שתף קטע נבחר

חרדים-חילונים: הדיאלוג הוא הכרחי

"עלינו לשאוף לאיזון בין ערך השוויון בגדה החילונית ובין זכויות אדם אחרות - חופש דת, הזכות לחינוך ועוד - בגדה החרדית". הפסיכולוג יעקב אופיר מפורום השלמה - קבוצת חרדים וחילונים המאמינים שהדיאלוג בין המגזרים הוא הכרחי - מציג חזון אחר

"אחיי החרדים, אשר וחיים, תראו גם אותנו", קרא מעל בימת הכנסת שר האוצר ואני חייכתי חיוך עצוב. החלטתי ללכת אליהם, גם לחיים וגם לאשר ולשאול אותם: מה נסגר אתכם? אתם לא רואים אותנו? איך אנחנו 'טוחנים' שמירות, מילואים, מיסים ואתם... אתם יושבים כל היום בישיבה על חשבוננו.

 

התשובה שלהם וודאי לא תפתיע אתכם. היא כל כך פשוטה וכואבת. "נדמה לי אמר חיים... אני מרגיש ש... אמר אשר,

שאתם... אתם... אחיי החילונים, לא רואים אותנו".

 

שמי יעקב אופיר, אני פסיכולוג ותלמיד לדוקטורט באוניברסיטה העברית, לפני כמעט שנתיים, בעידודן של קרן אייסף לחינוך ותוכנית הופמן למנהיגות חברתית באוניברסיטה העברית, הקמתי, יחד עם חברים מהמגזר החרדי (הרב שמואל חיים פפנהיים, הפעיל החברתי אברהם חסידה והעיתונאית ציפי ירום) את פורום השלמה.

 

בשנים האחרונות, הקונפליקט ההיסטורי בין המגזר החרדי לאוכלוסייה כללית הגיע לשיאים חדשים. נושא "הדרת הנשים", והסוגיה שזכתה לשם המותג: 'שיוויון בנטל', מציפים בעוצמה מחודשת את אגם השנאה בין המגזרים וה"סנקציות הפליליות" שמציעה ועדת פרי כנראה לא יגרמו לאשר ולחיים לראות אותנו, בטח שלא להבין אותנו.

 

צמצום פערים וגישור

אל מול גלי העוינות דרושים היו אנשים שישמיעו קול חדש, רך יותר, מכיל יותר, אך בעיקר, פרגמטי יותר ובדיוק לשם כך התכנסנו. פורום השלמה הוא פורום אידיאולוגי-התנדבותי, השואף לצמצום פערים ולגישור בין צדדי הקונפליקטים בין המגזר החרדי והציבור הכללי. הפורום מורכב מצעירים, אקדמאים, אנשי תקשורת ומנהיגים משני המגזרים, והוא עוסק בלימוד ודיון משותף בסוגיות הליבה המונחות בבסיס הקונפליקט, וביצירת יוזמות רלוונטיות.

 

פורום השלמה אינו קבוצת דיאלוג, אלא קבוצה מעשית הפועלת בשטח. הקבוצה מונה כ-30 אנשים, חרדים וחילונים, נשים וגברים המאמינים שהדיאלוג בין המגזרים הוא הכרחי.

 

במהלך השנה האחרונה נפגשנו בין השאר עם סוציולוגים (למשל: פרופ' עוז אלמוג) וחוקרי המגזר החרדי (גלעד מלאך ואסף מלחי) כמו גם עם רבנים (הרב שלמה פפנהיים), אנשי רוח (פרופ' אסא כשר), כלכלנים (גיא רולניק) משפטנים (פרופ' אלון הראל) ומנהיגים (הרבנית עדינה בר שלום). המפגשים הללו סייעו בגיבוש תמונת המצב ובמיפוי אפשרויות הפעולה שלנו -כלומר, איך יוצאים מהתסבוכת הזו.

 

הפורום מחולק לתתי צוותים (למשל: צוות השכלה גבוהה, צוות שוויון בנטל וצוות תקשורת) שעובדים על הקמת פרוייקטים כמו: מרכז תמיכה אקדמית-חברתית לסטודנטים חרדים, סדנאות אזרחות ושכנות טובה בתיכונים, סיורים בשכונות חרדיות ויצירת שיח חדש ברשת.

 

בנוסף, הפורום נדרש גם לניסוח הצעת חוק לקידום השוויון בנטל השירות והתעסוקה, החותרת לאיזון בין ערך השוויון לבין חירויות אחרות, כדוגמת החופש לדת ומצפון, הנובעות אף הן מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.

 

נוסחה ש"רואה" את כולנו

עקרונות הצעת החוק שלנו, מופיעים באתר השלמה אבל הנה ספוילר. בהצעת החוק שלנו, לא עוברת משאית צבאית מחר לפנות בוקר, בבני-ברק או בבית-שמש, ואוספת אלפי צעירים חרדים בשירה אדירה אל הבקו"ם.

 

יתרונה של הצעת החוק הזו היא שבפעם הראשונה, התיישבו זה לצד זה, חרדים, דתיים סרוגים וחילונים למהדרין, חברים בפורום השלמה, למצוא נוסחה הוגנת וישימה לפתרון סוגיית ה'שיוויון בנטל'. נוסחה ש"רואה" את כולנו, גם את אשר, גם את חיים וגם אפילו את יאיר.

 

נקודת המוצא להצעת החוק, תשמע אולי לחלקנו כאילו נלקחה מקורס מבוא, של שנה א' במשפטים, והסיבה לכך היא שהרציונל להצעה הוא באמת פשוט ובסיסי: עלינו לשאוף לאיזון בין ערכים, בין ערך השוויון בגדה המערבית-חילונית ובין זכויות אדם אחרות (למשל חופש דת, הזכות לחינוך ועוד) בגדה החרדית.

 

הפתרון שלנו לעשרות השנים של סטטוס-קוו כואב (וקצת טיפשי - יש להודות), במשפט אחד הוא: לאפשר לבני המגזר החרדי להמשיך לחיות את חייהם על פי אמונותיהם, בד בבד עם חתירה לחלוקה שווה יותר של הנטל הציבורי (שירות לחברה הישראלית, השתתפות במעגל העבודה ותשלום מיסים).

 

הדרך לעשות זאת היא באמצעות חובת שירות אזרחי לגברים חרדים מגיל 21 המבקשים שלא לשרת בצה"ל ומתן אפשרות לבחירת שירות אזרחי מותאם לאורח החיים הייחודי של בן הישיבה. אין לנו ברירה,

אנחנו חייבים למצוא דרך לחיות כאן ביחד.

 

  • הכותב יעקב אופיר, מפורום השלמה לצמצום פערים ולקידום יחסי חרדים וחילונים בארץ, הוא עמית בתוכניות הדוקטורנטים של קרן אייסף ותוכנית הופמן למנהיגות חברתית.

 

  • קרן אייסף היא קרן מלגות וארגון חברתי ציוני, הפועל למען קידום שוויון הזדמנויות בחינוך, הגברת הנגישות להשכלה גבוהה וצמצום הפערים בחברה הישראלית.

 

  • תוכנית הופמן היא תכנית למנהיגות ואחריות חברתית באוניברסיטה העברית, המיועדת לדוקטורנטים מצטיינים אקדמית וחברתית כאחד. מטרת התכנית היא לחדד תובנות, לחוות התנסויות ולאפשר פיתוח אישי בנושאי מנהיגות ואחריות חברתית. ייחודה של התכנית מתבטא בדגש שהיא שמה על מנהיגות ואחריות חברתית כנושא מרכזי עבור כל המלגאים בה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
חייבים למצוא דרך לחיות כאן ביחד
צילום: אוהד צויגנברג
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים