שתף קטע נבחר

לקויי למידה באוניברסיטה: דעו זכויותיכם

סטודנטים בעלי לקויות למידה זכאים לסיוע פיננסי של עד 50 אלף שקל לשנת לימודים מביטוח לאומי. מי זכאי לסיוע, כיצד מתנהל תהליך האבחון והאם הוא מיועד רק ללומדים במכללות ובאוניברסיטאות? המדריך המלא למיצוי זכויות סטודנטים בעלי לקויות למידה. לגזור לשמור

סטודנטים בעלי לקויות למידה זכאים לסיוע פיננסי של עד 50 אלף שקל לשנת לימודים, אולם הדרך להשגת הסיוע רצופה במכשולים בירוקרטיים. בכתבה שפורסמה ב-ynet בחודש שעבר נטען, כי המוסד לביטוח לאומי דוחה את תביעותיהם של רבים מהם, שגם כך מתקשים להתמודד מבחינה חברתית ואקדמית עם התואר.

 

כתבות נוספות במדור הלימודים

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בעקבות הכתבה עלו שאלות רבות אודות האפשרויות העומדות בפני הסטודנטים למימוש הטבה זו, והקשיים הנערמים בפניהם בבואם לממש אותה בביטוח הלאומי. בסיוע עו"ד אייל פייפר, מומחה לתביעות מול ביטוח לאומי, השבנו על הסוגיות המרכזיות בנושא הסיוע הפיננסי המוענק לסטודנטים בעלי לקות למידה מהמוסד לביטוח לאומי.

 

הקושי הגדול בדרך לקבלת הסיוע נובע מהליך קביעת הזכאות לנכות, שנקבעת על פי מידת לקות הלמידה. המוסד לביטוח לאומי מחלק את המידה לשלוש דרגות: לקות קלה - 0% נכות, בינונית - 10% וקשה - 20%. רק סטודנט שנקבעת לו לקות קשה, כלומר לקות העולה על 20%, יהיה זכאי לסיוע כספי.

 


סטטיסטיקה ומימדי התופעה בישראל (על פי נתוני עמותת לשם):

סטטיסטיקה ומימדי התופעה בישראל (על פי נתוני עמותת לש"ם):
מוסד על-תיכוני מספר תלמידים מספר תלמידים לקויי למידה שיעור
מוסדות להשכלה גבוהה מתוקצבים

249,000 8,500 3.4%
מכינות קדם אקדמיות 12,000 3,600 30%
מכללות וסמינרים להכשרת עובדי הוראה 33,000 1,100 3.4%
מרכזי הכשרה טכנולוגית (מה"ט - באחריות התמ"ת) 20,000 3,000 15%
הכשרות מקצועיות (תמ"ת) 37,800 1,300 3.4%
סה"כ תלמידים 351,800 17,500 5.6%

 

הסיוע הכספי, שניתן ללימודים לתואר ראשון בלבד, יכול להגיע עד 50 אלף שקל בשנה לרבות זכאות לקצבת שיקום בסך של כ-2,300 שקל לחודש, זכאות לסיוע בשכר דירה עד לסכום של 1,300 שקל בחודש ומימון שכר לימוד לפי תעריף אוניברסיטאי של כעשרת אלפים שקל בשנה. המשמעות היא שבעלי ליקויי למידה יכולים, במידה והם מקבלים זכאות - לקבל מימון מלא לתואר ראשון בכל אחת מהאוניברסיטאות בארץ וגם בחלק מהמכללות. 

 

מהי לקות למידה ומהן הפרעות קשב וריכוז?

לקות למידה היא לקות שפוגעת בתפקודי למידה בסיסים לרבות קריאה וכתיבה, לימוד חשבון ולימודי שפות זרות. כך למשל, ליקויי למידה יתקשו בכתיבה ובקריאה ויסבלו משגיאות כתיב. לקות למידה עשויה לגרום לאדם להפרעות קשב וריכוז המקשות את תהליך הלמידה הרגיל ולכן קורה לא אחת כי הפרעות הקשב והריכוז גורמות לתלמידים קושי לשבת וללמוד, קושי בזיכרון לטווח קצר וארוך.

 

כתוצאה מבעיית הפרעות הקשב והריכוז לא אחת מתקשים ליקוי למידה להגיע להישגים בעת הלימודים. ליקויי למידה רבים חווים הרגשת תסכול קשה הגורמת להם לבעיות משמעת וקושי להשתלב במעגל העבודה. למשל, אדם הסובל מלקות למידה התלונן על כך כי הוא לא מסוגל להשתלב במעגל העבודה; לדבריו, התסכול גרם לו לתחושת כעס, והוא פרק אותה על הבוסים שלו. דוגמה אחרת היא מקרה בו לקויי למידה מתקשים בכתיבת הודעות טקסט.

 

האם רק סטודנטים בעלי לקות למידה ממכללות ומאוניברסיטאות יהיו זכאים לסיוע מהמוסד לביטוח לאומי?

בהתאם לחוק זכויות תלמידים עם לקות למידה, הסיוע הפיננסי ניתן במוסדות נוספים מלבד אוניברסיטאות ומכללות. מטרת החוק הייתה לסייע לבעלי לקויות למידה להשתלב במוסדות אקדמאים. בבדיקה שנערכה טרם חקיקת החוק עלה כי מספר רב של בעלי לקויות למידה לא מצליח להשתלב במוסדות האקדמאים, שכן אין להם בגרות מלאה. על כן היה על בעלי לקות למידה להשתתף תחילה במכינה.

 

כתוצאה מכך, החוק מכיר בסיוע פיננסי גם למי שלומד במכינות קדם אקדמאיות. למעשה אם תביעה של לקוי למידה אושרה בשעה שהוא שהחל ללמוד במכללה קדם אקדמאית, והוא ימשיך ללימודים אקדמאים, הוא יהיה זכאי להמשך הסיוע גם בלימודיו האקדמאים כסטודנט, מבלי שיצטרך להגיש תביעה חדשה.

 

מלבד מכינות קדם אקדמאיות מכיר החוק בזכאות לסיוע פיננסי גם עבור מי שלומד במוסד אשר מכשיר את תלמידיו לבחינות ממשלתיות. כך,למשל, מי שהחל ללמוד על מנת להוציא רשיון לשמש כשמאי רכב, שמאי מקרקעין או מתווך, יהיה זכאי אף הוא לסיוע פיננסי מהמוסד לביטוח לאומי.

 

זאת ועוד, החוק מעניק סיוע פיננסי גם למי שלומד במוסדות להכשרה טכנית. כלומר מי שלומד במוסדות אשר מכשירים הנדסאי תוכנה, הנדסאי קירור ומיזוג אוויר, הנדסאי אלקטרוניקה, הנדסאי תקשורת, מכונאי רכב ועוד, יהיה זכאי גם לסיוע פיננסי מהמוסד לביטוח לאומי. החוק אף הרחיב את הסיוע הפיננסי גם למי שלומד להכשרה תורנית.

 

כיצד עובד תהליך קבלת הקצבה?

כאמור, המטרה היא להגיע לרף של 20% נכות על מנת להיות לסל השיקום המלא. בתחילה לאחר מילוי טופס בל 7801 יזומן הסטודנט לבדיקה בפני וועדה רפואית. בוועדה יושב לרוב פסיכיאטר או נוירולוג. כאן צריך לזכור שאם לקוי למידה מטופל באמצעות טפול תרופתי כלשהוא, כדוגמת ריטלין או קונצטרה, אשר מסייע לו בהתמודדות עם הפרעות הקשב והריכוז, קטנים סיכוייו לקבל קצבה.

 

אולם גם במקרה כזה, לא כדאי להתייאש ואין סיבה להמנע מהגשת תביעה. לא אחת זכו סטודנטים בעלי לקות למידה לקבל סיוע פיננסי מהמוסד לביטוח לאומי, למרות הטיפול התרופתי אותו הם נוטלים.

 

אם לקוי הלמידה טופל במועד מאוחר יותר, כלומר בשנים האחרונות ובסמוך לתקופת הלימודים, הסיכוי כי התביעה תאושר נמוך. צריך לזכור כי קרו מקרים רבים בהם סטודנט שטופל במועד מאוחר יותר זכה בתביעה, תוך שהוא מצרף מסמכים על בעיות רפואיות אחרות ונוספות מהן הוא סובל, כמו למשל, ליקוי בשמיעה.

 

לאחר שהוועדה הרפואית קבעה אחוזי נכות רפואית, מועבר הסטודנט לאגף השיקום. השאלות שנשאלות על ידי עובד השיקום מגוונות ושונות, אולם המטרה של עובד השיקום היא לבדוק את יכולת הסטודנט להשתלב במעגל העבודה. עובד השיקום אף עשוי לשלוח את הסטודנט הסובל מליקוי למידה למבדקים במכונים של הביטוח הלאומי על מנת לבדוק את בעיית הפרעת הקשב והריכוז.

 

במידה והסטודנט נשלח למבדקים והבדיקה לא תאמה את תוצאות האבחונים, ניתן לבקש בדיקה חוזרת על מנת לתמוך בתוצאות האבחונים המעידים על בעיות קשב וריכוז. אם נדחתה הבקשה לבדיקה חוזרת, ניתן לערער על החלטת פקיד השיקום לבית הדין לעבודה. לא אחת קורה כי בתי הדין מחייבים את פקיד השיקום לבצע לסטודנט מבדק חוזר.

 

האם ניתן לתבוע סכום רטרואקטיבי במידה ואושרה התביעה?

אכן. בניגוד לגישה הרווחת בקרב סטודנטים, ניתן לתבוע סכום רטרואקטיבי עד לשנה אחרונה בלבד.

 

מה משך הזמן המקסימלי לזכאות לסיוע?

בהתאם לחוק, הסיוע הפיננסי ניתן למשך 4 שנים בלבד. כלומר אם סטודנט לומד לתואר מעל 4 שנים, כמו למשל רפואה, הוא לא יהיה זכאי למימון נוסף מעבר ל-4 שנים. אולם כפי שנראה בהמשך, ייתכן כי אם הסטודנט לא יוכל להשתלב במעגל העבודה בשל בעיית הפרעת קשב וריכוז ובעיות אחרות, הוא יהיה זכאי לקצבת נכות כללית המעניקה לסטודנט סיוע פיננסי נוסף מעבר לסיוע בעת לימודיו.

 

האם גם תלמידים לתארים מתקדמים זכאים לסיוע?

המוסד לביטוח לאומי מעניק סיוע פיננסי גם למי שלומד לימודים אקדמאים לתואר שני. אולם בשונה מתואר ראשון בו המוסד לביטוח לאומי מעניק לסטודנט גם סיוע בקצבת שיקום, לתואר שני לא מוענקת קצבת שיקום. למרות זאת, סטודנט לתואר שני יכול להיות זכאי להטבות עד לשווי כולל של כ-25,000 שקל, ובהם סיוע בהוצאות לינה ודיור (אם הסטודנט מתגורר במרחק של כ-40 ק"מ ממקום הלימודים-א"ב), סיוע בשכר לימוד בתעריף אוניברסיטאי, סיוע בשיעורי עזר וכן סיוע בציוד לצורך הלימודים.

 

לקויי למידה רבים נאלצים למשוך את התואר הראשון על פני מספר רב של שנים. האם יהיו זכאים לסיוע פיננסי?

מדובר באחת התופעות השכיחות אצל לקויי למידה. לא אחת עומדת בפני בעלי לקויות למידה אלו האפשרות להגיש תביעה לנכות כללית ולזכות בסיוע פיננסי נוסף מהמוסד לביטוח לאומי בשל בעייתם הרפואית. אם תאושר תביעתם, הם יכולים לזכות לקצבת נכות בהיקף של 1,300-2,500 שקל בחודש אם ייקבעו להם 100% נכות.

 

כך למשל, סטודנט שהחל את לימודיו לתואר ראשון בהיסטוריה,נאלץ לגרר את לימודיו לתואר ראשון על פני 6 שנים, תוך שהוא דוחה את המבחנים מסמסטר לסמסטר. בעיותיו היו הפרעות קשב וריכוז בדרגה קשה, וכן בעיות של הסתגלות למקומות עבודה לאור העובדה שהוא הרגיש את עצמו כלא שווה בין שווים. כמו כן, הוא סבל מבעיות אורטופדיות קלות. הוא הגיש תביעה לקצבת נכות כללית, בעיקר בשל בעיות הפרעות קשב וריכוז. כתוצאה מבעיות אלו ובשל העובדה כי לא הצליח להשתלב במעגל העבודה, שולמה לו קצבת נכות כללית לכל חייו.

 

האם בעל תסמונת אספגר אשר סובל גם מליקויי למידה יהיה זכאי לסיוע פיננסי?

תסמונת אספגר הינה תסמונת אשר באה לידי ביטוי בכך שבעל התסמונת יתקשה בתקשורת עם הסיבה הקרובה אליו. כך למשל בעל תסמונת אספגר עשוי לדבר על נושא מסוים תוך התלהבות לאותו נושא, מבלי לשים לב אם האדם איתו הוא מדבר מביע עניין בשיחה. לעתים, קצב הדיבור של בעל תסמונת אספגר עשוי להיות מהיר או צעקני, ולעתים הוא עשוי שלא להביע רגישות לאנשים זרים.

 

יחד עם זאת, בעלי תסמונת אספגר רבים מתפקדים בחברה ומשתלבים במעגל העבודה ואף לומדים לימודים אקדמאים. גם בעלי תסמונת האספגר, הסובלים גם מליקויי למידה, זכאים לסיוע פיננסי מהמוסד לביטוח לאומי, כמו שאר הסטודנטים. אם בעלי תסמונת האספגר אינם יכולים להשתלב במעגל העבודה לאחר הלימודים, בשל קשיי לקות הלמידה וכן בשל תסמונת אספגר, הןם יוכלו להגיש תביעה לנכות כללית, ולדרוש מהמוסד לביטוח לאומי קצבה חודשית קבועה.


פורסם לראשונה 25/05/2013 21:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: מאיר פרטוש
ביטוח לאומי
צילום: מאיר פרטוש
צילום: משרד פייפר-כהן
אייל פייפר
צילום: משרד פייפר-כהן
מומלצים