שתף קטע נבחר

הצלחתם ביום המיון? לא בטוח שכדאי לדעת

מועמדים רבים לעבודה מתבקשים לעבור מבחנים במכוני המיון לצורך סינון ראשוני, והבוחנים מעבירים את חוות דעתם למעסיק הפוטנציאלי - אך לא למועמד עצמו. באחרונה מתנהל דיון בנושא זכות המועמד לקבל את ההערכות עליו. בדקנו מה מתרחש בימי מיון הללו והאם כדאי להיחשף לחוות הדעת של הבוחנים

בסך הכל רציתם להתקבל לעבודה, וכך מצאתם את עצמכם "מבלים" יום שלם במכון מיון: חוויה שכוללת השתתפות במגוון רחב של מבחנים, משימות, סימולציות וראיונות אישיים. בסופו של יום, נשלחתם הביתה עם תשובה לקונית של "כן" או "לא", מבלי לדעת איפה טעיתם או מה יכולתם לשפר.

 

עוד מדריכים על חיפוש עבודה בערוץ הקריירה :

 

בשבועות האחרונים מתנהל דיון משפטי סביב זכות המועמדים שעוברים מבחני מיון לקבל את הערכות המכונים לגביהם. עד כה, ההערכות נמסרו למעסיקים בלבד. הדיון מעורר הדים מצד אנשים שעברו בעבר מבדקים וחשו כי הם אינם עושים עמם צדק - ולא מנבאים בסופו של דבר את הצלחת המועמד בעבודתו. החלטנו לבדוק האם באמת כדאי לנבחנים לדעת כיצד העריכו אותם.

 

כדאי לכם לקבל את ההערכות מיום המיון? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדאי לכם לקבל את ההערכות מיום המיון?(צילום: shutterstock)

 

מה זה בכלל יום מיון?

יום מיון הוא יום הכולל שלל מבדקים, שמטרתם לעזור למעסיק לתהות על קנקנו של המועמד. לרוב, ימי המיון נערכים על ידי מכונים חיצוניים, שמקבלים מהמעסיקים את הגדרת התפקיד ובעיקר את הדרישות שיש להם מהמועמד. מן הסתם, הדרישות של המעסיקים אינן זהות, מכיוון שלארגונים שונים יש דרישות שונות שנגזרות מהגדרת התפקיד, מאופי הארגון ואפילו מהמנהל הישיר.

 

הרציונל שעומד מאחורי גיוס באמצעות יום מיון, הוא שהמועמד נבחן על פי פרמטרים שונים - דבר שמגדיל את הסיכוי לקבל תוצאות המנבאות את יכולתו להצליח בתפקיד. נכון שהכל תיאורטי, אך חשוב להבין שזו המטרה ואין כאן רצון לנתח את המועמד במנותק ממנה.

 

זומנתם ליום מיון? סביר להניח שתעברו את המבחנים הבאים:

 

  • מבחני אישיות ממוחשבים - מטרתם לבדוק יכולות אישיות ותכונות אופי בהתאם לדרישות התפקיד. בנוסף, המבחנים בודקים את אמינותכם, על ידי בחינת עקביות במענה על שאלות.
  • מבחנים בכתב יד - תקבלו נייר ועיפרון ותתבקשו לצייר עץ ולהשיב על שאלות, כאשר בסופו של דבר תשובתכם (ולפעמים אפילו כתב היד) יועברו לניתוח פסיכולוגי-גרפולוגי מעמיק.
  • דינמיקה קבוצתית - מטרת הדינמיקה היא לבחון תכונות שונות, יכולת ביטוי ויכולת התנהלות מול אנשים.
  • ראיון אישי - מדובר על ראיון עומק של שעה שנערך על ידי מאבחן מקצועי או פסיכולוג.
  • סימולציות - הדמיית קונפליקטים אפשריים בתפקיד; הנבחנים יתבקשו לנהוג כפי שהיו נוהגים לו היו נתקלים בסיטואציה כמו זו המוצגת.

 

בסוף היום אוספים ומשקללים את הנתונים השונים, ונותנים חוות דעת על התאמת המועמד לתפקיד.

 

האם ימי מיון אינם מיטיבים עם המועמדים?

ביקורת רבה מוטחת על ימי מיון ומרכזי הערכה, בעיקר מצד המועמדים, עד כי ישנם כאלה שפשוט מסרבים מראש לגשת להליך מיון שכזה - אם משום שהם חוששים להיכשל, או מכיוון שחוו חוסר הצלחה בעבר. אחרים פשוט לא מאמינים שמבדקים כאלו משקפים את אופיים האמיתי ואינם מוכנים לשתף איתם פעולה.

 

רתיעתם של המועמדים מובנת, אך חשוב להבין שמטרת המגייסים היא למצוא בסופו של דבר את העובד המתאים ביותר לתפקיד, ולכן הם בוחרים בתהליך שבעיניהם יש לו את יכולת הניבוי הטובה ביותר. מרכזי הערכה וימי מיון מציגים לרוב תוצאות אמינות, כך שלא כדאי למהר לשלול אותם על הסף.

 

בנוסף, כדאי לדעת ששקלול תוצאות המבחנים דווקא פועל לטובת המועמד. אם המועמד לא הביע את עצמו כמו שצריך בראיון האישי, התוצאה הסופית לא תישען רק על הראיון הזה, משום שיש נוספים מבדקים נוספים.

 

האם כדאי לכם לראות את תוצאות המבדקים?

ראשית, כמובן שכן. עם זאת, שאלו את עצמכם אם אתם מסוגלים להתמודד עם מה שתגלו שם. הרי חוות הדעת שניתנת עליכם כמועמדים היא למעשה ראי לאופן שבו אתם נראים כלפי חוץ.

 

זו אמנם הזדמנות מצוינת לגלות איזה רושם אתם מותירים על הסובבים אתכם, בעיקר בתחום התעסוקתי, אך מדובר ברושם שהותרתם על מאבחן מסוים - וייתכן שעל מאבחן אחר תותירו רושם שונה לחלוטין. אם התוצאות עקביות ואינכם מרוצים מהן, בהחלט יש מקום לעבודה עצמית ולשימוש במידע כביקורת בונה.

 

לבעלי הערכה עצמית נמוכה לא מומלץ להביט בתוצאות המבחנים, מכיוון שהתבוננות כזו עלולה לערער אותם עוד יותר. חשוב לזכור שהפן התעסוקתי ומי שאנחנו בעבודה הם רק נדבך אחד באישיות שלנו. החיים מורכבים יותר וכוללים מעגלים נוספים של תחביבים, חברים, משפחה וזוגיות.

 

אז איך נצליח ביום המיון?

  • הגיעו במיטבכם, בעיקר מבחינה מנטלית - נינוחים וממוקדים. יש שצריכים לשתות קפה, יש שזקוקים לשנת לילה טובה ויש העושים מדיטציה. בחרו את מה שעובד בשבילכם.
  • התלבשו בהתאם - לבוש מכובד ישפיע על הרושם שתיצרו וגם על הביטחון העצמי שלכם.
  • בחרו בנקודת מבט חיובית - אל תשפטו את המאבחנים ואת מהלך היום, גם אם הדברים מצביעים על חוסר ארגון, ושמתפרשים אצלכם כזלזול או כחוסר כבוד. התעלמו מכל מה שעשוי לגרום לכם להיות עצבניים ונרגזים.
  • התכוננו ליום המיון - קראו על החברה, עברו על דרישות התפקיד וחשבו מה אתם מביאים אליו מבחינת תכונות האופי שלכם, כלומר מהן התכונות שיש לכם שבזכותן תצליחו בתפקיד.
  • אל תגיעו מחופשים - טעות נפוצה של מועמדים רבים, היא לנסות להציג את מי שהם לא וכך הרושם שנוצר אינו אמין בעיני הבוחנים. בהצלחה!

 

הכותבת היא מומחית AllJobs לראיונות עבודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילם: shutterstock
הגיעו מוכנים, אל תחששו לקבל ביקורת
צילם: shutterstock
מומלצים