שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, AFP

איראן בוחרת, "המשטר הכין רשת בתי כלא סודיים"

ההצבעה החלה: 50 מיליון איראנים יוכלו להשתתף היום בבחירות, אך רבים לא בטוחים שיטרחו לבוא לקלפי. "הבחירות מיותרות, אין טעם להצביע", אמרו ל-ynet. מקורות מודיעיניים טוענים כי משמרות המהפכה הכינו בתי כלא חשאיים ברחבי איראן

בזמן שבאיראן רבים מתלבטים אם להצביע או להחרים את הבחירות , משטר האייתוללות מכין את עצמו ליום שאחרי. ה"טלגרף" הבריטי דיווח אמש (יום ה') על פי דו"חות מודיעין מערביים כי משמרות המהפכה הקימו רשת של בתי כלא סודיים ברחבי המדינה, כהכנה לגל מחאה אפשרי, כמו זה שפרץ באיראן לאחר הבחירות הקודמות ב-2009. הבוקר נפתחו הקלפיות באיראן, והמנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי כבר הצביע.

 

הבחירות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

50 מיליון מצביעים, אחד מחליט

ראש העיר הכול יכול יחליף שוב את אחמדינג'אד?

המנהיג הרוחאני: התקווה של המתונים באיראן

ולאיתי - רופא ודיפלומט

ג'לילי - מר גרעין מעדיף נשים במטבח

ומי תהיה הגברת הראשונה?

 

מקורות מודיעיניים במערב אמרו לעורך לענייני ביטחון, קון קולין, כי רשת בתי הכלא הוקמה על ידי מחלקת המודיעין של משמרות המהפכה, גוף שנוסד ב-2009, לאחר שהמשטר הופתע מעוצמת המהומות מצד "התנועה הירוקה". אנשי התנועה האופוזיציונית טענו אז שתוצאות הבחירות זויפו לטובת מחמוד אחמדינג'אד וכי המנצח הוא מיר חוסיין מוסאווי.

 

 

הפעם נראה שהסיכויים לתגובה לוחמנית של האופוזיציה לאחר הבחירות נמוכה. מנהיגיה, מוסאווי ומהדי כרובי, נמצאים במאסר בית ואפילו ניסיונו של הנשיא לשעבר עלי אכבר רפסנג'אני להתמודד לנשיאות נפסל על ידי המשטר.

 

רבים מאזרחי איראן המתונים תוהים אם בכלל להתאמץ ולגשת לקלפי היום, וחשים כי בלי קשר לפתק שישלשלו, התוצאה תהיה אחת – זו שבה חפץ המנהיג העליון עלי חמינאי.

 

מכינים את הקלפיות. גורמי אופוזיציה גולים קראו לשלשל פתק לבן עם כיתוב נגד המשטר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכינים את הקלפיות. גורמי אופוזיציה גולים קראו לשלשל פתק לבן עם כיתוב נגד המשטר(צילום: רויטרס)

 

חמינאי מעניק דרגה לחבר משמרות המהפכה (צילום: AP) (צילום: AP)
חמינאי מעניק דרגה לחבר משמרות המהפכה(צילום: AP)

 

"הבחירות האלה מיותרות, אין לנו חשק ללכת לבחור, אין טעם לבחור כי לנשיא אין שום השפעה", אמרו תושבים באיראן בשיחה עם ynet. גורמי אופוזיציה גולים רבים מפצירים באחיהם שבאיראן להחרים את הבחירות, או לשלשל לקלפי פתק לבן עם הכיתוב "אנו רוצים בשינוי המשטר".

 

אבל בתגובות בפייסבוק למשל נראות מגמות שונות. בתגובה לסקר בחירות שפתח משתמש איראני, כתב חברו: "אי בחירה שווה ערך לבחירה בחומייני". הסקר עצמו זכה לאלפי הצבעות. יותר מ-4,200 משתמשים אמרו כי לא יצביעו כלל, לעומת יותר מ-4,700 שאמרו שיצביעו עבור חסן רוחאני, איש דת שזוכה לתמיכת הזרם המתון, אף שהוא רחוק מלהיות איש אופוזיציה.

 

הוויכוח על החרמת הבחירות נשמע במרחב הווירטואלי כמו גם בבתי הקפה הממשיים. רוחאני מגלם כעת את האפשרות להתנקם מעט במשטר. הוא הביע נכונות להתפייס עם המערב ותחת הנהגתו כראש צוות המו"מ מול המעצמות נעשו פשרות בדיונים על תוכנית הגרעין האיראנית.

 

עם זאת, איראנים רבים מוכנים להניח את האידיאולוגיה בצד ומבקשים מנהיג שיוכל לייצב את הכלכלה המקרטעת, שנפגעה מהסנקציות הבינלאומיות. שאיפה זו עשויה לשחק לידיו של ראש עיריית טהרן, מוחמד באקר קליבאף, שנתפש כאיש מעשה רב יכולות.

 

קליבאף בטהרן. איש מעשה רב יכולות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קליבאף בטהרן. איש מעשה רב יכולות(צילום: רויטרס)

 

תומכת ברוחאני. המחנה המתון נותן גב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכת ברוחאני. המחנה המתון נותן גב(צילום: EPA)

 

 

הבוחרים: האוכלוסיה באיראן מונה 76 מיליון תושבים ובהם 50 מיליון בעלי זכות בחירה. כשליש מהבוחרים בני פחות מ-30. כ-60 אחוזים מהבוחרים חיים בערים. ניתן להצביע מגיל 18 (עד 2007 גיל ההצבעה עמד על 16). איראנים שחיים בחו"ל רשאים להצביע בנציגויות הדיפלומטיות ובאתרים נוספים.

 

התהליך: 686 אנשים הגישו את מועמדותם לנשיאות. מועצת שומרי החוקה, שבה שולטים אנשי הדת הבכירים, מסננת את המועמדים. השנה היא התירה רק לשמונה להתמודד. שניים מהם פרשו בימים האחרונים. כדי לנצח בבחירות דרוש רוב פשוט – 50 אחוזים מהקולות ועוד קול אחד. אם איש מהמועמדים לא יזכה ברוב פשוט, ייערך סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים ב-21 ביוני. המנצח יחל את תפקידו בסוף אוגוסט. משרד הפנים מפקח על הליך הבחירה ומשקיפים חיצוניים אינם מורשים לפעול.

 

בחירות נוספות: לצד הבחירות לנשיאות מתקיימות גם בחירות מוניציפליות. כ-350 אלף מועמדים מתמודדים על כ-170 מושבים במועצות הרשויות המקומיות.

 

אחוז הצבעה: בבחירות מעוררות המחלוקת ב-2009 עמד שיעור ההצבעה על כמעט 85 אחוזים. ב-2005, הבחירות שבהן עלה אחמדינג'אד לשלטון, היה שיעור ההצבעה 63 אחוזים בסיבוב הראשון ו-60 אחוזים בסיבוב השני. ב-2001 הצביעו 68 אחוזים מבעלי זכות הבחירה.

 

 

כרזות למען ולאיתי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כרזות למען ולאיתי(צילום: EPA)


עצרת תמיכה בג'לילי בטהרן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עצרת תמיכה בג'לילי בטהרן(צילום: רויטרס)

 

מצוקת התושבים עולה מדברים שאמר ל-ynet רופא יהודי צעיר באיראן: "מצבו של איש פה אינו טוב, ללא הבדל (כלפי היהודים – ש.ש.) מחירם של כל המוצרים עלה מספר מונים. ההכנסות הן בתומאן אך ההוצאות הם בדולרים. הבנתי שגם המצב בישראל קשה, אך אין מה להשוות למה שמתרחש כאן. בישראל, גם אם אדם ישן ברחוב או בפארק, לא עלינו, עדיין יש לו ערך כלשהו. כאן אין לו ערך כלל".

 

לפי סקרי דעת הקהל באיראן, נראה היה שרוחאני צבר תאוצה לאחר שני העימותים האחרונים, שאחד מהם עסק בתוכנית הגרעין. כל מחנה טוען שהמועמד שלו הוא המוביל, אך נראה שרוחאני עשוי להתמודד בסיבוב הצבעה שני בשבוע הבא, מול מועמד מוביל אחר כמו קליבאף או סעיד ג'לילי.

 

עצרת של התנועה הירוקה ב-2009. "ההגינות עזבה אז את המדינה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עצרת של התנועה הירוקה ב-2009. "ההגינות עזבה אז את המדינה"(צילום: רויטרס)

 

החרמה של הבחירות עלולה לפגוע ברוחאני יותר מכולם. כנראה בשל כך קרא ביום חמישי הנשיא

לשעבר רפסנג'אני להימנע מהחרמה. "אני קורא להם להצביע", צוטט רפסנג'אני בעיתונים המזוהים עם הרפורמיסטים. גם המנהיג העליון חמינאי קרא למצביעים להופיע בהמוניהם בקלפי – בתגובה לביקורת הבינלאומית על תהליך הבחירות ברפובליקה האסלאמית, וכצעד פטריוטי.

 

תומכי רוחאני אימצו את המוטו "אחד למאה" – כוונתם היא שעל כל מצביע רפורמיסט להביא לקלפי 100 מצביעים.

 

אך בחלק מהמקרים, הקריאה הזו נופלת על אוזניים מיואשות. סמנה ע'ולינג'אד, סטודנטית לפסיכולוגיה, אמרה שהיא זנחה את העיסוק בפוליטיקה לאחר מהומות 2009. "ההגינות עזבה אז את המדינה", הסבירה.


פורסם לראשונה 13/06/2013 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תומכת במועמד ולאיתי בעצרת בחירות
צילום: AFP
מומלצים