שתף קטע נבחר

אלוורה במקום פלואור: לשמור על השיניים בדרך טבעית

לכל החוששים שביטול ההפלרה יוביל לפגיעה לבריאות השיניים ולעששת, ד"ר יהודית יסקין, רופאת שיניים טבעית והוליסטית מסבירה איך תזונה נכונה, צחצוח קפדני וצריכת של מוצרים טבעיים כמו שמן קוקוס, אזדרכת הודית, Q10 ויטמין K ואלוורה, יכולים להגן על השיניים שלכם יותר טוב מפלואור

בקרוב תופסק החובה להחדיר פלואוריד למים בישראל. כך החליטה לאחרונה שרת הבריאות, יעל גרמן. בעוד ראשי האיגוד לרפואת שיניים חוששים כי הפסקת ההפלרה תאיץ את שיעורי התחלואה בעששת, ד"ר יהודית יסקין, רופאת שיניים טבעית והוליסטית, דווקא מברכת על הצעד.

 

 

חשוב להבין שהפלואוריד שבמי השתייה גורם לנזקים בריאותיים קשים. הוא פוגע במערכת השלד, במפרקים ובעמוד השדרה. הוא עלול להגביר את הסיכון לסרטן העצם, לגרום לעיוותים בשלד, ולאוסטיאופורוזיס.

 

עוד כתבות בריאות

 

כמו כן הוא משפיע לרעה על המוח ועל מערכת העצבים המרכזית, ועלול לגרום להיפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז או הפרעות נוירולוגיות שונות בהן סחרחורות, מיגרנות ואלצהיימר.

 

עוד נמצא כי חשיפה מוגזמת לפלואוריד פוגעת בעמידות לאינסולין (הגורמת להתפתחות סכרת מסוג 2), מגבירה את הסיכון להתפתחות סרטן בלוטות התריס, פוגעת בכבד, בריאות ובכליות, גורמת לבעיות עיכול, לירידה בכמות הזרע, לפגיעה בפוריות האישה ולהתפתחות כתמים על השיניים (פלואורוזיס דנטאלי).

 

זאת ועוד, נמצא כי לילדים שגרו באזורים בעלי רמות גבוהות במיוחד של פלואוריד יש IQ נמוך באופן משמעותי מאשר אלו שגרו באזורים בעלי רמות פלואוריד נמוכות.

 

מרבית מדינות העולם לא מפלירות את המים

אגב, ייצורו המסחרי של הפלואור החל במהלך מלחמת העולם השנייה, בעקבות התפתחות תעשיית הגרעין (הפלואור משמש להעשרת אורניום).

 

הדרישה לשימוש בפלואוריד לשיניים הגיעה מצד יצרני הכימיקלים ותעשיית האטום בארה"ב שחיפשו דרך לשנות את התדמית השלילית של הפלואוריד, על מנת להגן על עצמם מפני תביעות על הרעלת הפלואוריד. אין פלא אפוא כי מרבית מדינות העולם אינן מפלירות עוד את המים שלהן.

 

נכון, השימוש בפלואוריד חיוני לצורך מניעה של אחת המחלות השכיחות ביותר בעולם – מחלת העששת: הוא מסיע בחיזוק השן, ויוצר שכבת מגן על שיניים, ולכן הן עמידות יותר בפני עששת, אולם מניעת עששת לא מתחילה ומסתיימת בפלואוריד. יש לא מעט אלטרנטיבות טבעיות, יעילות ובטוחות הרבה יותר.

 

הכללים שישמרו על השיניים שלכם

 1. הקפידו להשתמש במשחות שיניים המכילות אלוורה או טריקלזון. מדובר ברכיבים אנטיבקטריאלים המסייעים בחיטוי חיידקי העששת.

 

2. העדיפו משחות שיניים המכילות ויטמינים ומינרלים כמו Q10, וויטמין K. הויטמינים הללו מחזקים את המערכת החיסונית, ומסייעים לגוף להתגבר על חיידקי העששת.

 

3. שתו תה ירוק או שחור, (ללא תוספת סוכר או אספרטיים). צריכתו מפחיתה הצטברות חיידקים ברובד השיניים ובחלל הפה וכך מסייעת במניעת עששת.

 

4. השתמשו בנים (איזדרכת הודית). נים הוא צמח מרפא אידיאלי למניעת עששת בקליפת עץ הנים ובעליו יש חומרים פעילים (כמו למשל נימבין) שהופכים אותו לאנטי חיידקי ואנטי דלקתי.

 

הוא מחזק את מערכת החיסון ואת עמידות הגוף בפני חיידקי העששת. ניתן לצרוך אותו כתוסף מזון בקפסולות או לחלוט את עליו לתה.

 

יש גם משחות שיניים המכילות מיצוי של נים המהוות תכשיר אנטי חיידקי טבעי ומומלץ. הוכח כי מריחה של 1 גרם ג'ל ממיצוי צמח הנים על החניכיים מפחיתה את הרובד החיידקי בצורה אפקטיביות יותר משטיפות הפה התעשייתיות.

 

5. חפשו תכשירים דנטליים המכילים שמן קוקוס. ברפואה האיורוודית העתיקה השתמשו בשמן קוקוס כמי פה. שמן קוקוס מתפקד כאנטיביוטיקה טבעית, ונמצא כי הוא יכול להלחם בבקטריות הסטרפטוקוקוס הגורמות לעששת.

 

6. לעסו מסטיק המכיל קסיליטול: לעיסת מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחה עוזרת בהפרשת רוק ובסילוק שאריות המזון מהפה. העדיפו מסטיק המכיל קסיליטול.

 

הקסיליטול (המכונה גם סוכר עץ) הוא תחליף טבעי לסוכר, המנטרל את ייצור החומציות בפה, ומסייע להגנה מפני חורים. מומלץ ללעוס את המסטיק למשך כ-2 דקות בלבד. (לאחר מכן מתחילים להכניס אוויר לקיבה וזה לא מומלץ).

 

7. צרכו כמויות גדולות של מאכלים עשירים בסידן. הסידן הוא חומר בסיסי שמנטרל חומציות, ומסייע במניעת עששת. הקפידו לצרוך מזונות עתירי סידן ממקור צמחי (ירקות ירוקים, טחינה, שומשום, סויה) אך המנעו ממוצרי חלב, שכן אלו מכילים זרחן המונע את ספיגת הסידן בגוף.

 

8. הגבילו אכילת מזונות מעובדים, פחמימות פשוטות, ומאכלים עתירי סוכר: כשאוכלים מזון המכיל סוכרים או פחמימות, החיידקים שעל רובד השן מפרקים את הסוכר ויוצרים ממנו חומצות.

 

החומצות הללו עלולות להמיס את חומר השן וליצור בו חורים. היזהרו במיוחד מחטיפים או ממתקים הנדבקים לשיניים (כמו סוכריות קשות, חטיפי בוטנים או פירות יבשים). אם בכל זאת אוכלים מזונות כאלה, כדאי מאוד לצחצח שיניים מיד אחרי אכילתם.

 

9. הימנעו משתיית משקאות ממותקים ככל האפשר: צריכת משקאות המכילים סוכר (הן מיצי פירות טבעיים והן משקאות הממותקים בסוכר) מגבירה את ייצור החומצות בפה על-ידי החיידקים, וגורמת להופעת העששת (ריקבון שיניים). שתיית משקאות דיאט מזיקה לשיניים ממש כמו משקאות המכילים סוכר.

 

10. הימנעו משתיית משקאות מוגזים: מחקרים הראו שילידים הצורכים משקאות מוגזים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בעששת ולפתח חורים בשיניים ולא רק בגלל הסוכר שהם מכילים, אלא בעיקר בשל חומצות שהוכח כי הן מפרקות את האמייל של השיניים, מחלישות אותן ומגבירות את הסיכון לריקבונן.

 

11. שתו מים: להבדיל ממשקאות מתוקים, הם לא פוגעים בשיניים וגם מסייעים בשטיפת שאריות המזון שנדבקות לשיניים.

 

12. הרבו בצריכת פירות וירקות: הם מכילים הרבה מים ומהווים תחליף מצוין לממתקים, חטיפים ונשנושים מזיקים אחרים.

 

13. הימנעו מעישון: מחקרים מראים כי עישון גורם לעששת (ואף לאובדן שיניים) משום שהוא מונע אספקת דם לחניכיים.

 

14. צחצחו שיניים לפחות פעמיים ביום, אחרי ארוחות הבוקר והערב, על מנת לסלק שאריות מזון. הצחצוח מסייע לסילוק רובד החיידקים (פלאק) ממשטח השן ולהורדת רמת החומציות בפה.

 

15. נקו גם בין השיניים: בנוסף לצחצוח השיניים בעזרת מברשת, מומלץ להקפיד על שימוש בקיסם דק או סילון מים ולנקות גם בין השיניים, על מנת למנוע מצע של אוכל 'שנתקע' ומהווה אזור חביב לחיידקים.

 

16. בקרו אצל רופא השיניים: הקפידו על בדיקה שגרתית מידי חצי שנה. מומלץ לבקש מרופא השיניים לבצע טיפול מניעתי של איטום חריצים אצל ילדים במידת הצורך. מדובר בטיפול פשוט, המבוצע במרפאת השיניים, שמטרתו למנוע עששת המופיעה בחריצים העמוקים של השיניים.

 

17. לכו לשיננית, הן על מנת לנקות אבן מהשיניים, והן בכדי לקבל ממנה טיפים לגבי צחצוח נכון של השיניים.

 

18. שמרו על מברשת השיניים שלכם נקייה. הבקטריות, שהן הגורם העיקרי לחורים ולמחלת עששת, יכולות להתפתח במברשת השיניים. חטאו אחת לשבוע את מברשת השיניים על ידי ניקויה במי מלח רותחים במשך כדקה.

 

הכותבת היא רופאת שיניים טבעית והוליסטית, מנהלת מרפאת הודנט

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להמשיך לשמור על חיוך צחור שיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים