידקים, רבים מהם נחשבים לחיידקים טובים הנחוצים לפעילות תקינה של מערכת העיכול.

 

 

31. משפריץ לגובה

הלב אנושי יוצר בפמפום שלו לחץ עצום, המסוגל להשפריץ דם לגובה של תשעה מטרים. אין פלא שאתם מסוגלים להרגיש את פעימות הלב. הוא אינו פוסק לרגע, ומזרים דם כנגד כוח המשיכה במעלה הראש, ובה בעת גם מטה, לשאר חלקי הגוף.

 

32. 100 אלף ק"מ

אורך כלי הדם בגוף הוא כ-100 אלף ק"מ. כדי לסבר את האוזן, היקף כדור הארץ הוא כ-40 אלף ק"מ בלבד. המרחק בין כדור הארץ לירח הוא כ-300 אלף ק"מ. כך שאם ניקח את כלי הדם של שלושה אנשים, ונחבר אותם קצה לקצה, נוכל להגיע אל המקום בו דרך ניל ארמסטרונג.

 

33 . הלב של נשים פועם מהר יותר מזה של הגברים

הסיבה המרכזית היא שהלב הנשי נוטה להיות מעט קטן יותר מזה של הגברים, אך הוא צריך לפמפם את אותה כמות דם בגוף, באותו פרק זמן.

 

34. הריאה השמאלית קטנה מזו של הימנית

זאת כדי לפנות מקום ללב. אצל רוב האנשים הלב נוטה מעט שמאלה, מה שדוחק מעט את הריאה השמאלית בעלת שתי האונות. מנגד, הריאה הימנית גדולה יותר, ובעלת שלוש אונות.

 

35. ניתן לחיות בלי חלק ניכר מהאיברים הפנימיים שלנו

גוף האדם אולי נראה שברירי, אבל הוא יכול בהחלט לחיות גם ללא הקיבה, הטחול, 75% מהכבד, 80% מהמעיים, כליה אחת, ריאה אחת וכל איברי הרבייה. ההרגשה לא תהיה טובה במיוחד, ותצטרכו להיות תחת טיפולים תרופתיים, אבל זה לא יהרוג אתכם.

 

36. רוק במהירות 160 קמ"ש

במהלך עיטוש רסיסי הרוק מגיעים למהירות של כ-160 קמ"ש. העיטוש, אגב, מסוכן במיוחד בזמן הנהיגה: אין כל אפשרות להתעטש בעיניים פקוחות, מה שכבר גרר לא מעט פעמים תאונות דרכים.

 

37. מי נוחר יותר?

עד גיל 60 ינחרו 60% מהגברים ו-40% מהנשים. במרבית המקרים נחירות ממוצעות מגיעות לעוצמה של 60 דציבלים, אולם אלה ש"פתחו נגריה" בשינה, עלולים להגיע גם ל-80 דציבלים - עוצמה השווה לרעש של מקדחת בטון.

 

אז מי נוחר יותר? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אז מי נוחר יותר?(צילום: shutterstock)

 

 

38. מי ימצמץ ראשון?

נשים ממצמצות כפול מגברים. האדם הממוצע, אגב, ממצמץ כ-13 פעמים בדקה. המצמוץ חשוב מאוד לבריאות העין: הוא מסייע למיסוך העין בדמעות, המכילות נוזל סיכה ואנזימים, שמגינים עליה.

 

39. הכי חזקים

השרירים החיצוניים המניעים את גלגל העין הם השרירים החזקים ביותר בגוף, יחסית לעבודה הנדרשת מהם: הם חזקים פי 100 יותר ממה שיש בו צורך.

 

40. כחול - אבל זמני

תינוקות רבים נולדים עם עיניים כחולות, אבל הן לא יישארו כך לאורך זמן. הסיבה לכך הוא הפיגמנט מלאנין שלעתים שוקע בקשתית העין זמן מה לאחר הלידה. תהליך זה דורש חשיפה לאור אולטרא סגול, ובסיומו מתגלה הצבע הקבוע של הילד.

 

41. זוכר 50 אלף ניחוחות

האף שלנו יכול לזכור 50 אלף ניחוחות שונים, רבים מהם נצרבים בזיכרון שלנו למשך שנים ארוכות. אבל זה כלום לעומת ידידו הטוב ביותר של האדם: אפם של הכלבים רגיש פי מיליון מזה שלנו.

 

42. האחרון ללכת

החוש האחרון שמתנתק לאחר המוות הוא חוש השמיעה. החוש הראשון שאובד הוא לרוב הראייה, אחריו הטעם, הריח והמגע.

 

43. רואים רחוק

המרחק הגדול ביותר שאליו אפשר לראות בעין בלתי מזויינת הוא כ-2.4 מיליון שנות אור, כלומר 225 טריליון ק"מ. זהו המרחק עד לגלקסיית אנדרומדה, שנראית בשמיים בהירים.

 

44. רואים שקוף

העין היא המקום היחיד בגוף שדרכו ניתן לראות ישירות את כלי הדם. עובדה זו הניבה את בדיקת קרקעית העין (פונדוס): רופא העיניים מרחיב את האישון ומביט ישירות אל כלי הדם הזעירים. כך ניתן לאבחן יתר לחץ דם ומחלות כלי דם נוספות.

 

45. רגישים לרעש

הרעש הקטן ביותר עלול לגרום לאישונים שלנו בעיניים להתרחב: זו אחת הסיבות לפיהן מנתחים מוטרדים מרעשים. הרחבת האישון גורמת לסינוור, מה שעלול לגרום לאסון.

 

46. לא כדאי לסמוך על הטעם של סבתא

עד גיל 60 מרביתנו מאבדים כמחצית מפקעיות הטעם בלשון. עם זאת כדאי לזכור שמרבית הטעם בא דווקא מהאף. מסיבה זו כשאנו מצוננים והאף גדוש המאכלים נדמים לנו כחסרי טעם, ועימם מתפוגג התיאבון.

 

47. מלידה עד זיקנה

העיניים שלנו נותרות באותו גודל מהלידה ועד הזיקנה, אבל האוזניים והאף אינם מפסיקים לגדול. זו הסיבה שרבים מאלה שביצעו ניתוח אף בגיל צעיר, מבחינים שאפם השתנה משך השנים.

 

48. האיבר החזק ביותר בגוף הוא הלשון

אולי לא תוכלו להרים איתה משקולות, אך יחסית לגודלה, מדובר בשריר החזק בגוף שעובד לא מעט במהלך היום, בדיבור, באכילה ובבליעה.

 

49. הכי גדול 

התא הגדול ביותר בגוף הוא הביצית, בעוד שהתא הקטן ביותר הוא דווקא הזרעון. הביצית גדולה כל כך עד שניתן לראות אותה גם ללא מיקרוסקופ, כשקוטרה הוא כמילימטר.

 

50. כל אחד בילה לפחות חצי שעה כתא בודד

כן, החיים מתחילים איפשהו, ולאחר המיפגש בין הביצית לזרעון (שמתרחש לרוב בחצוצרה) מתחילים התאים להתחלק וליצור עובר. אבל הדקות הראשונות לחיינו מתחילות בתא מופרה אחד.

 

51. זיקפה כל שעה-שעתיים

לרוב הגברים יש זיקפה אחת לשעה-שעתיים במהלך השינה. מדובר בתופעה תקינה, כחלק משינת ה-REM, והיא תוצאה של הגברה בזרימת הדם לאיבר והפרשת טסטוסטרון.

 

52. מודדים גובה

אם תפרשו את זרועות הידיים הצידה תוכלו לקבל הערכה של הגובה שלכם. משום מה רוחב הזרועות הפרושות דומה, פחות או יותר, לגובה.

 

53. בוכה כשעצוב

בני האדם הם בעלי החיים היחידים המפיקים דמעות רגש.

 

54. ימניים חיים בממוצע תשע שנים יותר משמאליים

אין לכך עדיין הסבר גנטי, אולם על פי ההשערות שמאליים נוטים יותר להיות מעורבים בתאונות שונות, המקצרות את תוחלת חייהם.

 

55. צחוק מפחית את רמות הורמוני הדחק

הוא גם מעלה את רמות ההורמון סרוטונין, שמשפר מצב רוח ומחזק את המערכת החיסונית. בני שש צוחקים בממוצע כ-300 פעמים ביום, ואילו מבוגרים 15-100 פעמים בלבד.

 

56. עוד סיבה לחייך

כדי להעמיד פנים זועפות אנחנו מגייסים פעילות של 43 שרירים בפנים, בעוד שלחיוך נחוצים רק 17.

 

57. פחות עצמות

תינוקות נולדים עם 300 עצמות, אולם עם ההתבגרות מתאחדות חלק מהן, מה שמותיר אותנו רק עם 206 עצמות.

 

58. סליל התורשה

החומר התורשתי שלנו, ה- DNA, בנוי בצורת סליל שמקופל מספר פעמים, באופן כזה שמאפשר אחסון של מידע עצום. אם נמתח כל סליל של DNA הוא יגיע לירח כ-6,000 פעמים.

 

59. גובה שונה לאורך היממה

אם אתם בודקים את הגובה שלכם, אל תתפלאו אם הוא ישתנה במהלך שעות היממה השונות: אנחנו נמוכים יותר בכסנטימטר בשעות הערב, לעומת שעות הבוקר. זאת משום שעמידה וישיבה גורמים לדחיסה קלה של הסחוס בין העצמות שלנו, מה שמקצר מעט את האורך.

 

60. צעד קטן לאדם

כדי לנוע צעד אחד אנחנו משתמשים ב-200 קבוצות שרירים. זה לא מעט, בהתחשב בעובדה שאנחנו הולכים כ-10,000 צעדים ביממה.

 

61. טריליוני תאים

בכל גופנו מצויים 10 עד 50 טריליון תאים.

 

62. 300 מיליון מתים בדקה

כל דקה מתים 300 מיליון תאים בגוף בתהליך שנקרא 'אפופטוזיס' - מוות תאי מתוכנת. אצל חולי סרטן

נפגמת הבקרה על התהליך, והתאים הסרטניים ממשיכים להתרבות ללא בקרה ויוצרים גידולים.

 

63. יוצרים מסמרים

אם ניקח את כל הברזל שבגופנו נוכל ליצור מסמר באורך של שבעה ס"מ. התוצאה תהיה אנמיה חמורה, שעלולה לגרום למוות.

 

64. סוג הדם השכיח ביותר בעולם

הוא O, עובדה שמצילה לא מעט אנשים, כיוון שסוג דם זה יכול לתרום הן לסוג דם A והן לסוג דם B. סוג הדם הנדיר ביותר הוא A-H, הקרוי גם "בומביי", על שם המקום בו התגלה. פחות מ-100 אנשים בעולם ידועים כבעלי סוג דם זה, מה שחושף אותם לסכנה ממשית כשיזדקקו לתרומות דם.

 

65. איבר המין הכי ארוך

איבר המין הגברי הארוך ביותר שנמדד הגיע ל-33 ס"מ. הקטן ביותר - 1.9 ס"מ.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גוף האדם. עדיין מסתורי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים