שתף קטע נבחר

קיבלו 750 בפסיכומטרי ובחרו ללמוד פילוסופיה

רפואה, הנדסה ומשפטים -OUT; פילוסופיה, קולנוע ובלשנות - IN. תשכחו כל מה שחשבתם על המקצועות אותם הולכים ללמוד חברי "מועדון ה-800". סטודנטים שקיבלו ציון פסיכומטרי גבוה הרבה יותר ממה שהיו צריכים בפועל להרשמה, מספרים מה גרם להם לנפץ את המוסכמות החברתיות

נהוג לחשוב שמי שמקבל ציון פסיכומטרי המתקרב ל-800 - הגבוה ביותר האפשרי - בוחר ללמוד מקצועות שקשה יותר להתקבל אליהם: רפואה, משפטים, הנדסה, פסיכולוגיה וכדומה. הציון הגבוה שדרש בקבלה ללימודים במקצועות אלה נובע מהביקוש הגבוה אליהם, אבל מפליא לדעת שיש גם כאלה שבוחרים ללמוד גם פילוסופיה, קולנוע ואפילו משחק - תחומים שציון מרשים כמו 750, נמצא הרבה הרבה מעבר לרף הקבלה הנדרש אליהם.

 

הבחינה הפסיכומטרית - כתבות נוספות בנושא:

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

מנתוני המרכז הארצי לבחינות והערכה, העורך את הבחינה הפסיכומטרית, בשנת 2011 כולה ביצעו את המבחן 76,395 איש, מתוכם רק 695 קיבלו ציון של 750 ומעלה. כלומר, פחות מאחוז אחד מכלל הנבחנים. המשמעות היא שאל "מועדון ה-800" היוקרתי מצטרפים מדי שנה רק מאות בודדות של סטודנטים עתידיים. מה גורם לחלק מהם לפנות דווקא למקצועות מבוקשים פחות? 

 

קורס פסיכומטרי. למצולמים אין בהכרח קשר לכתבה, אם כי אין ספק שהם היו רוצים שיהיה כזה (צילום: מיכאל קרמר) (צילום: מיכאל קרמר)
קורס פסיכומטרי. למצולמים אין בהכרח קשר לכתבה, אם כי אין ספק שהם היו רוצים שיהיה כזה(צילום: מיכאל קרמר)

 

קיבל 790, לומד בלשנות

אלון פישמן (24), מדריך פסיכומטרי ב'אנקורי' וסטודנט לבלשנות באוניברסיטת תל-אביב, ניגש לבחינה בלי להזיע יותר מדי. "עשיתי את הבחינה פעם אחת, בלי קורס", הוא נזכר. "באותה תקופה עבדתי בעבודה מועדפת בתחנת דלק ורוב מה שהיה לי בראש זה תכנונים לנסיעות לחו"ל. למדתי לפסיכומטרי בעיקר במשמרות לילה בעבודה, כדי להפעיל קצת את המוח ולהילחם בשיעמום.

 

"לא ידעתי אז מה אני ארצה ללמוד ובגלל זה לא השקעתי כל כך הרבה בהכנה לבחינה; בעיקר רציתי לראות איזה ציון אני יכול להוציא. קיבלתי בסופו של דבר 790".

 

ולא שקלת להגשים את חלומה של כל אם יהודיה?

 

"האמת היא שאחרי הבחינה חשבתי ללכת ללמוד רפואה. במשפחה שלי יש שושלת שלמה של רופאים וזה היה נשמע כמו ניצול טוב של הציון הגבוה. אבל בסופו של דבר הלכתי למה שבאמת עניין אותי, בלשנות. תמיד התעניינתי בשפות ובזמן שטיילתי בעולם התחלתי לחשוב כמה השפה משפיעה על הדרך שבה אנחנו תופסים את העולם. אנחנו לא רק מדברים, קוראים וכותבים בשפה, אנחנו גם חושבים בשפה".

 

אז אין קשר לדעתך בין ציון פסיכומטרי לתחום לימודים מסוים?

 

"אני לא חושב שיש באמת קשר בין ציון גבוה בבחינה לתחום מסוים. אמנם במקצועות המבוקשים (רפואה, הנדסה - א"ב) רואים יותר סטודנטים עם ציונים גבוהים, אבל זה רק בגלל שהדרישות שם יותר גבוהות. הדרישות יותר גבוהות רק בגלל שהמקצועות האלה יותר מבוקשים".

 

קיבלה 754, למדה קולנוע

נועה לוין (30), מדריכת פסיכומטרי ב'ניב רווח פסיכומטרי', מרגישה שהציון הגבוה שקיבלה העניק לה את המקצוע ולאו דווקא הוביל אותה לתחום אותו למדה, תואר ראשון בקולנוע ו-B.A כללי באוניברסיטת תל-אביב ובימים אלה תואר שני במחלקה למחקר התרבות.

 

"אני חושבת שיש קשר מסוים בין הציון לתחום הלימודים", היא טוענת. "הרי חלק גדול מבעלי הציונים הגבוהים הם כאלה שנבחנו שוב ושוב על מנת להתקבל לחוג הלימודים הנכסף שלהם. מאידך, ציון הפסיכומטרי הגבוה שלי לא הוביל אותי דווקא למחלקות זוהרות ותחום ההתמחות שלי הוא כזה שאינו דורש דווקא ציונים מעולים.

 

"אני מעריכה שהקשר בין פסיכומטרי למקצוע הינו קשר במתאם בינוני, שכן בכל זאת בחירת תחום או מקצוע הנה גם בחירה פרטית שנובעת מהעדפות וטעמים אישיים. לעתים אני שמה לב אצל תלמידיי כי מקבלי הציונים הגבוהים במיוחד משנים את נטייתם אחרי קבלת הציון, רק כי פתאום גילו שהם יכולים להתקבל גם לפקולטות נחשבות יותר כך שלמעשה לעתים נוצר הקשר בין ציון גבוה למקצוע מסוים גם בדיעבד".

 

כמה פעמים ניגשת לבחינה?

 

"נבחנתי לראשונה בשנת 2000, כאשר הייתי בכיתה י"ב, בקורס פסיכומטרי שהתקיים בתיכון. הציון שקיבלתי - 754 - הספיק כדי להתקבל לתחום הלימודים שרציתי בו ולכן לא ראיתי צורך להיבחן שנית. כיום, כמדריכת פסיכומטרי, אני נדרשת 'לשמור על כושר', כך שעליי להיבחן מעת לעת ולפי הצורך".

 

שקלת ללמוד מקצוע "נחשק" יותר?

 

"לא. אני מאמינה שכל אחד צריך ללכת וללמוד את מה שמעניין אותו. למרות שבחרתי בתחומים שהאפיק המקצועי שלהם אינו מובהק, ציון הפסיכומטרי הגבוה שלי בכל זאת העניק לי מקצוע. מה שכן, במהלך לימודי התואר הראשון החלפתי מספר פעמים את חוגי הלימוד שלי, עד שמצאתי את עצמי בתחום בין-תחומי מובהק - התכנית ללימודים כלליים ורב תחומיים".

 

קיבל 784, לומד משחק

במקרה של יניב רוזנבאום (33), מדריך פסיכומטרי ומורה למתמטיקה ב'חרשן', ציון פסיכומטרי מרשים כמו 784, לא מנע

ממנו להירשם ללימודי משחק. "עשיתי קורס של 'היי-קיו' בבית הספר והרגשתי שלא יכולתי למצות את עצמי", הוא מספר. "קיבלתי 702, אבל הרגשתי שזה לא הסוף מבחינתי. הייתי צריך להיבחן שוב כדי לוודא שאתקבל למדעי המחשב ולכן לקראת השחרור מצה"ל, בו שירתתי כמפקד טנק, למדתי לבד".

 

מה היה היתרון בללמוד לבד?

 

"כאשר למדתי לבד פתרתי ספרים רבים של מכונים שונים ושיננתי את כל המילים במילון. חילקתי את הלמידה באופן הרבה יותר רגוע והגיוני ולכן הגעתי לציון 784 כמו שחשבתי. מחשבים תמיד עניינו אותי וחשבתי ללמוד מקצוע כזה שאפשר למצוא בו עבודה. לאחר שסיימתי את התואר הראשון החלטתי שמחשבים זה לא באמת עבורי ופניתי לפתח כישורים אחרים שלי".

  

קיבל 724, למד פילוסופיה

איתמר אבנרי (28), מדריך פסיכומטרי ב'אנקורי' וסטודנט לתואר בשני בתכנית ללימודי תרבות באוניברסיטה העברית החליט שציון של 724 לא יימנע ממנו ללמוד תואר ראשון בפילוסופיה.

 

"בהתחלה היה לי פלרטוט עם לימודי רפואה", הוא מספר. "הבנתי שכל המקצועות הנחשבים ומכניסי הכסף פשוט לא מעניינים אותי. החלטתי ללכת ללמוד פילוסופיה מתוך אהבה גרידא למקצוע, למרות שכדי להתקבל למסלול הזה צריך רק 450 פסיכומטרי. בפעם השניה שניגשתי לבחינה בתור מדריך כבר הוצאתי 780".

 

אז יש עדיין סטודנטים שלומדים מקצוע שהם אוהבים?

 

"אני לא חושב שבגלל ציון פסיכומטרי גבוה צריך ללכת למקצועות נחשקים, זה לא הכיוון הנכון להסתכל על הדברים. הציון הפסיכומטרי אמור לעזור לך להתקבל לאוניברסיטה, הוא אמור לשפר לך את הסיכוי ללמוד את מה שאתה רוצה, אבל בטח שלא להשפיע על הבחירה שלך במקצוע כזה או אחר.

 

העובדה שהציון שלי מתחיל בספרה "7" לא משנה. תראה, אחרי שקיבלתי את הציון, המדריך שלי שאל אותי אם יעניין אותי להיות מדריך פסיכומטרי, זה היה נראה לי רחוק באותה תקופה, אולם כשהיה רלוונטי שלחתי קורות חיים ל'אנקורי' ובדיוק נפתחה הכשרת מדריכים. מאז אותה הכשרה בשנת 2008 אני מדריך שם.

 

"בסופו של דבר זו חוויה לא קלה, כמעט ואף אחד לא נהנה מהתקופה הזו. אני מנסה קודם כל לעזור לתלמידים להבין את החומר טוב יותר, זה בסיס התפקיד שלי. מעבר לזה, אני יודע שזו אולי לא החוויה הכי כיפית אבל מקווה שהיא גם לא הכי נוראית. פה ושם, אני מנסה לגרום לתלמידים לבחור במסלולים של מדעי החברה, לא תמיד זה עובד אבל אני מנסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלון פישמן. קיבל 790, לומד בלשנות
נועה לוין. קיבלה 754, למדה קולנוע
יניב רוזנבאום. קיבל 784, לומד משחק
צילום: רונן קרוק
איתמר אבנרי. קיבל 724, למד פילוסופיה
צילום: רונן קרוק
מומלצים