שתף קטע נבחר

הקלף הרוסי: S-300 כדי למנוע התערבות בסוריה

נתניהו ואובמה מנסים לעצור את העסקה שבה תספק מוסקבה לאסד את המערכת המתקדמת ליירוט מטוסים וטילים, ושתקשה גם על צה"ל. במערב מעריכים: רוסיה רוצה הסכם עם ארה"ב ונאט"ו - היא לא תספק טילים לדמשק, הם לא יחמשו המורדים

החשש של רוסיה שארה"ב והמערב מתקרבים להתערבות צבאית במלחמת האזרחים בסוריה, הוא שגרם למוסקבה לשלוף מחדש את קלף הלחץ היעיל ביותר שלה - הכוונה לספק לצבא אסד טילי S-300. כך מעריכים במערב. טילים אלה מסוגלים לפגוע במטוסים מטווח רחוק וכן בטילים בליסטיים, וכך להקשות על פעילות כוחות זרים במדינה.

 

היומון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" דיווח, נזכיר, כי סוריה כבר שילמה עבור חלק מעלות המערכת. בעקבות זאת פנתה ישראל לרוסיה ולארה"ב בדרגים הגבוהים ביותר במטרה לעצור את אספקת הטילים. 

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

סביר מאוד להעריך כי השיחה שקיימו הלילה נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש הממשלה בנימין נתניהו עסקה בעניין הזה. הפנייה הישראלית נעשתה ב-48 השעות האחרונות גם לגורמי ביטחון ומדיניות העובדים ישירות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וגם לבית הלבן. נראה שטלפון מהנשיא אובמה לנתניהו עסק כאמור בנושא זה והנשיא האמריקני הבטיח להפעיל את השפעתו.

 

טילי ה-S-300. יכולים לפגוע במטוס שממריא מבסיס בישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טילי ה-S-300. יכולים לפגוע במטוס שממריא מבסיס בישראל(צילום: AFP)

 

מערכת ה-S-300 היא מערכת רוסית ליירוט מטוסים בטווחים העולים על 100 ק"מ וכן טילים בליסטיים. לא ידוע איזה דגם בדיוק מתכוונת רוסיה למכור לסורים אולם ידוע כי בעבר ביקשה סוריה את הדגם שכינויו בנאט"ו SA10. לפני כמה שנים, כאשר נודע כי רוסיה עומדת לספק טילים אלה לסוריה, פנו ישראל וארה"ב לקרמלין ובעקבות פנייה זו הושעתה העסקה. לעומת זאת קפריסין קיבלה את טילי ה-SA10, וגם איראן מנסה כבר שנים לקבל מרוסיה טילים מדגם דומה - אך חדיש יותר - S400.

 

במערב מעריכים כי רוסיה רוצה בסופו של דבר להגיע לעסקה עם ארה"ב ועם בעלות בריתה בנאט"ו, ברוח של "אתם לא תספקו נשק למורדים נגד אסד ולא תתערבו צבאית בסוריה, ואנחנו לא נספק לסורים את המערכת ובוודאי שלא את הדגם החדיש שלה". נראה גם שהרוסים מבקשים להרתיע את ישראל מתקיפות נוספות בסוריה.

 

רוסיה כבר חתמה על עסקה עם איראן לאספקת טילים אלה, ומפעילים איראנים כבר התאמנו ברוסיה על הפעלתם. אולם בעקבות ביקורו של פוטין בארץ וכתוצאה מלחץ ישיר שהפעילה ארה"ב על רוסיה הושעתה גם עסקה זו, אף כי לא בוטלה כליל.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הנימוק האמריקני והישראלי היה שאם הרוסים יספקו את ה-S400 לאיראן, אי אפשר יהיה לקיים איום צבאי אמין על מתקני הגרעין האיראניים, שכן מערכת ה-S400 מסוגלת לפגוע במטוסים במרחק של 156 ק"מ גם בגבהים נמוכים יחסית. המערכת מסוגלת כאמור, לטענת הרוסים, גם ליירט טילים בליסטיים. במסגרת מאמציה לשכנע את איראן לנטוש את תוכנית

הגרעין הצבאית שלה, נענתה רוסיה לבקשת ישראל וארה"ב והשעתה את העסקה.

 

דבר דומה קרה בעבר עם אספקת טילי ה-S300/SA10 לסוריה. ישראל הבהירה לרוסים שהימצאות מערכת טילי הנ"מ הזו ברוסיה תנטרל את יכולתה של ישראל להגן על עצמה כיוון שהמערכת הזו תהיה מסוגלת לפגוע במטוסים לא רק מעל לבנון וסוריה אלא גם מיד כאשר ימריאו כמעט מכל בסיס במרכז ישראל ובצפונה. רוסיה קיבלה את הנימוק.

 

כעת מוסקבה כנראה שוקלת מחדש את אספקת המערכת לסוריה, משתי סיבות: האחת - כדי להרתיע את ארה"ב ומדינות ברית נאט"ו מהתערבות צבאית אווירית בסוריה, והשנייה - כדי להרתיע את ארה"ב מלספק נשק מודרני למורדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיל מערכת S-300 במעופו. בעבר הושעתה מכירתו לאיראן
צילום: AFP
מומלצים