שתף קטע נבחר

מזל"טים צופים על סוריה; 4 פקחי או"ם נחטפו

על רקע מלחמת האזרחים מפעיל צה"ל צוות קבוע של המזל"ט "רוכב שמיים" לאורך הגבול. המשמעות: צפייה אונליין בקרבות. יעלון: "לא מתערבים בנעשה בסוריה, אבל יש לנו קווים אדומים". האו"ם בקו האש: המורדים חטפו 4 פקחים פיליפינים בדרעא

אנשי האו"ם שוב נמצאים בקו האש. הערוץ הלבנוני אל-מיאדין, המזוהה עם חיזבאללה והמשטר בסוריה, דיווח היום (ג') כי ארבעה פיליפינים מאנשי כוח האו"ם בפרברי דרעא נחטפו על ידי המורדים. חטיבת חללי אל-ירמוכ, שפועלת באזור הגבול מטעם צבא סוריה החופשי - ארגון המורדים העיקרי - פרסמה הודעה בדף הפייסבוק שלה, שבה נכתבה כי היא ניסתה להוציא את הפקחים מאזור הקרבות - מתוך חשש לחייהם. גם במרס האחרון נחטפו פקחי או"ם פיליפינים ליד הגבול, והועברו לאחר מכן לישראל.

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

ארבעת הפקחים החטופים בתמונה שפרסמו המורדים ()
ארבעת הפקחים החטופים בתמונה שפרסמו המורדים

 

החודש, כמדי חצי שנה, אמורה מועצת הביטחון של האו"ם לאשרר את הסכם הפסקת האש בין סוריה לישראל משנת 1975. לפי הערכות בישראל גם הפעם דמשק לא תתנגד לאשרור ההסכם. את ההסכם אוכפים כוחות אונדו"ף ברמת הגולן, המונים כאלף פקחים. בחודשים האחרונים עזבו מקצתם - יפנים וקרואטים - בשל האלימות בגולן הסורי. יחד עם זאת, עיקר הכוח - המורכב מפיליפינים, אוסטרים והודים - נותר בעמדותיו אך צמצם את פעילותו ומקפיד לבצע סיורים בעיקר לאור יום. "בדמשק לא מעוניינים שכוחות אונדו"ף יעזבו את הרמה, כי הם מסייעים למעשה לשימור הקיים", העריך לאחרונה גורם ביטחוני בכיר בשיחה עם ynet.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

על רקע המלחמה בין משטרו של בשאר אסד לבין המורדים, וככל שגוברת המתיחות בגולן, הופכת רצועת הגבול עם סוריה למבוצרת באופן שמזכיר את הגבולות עם לבנון ועזה. מדובר בעיקר בפרויקט שדרוג הגדר בת 110 הקילומטרים (מהחרמון ועד חמת גדר), ש-60 מהם ייבנו מחדש עד הקיץ, אבל לא רק: בתקופה האחרונה עיבה צה"ל את ההגנה על הגבול באמצעי לוחמה אלקטרונית, כוחות סיור מיוחדים שפועלים בגבול ובצוות קבוע של "רוכב שמיים", המזל"ט הקטן ביותר שבו מסתייעים כוחות הביטחון השוטף של צה"ל בגבולות.

 

מזל"טים צופים על סוריה (ארכיון) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מזל"טים צופים על סוריה (ארכיון)(צילום: ירון ברנר)

 

יעלון וגנץ, הבוקר באוגדת עזה (צילום: ישראל יוסף "ידיעות אחרונות") (צילום: ישראל יוסף
יעלון וגנץ, הבוקר באוגדת עזה(צילום: ישראל יוסף "ידיעות אחרונות")

 

רדיוס הפעילות של "רוכב שמיים" הוא כ-15 קילומטרים, והוא מאפשר תצפית לעומק על התקדמות גורמים חשודים או עוינים לגדר המערכת. כמו כן הוא יכול לספק תצפית בזמן אמת על הקרבות המתנהלים בין המורדים לבין צבאו של אסד בכפרים הסוריים הסמוכים לגבול - קרבות שמובילים מעת לעת לזליגה של פצצות מרגמה וירי מנשק קל לשטח ישראל. גורם צבאי אמר היום (ג') ל-ynet שפעילות המזל"ט מניבה בשבועות האחרונים תוצאות מבצעיות חיוביות.

 

לצד המערכות המתקדמות ללוחמה אלקטרונית שמפעיל צה"ל, בשנה האחרונה מאויש הגבול בגדוד סיור של חטיבת חי"ר סדירה – מחשש לחדירה של חוליה המזוהה עם אל-קאעידה או הג'יהאד העולמי. מדובר ביחידות האיכותיות של חטיבות החי"ר הסדירות שיבצעו את המשימה שעד לשנים האחרונות הייתה נחלתם של גדודי מילואים. בימים אלו החליף גדוד הסיור של הנח"ל את גדוד הסיור של חטיבת גולני בגזרה.

 

על רקע ההידרדרות בצדו השני של הגבול, ייתכן שבניית הגדר החדשה בגבול תושלם עוד לפני היעד שנקבע לה (אוגוסט 2013). ביצוע הפרויקט, שעלותו כ-250 מיליון שקל, החל לפני כשנה.

 

בינתיים, בגבול הדרומי סיירו הבוקר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון והרמטכ"ל בני גנץ והגיעו לאוגדת עזה. על המצב בגבול סוריה אמר יעלון: "הבהרתי כבר מספר פעמים שאיננו מתערבים במלחמת האזרחים בסוריה, אבל הצבנו קווים אדומים שהם העברת אמצעי לחימה לארגוני טרור או הפרת הריבונות שלנו לאורך הגבול. בכל המקרים הללו נפעל ונגן על ביטחון ישראל. הכוחות בשטח מונחים שברגע שיש ירי לעבר ישראל הם לא צריכים את אישורי או את אישור הרמטכ"ל ואפילו לא את של אלוף הפיקוד. אם הם מזהים את מקור הירי - הם ישמידו את מקור הירי".

 

יעלון התייחס לקיצוץ הצפוי של ארבעה מיליארד שקל מתקציב משרדו: "אנחנו דנים זה כמה שבועות עם האוצר במגמה לגבש תקציב שמצד אחד ייקח בחשבון את הגירעון ומצד שני ייתן מענה לצורכי הביטחון. אני מקווה שביום שני נגיע להצבעה עם התקציב הנכון ביותר עבור אזרחי מדינת ישראל. הכוונה שלנו בדיונים היא להתכווץ מעט בתקציב אבל לא לפגוע בפרויקטים החשובים והרב שנתיים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפקחים החטופים בסוריה, היום
חיילי צה"ל בגבול סוריה
צילום: רויטרס
מומלצים