שתף קטע נבחר

להיות דנסינג קווין: ביקור במוזיאון אבבא

עם יותר מ-379 מיליון תקליטים שנמכרו בעולם ושירים אלמותיים, כמו 'ווטרלו' ו'מאמה מיה', זה היה רק עניין של זמן עד של"אבבא" יהיה מוזיאון משלה. כתבנו חזר לסבנטיז בהיכל התהילה השבדי

לא חסרים לשבדיה מותגים בינלאומיים: H&M, איקאה, וולבו, ביורן בורג, אינגריד ברגמן ואפילו פרס נובל - כולם שבדים גאים, אבל להקת אבבא היא כנראה הייצוא הכי מפורסם של המדינה הסקנדינבית.

 

וכיאה ללהקת פופ שמכרה יותר מ-379 מיליון אלבומים ברחבי הגלובוס, נפתח לפני מספר שבועות בהיכל התהילה של המוזיקה השבדית בשטוקהולם, מוזיאון ייחודי המוקדש לאבבא ולהיסטוריה שלה.

 

מהלהקות האהובות בעולם

אנייטה פלטסקוג, ביורן אולבאוס, בני אנדרסון ואנני-פריד לינגסטד, שראשי התיבות של שמותיהם יצרו את להקת "אבבא" ב-1972, עלו לכותרות עם שירם "ווטרלו" שזכה באירווזיון של 1974 ומאז הפכו לאחת הלהקות הכי אהובות בעולם.

 

עוד מוזיאונים מיוחדים בערוץ התיירות:

 

שלל השירים שהכניסה הלהקה השבדית למצעדי הפזמונים בעולם, בעיקר בבריטניה וארה"ב שנתנו את הטון המוזיקלי באותן השנים, הפכו לשלאגרים ואף שהו בפסגה שבועות רבים,

ביניהם השיר "פרננדו" שכבש את המקום הראשון ב-13 מדינות.

 

1976 היתה השנה שאבבא ביססה עצמה כאחת הלהקות המצליחות בעולם. הוצאתו של האלבום הרביעי, "Arrival", עם להיטים כמו "דנסינג קווין" ו"מאני, מאני, מאני", שלחו את השבדים לסיבוב הופעות עולמי בשנה שלאחר מכן, וכשהגיעו לאוסטרליה אף הופק סרט על המופע.

 

תשעה אלבומים, עשרות להיטים, וכמובן אוספים, הוציאה הלהקה בין 1973 ל-1981, אבל ליחה לא נס גם כיום. פנטזיות על איחוד, שירים שמושמעים במסיבות וברדיו וקאברים של זמרים, כמו גם מחזמר של שירי הלהקה - "מאמה מיה" (שאף הפך לסרט) - מוכיחים שאבבא עדיין רלוונטית גם כיום.

 

להיות אחד מהם. הכניסה למוזיאון אבבא בשטוקהולם (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
להיות אחד מהם. הכניסה למוזיאון אבבא בשטוקהולם(צילום: זיו ריינשטיין)

 

אתם ואבבא על אותה במה

הרעיון לפתוח מוזיאון על אבבא עלה בראשו של ביורן, ולמרות שחברי הלהקה התנגדו בהתחלה, לאחר הפצרות רבות מעיריית שטוקהולם, משרד התיירות השבדי ובעיקר המעריצים, הם שוכנעו שיש להנציח את סיפור ההצלחה המקומי.

 

בראיון שנתן ביום פתיחת המוזיאון, בתחילת מאי, אמר חבר הלהקה על ה"בייבי" שלו: "כשנכדיי ישאלו אותי 'סבא, איך זה היה?' אוכל לשלוח אותם לכאן".

 

במוזיאון מוצגים שלל פריטים של הלהקה, ביניהם התלבושות הססגוניות, תקליטי הזהב והפרסים שבהם זכו,

וכמובן השירים האהובים שמתנגנים ברקע ("וולה-וו", "סופר טרופר", "צ'יקיטיטה", "טייק א-צ'אנס און מי" ועוד רבים וטובים). אפילו אולפן ההקלטות (Polar Studio) שבו יצרו את אותם לחנים בלתי נשכחים, עוצב ונבנה כפי שהיה במיוחד למוזיאון.

 

המבקרים יכולים גם להיכנס לתאי קריוקי פרטיים ולשיר את אחד מהשירים האהובים עליהם, להקליט קליפ עם משלהם ואפילו לעלות לבמה ולהופיע עם הולוגרמות של הרביעייה ולהיות "דנסינג קווין", ולו לכמה רגעים.

 

מאמה מיה! יותר מ-379 מיליון תקליטים מכרה הלהקה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מאמה מיה! יותר מ-379 מיליון תקליטים מכרה הלהקה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

זיכרון מתקופה שלא תחזור

המוזיאון מציג גם את הימים שבהם ניהלו ביורן ואנייטה, ובני ופרידה, זוגיות שעם השנים הלכה והתפרקה, ובין היתר גם גרמה לפירוק הלהקה.

יש מי שסבור שאז גם נכתב השיר The Winner Takes It All , ששיקף את גירושיהם של ביורן ואנייטה.

 

אבבא מעולם לא הודיעה על פירוק רשמי, אבל חדלה מלהקליט ולהופיע ב-1982 - בדיוק עשור לאחר שקמה.

  

הלהקה השבדית כנראה לא תחזור לשתף פעולה לעולם, לפחות כך מצהירים ארבעת חבריה, אבל מיליוני המעריצים בעולם יכולים להתנחם עתה שיש להם זיכרון מתקופה יפה, תקופה שלא תחזור, ופשוט ליהנות במוזיאון ולהודות לאבבא על המוזיקה.

 

להקה נוצצת. הבגדים שאיתם זכתה אבבא באירוויזיון 1974 (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
להקה נוצצת. הבגדים שאיתם זכתה אבבא באירוויזיון 1974(צילום: זיו ריינשטיין)

 

דה ניים אוב דה גיים: מוזיאון אבבא

נואוינג מי, נואינג יו: רח' יורגארדסוואגן 68 (Djurgårdsvägen), שטוקהולם

מאני, מאני, מאני: מבוגר - 195 קורונות (כ-110 שקל), ילדים - כ-28 שקל

טייק א-צ'אנס און מי: פתוח כל יום בין 10:00 ל-20:00

רינג רינג: 812132866 46+ או באימייל

אס. או. אס: מפה והוראות הגעה

* הזמנת כרטיסים למוזיאון בהרשמה מראש בלבד דרך אתר האינטרנט

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images Imagebank
תודה על המוזיקה. אבבא
צילום: Getty Images Imagebank
מומלצים