שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, AFP

אחמדינג'אד הצביע בטהרן, הבחירות הוארכו

הנשיא המכהן, שבעבר הצביע כמעט עם פתיחת יום הבחירות, הגיע הפעם לקלפי רק אחר הצהריים, אחרי שעלה החשש שיחרים את ההצבעה. הבחירות ננעלו באיחור של חמש שעות, בשל ריבוי מצביעים. רק בלונדון ניסו גורמי אופוזיציה להפריע

אחרי שמיליוני אזרחים איראנים פקדו את 128 עמדות ההצבעה שהוצבו מסביב לעולם, ננעלו אמש (יום ו') הבחירות לנשיאות המדינה - לפחות עד הסיבוב הבא. סיום ההצבעה נדחה שלוש פעמים לאחר שבקלפיות רבות נוצרו תורים ארוכים בשל ריבוי מצביעים. ועדת הבחירות באיראן העריכה כי שיעור ההצבעה בבירה עמד על כ-70% מבעלי זכות הבחירה, והוסיפה כי בדרך כלל אחוז ההצבעה הכללי הינו גבוה עוד יותר. בסך הכול יש באיראן 50 מיליון אזרחים בעלי זכות בחירה.

 

שר הפנים האיראני הודיע כי תוצאות מקדמיות מצביעות על כך שהמועמד חסן רוחאני, שנחשב מתון, מוביל במרוץ. על פי הנתונים, רוחאני קיבל 401,949 מתוך 826,649 קולות שנספרו עד שעות הבוקר המוקדמות. ראש עיריית טהרן מוחמד באקר קליבאף במקום השני עם 126,896 קולות בלבד.

 

מוקדם יותר גורמים איראנים שונים הביעו שביעות רצון ממספר האזרחים שהגיעו ליטול חלק בבחירות, ונציגיו של חסן רוחאני, המועמד המתון לבחירות לנשיאות איראן, אף החמיאו לפיקוח על הבחירות ולארגונם. עם זאת, הנשיא מחמוד אחמדינג'אד "החזיק במתח" את עמיתיו, כשבניגוד למנהגו בשנים קודמות, לא היה בין הראשונים להצביע אלא הגיע לקלפי בטהרן רק בשעות אחר הצהריים. גורמים שונים כבר העלו את החשש כי הוא מתכוון להחרים את הבחירות כאות התרסה, נוכח יחסיו המעורערים עם המנהיג העליון עלי חמינאי.

 

ערב הבחירות אלפי איראנים גם החליפו את תמונת הפרופיל שלהם בפייסבוק, לתמונה ירוקה שבה נכתב "אני מצביע". במהלך היום עצמו, במוקדי ההצבעה השונים לא נרשמו הפרות סדר, למעט בלונדון - שם גורמי אופזיציה ניסו למנוע מאזרחים איראנים להצביע בנציגות האיראנית. לצד זאת, במקביל דווח כי ראש מטה הבחירות של המועמד חסן רוחאני הותקף במחוז פארס על ידי אלמוני שהתיז חומר בלתי מזוהה על פניו. מבדיקה התברר כי המניע לתקיפה אישי ולא פוליטי.
 

תוצאות ההצבעה היום תלויות במספר גורמים, לרבות שיעור ההצבעה, מידת ההוגנות של הבחירות, מידת ההתערבות של המדינה והחלטת המצביעים שהתלבטו עד לרגע האחרון. אפשרות סבירה היא שבהצבעה היום לא יהיה מועמד שיגרוף 50% מהקולות ובמקרה הזה יוכרז על סיבוב שני, שייערך ב-21 ביוני. בסיבוב הנוסף, או שיתמודדו שניים מבין שלושת המועמדים השמרנים שירוצו הפעם ראש בראש, או שהמצביעים יתבקשו לבחור בין אחד השמרנים למועמד המתון היחיד, רוחאני.

 

נשיא איראן לשעבר חאתמי מצביע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא איראן לשעבר חאתמי מצביע(צילום: AFP)

אישה איראנית משלשלת את הפתק שלה לקלפי (צילום: AP) (צילום: AP)
אישה איראנית משלשלת את הפתק שלה לקלפי(צילום: AP)

 

פרשן איראני שפועל מוושינגטון, עלי אפשארי, העריך באתר "רדיו אירופה החופשית" כי שיעור הצבעה גבוה יגביר את הסיכוי לסיבוב שני בין רוחאני לראש העיר המכהן של טהרן, מוחמד קאליבאף. "אם יותר מ-30 מיליון איש יצביעו, אז ייתכן שרוחאני יהיה אחד משני המתמודדים. הפרישה של המועמד המתון השני והתמיכה החזקה בו מצד הנשיאים לשעבר רפסנג'אני וחאתמי, תרמו למעמד של רוחאני בעיני הציבור, אבל עדיין לא ברור באיזו מידה. בנוסף, חלק מהבוחרים מחליטים למי להצביע רק ביום הבחירות עצמו". עם זאת, אפשארי פקפק באפשרות שהמועמד המתון יהיה זה שיחליף בסוף את אחמדינג'אד.

כולן רוצות לבחור. היום, באיראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כולן רוצות לבחור. היום, באיראן(צילום: AFP)
 

בשני סקרי דעת קהל שפורסמו לקראת ההצבעה נטען כי קאליבאף נמצא במרוץ צמוד עם המועמד המתון, שעמד בעבר בראש צוות המשא ומתן בנושא הגרעין. מהימנות הסקרים אינה ברורה, אולם אחד מהם ייחס לקאליבאף יתרון קל של 3% אל מול רוחאני, בעוד השני טען כי רוחאני הוא המוביל, בפער של כמעט 15%.

 

הצבעתי! אצבעותיהן המוכתמות של נשים שכבר הצביעו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצבעתי! אצבעותיהן המוכתמות של נשים שכבר הצביעו(צילום: EPA)

 

נשים בכניסה לקלפי (צילום: AP) (צילום: AP)
נשים בכניסה לקלפי(צילום: AP)

 

חלק מהמשקיפים תיארו את קאליבאף בתור המועמד המתאים ביותר לתפקיד הנשיא, אף שחסר לו ניסיון בזירה הבינלאומית, והוא נהנה מתמיכה רבה בקרב תושבי הבירה, האזרחים השמרנים והנוער האיראני. גם פרשנים העריכו כי סיכויו לנצח בסופו של דבר טובים למדי. מנגד, נדמה כי גוברת התמיכה ברוחאני, אולם עליו להתגבר על מכשולים לא מבוטלים ובראשם ההתנגדות של המנהיג העליון חמינאי לבחירתו לתפקיד הנשיא.

 

לצד זאת, ייתכן הסיבוב השני יתקיים דווקא בין קאליבאף לבין סעיד ג'לילי, שמקורב לחמינאי. בסקר שפורסם מוקדם יותר השבוע בסוכנות הידיעות פארס צוין מדובר באפשרות סבירה ביותר, אולם מאחר שמדובר בכלי תקשורת שמקורב למשמרות המהפכה, ייתכן שהוא פשוט מדווח על התרחיש המועדף על הממשל. עם זאת, יש הטוענים כי המטה של ג'לילי הפריז בתיאור הקרבה בינו לבין המנהיג העליון של איראן, בניסיון להגביר את הפופולריות שלו.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 14/06/2013 17:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד מצביע, היום
אזרחים שינו תמונת פרופיל: "אני מצביע"
מומלצים