שתף קטע נבחר

סטודנטים ערבים באריאל: "מושפלים במחסום"

אזרחי ישראל, סטודנטים מהמגזר הערבי שלומדים באוניברסיטת אריאל, נאלצים לעבור מדי יום בדיקות משפילות שכוללות חיפוש גופני, סריקות ברכביהם ושימוש בכלבים במחסום אורנית. "אנשי הביטחון מתנכלים לנו", הם מספרים. האוניברסיטה: "הצלחנו להביא להקלות בהליך הבידוק"

באוניברסיטת אריאל שבשומרון לומדים לא מעט סטודנטים מהמגזר הערבי , אולם רבים מהם נאלצים לעבור בדיקות משפילות מדי יום בדרכם ללימודים. מדובר על בדיקות שנערכות במחסום שממוקם על כביש 5 בסמוך ליישוב אורנית ובמסגרתן נדרשים הסטודנטים הערבים להציג תעודות זהות (מעבר לתעודת הסטודנט) ולעבור חיפושים גופניים וסריקה של הרכבים.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים של ynet:

הטרדה מינית בקמפוס: הרוב לא מתלוננים

אחות לצרה: סטודנטים לומדים סיעוד למרות השכר

קיבלו 750 בפסיכומטרי ובחרו ללמוד פילוסופיה

הסיפורים החמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

לטענת הסטודנטים, אנשי חברת האבטחה שמאיישים את המחסום (ששייך למנהלת המעברים ונמצא בפיקוח של משרד הביטחון), מאלצים את הסטודנטים הערבים לרדת מהאוטובוסים או מהרכבים הפרטיים למרות שהם מציגים תעודת זהות ישראלית, ולעיתים אף בהרמת נשק ובאיומים של שימוש בכוח. ואם הסטודנטים מתרעמים אז לא אחת קורה שמחרימים להם את תעודות הזהות.

 

"ביום רביעי לקחו לי תעודת זהות ולא החזירו לי אותה", מספרת סטודנטית מג'לג'וליה שלומדת כלכלה וקרמינולוגיה באריאל והעדיפה להישאר בעילום שם. "בעלי היה צריך לחזור באחת עשרה בלילה לקחת אותה. למה לא התלוננתי? לא רציתי להסתבך. כל יום אנחנו עוברים במחסום הזה. אני מגיעה עם הרכב שלי, ויום אחרי יום עושים לי חיפוש ברכב. בהתחלה התעקשתי ושאלתי: 'למה עושים אצלי עוד פעם חיפוש?' ואז המאבטח אמר לי: 'זאת סיבה ביטחונית. אם את לא משתפת פעולה, נזמין לך משטרה' בסוף כמובן ששחררו אותי".

 

"אנחנו כלבים?"

לשאלת ynet האם עובדת היותם סטודנטים באוניברסיטת אריאל, מוסד לימוד אקדמי מוכר במדינה, מקלה על הבדיקות, משיבה אותה סטודנטית כי "זה בכלל לא מעניין אותם. פעם אחת חברה שלי שכחה תעודת זהות, והם לא האמינו לתעודת סטודנט. לפעמים אנחנו נותנים רישיון נהיגה וזה לא מעניין אותם. מה זה, אנחנו כלבים? גם את הסטודנטים היהודים לא בודקים".

 

אז איך זה עובד? המאבטחים עולים לאוטובוס וניגשים לסטודנטים דוברי הערבית או אל הסטודנטיות הלבושות בצורה מסורתית שמרמזת שמדובר בבת המגזר הערבי. בנוסף לכך, טוענים הסטודנטים שברגע שהמאבטחים מבינים שמקום מגוריו של הסטודנט הוא בכפר ערבי הוא מיד מורד מהאוטובוס לבדיקה וכאמור גם לחיפוש גופני ולבדיקות משפילות נוספות.

 

"פעם אחת שכחתי תעודת זהות", נזכרת סטודנטית מכפר קאסם שלומדת פסיכולוגיה וקרימינולוגיה באריאל. "הורידו אותי מהאוטובוס ולקחו אותי לחדר חקירה. מה אני מחבלת? הם חיפשו בתיק שלי וביקשו ממני לשתות מבקבוק המים כדי לבדוק אם יש משהו בפנים. עד שאמא שלי לא הגיעה עם התעודה שלי הם לא שחררו אותי. איחרתי לשיעור בגלל זה".

 

האם ניסית להתלונן?

"זה ממש מפריע לי, וזה לא נעים לי. ניסינו להגיד לאגודת הסטודנטים, אבל זה לא עזר. פשוט הם אמרו שזאת העבודה שלהם במחסום והם לא יכולים לעשות כלום. אני לא אוהבת להתווכח אבל זה ממש מפריע כי מכל האוטובוס הם באים במיוחד אליך, והם לוקחים את התעודה ואתה מרגיש ממש לא נעים. אני סטודנטית, אני לא באה לעשות בלאגנים, אני באה לחיות בארץ הזאת, זאת הארץ שלי גם. כמו של כל הישראלים".

 

 (צילום: קיריל אלנברג) (צילום: קיריל אלנברג)
(צילום: קיריל אלנברג)

 

הרשויות מעלימות עין

אולם נראה שגם הרשויות מעלימות עין מהתופעה. עינאיה דהאר, סטודנטית לקרימינולוגיה שמתגוררת בדרום תל-אביב, פנתה לאוניברסיטת אריאל ולדבריה גם למשרד מבקר המדינה אולם התלונה נפלה על אזניים ערלות. "חזרתי מהלימודים באוטובוס", היא מספרת, "ובמחסום עלו בחור ובחורה שביקשו לראות תעודת זהות. ביקשו ממני רק כי דיברתי ערבית. אני יודעת את זה כי לפני כן אף פעם לא ביקשו ממני.

 

"אמרתי להם שאני סטודנטית באריאל וב-3 השנים שלמדתי שם אף אחד לא עצר אותי. הם אמרו לי שלא ידוע להם שום דבר על זה והבחור כיוון אליי את הנשק. התעודת זהות לא עזרה לי.

 

"לא הרגשתי טוב באותו יום וזה לא עניין אותם. הבחור אמר לי: 'יאללה תרדי'. הם אפילו קלקלו לי את המחשב ולא נתנו לי להתקשר לאף אחד. כשעוצרים אותך במשטרה אתה מקבל שיחת טלפון. שם לא קיבלתי. עד היום יש לי סיוטים מזה".

 

האם ניסית להתלונן בפני האוניברסיטה?

"פניתי אליהם והם לא ענו לי. הם אמרו שהם לא קיבלו לא מכתב ולא תלונה. פניתי למשרד מבקר המדינה והם חזרו אליי אחרי כמה חודשים. התנצלו ואמרו שיתאמו פגישה עם אחראי המחסום שיבקש ממני סליחה. עד עכשיו לא חזרו אליי וזה קרה לפני חודשיים. אני הושפלתי בסיפור הזה ואני לא מבינה למה אף אחד לא לוקח אחריות. השב"כ והמשטרה בתוך אריאל, יש שם תחנת משטרה. למה אף אחד לא עוזר לסטודנטים? אם אתם רוצים שנבוא ללמוד שם תהיו שווים. אני לא יכול לחכות לסיים את הלימודים. המקום הזה (אוניברסיטת אריאל - א"ב) מגעיל אותי ואני רוצה רק לסיים את התואר".

 

הסטודנטים: "אנו דורשים התערבות מיידית"

לאחרונה הגישו הסטודנטים מהמגזר הערבי עצומה ליו"ר אוניברסיטת אריאל, הרצל בודניגר, בו הם דורשים את התערבותו המיידית בנעשה במחסום. בעצומה עליה חתומים מספר רב של סטודנטים, מתוארים מקרים נוספים במסגרתם אישה בהיריון ובחורה שסובלת מנכות נאלצו לעבור חיפוש גופני לרבות חיפוש של כלבי גישוש.

 

הסטודנטים טוענים כי "המקרים האלו הפכו להיות חלק בלתי נפרד משגרת חיינו בלימודים ומה שתמוה בעינינו הוא שאם היינו בוחרים ללמוד במוסד אחר במדינה, האם היינו סובלים מבדיקות מתנכלות באותה צורה ובאותה דרך? האם ירימו עלינו נשק? האם כלבים ביטחוניים יגששו לנו את הרכבים כל יום ביומו? האם הם יגששו גם את הבגדים שלנו? התשובה היא בהחלט לא.

 

"אנו דורשים מכבודך (יו"ר האוניברסיטה - א"ב) התערבות מיידית במקרים האלו, אנו מבקשים בתור אזרחיים של המדינה ובתור סטודנטים של האוניברסיטה לפעול לעצירת ההתנכלות בנו, ובהשפלת הכבוד שלנו כל יום וכל חודש ולאורך השנה שבה אנו לומדים באוניברסיטה".

 

השב"כ: "תעודת סטודנט אינה תעודה רשמית"

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "רשות המעברים היבשתיים במשרד הביטחון פועלת בהתאם להנחיות הגופים המנחים אותה, משטרת ישראל ושב"כ, על מנת להקנות ביטחון מרבי לתושבי מדינת ישראל, תוך שמירה על רמת שירות גבוהה לבאי המעבר. במעבר חוצה שומרון (מעבר אורנית) עוברים מדי יום אלפי נוסעים. מתחילת שנת 2013 התקבלו בסה"כ 3 תלונות מצד העוברים במעבר. יודגש כי אף אחת מהתלונות לא עסקה בנושא הנדון.

 

"כל תלונה המגיעה לרשות המעברים נבדקת לעומקה ומקבלת את מלוא ההתייחסות. לדאבוננו הרב לא נוכל להתייחס לתלונות אנונימיות. ככל שיפורט על מקרה פרטני וספציפי נוכל להשיב באופן מפורט וענייני". 

 

מהשב"כ נמסר בתגובה: "הנחיית שב"כ ורמת הבידוק במעבר אורנית זהה לכלל האזרחים הישראלים. באשר לתעודת סטודנט, זו אכן אינה נחשבת לתעודה רשמית במדינת ישראל (קלה לזיוף ולראייה נתפסו במעבר מסתננים רבים עם תיעוד מזוייף), ועל כן לא ניתן להזדהות באמצעותה במעבר. השב"כ מנחה את מנהלת המעברים ועובדיה לנהוג בכבוד מירבי בעוברים במעבר, וודאי שאין כל כוונה לפגוע או להשפיל מי מהעוברים.

 

"ככל שהיו מקרים פרטניים בהם, ע"פ טענת מי מהעוברים במעבר, הוא נתקל ביחס לא הולם, אנו מציעים להפנות התלונה למנהלת המעברים לשם בירורה הפרטני".

 

מאוניברסיטת אריאל נמסר: "באוניברסיטה לומדים מגוון רחב של סטודנטים מכלל האוכלוסייה בישראל וביניהם גם סטודנטים רבים מהמגזר הערבי. מעבר להקפדה על רמה אקדמית ומחקרית גבוהה, אנו רואים את חובתנו לדאוג גם לרווחת הסטודנטים ולנוחיותם. נושא המעברים ביהודה ושומרון, כחלק מצרכי הביטחון במדינת ישראל, נתון לטיפולם של גופים המונחים על ידי הגורמים המקצועיים. יש להדגיש כי המעברים אינם נמצאים בקרבת קמפוס האוניברסיטה, ואף לא בקרבת העיר אריאל.

 

"למרות זאת, ראשי האוניברסיטה, מתוך הבנה לליבם של הסטודנטים, עושים כמיטב יכולתם על מנת להגיע לפתרון של הבעיה, מקיימים דיאלוג עם הגורמים האחראים על המעברים וכל זאת מתוך כוונה להקל על הסטודנטים. מתוך דיאלוג זה הצלחנו בעבר להביא להקלות מסוימות בהליך הבידוק לסטודנטים במעבר בכביש חמש. אנו ממשיכים דיאלוג זה ללא הרף, מתוך רצון להקל על הסטודנטים ולסייע להם להתמקד בלימודיהם האקדמיים".

 

ראש עיריית אריאל, אליהו שבירו, מוסר: "עיריית אריאל אחראית על השמירה בשערי העיר בלבד, בהם אנו פועלים בהתאם לכל ההנחיות של גורמי הביטחון. לא הגיעו אל ראש העיר תלונות בנושא בדיקות ביטחוניות בשערי העיר מאז כניסתו לתפקיד לפני כחודשיים בלבד".

 

תגובת אגודת הסטודנטים באוניברסיטת אריאל: "אגודת הסטודנטים רואה בחומרה רבה מעשים מסוג זה. עניין זה לא הועלה מעולם בפני האגודה. למותר לציין כי האגודה מתייחסת באופן שווה לכלל הסטודנטים הלומדים בה ומגנה יחס מפלה מצד כל גורם שהוא. במועצת האגודה מכהן נציג בני מיעוטים והשנה פעלה האגודה בראשות שי שחף למען שיפור זכויות הסטודנטים בני המיעוטים בנושאים אקדמיים כגון הארכת זמן במבחנים".

 

מנציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה נמסר כי הנציבות אכן מטפלת בתלונתה של עיניאה דאהר. הנציבות יצרה איתה קשר בכתב ובעל פה ובהתאם לכך גם מתוכננת להתקיים איתה פגישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליעד לוי
תעודת הזהות הכחולה ותעודת הסטודנט לא מספיקות למאבטחים
צילום: אליעד לוי
מומלצים