שתף קטע נבחר

סגירת הסופרמרקטים בשבת: "זה מאבק חילוני"

בעל המכולת שהוביל את המאבק המשפטי נגד עיריית ת"א אמר ל-ynet: "אנחנו לא יכולים לעבוד 7 ימים בשבוע כמו הגדולים". סופר באבא: "אני מעדיף לסגור בשבת, אבל בעירייה מעדיפים לגבות ממני קנסות". תושבת העיר: "לא יקרה כלום אם לא נקנה חלב בשבת". תושב אחר: "זו הסיבה לגור בת"א"

"הדרישה לסגור בתי עסק גדולים בשבת זה מאבק חילוני אמיתי, לא כפייה דתית. זו דרישה של אנשים שרוצים לחיות ולא רוצים להיות עבדים לעסק שלהם. זו הזעקה של העסקים הקטנים המשפחתיים, שאין להם מי שיעבוד 7 ימים בשבוע", כך אמר ל-ynet קובי ברנר, בעל מכולת ברחוב שינקין בת"א ויו"ר פורום המכולות, לאור פסיקת בית-המשפט העליון מהיום (ג'), לפיה על עיריית ת"א לאכוף את חוק העזר העירוני המורה שבתי עסק יהיו סגורים בשבת.

 

 

"אני לא איש דתי. אני רוצה יום מנוחה אחד בשבוע", מסביר ברנר, שהמכולת שבבעלותו הוקמה על-ידי אביו לפני 35 שנה. "6 שנים אני נלחם, ועכשיו אני רועד כולי. אני בעל מכולת קטן שהוביל את המאבק המשפטי נגד עיריית ת"א. טייקונים שלחו ביריונים להוריד אותי מהמאבק הזה. אמרו לספקים לא לספק לי סחורה יותר. איך שוברים אדם קטן? פוגעים לו בפרנסה".

קובי ברנר. לא יכול ולא רוצה לעבוד 7 ימים בשבוע (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קובי ברנר. לא יכול ולא רוצה לעבוד 7 ימים בשבוע(צילום: ירון ברנר)

 

העירייה עשוייה לקבוע בחקיקה שעבודה בשבת מותרת

העתירה המנהלית הוגשה ב-2007 נגד עיריית ת"א שמעדיפה, כך לפי כתב העתירה, לגבות קנסות מבתי עסק שעוברים על החוק ולא לסגור אותם. בעלי המכולות נפגעים מכך משום שהם מעוניינים ביום מנוחה, אך אין להם כמעט עובדים מלבד עצמם. את הקנסות: מאות שקלים בשבוע - אין בכוחם לשלם לעירייה. בכך נוצרת לטענתם, אפליה לטובת הרשתות הגדולות, בחסות הכפייה העקומה של העירייה, כך קבע ביהמ"ש העליון בשבתו כבית משפט לערעורים בענינים מנהליים.  

 

בעלי המכולות בת"א, שלא רבים מהם שרדו את השנים הללו יכולים להיות מרוצים, בינתיים. לכאורה, עיריית ת"א תאלץ לכפות על טיב טעם, AM:PM, סופר באבא, שופרסל אקספרס ורבים אחרים את סגירת החנויות בשבת; אולם יתכן שבעיריית ת"א יעדיפו דווקא לשנות את החוק ולקבוע שבת"א - עבודה בשבת מותרת. בעירייה מסרו בתגובה לפסק הדין ש"ת"א תמשיך להיות חופשית".

 

"ביהמ"ש קבע שעד עכשיו, עיריית ת"א נהגה כעבריינית. היא הרגישה שהיא חזקה ושאנחנו אפסים. שהיא יכולה לרמוס אותנו. אנחנו את הניצחון שלנו השגנו", טוען ברנר.

 

"זה לא מאבק דתי כי כל המפלגות הדתיות, כמו ש"ס לא רצו להתערב. רק דב חנין  ו שלי יחימוביץ' עמדו לצידנו. הדתיים ברחו, לא עשו את העבודה. זה מאבק חברתי נגד חברות ענק שרוצות לרמוס אותנו. אנחנו התחלנו במאבק חברתי לפני כולם. היום אני מקיים את הצוואה של הסופר יורם קניוק, להילחם בעסקים גדולים שרומסים את החנויות הקטנות. עכשיו עיריות אחרות כמו נתניה, רחובות ופ"ת רוצות שנעזור להן נגד מתחמים כמו צומת געש וצומת בילו שפוגעים בעסקים בעיר".

קובי ברנר: "זה תקדים משפטי. פנו אלי מעיריות אחרות" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קובי ברנר: "זה תקדים משפטי. פנו אלי מעיריות אחרות"(צילום: ירון ברנר)

 

תושבי ת"א: "הרשתות האלה הן המזווה שלנו"

לא כל תושבי ת"א חושבים כמו קובי. ריקי מת"א אמרה לנו בפתח סופר באבא באבן גבירול: "יהיה לנו עצוב. אני גרה באזור ואנחנו לפעמים עושים את הקניות הגדולות בשבת. זה כיף לקנות פרי ששכחת לפני שאת הולכת לים. סופר שפתוח בשבת זו כל המהות של ת"א. בגלל זה אני חיה פה. אוקיי לא רק בגלל זה, אבל עברתי לפה מירושלים לפני 11 שנה לחיות כמו שאמא שלי אמרה 'את החיים הפרוצים', אז שלא יהרסו לי".

ריקי מת"א. סופרמרקט שפתוח בשבת זו המהות של ת"א. שלא יהרסו לי" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ריקי מת"א. סופרמרקט שפתוח בשבת זו המהות של ת"א. שלא יהרסו לי"(צילום: ירון ברנר)

 

נטע, לקוחות סופר באבא, אמרה ל-ynet: "אנחנו צריכים שהכל יהיה פתוח בשבת. עלות המחיה הגבוהה בת"א קשורה בזה. הדירות פה קטנות וזה בעצם המזווה שלנו והוא פתוח מסביב לשעון ובכל יום. למרות שאני מבינה את זכות הקיום של בעלי המכולות, זו תהיה גזירה קשה ביותר. זה חלק מהקיום התל-אביבי. אפשר לראות את הבהלה בת"א כשהכל נסגר ביום כיפור. מרוקנים את הסופרים, שחס וחלילה לא תחסר פחית טונה בבית".

 

אלכס, תושב העיר, לא מאמין שהעירייה תסגור את בתי העסק. "מצידי שייפתחו כל הזמן, כל השנה, שיעבדו בלי הפסקה. כמו שאם אני רוצה, אעבוד כל הזמן. למה? כי זה נוח לי. זו החלטה אישית של כל אחד מתי הוא רוצה לפתוח את בית העסק שלו".

"זה חלק מהקיום התל-אביבי. עלות המחיה הגבוהה בת"א קשורה בזה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"זה חלק מהקיום התל-אביבי. עלות המחיה הגבוהה בת"א קשורה בזה"(צילום: ירון ברנר)

 

תושבים אחרים: "לא יקרה כלום אם לא נקנה חלב בשבת"

בין המצדדים בפסיקה, תושבת העיר אביבה רוזנזון: "אני מוכנה שבתי העסק ייסגרו בשבת כי שבת זה שבת והכל צריך להיות סגור. אני שומרת שבת, לכן אני חושבת כך".

 

גיא, עולה חדש מבריטניה, אינו דתי כלל וגם הוא בעד סגירה בשבת. "שהעובדים ינוחו יום אחד. למה לא. בלונדון בעבר, הכל היה סגור ביום ראשון ועכשיו הכל פתוח. אני לא יודע אם זה טוב לצרכנים, כי פעם היה כיף שכולם נחים יחד, שאף אחד לא עובד. וגם הכבישים נעימים יותר. זה חשוב שיש סדר וחוק".

 

שרון מי-ם שגרה בדרום ת"א אמרה ל-ynet: "אשמח אם תיפסק ההילולה בשבת. לא יקרה לנו כלום אם ננוח קצת, אם לא נקנה את החלב בשבת. מה נמות מזה? מגיע לעובדים לנוח".

AM:PM. "פעם היה כיף כשכולם נחו ביחד" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
AM:PM. "פעם היה כיף כשכולם נחו ביחד"(צילום: ירון ברנר)

 

סופר באבא: העירייה עושה ממני מיליונים

ומה חושבים ברשתות הקמעונאיות? ב-AM:PM ובטיב טעם לא הגיבו עדיין לפסיקה. הבעלים של סופר באבא יהודה גואטה, אמר ל-ynet שהוא בעד סגירת בתי עסק בשבת. "חולדאי לא פועל נכון. אם אני עובר באור אדום פעם אחת אני מקבל קנס, פעם שנייה – שלילה. למה אם אני פותח בשבת וזה בניגוד לחוק העירוני – לא סוגרים אותי? כי העירייה מעדיפה לעשות מזה כסף.

 

"יש לי 10 חנויות בת"א. 5-4 סניפים פתוחים בשבת, כשהאחרים סגורים כדי לכבד שכנים דתיים. על כל חנות, העירייה גובה ממני קנס של 730 שקל, כל שבת. עשרות אלפי שקלים בחודש. בשנה, עיריית ת"א עושה ממני חצי מיליון שקל. אז אני אומר לה: קחי את זה, תני לי לסגור את הסניפים בשבת ואני אוריד את המחיר לצרכנים. אבל או שכולם סוגרים, או שאין לי ברירה".

 

כמה עולה לך לפתוח בשבת?

 

"עולה לי הרבה. אני מחזיק כח אדם שאני צריך לשלם לו פי 2 ובמילא משבע בערב לא מגיעים לקוחות. שבת מהווה רק 4% מהמחזור".

סופר באבא. "אני מחזיק כוח אדם שאני צריך לשלם לו פי 2 ובמילא משבע בערב לא מגיעים לקוחות. שבת מהווה רק 4% מהמחזור" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סופר באבא. "אני מחזיק כוח אדם שאני צריך לשלם לו פי 2 ובמילא משבע בערב לא מגיעים לקוחות. שבת מהווה רק 4% מהמחזור"(צילום: ירון ברנר)

 

הרשתות: מה יסגרו גם את נמל ת"א?

גורם באחת הרשתות שפותחות בשבת אמר ל-ynet: "טיב טעם חי רק בסופי שבוע. בת"א, למעלה מ-50% מהפעילות שלו היא בסופי שבוע. עבורנו זו מכה קשה. גם לאזרחים. אין לעירייה סיכוי להצליח בסגירה, כי התושבים יהרגו את ראש העיר. התושבים רוצים בזה. מה אנחנו הולכים אחורה? 30 שנה אנשים יורדים למטה כדי לקנות משהו, אז עכשיו יסגרו? חולדאי לא רוצה לריב עם האזרחים, לא בשביל זה הוא בונה קניונים, מדרכות ושבילי אופניים.

 

לפי הגורם, הפסיקה תזיק גם לבתי עסק נוספים בעיר. "יסגרו את החנויות בנמל? קסטרו בנמל ת"א פתוחה וכך גם אייס ודיזל ופקטורי 54 - כל חנויות הנעליים ובתי הקפה והמסעדות - הכל פתוח בשבת. אז יהרסו כל כל חיי העסקים בעיר"?

 
ומה חושבים העובדים? בסופר באבא וב-AM:PM חששו לדבר: "את רוצה שיפטרו אותנו"? אחת העובדות ברשת שעובדת בשבת אמרה ל-ynet: "אני עובדת בת"א ועבודה בשבת זה סיוט. את מוותרת על הסופ"ש שלך. על המנוחה. מצד שני זה הרבה כסף ואני בוחרת לעבוד בשבת. יפטרו אותי אם אסרב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ירון ברנר
קובי ברנר. המאבק הצליח. בינתיים.
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
ריקי, תושבת ת"א. כיף לקנות בדרך לים
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
סופר באבא. מעדיפים לסגור בשבת
צילום: ירון ברנר
מומלצים