שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, AFP

50 מיליון מצביעים, אחד מחליט: חמינאי בוחר מחר

מאז שנבחר ב-1989 חי המנהיג העליון בצל מורהו הרוחני חומייני. אז כדי לחזק את סמכותו הדתית הוא בנה מנגנון ביטחון אימתני שמדכא כל התנגדות ושומר על גבו: "חמינאי לא סומך על איש ואובססיבי לגבי ביטחונו האישי". איראן בוחרת יורש לאחמדינג'אד והפעם חמינאי ידאג שזה יהיה איש שלא יערער על שלטונו

75 מיליון תושבים, 50 מיליון בעלי זכות בחירה, אבל רק אדם אחד יחליט על זהות יורשו של מחמוד אחמדינג'אד : ימים לא קלים עוברים באחרונה על המנהיג הרוחני העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, והם רק יילכו ויהיו מתוחים יותר עד הבחירות לנשיאות שייערכו מחר (יום שישי) וגם לאחר מכן, יהיו התוצאות אשר יהיו. 

 

הבחירות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

ראש העיר הכול יכול יחליף שוב את אחמדינג'אד?

המנהיג הרוחאני: התקווה של המתונים באיראן

ולאיתי - רופא ודיפלומט

ג'לילי - מר גרעין מעדיף נשים במטבח

ומי תהיה הגברת הראשונה?

 

במשך 34 שנות קיומה של הרפובליקה האיסלאמית, היו לה שני מנהיגים עליונים שלא היו חייבים לתת דין וחשבון לבוחרים אלא רק לאל. אלא שלמרות הכוח הגדול שנמצא בידיו, מעמדו של חמינאי נפגע קשות בהפגנות המחאה הגדולות שפרצו בשנת 2009 לאחר בחירתו מחדש לנשיא של מחמוד אחמדינג'אד. ואם בזה לא די, הוא גם נאלץ להתמודד עם שאיפות בלתי ניתנות לשליטה מצד האיש שהוא אימץ לחיקו ותמך בו למרות הביקורות הקשות מבית ומחוץ.

 

מוקף במעגל נאמנים. חמינאי ומפקד משמרות המהפכה עלי ג'עפרי (צילום: AP) (צילום: AP)
מוקף במעגל נאמנים. חמינאי ומפקד משמרות המהפכה עלי ג'עפרי(צילום: AP)

 

המנהיג השיעי אמר שהוא מעוניין בשיעור הצבעה גבוה בבחירות מחר כדי לחזק את הלגיטימיות של ההצבעה. באותה עת, הוא הזהיר את כל המועמדים לנשיאות ששרדו את הליך הסינון שהוא פיקח עליו להימנע מלהבטיח כל ויתור לארצות הברית.

 

חי בצל של חומייני

בין המועמדים שלא עברו את הסינון הסופי של מועצת שומרי החוקה היה הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני, פוליטיקאי "במשקל כבד" ויריב ותיק של חמינאי.

השפעתו של רפסנג'אני נחלשה מאז שחמינאי ירש ב-1989 את אבי הרפובליקה האיסלאמית, אייתוללה רוחאללה חומייני, כמנהיג העליון.

 

בזמן בחירתו לתפקיד חמינאי לא החזיק בתואר אייתוללה ("המופת האלוהי"), הדרגה הגבוהה ביותר בסולם הדרגות השיעי, ומאז הוא חי בצלו של מורהו הרוחני חומייני. במהלך השנים הוא בנה מנגנון ביטחוני אימתני שנועד לחזק את כוחו ולכפות את סמכותו הדתית.


שומרים על גבו. חמינאי מעניק דרגה ללוחם במשמרות המהפכה (צילום: AP) (צילום: AP)
שומרים על גבו. חמינאי מעניק דרגה ללוחם במשמרות המהפכה(צילום: AP)

 

הרחקתם של אישים בולטים מרשימת המועמדים לנשיאות פגעה בטוהר הבחירות באיראן, מדינה שבה חיים 75 מיליון בני אדם, בהם צעירים רבים.

 

מהומות 2009 יחזרו?

המנהיג העליון בן ה-73 הפגין יכולת התאוששות מרשימה בארבע השנים שחלפו מאז המהומות האלימות שפרצו בבחירות האחרונות לנשיאות שהיו האלימות ביותר בתולדות הרפובליקה האיסלאמית.

 

כמו ב-2009, גם בבחירות הנוכחיות יכול חמינאי לסמוך על מערכת הביטחון המתוחכמת שלו - משמרות המהפכה והבסיג' (זרוע המתנדבים של משמרות המהפכה) - שתחסל כל ביטוי של מחאה.

 

באופן פומבי, המנהיג העליון לא תומך באף מועמד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באופן פומבי, המנהיג העליון לא תומך באף מועמד(צילום: רויטרס)

 

אף שחמינאי ומשמרות המהפכה אמרו שאינם תומכים בשום מועמד, מנגנון הביטחון האיראני פועל ביתר שאת מאחורי הקלעים כדי להבטיח שהמנצח בסופו של דבר יהיה מועמד שמרן שיהיה נאמן ויציית להנהגה הדתית, ובראש בראשונה לחמינאי.

 

ריכז סמכויות, יצר מנגנון בירוקרטי

"גם ב-2005 וגם ב-2009, המשטר התיאוקרטי שרד למרות טענות לזיופים בבחירות", אמרה המומחית לענייני איראן יסמין עאלם ממקום מושבה בארה"ב.

"חמינאי פעל לריכוז סמכויות במשרדו על ידי יצירת מערכת בירוקרטית אדירה והקמת מוסדות מקבילים", אמרה המומחית.

 

ההשפעה של חמינאי על המדיניות העיקרית ועל נושאים כלכליים מתחילה בצוות של 4,000 אנשים שגויסו מתוך משמרות המהפכה והשירותים החשאיים של איראן ופועלים ב"בית א-רחבאר", ביתו של המנהיג העליון.


"חמינאי חיפש לגיטימציה דרך הצבא ולא דרך סמינרים דתיים". תומכות של ולאיתי (צילום: AP) (צילום: AP)
"חמינאי חיפש לגיטימציה דרך הצבא ולא דרך סמינרים דתיים". תומכות של ולאיתי(צילום: AP)

 

על פי מברקים דיפלומטיים אמריקניים שהודלפו, ה"בית" ממוקם בעיר הקדושה למוסלמים קום והוא מתפקד כמרכז עצבים רב עוצמה של בכירי משמרות המהפכה, מפקדי שירותי הביטחון והמודיעין ומנהיגי הדת. אולם, המברקים לא שופכים מספיק אור על דמותו של חמינאי שנותר בגדר תעלומה למערב. המנהיג העליון נמנע מראיונות ומנסיעות לחו"ל ובנו מוג'תבה שולט על הגישה אליו.

 

בכלל לא רצה את התפקיד: "בכיתי לאללה"

"בשל העובדה שחמינאי חסר את הסמכות הדתית הגדולה שהייתה לחומייני, הוא חיפש אחר לגיטימציה דרך הצבא ולא דרך סמינרים דתיים", אמר קארים סדג'אדפור, מומחה לאיראן מ"ארגון קרנגי לשלום עולמי", בהתייחסו לקשרים ההדוקים שרקם חמינאי עם משמרות המהפכה מאז מלחמת איראן- עיראק (1988-1980).

 

אתר האינטרנט הרשמי של חמינאי מציג אותו כמי שבהתחלה לא רצה לקחת על עצמו את התפקיד ומצטט אותו אומר "בכיתי והפצרתי בכנות מאללה" לחסוך ממנו את האחריות. באופן אירוני, היה זה רפסנג'אני שתמך בחמינאי במועצת המומחים, הגוף שבחר את יורשו של חומייני, משום שחמינאי - בניגוד לאנשי דת בכירים באותה עת - היה מחויב לדוקטרינה של המנהיג הקודם של שלטון חכם ההלכה (וליאת אל-פקיה) שמאשר את המבנה הפוליטי של איראן.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

חוקרים מחו"ל שחקרו את דמותו של חמינאי מציירים תמונה של אידיאולוג חשאי שמתנגד עמוקות למערב, חושש ממוסדות דמוקרטיים במדינה ופרנואיד בכל הקשור לבגידה. אחד מחברי ילדותו של חמינאי מהעיר משהד אמר דברים דומים בתוכנם. "הוא איש של תיאוריות קונספירציה ואנטי-אמריקני אמיתי", אמר דג'באד חאדם, שר בממשלת משטר השאה שהופל במהפכה.

 

"חמינאי הוא תאונה של ההיסטוריה"

איראנים מעטים חושבים בכנות שחמינאי הוא מנהיג בקנה המידה של חומייני. הוא "תאונה של ההיסטוריה" שהפך מ"נשיא חלש למנהיג עליון שהיה בהתחלה חלש ואז הפך לאחד מחמשת האיראנים החזקים ביותר ב-100 השנים האחרונות", אמר המומחה סדג'אדפור.

 

המנהיג העליון באיראן מסתמך על "ואלי עאמר", כוח ביטחוני שמונה עשרת אלפים איש, ולובש אפוד חסין כדורים בעת הופעותיו הציבוריות, סיפר מהדי חלילי, עמית בכיר ב"מכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב" שחקר את חייו של חמינאי. לדברי חלילי, האבטחה הצמודה תרמה לבידודו של המנהיג העליון רב העוצמה, אך גם לדיכאון ששורה עליו לעתים ולאובססיה שיש לו לגבי ביטחונו האישי.


ערער על סמכותו של חמינאי. אחמדינג'אד ()
ערער על סמכותו של חמינאי. אחמדינג'אד

האתגר הגדול ביותר לשמרנים. רוחאני המתון על רקע תמונת חומייני (צילו:AP) (צילו:AP)
האתגר הגדול ביותר לשמרנים. רוחאני המתון על רקע תמונת חומייני(צילו:AP)

 

ניתן להבין את החששות של חמינאי לביטחונו האישי בהתחשב בעובדה שהמנהיג העליון איבד את השליטה על ידו הימנית בניסיון התנקשות ב-1981. יחד עם זאת, בעת כהונתו כנשיא איראן בשנים 1989-1981, הוא סבל מבגידות פוליטיות רבות. "הוא לא סומך על איש", אמר חלילי. "אנשים מחוברים אליו, אבל לא זה לזה".

 

למנהיג העליון סמכות להכריז מלחמה

על פי החוקה האיראנית, המנהיג העליון הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים ויש לו סמכות להכריז מלחמה ולמנות ולהדיח אישים בכירים, בהם מפקדי צבא, ראשי מערכת משפט וראש מערך התקשורת הממלכתי.

 

חמינאי שולט ביעילות במועצת שומרי החוקה - הגוף שמפקח על הבחירות ואחראי על סינון המועמדים לנשיאות. משרדו דואג לטפח את העובדים במערך הבירוקרטי ויכול לסמוך על כך שהפרלמנט השמרני יתמוך בהחלטותיו.

"חמינאי גרם נזק גדול למוסדות הדמוקרטיים באיראן". תומכות של קליבאף (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"חמינאי גרם נזק גדול למוסדות הדמוקרטיים באיראן". תומכות של קליבאף(צילום: EPA)

    

מדיניות החוץ ומדיניות הגרעין של איראן הן נחלתו של המנהיג העליון, ששולט בתקציבי ענק. בניגוד למנהיגים אחרים ששמם נקשר לשחיתות, לחמינאי חובב השירה לא יצא מוניטין של אדם שפועל מחמדנות אישית ואנשים שביקרו את ביתו מספרים כי הוא חי בצניעות.

 

"מנהיגות שיעילה באי לקיחת אחריות"

"חמינאי גרם נזק קשה למוסדות דמוקרטיים כמו הנשיאות. כך הוא ביסס את כוחו", אמר חלילי והוסיף כי קיים "קונפליקט בין עמדות המנהיג לבין הנשיא".

 

בחירות לנשיאות ולפרלמנט מעניקות לגיטימיות למדינה ותעודת ביטוח למנהיג העליון. אם צצות בעיות אפשר להטיל את האשמה על הממשלה, או כפי שסדג'אדפור אמר: "המנהיג העליון אוהב להיות מעל הקלחת. הוא התגלה כמאוד יעיל בביסוס כוחו בלי לקחת אחריות".

 

האיומים של ישראל וארה"ב לתקוף את מתקני הגרעין של איראן אם הדיפלומטיה תיכשל רק מחזקים את האמונה של חמינאי שהמערב נחוש להפיל את מערכת השלטון ברפובליקה האיסלאמית.

 

רגע לפני פתיחת הקלפיות באיראן, כמעט איש לא יודע אם חמינאי שינה את דעותיו מאז שפנה לאיראנים בתפילות יום השישי שבוע לאחר ניצחונו של אחמדינג'אד ב-2009. באותה פנייה אמר המנהיג העליון שידיים זרות עומדות מאחורי הפגנות המחאה ברחובות שמטלטלות את המדינה. "אתם רואים את ידי האויב", אמר חמינאי לפני ארבע שנים. "הזאבים הרעבים שאורבים משנים באיטיות את מסווה הדיפלומטיה בפניהם האמיתיות. תסתכלו עליהם, אל תתעלמו ההם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובססיבי לביטחונו האישי. חמינאי
צילום: AFP
המנהיג העליון רוצה שיעור הצבעה גבוה
צילום: AP
מומלצים