שתף קטע נבחר

בכנסת תומכים בעליון: "לעשות תורנות מכולות"

רוב הח"כים מסכימים עם החלטת העליון לאכוף את סגירת המרכולים בת"א, אבל דורשים חקיקה בנושא. דב חנין: "לאפשר פתיחת מכולות אזוריות, כמו בתי מרקחת". ציפי חוטובלי: "אסור לרמוס את פרנסת שומרי השבת". יש עתיד: "די לצביעות, דרושה חקיקה". מרב מיכאלי: "שיעשו קניות ביום שישי"

החלטת בית המשפט העליון הדורשת מעיריית תל אביב לאכוף באופן נחרץ סגירת מרכולים בשבת, התסיסה אתמול (ג') את הכנסת. מימין ומשמאל, ללא קשר לשיוך המפלגתי, הביעו ח"כים תמיכה בהחלטה ובאכיפה גורפת של החוק. אחדים חידדו את האבסורד שבמצב הקיים וקראו להפסיק את "חגיגת הצביעות", כהגדרתם, על ידי קידום חקיקה חדשה ומפורטת בנושא.

 

ח"כ דב חנין (חד"ש), שהתמודד בבחירות הקודמות לראשות העיר תל אביב, טען שעד כה ניצלה העירייה את המצב לעשיית

רווחים, כשמחד אפשרה לרשתות לעבור על החוק, ומאידך גבתה מהן קנסות: "בית המשפט קבע היום שעירייה לא יכולה להפוך את החוק למכשיר לעשיית רווחים תוך פגיעה בזכויות עובדים ובבעלי מכולות קטנות".

 

חנין מציע דרך ביניים שעשויה להתקבל על ידי שני הצדדים: "הגיע הזמן להסדר חדש בנושא השבת. הסדר שיגן גם על העובדים, גם על העסקים הקטנים וגם על אלה שרוצים להשלים קניית מוצרים חיוניים בשבת. אני מציע ליישם את ההצעה שלי לחנויות מכולת תורניות, במתכונת בתי המרקחת התורניים. יהיה סבב בין המכולות המעוניינות, שיאפשר חנות אחת פתוחה בכל אזור בעיר".

 

סניף AM:PM ברחוב אבן גבירול בת"א. "דרוש הסדר" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סניף AM:PM ברחוב אבן גבירול בת"א. "דרוש הסדר"(צילום: ירון ברנר)

 

בהחלטתו קיבל בית המשפט העליון את הערעור שהגישו בעלי מכולות בתל אביב, וקבע שעל עיריית תל-אביב לפעול באופן נחרץ יותר כדי לוודא שסניפים של רשתות AM:PM וטיב טעם לא יפעלו בשבתות. השופטים קבעו כי על העירייה לשקול שימוש באמצעים חריפים, שכן האכיפה בדרך של הטלת קנסות בלבד - כפי שהנהיגה העירייה עד היום – לא משיגה את מטרת החוק. בית המשפט קבע שעל העירייה להחליט בתוך 60 יום כיצד בכוונתה לפעול.

 

הגיע הזמן להפסיק עם הצביעות

ראשית הדיון ב-2007, אז עתרו בעלי מכולות לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בטענה שקיימת אכיפה לא שוויונית של חוקי המנוחה, וכי בעוד הם נאלצים לסגור בשבתות כדי להימנע מקנסות, הרשתות הגדולות לא נפגעות ונהנות מיתרון משמעותי. המחוזי דחה את העתירה המקורית, אך כאמור

העליון הפך כעת את ההחלטה. "אין ספק שהמשיבות מפרות את חוק העזר", כתבה שופטת העליון מרים נאור בפסק הדין.

 

בתגובה אמרה ח"כ מרב מיכאלי (העבודה): "בשונה ממקומות בילוי ותרבות, בתי מסחר צריכים להיות סגורים בשבת. זה לא מסיבות דתיות כי אם מסיבות סוציאליות ותרבותיות. חשוב שיהיה יום מנוחה לכולן/ם וחופשה ביום אחר אינה דומה לחופשה ביום השבתון המשותף. גם יום חופש מקניות זה רעיון בריא מאוד. צודקות חנויות המכולת בטענה שהרשתות הגדולות פוגעות בתחרותיות ללא כל הצדקה. נכון, יהיה צורך לעשות קניות ביום שישי, אבל מצד שני לא יהיה צריך לעשות קניות בשבת".

 

ביש עתיד אמרו אתמול כי יש צורך לקדם חקיקה חדשה שתשלב בין הערכים של חופש העיסוק מצד אחד לבין שמירה על עסקים קטנים מצד שני. "הגיע הזמן שנפסיק עם הצביעות", אמר ח"כ בועז טופורובסקי. "עירייה צריכה להחליט אם היא מאפשרת לעסקים לפתוח בשבת או לא. לדעתי עיר ליברלית צריכה לאפשר לכל בעל עסק לפתוח בכל זמן, אבל בגלל הפגיעה בעסקים הקטנים הפסיקה של בית המשפט מוצדקת. אני קורא לעיריית תל אביב להפסיק להתחמק מטיפול אמיתי בסוגיה".

 

מנגד, חברו לסיעה ח"כ יואל רזבוזוב ביקר את ההחלטה שפוגעת לדבריו בציבור העולים ואמר כי יפעל לקידום חקיקה שתאפשר פתיחת עסקים בשבת.

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), המועמד לראשות העיר תל-אביב-יפו בבחירות הקרובות, הכריז בעקבות פסיקת בית המשפט, כי אם ייבחר הוא יפעל לשינוי החוק כך שתותר פתיחה של קיוסקים ומכולות בסופי שבוע: "בג"ץ חושף באופן נוקב את מה שרבים חשים: הצביעות של העירייה, שמאפשרת לעסקים מסויימים לפעול בשבת אבל גם מטילה על אותם עסקים קנסות ודוחות. המצב הזה לא יכול להימשך. חוק העזר העירוני הקיים אינו מתאים למציאות ולהווי העיר, וצריך לשנות אותו כך שבעלי עסקים יוכלו לפעול כחוק ולא כעבריינים".

 

מסר לאבירי שלטון החוק בתל אביב

השופטת נאור הבהירה בפסיקתה שלחוק יום המנוחה יש ערכים סוציאליים ודתיים, ומשמעותו ש"בתי עסק אכן יהיו סגורים ביום המנוחה,

ולא כי בתי עסק הרוצים לפתוח את דלתותיהם ביום השבת יוכלו לעשות זאת בתנאי שיהיו מוכנים לשלם את הקנס הכרוך בכך".

 

סגנית שר התחבורה, ח"כ ציפי חוטובלי מהליכוד-ביתנו: "מדינת ישראל היא מדינה יהודית ואין לאפשר מצב שבו השוק החופשי רומס את פרנסתם של שומרי השבת. מעבר לכך חוק הוא חוק, ומצופה מאבירי שלטון החוק בעיריית תל אביב לקיימו".

 

גם יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), בירך על פסיקת בג"ץ: "הפסיקה מחזקת את ערך היסוד של שמירת השבת, ערך שמלווה את העם היהודי משחר קיומו. מעבר למסר הערכי יש כאן מסר חברתי כלפי אותם בעלי עסקים שאינם יכולים לעמוד בתחרות מול אותן חנויות שפותחות בשבת".

 

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: "תל-אביב-יפו תמשיך להיות עיר חופשית. נלמד את פסק הדין ונמצא פתרון שיאזן בין המנוחה בשבת לבין החופש שהעיר מאפשרת, כפי שעשינו עד היום". ראש העיר, רון חולדאי, סירב להתייחס לפסיקה והסתפק בתגובת העירייה.


פורסם לראשונה 25/06/2013 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
"להפסיק להתחמק ולהתחיל לטפל בבעיה"
צילום: ירון ברנר
מומלצים