שתף קטע נבחר

רמב"ם: לראשונה בישראל הופרדו תאומים סיאמיים

בניתוח מורכב ונדיר הופרד השבוע בבית החולים בחיפה תאום חי מאחיו המת, שהתמזג זה לתוך זה. כעת נלחמים הרופאים על חייו של התינוק ששרד. בשנים האחרונות תועדו 150 מקרים כאלה בעולם. בישראל זה הניתוח הראשון מסוגו

ניתוח הסטורי בישראל. בבית החולים רמב"ם בחיפה מאושפז במצב קשה תינוק, אחד מתאומי סיאם שהתמזגו זה לתוך זה. התאומים הופרדו השבוע בניתוח מורכב ונדיר, ובבית החולים נלחמים כעת על חיי התינוק ששרד.

 

 

לתינוק שנולד היו בנוסף לראשו, ידיו ורגליו, גם חלקי גוף של התאום שהתמזג איתו: עוד אגן ירכיים, עוד זוג רגליים, עוד זוג ידיים, מערכת עיכול וכליה נוספים. מדובר במקרה נדיר ביותר שתועד לראשונה במאה ה-16. בשנים האחרונות תועדו כ-150 מקרים כאלו בלבד, ובישראל ככל הנראה - לא בוצע ניתוח כזה מעולם.

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות:

 

בית החולים אסר לפרסם פרטים נוספים על האישה ההרה, האם בוצעו בדיקות אולטרסאונד במהלך ההריון שהיו יכולים לאתר את דבר ההריון, ואם כן - מדוע לא בוצעה הפלה. עם הגעתה של ההרה לבית החולים, ומשנודע על הימצאות התאומים הסיאמיים בבטנה, הוחלט על תוכנית פעולה לביצוע ההפרדה.

 

זוג רגליים נוסף, זוג ידיים נוסף, מערכת עיכול וכליה נוספים - התאומים הסיאמיים (באדיבות דוברות רמבם) (באדיבות דוברות רמבם)
זוג רגליים נוסף, זוג ידיים נוסף, מערכת עיכול וכליה נוספים - התאומים הסיאמיים(באדיבות דוברות רמבם)

 

לפני מספר ימים נערך ניתוח ההפרדה שנמשך ארבע שעות וכלל צוות רב תחומי, בו נותק התאום החי מאחיו המת. לדברי הרופאים, ההפרדה של חלקי גופו של התאום המת מאחיו החי היתה מלאה, כאשר האיבר המשותף לשני התינוקות - הכבד, הושאר בשלמותו אצל התאום החי.

 

עם לידתו הוגדר התינוק במצב של סכנת חיים, הן בשל סיבוכי המום הנדיר והן בשל מום לבבי קשה ממנו הוא סובל. הוא עבר בדיקת CT עם חומר ניגוד, במטרה לסייע לרופאים להבין את המבנה האנטומי המורכב ולברר האם נותרו עוד אברים משותפים, ומה בעצם על הרופאים לעשות על מנת לשמור על בריאות התאום החי ככל האפשר.

  

צילומים מתוך ניתוח ההפרדה (באדיבות דוברות רמב"ם) 

 

לדבריו של ד"ר רן שטיינברג, מנהל מחלקת כירורגיית ילדים שהוביל את הניתוח, אמנם הפרוצדורה הסתיימה בהצלחה, אך התאום עדיין נמצא בסכנת חיים: "הניתוחים הללו נחשבים למאוד מורכבים עם אחוזי תמותה גבוהים", הסביר שטיינברג, "בחלק גדול מהמקרים יש מום לבבי מלווה, כמו במקרה הזה, אשר מסכן את הפעוט". התאום הועבר לאישפוז בפגייה ומצבו מוסיף להיות יציב אך קשה.

 

תאומים סיאמיים מתפתחים מביצית מופרית אחת, והם תמיד מאותו המין. רוב התאומים הסיאמיים הן נקבות, ביחס של 3:1. שכיחות התאומים הסיאמיים נדירה, ומוערכת כאחת לכל 200 אלף לידות. התופעה שכיחה יותר בהודו ואפריקה והיא תמיד באה ב"זוגות": אין כל תיעוד רשמי של שלישיות או רביעיות סיאמיים. בשנים האחרונות בוצעו ברחבי העולם ניתוחים רבים להפרדת תאומים סיאמיים.

 

מקור הכינוי "תאומי סיאם" בזוג תאומים מחוברים שנולדו למשפחה סינית בסיאם (תאילנד) בשנת 1811. הם נשאו שתי נשים והולידו יחדיו 22 ילדים. בשנת 1874 מת אחד מהם ושעות אחדות לאחר מכן מת גם האחר. 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות דוברות רמבם
התאום התמזג לתוך אחיו
באדיבות דוברות רמבם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים