שתף קטע נבחר

הרב אריאל: אני מבוגר. טוב שאפרוש מהרבנות

זמן קצר לפני שהפך לשם החם בבחירות לרבנות, התבטא רבה של ר"ג נגד המהלכים הנעשים כעת להכשרת מועמדותו בגיל 75, ומתח ביקורת על שיתוף חילונים בהליך: "למועצת הרבנות הראשית הכניסו אנשים מדרגה שנייה". צפו - בלעדי ל-ynet

מינוי רבנים צריך להיעשות ללא התערבות פוליטית, בגוף הבוחר את הרב הראשי אין מקום לחברים שאינם דתיים, חקיקה פרסונאלית להכשרת מועמדים היא דבר פסול - ועל הרב יעקב אריאל בן ה-75 לפרוש ו"לעשות לביתו", ובוודאי שלא להתמודד שוב בבחירות לרבנות . זו עמדתו של לא אחר מאשר הרב אריאל עצמו, כפי שעולה משיחה שקיים עם רבנים באחרונה.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בעוד שבכירים בציונות הדתית ובמפלגת הבית היהודי פועלים במרץ להכשרה חוקית ופוליטית של מועמדותו, חושף ynet דברים שאמר הרב יעקב אריאל לפני שבועות ספורים בלבד, זמן קצר טרם שהפך ל"שם החם" במירוץ, ובהם התנער כמעט מכל המהלכים הנעשים כעת במטרה להושיבו על כס הרב הראשי.

 

בהרצאה בפני רבנים בכינוס סגור ירושלים, עוד לפני שסומן כמועמד היחיד המוסכם על כלל הציונות הדתית, הודה הרב אריאל, רב העיר רמת-גן וממנהיגי המחנה, כי הגבלת גיל המתמודדים הוא מהלך הגיוני וכי הוא עצמו מבוגר מדי לתפקיד.

 

"בעיקרון אני חושב שזה ראוי בהחלט", אמר אז על המצב החוקי הקיים, המגביל את גילם של הרבנים הראשיים ל-70. הוא התייחס באופן אישי גם לעצמו: "אם אני מקשה על עצמי – גמרנו, עברתי את הגיל, יותר טוב שאני אעשה לביתי. זה בסדר גמור... שאדם זקן יפרוש".

 

מתנגד לשילוב חילונים בוועדת הבחירה

הרב אריאל סקר את גילגוליה ההיסטוריים של שיטת בחירת הרבנים הראשיים, ומתח ביקורת על המעורבות שגילו ומגלים פוליטיקאים בהליך זה, ובפרט על שינויים שנעשו בו ובהרכב הגוף הבוחר – במקרים רבים לטובת מועמדים מסוימים.

 

כאמור, כיום, זמן קצר לאחר שהביע את דעתו, פועלים תומכיו לשינויי חקיקה פרסונאליים שיאפשרו את הבחירה שלו ושל הרב הראשי המכהן, שלמה עמאר. על פי המצב החוקי הקיים הם אינם רשאים להתמודד, אך בבית היהודי חותרים לתיקונו, כדי להכשיר "דיל" עם ש"ס שיביא למינויים של השניים.

 

לרב יעקב אריאל ביקורת גם על שיתופם של חילונים בבחירת הרבנים הראשיים. לדבריו, חציו של הגוף הבוחר מורכב מרבנים, אך בחצי השני נציגי ציבור ("בעלי בתים", בלשונו), ש"לא חייבים להיות אנשים שהתורה היא נר לרגליהם - ראשי ערים, ראשי מועצות, חברי כנסת - אישים שלא יודעים מה זה רב".

 

"יבוא אלי מישהו עם כיפה מקופלת על הראש ויגיד לי: 'איך כותבים את השם הזה?" המחיש הרב אריאל. "הוא לא יודע אפילו לכתוב את שמו של הרב. יש לו פתק ביד במי לבחור". הוא טען כלפי יוזמי המהלך, שמאז שנות ה-70 מאפשר לאישים אלה זכות בחירה: "קברתם את הרבנות הראשית".

 

פטוּר מלשבת במועצת הרבנות: "יש לי מספיק עבודה"

עוד אמר הרב אריאל כי השיטה, המיושמת גם בבחירות למועצת הרבנות (הגוף העליון של מוסד זה), הפכה פוליטית עד כדי "בושה וחרפה", וגרמה לכך שבמקום "גאוני התורה" נבחרים לחברוּת במועצה "אנשים מדרגה שנייה".

 

"מי שראה את הבחירות – (הם) עומדים ומבקשים מכל מי שנכנס לבחור: 'תצביע בשבילי, תצביע בשבילי'. אני לא מגיש מועמדות כבר הרבה פעמים. לא מוכן... כפושט יד?! ... וברוך השם אני פטור מאחת לשבועיים לשבת במועצת הרבנות הראשית. יש לי מספיק עבודה".

 

"הפוליטיקאים מתערבים והציבור מתערב ואנשים שבוחרים לא יודעים מי זה ומה זה", סיכם הרב אריאל את עמדתו, "בוחרים רב בגלל כל מיני שיקולים צדדיים – חלקם 'דילים' וחלקם דברים אחרים יותר חמורים".

 

הוא ציטט רבנים בכירים שמחו בעבר נגד שיתופם של "גורמי חוץ אשר מחוץ לעולמה של תורה" בהליך זה והגדירו את תוצאותיו כ"חילול השם". אחד מהם היה הרב צבי יהודה קוק, ממנהיגי הציונות הדתית, שארגן כינוס חירום של רבנים בעקבות מה שכינה "התערבות חיצונית במינוי רב ראשי לישראל".

 

הצעת הרב אריאל, אפוא, היא לבטל לכל הפחות את הבחירות למועצת הרבנות ולמנות כחברים בגוף זה את זקני הרבנים מכל מגזר, על פי מפתחות שונים, באופן שישקף וייצג את עולם התורה כולו. הוא מאמין כי נטרולם כך של הכוחות המשפיעים כיום על הליך הבחירה ימנע את הפוליטיזציה של הרבנות הראשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן מרסיאנו
"גמרנו, עברתי את הגיל". הרב יעקב אריאל
צילום: אילן מרסיאנו
מומלצים