שתף קטע נבחר

מה יותר גרוע מלראות את ההורים עושים את זה?

יעל גולדמן, רותם אבוהב, דביר בנדק ואחרים מספרים על סיטואציה בלתי נשכחת בחייהם, שהיו מעדיפים לא לראות זאת במטרה ליצור הזדהות עם העיוורים ולקויי הראייה בישראל. היום ה-6/6 שפע אירועי "בליינד דיי" ברחבי הארץ. וגם - איך נראה יום בחייה של כלבת נחיה?

הבליינד דיי, שמתקיים היום (ה') זו השנה השלישית ברציפות מיועד להגברת המודעות וההזדהות עם ציבור העיוורים ולקויי הראייה בארץ. להפקתו של יום זה חברו "המרכז לעיוור בישראל" - ארגון הגג של כלל ארגוני העיוורים בארץ, המספק שירותים לציבור המונה כ-25,000 עיוורים ולקויי ראייה, קבוצת "חושבים בצבע" וכ-25 ארגונים המטפלים בעיוורים.

 

לקמפיין לעמותת והאגודות של העיוורים ולקויי הראייה, גייס משרד הפרסום ראובני-פרידן את דביר בנדק, רותם אבוהב, יעל גולדמן, דרור רפאלי, יונתן ווגמן, דנה עדיני, איתם ישראלי ולירון וייצמן שמספרים כל אחד על הסיטואציה בלתי נשכחת בחייהם, שהיו מעדיפים לא לראות זאת במטרה ליצור הזדהות עם העיוורים ולקויי הראייה בישראל. 

 

צפו ב״קמפיין שלא רואה בעיניים״:

 

מטרת הקמפיין שהופק עבור הבליינד דיי בהתנדבות מלאה, היא העלאת המודעות ויצירת הזדהות עם אוכלוסיית העיוורים ולקויי הראייה, שנאלצים להתמודד עם המוגבלות של חוסר ראיה במהלך חייהם.

 

אנג'י - עיניים על ארבע

ואיך נראים חייהם של כלבי הנחייה המשמשים כעיניים ללקויי הראייה והעיוורים? כדי להכיר לנו את עולמם הנושק לעולמנו החליט יותם ירדן, סטודנט באוניברסיטת ת"א לתעד יום בחייה של אנג'י, כלבת נחייה. אנג'י נולדה במרכז הישראלי לכלבי נחיה לעיוורים שממוקם בבית עובד. 

 

את 7 השבועות הראשונים לחייה מבלה אנג'י ביחד עם אמה, אחיותיה ואחיה במרכז. בגיל 7 שבועות, הגורים נמסרים למשפחות אומנות בחיקן יבלו את השנה עד שנה וחצי הקרובות.

 

יום בחייה של אנג'י כלבת נחייה:

 

ירדן וחברתו משמשים כמשפחה אומנת לאנג'י. למשפחות תפקיד מכריע בהליך ההכשרה של כלבי הנחיה. כלב נחיה בתפקיד צריך להתרכז בתפקידו להוליך את האדם העיוור ולהיות אדיש לסביבה שלו - רעשים הנובעים ממשאיות ואוטובוסים, סביבת אנשים, ילדים, מקומות הומי אדם וכו'.  כדי שהכלב יהיה אדיש לכל הגירויים האלו ויוכל להתלוות לאדם למשך יום שלם הכולל תפקודו בסביבות שונות: חדר כושר, בתי קפה, אוניברסיטה ועוד המשפחות האומנות נדרשות לקחת את גור הנחיה איתן במשך היום ולחשוף אותו לכמה שיותר גירויים.

 

בנוסף לחשיפה, המשפחות מקנות לגורים משמעת בסיסית ואת הבסיס לאילוף המקצועי. בשנה זו הכלבים צריכים ללמוד ללכת בצד שמאל של האדם שהולך איתם (ולמשוך מעט קדימה), תוך התעלמות מקריאות של בני אדם, ממפגש עם כלבים וכדומה. הכלב לומד לעשות את הצרכים שלו לפני ההליכה או בסופה - כדי שלא יעצור בזמן ההליכה עם העיוור ויפריע למהלך התנהלותו.

 

הכלבים נדרשים למשמעת גם בתוך הבית - לא נותנים להם אוכל מהשולחן, לא לעלות על הספה וכן פקודות בסיסיות ("אלי", "שב", "ארצה" וכו'). בתום השנה הראשונה, הכלב חוזר למרכז בבית עובד, שם עובר כחצי שנה של הכשרה נוספת על-ידי מאמנים מקצועיים. החודש האחרון של ההכשרה נעשה ביחד עם העיוור במרכז עצמו. העיוור מגיע לחודש זה למרכז וישן בו עם הכלב שהוצמד אליו.

 

רק כ50%-60% מהכלבים צולחים את ההכשרה הארוכה. אלו שנושרים מיועדים לתפקידים אחרים - לרוב מוצמדים למשפחה עם ילד עם מוגבלויות תקשורת כעזרה לילד.

 

בתקופה האחרונה נעשתה עבודה רבה מצד המשפחות האומנות בסידור אישורי הכניסה להמון מקומות ציבוריים. בחוק הוסדרה לאחרונה כניסתם ללא תשלום של כלבי נחיה באימון לתחבורה ציבורית. כמו כן נעשתה עבודת הסברה מול למסעדות, מקומות בילוי, מרכזי קניות, סופרים, חנויות וכו' לאפשר לעיוורים ולקויי ראייה להיכנס למקום עם כלב הנחייה.

 

נא לגעת - לבוא ולהכיר עולם אחר

לצד שפע אירועי הבליינד דיי שיתקיימו היום, ישנה הזדמנות במהלך השנה כולה להתוודע לעולם החשכה ולחוות חוויית תרבות ובילוי מרתקת ושונה, הסוחפת ומטלטלת את כל החושים. בין סירות הדייגים והגלריות האופנתיות של נמל יפו, נמצא מרכז התרבות הייחודי "נא לגעת". המרכז הוקם במטרה לקדם צרכים ושאיפות של עיוורים וחירשים ולשלבם כאזרחים תורמים לחברה. במרכז פועלים תיאטרון, מסעדה ובית קפה.

 


תיאטרון "נא לגעת" - אנסמבל שחקנים חרשים-עיוורים

 

תיאטרון "נא לגעת" הפועל במרכז עם אנסמבל השחקנים החרשים-עיוורים, מעלה הצגות בבימויה של עדינה טל (מייסדת, נשיאה והמנהלת האמנותית של התיאטרון) שפיתחה שפה תיאטרלית ייחודית המתגברת על כל מכשולי התקשורת.

 

התיאטרון מעלה ארבע הצגות: ההצגה הותיקה שרצה כבר למעלה מ-550 הצגות והופיעה ברחבי העולם: "לא על הלחם לבדו", ההצגה החדשה "לונה פארק", סדנת שפת הסימנים התיאטרלית בביצוע שחקנים חרשים וכבדי ראייה "תן סימן" והצגת הילדים "נסיך תרנגול". כל ההצגות מלוות בכתוביות בעברית, אנגלית ושפות נוספות על פי דרישה. ההצגות זכו לתשבחות ולביקורות מצוינות.

 

לפני ואחרי הצפייה בהצגה ניתן לבקר במסעדת החושך "בלק אאוט" - מסעדת גורמה המופעלת על ידי צוות מלצרים עיוורים שיגרמו לכם לשכוח כל מה שידעתם על חושך, חוש הטעם ואכילה בידיים. בבית הקפה "קפה קפיש" ישנם מלצרים חרשים שיזמינו אתכם לתקשר עימם ללא מילים בדרכים יצירתיות. למעלה מ-200 אלף איש מהארץ ומהעולם כבר ביקרו במקום.

 

לוח אירועי בליינד דיי

כמדי שנה, מתקיים הבליינד דיי בתאריך ה-6.6 תחת הסלוגן "לא רואים 6/6. תעצמו עיניים - ותראו". במסגרת היום נערכות בכל הארץ  פעילויות מגוונות מקוריות העוסקות בתחומי העיוורון.

 

למשל: במהלך כל היום ב'ספורט הבירה' בירושלים תתקיים מדידת בגדי ים בכיסוי עיניים.

הרוכשים בגדי ים בכיסוי עיניים יזכו להנחה בגובה 50%.

 

בקריון חיפה תופעלנה עמדות לכתיבת שמות הילדים בברייל, עמדת מזיגת מים בהסתייעות במד מים ועמדת הובלה במקל נחיה בעיניים עצומות. 

 

בסינמטק תל-אביב החל מ-20:00 יתקיים קוקטייל חגיגי ומופע סטנד אפ בחושך מוחלט של גרייניק, אלתרמן וחברים.

 

ב"בר גוריון" בתל אביב תתקיים ב-20:00 הופעה בחשיכה של חנן בן סימון, מיטל מיכאלי ועציון מאיר מ-The voice.

 

באילת במהלך היום כולו, יתקיימו מסלולי הליכה וחוויה בחדר חושך במתנ"ס קולייר. פרטים בטלפון: 050-7928321.

 

  • לרשימה המלאה של כלל אירועי הבליינד-דיי ברחבי הארץ לחצו כאן  .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  יותם ירדן
אנג'י בחדר כושר
צילום: יותם ירדן
צילום: לירון אלמוג
לאכול בעלטה - מרכז נא לגעת
צילום: לירון אלמוג
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים