שתף קטע נבחר

מסייע לשינה עמוקה יותר: הבריאות שבגזר

הוא אחד מהצמחים העשירים ביותר בויטמין A וסגולותיו הרפואיות התגלו עוד בימי קדם באזור אפגניסטן - הגזר מסייע במניעת הפרעות ראייה, לחיטוי וריפוי של פצעי בגרות ולהגברת ייצור חלב אם

מוצא הגזר מאזור אפגניסטן. צבעו של גזר הבר היה אדמדם סגלגל ותושבי האזור הקדומים, שעבדו את אל השמש, האמינו שאכילת ירקות צהובים ואדומים משפרת את תחושת הצדק והמוסר. הגזר התפשט דרך תרבויות הסהר הפורה אל ארצות הים התיכון ואירופה. בחפירות ארכיאולוגיות בבבל, נמצאו זרעי גזר שמעידים על שימושו כבר במאה השמינית לפנה"ס.

 

 

השם daucus ניתן לראשונה על ידי ההרבליסט גלן במאה השנייה לספירה משום שהיה צריך לחפור באדמה (dig) כדי להוציא את הירק. מקור המילה הלטינית cerota מהמילה היוונית keration, שפירושה קרן קטנה ומתייחסת לצורת השורש. היוונים גידלו את הגזר לצורכי ריפוי ובשל ניחוחו, אך לא אכלו אותו משום שטעמו נחשב תפל.

 

עוזר בבעיות עיכול (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
עוזר בבעיות עיכול(צילום: Shutterstock)

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות:

הכתומים מונעים כולסטרול: ירקות שנלחמים במחלות

ynet סובלים מעצירות? 10 דרכים טבעיות לפתרון - בריאות   

המצעד: 24 המזונות שיגנו על הבריאות שלכם

במאה ה–12 לספירה ציין משורר ערבי בשם אל אוואן שיש כמה זנים של גזר, וביניהם גם זן לבן, אך הכתום הוא הטעים והראוי למאכל מבין כולם. נדרשו עוד מאות שנים של סינון זרעים וטיפוח, עד שבמאה ה–16 הצליחו ההולנדים להשביח את הגזר והקנו לו את צבעו הכתום ואת טעמו המתקתק. מאז התפשט הגזר ובארצות רבות החלו לגדל אותו כירק מאכל.

 

איך להשתמש בו כתרופה? 

הגזר הוא אחד הצמחים העשירים ביותר בבטא קרוטן (נגזרת צימחית של ויטמין איי, 7450 מק"ג), מה שמקנה לו השפעה מיטיבה על ריריות הגוף, מבנה העור ויכולת לפרק אבנים בכליות. הוא מכיל מעט ויטמין C וכמות גבוהה של מינרלים, כגון: ברזל, סידן, אשלגן, אבץ, נחושת, מנגן, זרחן ויוד. החומרים הפעילים בו הם פינאן, קארוטול, דאוקול, לימונן ואלקלואיד בשם דאוצין.

 

בנוסף הוא מונע הפרעות ראייה, בעיקר עיוורון לילה ומגביר יצירת כדוריות דם אדומות. מומלץ בטיפול בדלקות כבד, מרגיע שלשולים בקרב תינוקות ומונע התפתחות תולעים במערכת העיכול. הוא מומלץ לחיטוי וריפוי פצעים כולל פצעי בגרות, להגברת ייצור חלב אם, לכאבים ראומטיים, לחץ דם גבוה, נדודי שינה ואף לחיזוק העצבים.

 

שיעול: להמתיק מיץ גזר בדבש ולשתות 4–3 כוסות ביום.

 

בעיות מעיים, שלשול ותולעים אצל תינוקות וילדים: לקלף 1 ק"ג גזר ולהרתיח ב–1.5 ליטר מים  עד 10 דקות. להוסיף מעט מלח ולשתות את המים עם הגזר המרוסק מספר פעמים ביום

 

אבנים בכליות ודם בשתן: לקלות זרעי גזר עד השחמה. לכתוש, לערבב בדבש ולאכול 3 כפיות ביום

 

גרדת וכוויות: לכתוש את החלק הפנימי של הגזר, להכין משחה ע"י ערבוב עם שמן זית ולמרוח על העור ולשתות 3–2 כוסות מיץ גזר ביום

 

אולקוס בקיבה: לשתות 3 כוסות מיץ גזר ביום. הגזר מכיל כמות גדולה של בטא קרוטן המעודדת חידוש רקמת הרירית בקיבה

 

כאבי מחזור: כנ"ל

 

מיימת (בצקות): להכין תה מפרחי גזר, ביחס של כפית פרחים לכוס מים, ולשתות 2 כוסות ביום

 

אנמיה: להכין מיץ גזר וסלק ביחס שווה, לשתות 3 כוסות ביום

 

אבנים בכליות: מומלץ לשתות 3 כוסות מיץ גזר ביום. הגזר מכיל את הכמות הגבוהה ביותר של רטינול (ויטמין A צמחי), אשר עוזר לגוף לפורר התגבשויות של  אבני סידן. לעתים, עקב שתייה מוגברת של מיץ גזר והצטברות הרטינול, תיווצר תופעה של הצהבה של קצות האצבעות. הפסקת שתיית הגזר תביא להיעלמות התופעה.

 

אזהרה: שתיית מיץ גזר אינה מומלצת לסוכרתיים בשל ריבוי הסוכר שבו; לנשים בהיריון אסור להפריז בשתיית מיץ גזר בשל תכולת הבטא קרוטן הגבוהה.

 

מתוך הספר "המדריך השימושי לתרופות ביתיות טבעיות" בהוצאת אסטרולוג




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
גזר. עשיר בויטמין A
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מומלצים