שתף קטע נבחר

אושרה התביעה הייצוגית נגד קלאב הוטל

התובעים, שרכשו זכות להשתמש ביחידות נופש במלונות קלאב הוטל וקלאב אין בטבריה ובאילת לעשרות שנים, מבקשים לצאת מהחוזים, או להקפיאם כשהם לא משתמשים ביחידות הנופש בטענה שדמי הניהול עלו מאוד עם השנים. ביהמ"ש המחוזי בת"א-יפו קבע כי הם יכולים לסיים את החוזה, אך לא יכולים להקפיאו

שופטת בית-המשפט המחוזי בתל-אביב – יפו ענת ברון, אישרה שתי בקשות לתביעות ייצוגיות שהגישו מחזיקי יחידות נופש במלונות קלאב הוטל וקלאב אין בטבריה ובאילת נגד הרשת.

 

  • הח"כים: לשחרר בעלי יחידות נופש מכבלי החוזים

 

השופטת קיבלה את הטענה העיקרית של רוכשי יחידות הנופש במלונות, לפיה החוזה עליו חתמו אינו חוזה קנייני אלא חוזה למתן שירותים, חוזה לתקופה בלתי קצובה, אותו רשאי המתקשר להפסיק בכל עת תוך מתן הודעה בזמן סביר מראש. המבקשים לתבוע טענו כי זו עסקה מתמשכת לפי חוק הגנת הצרכן ולכן מותר להם להפסיק את ההתקשרות בכל עת.

 

בכך, השופטת לא קיבלה את טענת קלאב הוטל שמדובר בחוזה קנייני שאי אפשר לצאת ממנו, לפני מועד הסיום הנקוב בחוזה. יחד עם זאת, השופטת לא קיבלה את טענת הרוכשים כי מותר להם להקפיא את תשלום דמי הניהול בשנים בהן אינם משתמשים ביחידה.

 

הדיון לקדם משפט בתובענה הייצוגית נקבע ל-22 באוקטובר 2013 ועוד קודם לכן התובעים יפרסמו מודעות בעיתונים המפרטות את חברי הקבוצה היכולים להצטרף לתביעה. רוב התביעות הייצוגיות מסתיימות בהסכם פשרה בין הצדדים.

  

חתמו על חוזה ל-98 שנה ודמי השימוש זינקו

הרוכשים שחתמו על חוזים לשימוש ביחידות הדיור למשך שנים ארוכות, טוענים שדמי השימוש עלו מאוד במהלך השנים האחרונות. בנוסף, כך טענו, חלקם איבדו עניין ביחידת הדיור בשל גילם המתקדם ואחרים הם יורשים של רוכשים ולכן מעוניינים לצאת מהחוזה, אך ברשת מסרבים לתת להם לעשות זאת לפני תום התקופה הנקובה בחוזה. לכל הפחות הם מבקשים שייתנו להם – לפי החוזה - להקפיא את תשלום דמי האחזקה הגבוה, בשנה בה לא ניצלו את יחידת הנופש. הם לא מבקשים החזר על השנים בהן שילמו על יחידת הנופש.

 

חברי הקבוצה קנו זכות שימוש ביחידת נופש באחד המלונות ברשת קלאב הוטל בטבריה ובאילת למשך שבוע מסוים, בכל שנה, לאורך עשרות שנים. זו עסקה שמכונה "טיים שרינג" (time sharing). בסוף שנות ה-90, הקונים אף חתמו מחדש על הסכם המאשרר את החוזים המקוריים עם חברת קלאב הוטלס אינטרנשיונל, כשהחברה המפעילה את המלונות נקלעה לחדלות פרעון ולפירוק.

 

זכות השימוש ביחידות משתנה מהסכם להסכם. לגבי אחד התובעים, "זכות השימוש ביחידת הנופש תהיה משך שבוע כל שנה ועד 2029 לכל המוקדם". בחלק מההסכמים מדובר על תקופה של 98 שנה ובאחרים - בתקופה של 50 שנה. באותיות הקטנות נכתב כי אם לא יופסק החוזה בתום 98 שנים, לדוגמא, הוא ימשיך לעוד 98 שקל. 

 

הרוכשים שילמו על זכות השימוש ביחידה, תשלום ראשוני חד פעמי של בין 4,000 ל-10,000 שקל ומשלמים מדי שנה דמי אחזקה שנתיים לחברת ניהול עלות+10%. ב-1984 דמי האחזקה עמדו על 130 דולר בטבריה וב-2009 זינקו ל- 2,000 שקל.

 

המבקשים לתבוע טוענים שהפכו לשבויים בידי קלאב הוטל למשך עשרות שנים, כשבכל שנה, עליהם לשלם סכומי כסף נכבדים עבור זכות נופש שהם אינם עושים בה כל שימוש. לטענתם, תנאי הסכם הרכישה מאפשרים להם למכור את זכויות הרכישה לצד שלישי – אך בפועל כלל לא ניתן לעשות זאת כי אין להן ביקוש בשוק. עוד הם טוענים כי קמו מגוון בנוכלים המנצלים את מצוקת הרוכשים הכבולים ליחידות הנופש, כדי לסחוט מהם כספים תוך מתן הבטחות שווא לשיחרורם מכבליהם.

 

קלאב הוטל: אסור לסיים החוזה באופן חד צדדי

בקלאב הוטל טענו כי זו התקשרות שאי אפשר לסיים באופן חד צדדי בטרם הסתיימה התקופה הקצובה בחוזה. לגישתה, אמנם מדובר בהסכמים ארוכי טווח, אך אלה לא חוזים לתקופה בלתי קצובה – להיפך: תקופת החוזה נקבעה מפורשות בראשית כל הסכם, בד בבד עם הגדרתה של זכות הנופש. בנוסף, לפי קלאב הוטל, הסכמי הרכישה הן עסקאות קנייניות שמעניקות לרוכשים זכות קבועה בנכס ועל כן בכל מקרה ההלכה הנוהגת לעניין ביטול התקשרות בלתי קצובה בזמן לא חלה עליהם. על זה הסתמכה קלאב הוטל כשחתמה עמם על החוזה וזה ההיגיון הכלכלי העומד מאחוריו.

  

בנוסף טענו, שאם יתנו לרוכשים לצאת כך מהחוזה, יהיו פחות בעלי יחידות דיור, מה שיעלה למחזיקים הנותרים את דמי האחזקה. עוד טענו שאפשר למכור יחידות נופש – שיש לזה שוק. טענה נוספת היתה כי על התובעים לשלם דמי אחזקה כחיוב עצמאי - שאינו תלוי בשימוש בזכות הנופש. 

 

ביהמ"ש: מותר לצאת מהחוזה, אך אסור להקפיא אותו

השופטת החליטה לאשר כאמור את התביעה כייצוגית ודחתה את טענת קלאב הוטל שעזיבת הרוכשים את החוזה תביא לעלייה בדמי הניהול. אם קלאב הוטל טוענת שיש ביקוש ליחידות נופש ועקב כך הרוכשים יכולים למכור לצד שלישי את זכותם בהן, אזי גם קלאב הוטל עצמה תוכל למכור את היחידות האלה, אם חלק מהרוכשים יעזבו.

 

השופטת דחתה את הטענה של קלאב הוטל שתשלום דמי האחזקה הוא חובה עצמאית שלא תלויה בשימוש. לקביעתה קלאב הוטל לא ניסחה זאת בחוזה באופן ברור ופוזיטיבי. לכן זה לא חיוב עצמאי העומד בפני עצמו אלא רק תנאי למימוש הנופש.

 

היא גם קיבלה את טענת התובעים שהחוזה הוא חוזה לאספקת שירותים ולא עסקה בעלת אופי קנייני, כפי שטענו בקלאב הוטל. "המשפט הישראלי לא מכיר בפיצול הבעלות בזמן כזכות קניינית ברכש", קבע ביהמ"ש. ויותר מכך, כתבה השופטת בהחלטתה, קלאב הוטל עצמה אמרה לביהמ"ש ב-1996 ש"הרוכש (את יחידות הנופש) אינו רוכש זכות קניינית או מעין קניינים וכי זכות הנופש היא זכות אובליגטורית גרידא".

 

בנוסף, הרוכשים לא נהנים מהרווחים מהקניין והם לא בעלי השליטה בקניין. עקב כך, לא התקבלה טענת קלאב הוטל כי אם הרוכשים יסיימו את ההתקשרותב אופן חד צדדי – זה יסב לה נזק.

  

יחד עם זאת, ביהמ"ש לא חושב שיש לרוכשים זכות להקפיא את זכותם בנופש: "זה ירוקן את המנגנון הכלכלי שבייסוד העסקה מתוכן. מטבע הדברים, על פי רוב יבחרו הרוכשים לעשות שימוש בזכות ההקפאה באותן שנים בהן הביקוש לנופש והמחירים מצויים בירידה – ולא יעשו כן בזמנים של עליית מחירים", כתבה השופטת. "זכות ההקפאה מעצם טיבה מפרה את הקצאת הסיכונים שביסוד עסקת הטיים שרינג וביסוד הסכמי הרכישה, לכן לא ניתן לפרש הסכמים אלה כקובעים זכות זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ג'ו קוט
קלאב הוטל אילת
צילום: ג'ו קוט
מומלצים