שתף קטע נבחר

חשש ממגיפת פוליו: הוזמנו מאות אלפי חיסונים

פרסום ראשון: נגיף הפוליו מתפשט והדאגה מהתפרצות מגיפה גוברת. ל-ynet נודע כי משרד הבריאות מתכוון להזמין מאות אלפי חיסונים כנגד הנגיף במטרה לחסן במקרה של תרחיש או במקרה של התפרצות פוליו כלל ארצית. המשרד אף פנה בנושא לארגון הבריאות העולמי על מנת לקבל סיוע ברכישת חיסונים לכלל האוכלוסיה

דאגה מהתפרצות פוליו בישראל: משרד הבריאות הזמין בימים האחרונים כמויות של מאות אלפי חיסונים נגד פוליו, כך נודע ל-ynet. במשרד הביעו דאגה מהימצאות שרידי הנגיפים בישובי הדרום, וכבר פנו גם לארגון הבריאות העולמי בבקשה להצטייד בחיסונים רבים נוספים, שיספיקו בשעת חירום לכלל האוכלוסיה.

 

   

בימים האחרונים מקיים משרד הבריאות מידי יום ישיבת היערכות, כשהבוקר זו כללה גם שיחת ועידה לעדכון רופאי המחוז בכל הארץ. בין השאר נבחנה מדיניות החיסון והתאמתו למצב שנוצר.

  

בישיבה חשף המשרד כי הוקדמו הזמנות מנות נוספות של חיסון IPV נגד פוליו, הניתן בזריקה. כעת מצויים במלאי רק 400 אלף מנות חיסון זה המיועדים ברובם לתינוקות וילדים. במשרד הוזמנו 220 אלף חיסוני IPV נוספים. בתוך כך ישנם עוד כ- 800 אלף מנות חיסון הניתן דרך הפה - OPV זמינים.

 

עוד כתבות בנושא בערוץ הבריאות:

 

 

במקרה של התפרצות מגיפת פוליו בישראל, חיסונים אלה לא יספיקו לכלל התושבים, ולפיכך פנה המשרד לארגון הבריאות העולמי כדי לבדוק את זמינותו של החיסון דרך הפה, כדי שניתן יהיה להזמין מאות אלפים ממנו במקרה של התפרצות כלל ארצית.

  

ראש שרותי בריאות הציבור, הפרופ' איתמר גרוטו, אמר כי "מדובר במצב המצריך עירנות ומחייב היערכות" והורה

גם על חיסון עובדים הבאים במגע עם שפכים וביוב, במקביל להשלמות החיסונים לילדים עד כיתה ב'.

 

"אנחנו מקבלים הרבה טלפונים מהורים שמנסים לברר את מצב החיסונים של הילדים שלהם. לא כל הורה יודע לקרוא בעצמו את פנקס החיסונים". צביה ירדן, האחות המפקחת של משרד הבריאות בבאר שבע, לא לוקחת סיכון. אחרי שהמשרד החליט לפתוח במבצע חיסונים נרחב בקרב ילדים עד גיל 6 מחשש להידבקות בנגיף הפוליו, מנסות ירדן והאחיות בטיפת חלב ליצור בעצמן קשר עם הורים. אם ההורים לא מגיעים או שלא ניתן ליצור עמם קשר, האחיות הולכות לבתיהם.

 

רבקה רוזנברג, אחות בטיפת חלב, אמרה כי "מהבוקר הטלפונים מצלצלים בלי הפסקה, אנשים שואלים אם הילדים מחוסנים, רוצים להתעניין אם חסר חיסונים ואנחנו עונים בלי הפסקה לטלפונים. אנשים מאוד לחוצים, אני אפילו לא מספיקה להחזיר את השפופרת למקום. מהבוקר חיסנתי 50 ילדים ואנשים ממשיכים להגיע".

 

לשמחת האחיות, אל סניף טיפת חלב שבשכונה ט' בעיר הגיעו הבוקר (יום ג') אפילו אנשים שמתנגדים אידיאולוגית לחיסונים מחשש לחלות בפוליו. החל מהשבוע מתגברים במשרד הבריאות את שעות הפתיחה של תחנות טיפת חלב כדי שיותר הורים יוכלו להגיע. מספר האחיות במקום אמנם לא תוגבר, אך הן הונחו להגביר את הקצב כדי להתמודד עם הביקוש. "חשוב להדגיש שרוב הילדים מחוסנים ומטופלים כמו שצריך", אמרה ירדן.

 

בני אזולאי, תושב העיר, הגיע עם בתו הקטנה טוהר לסניף טיפת חלב לצורך המשך שגרת החיסונים שלה. "הדבר הראשון שעשיתי כשנכנסתי לשם זה לשאול אם החיסון נגד הפוליו נמצא במסגרת החיסון שהיא אמורה לקבל היום. אני כבר כמה ימים בלחץ כי פחדתי שתהיה פאניקה כמו עם חיסוני השפעת, וכמו שאז נגמר אז גם הפעם לא נוכל לחסן את הילדים שלנו. נרגעתי רק כשהסבירו לי שהיא אמורה לקבל היום חיסון נגד פוליו".

   

אזולאי הביא עמו עם פנקסי החיסונים של שני ילדיו הגדולים כדי לוודא שהם סיימו את החיסונים, ושמח לגלות שהם כבר מוגנים. "שאלתי בטיפת חלב אם גם מבוגרים צריכים להתחסן, אבל אמרו לי שמחסנים רק ילדים. אני לא כל כך מבין למה אותנו לא, אבל הילדים הם הדבר הכי חשוב".

 

גם אירנה סלוצקי הגיעה לחסן את בנה ליאור בן הארבעה חודשים. "זו המנה השנייה של החיסון, הגעתי בזמן שקבעו לי. ביררתי אם גם הילדים האחרים שלי מחוסנים, אבל הבן הגדול שלי בכיתה ה' ואין עליהם מידע ממוחשב. כשאחזור הביתה, אבדוק בפנקס החיסונים אם הוא קיבל הכול כמו שצריך".

 

סלוצקי מבקשת מההורים שלא מחסנים את ילדיהם לעשות כן. "משרד הבריאות וכל המחקרים אומרים שצריך להתחסן ואין סיבה שלא לסמוך עליהם. צריך לשכנע את אותם הורים לחסן את הילדים, הם חסרי אחריות כלפי הילד שלהם וכלפי הסביבה".

 

בת-אל דפנה, שהגיעה עם בתה אליה, אמרה כי "צריך לחסן את הילדים נגד שיתוק ילדים וזהו. זה מלחיץ, שיתוק ילדים זה לא סתם, זה מפחיד. זה לא פייר שאנחנו ההורים שכן מחסנים וכן דואגים וכן מקדישים בסוף נלחצים ומגיעים למצב כזה שמגיעים בהמונינו לתחנות טיפת חלב".

 

תרכיב החיסון בשימוש בישראל בשנים האחרונות הוא סאלק, המכונה גם IPV והוא ניתן בהזרקה. חיסון סאלק מכיל נגיפים מומתים, המעוררים יצירת נוגדנים בגוף נגד הנגיף.

  

עם זאת הוא נחשב יעיל פחות מהחיסון המקביל, חיסון סייבין, הקרוי גם OPV הניתן דרך הפה ומכיל נגיפים מוחלשים.

תגובת החיסון נגד חיסון סייבין חזקה יותר. אלא שהחיסון דרך הפה גורם אצל חלק מהמתחסנים לתופעות לוואי בשל נוכחות הנגיפים המוחלשים ומרכיבי החיסון האחרים, מה שגרם לרוב מדינות העולם לחזור לחיסון בהזרקה (המכיל כאמור נגיפים מומתים).

 

החיסונים של סייבין וסאלק הביאו למיגור המחלה והיעלמותה מרוב מדינות העולם, כשמספר מקרי התחלואה צומצם מכ-333 בשנת 2011, למחצית בשנה העוקבת. במשרד הדגישו שוב, כי אין כל זיהום בפוליו במערכת השתיה בישראל בשום איזור.

 

בהכנת הכתבה השתתפו ירון קלנר ורועי עידן





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פוליו. קריאה להורים לחסן את ילדיהם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים