שתף קטע נבחר

הרגע המובארקי של אובמה ומורסי

במשך שנת כהונתו של נשיא מצרים נמנע אובמה מלהיפגש איתו ושמר על מערכת יחסים עניינית, אבל הכריע בעד העברת הסיוע לקהיר - סיוע שהוא עכשיו בסיס לדרישות. לנוכח האולטימטום של הצבא טלפן אובמה למורסי, כפי שעשה בזמנו עם מובארק. האם הנשיא יקשיב?

בעוד המשבר במצרים מגיע לשיא, לקראת פקיעת האולטימטום של הצבא, מתחיל הממשל האמריקני לפעול בגלוי. הנשיא אובמה הואשם כמי שזרק לכלבים את מובארק ידיד האמריקנים, ונראה כאילו עכשיו הוא נוהג זהירות גדולה יותר עם איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי. אבל האמת היא שבשני המקרים נהג אובמה כהרגלו בזהירות, תוך שהוא מבקש להבין לאן נושבת הרוח ומקפיד לא לשבור את הכלים, אבל להצטייר כמי שעומד לצד העם המצרי והדמוקרטיה. בד בבד, הטרמינולוגיה של הממשל משתנה. אם עד כה הושם דגש על מורסי כנשיא שנבחר דמוקרטית, כעת מדגישים את "התהליך הדמוקרטי" בהתבטאויות הדוברים.

 

הפיכה שנייה במצרים? ידיעות נוספות:

הנשיא מורסי לא מתפטר: "אמשיך באותה הדרך"

הצבא גיבש מפת דרכים, "אובמה דוחף לבחירות"

יממה לאולטימטום: מורסי וסיסי ב"פגישה מכרעת"

 

מובארק הדיקטטור נדרש לפני שנתיים וחצי לבצע צעדים לדמוקרטיזציה וזה בדיוק מה שאובמה דורש עכשיו ממורסי. הוא מזכיר למורסי שדמוקרטיה איננה רק מערכת בחירות אחת ודורש ממנו להקשיב להמון בכיכר תחריר ולשתף את האופוזיציה בממשלה.

 

על פי ראיון שהעניק מובארק מהכלא ל"אל-ווטן", בשלהי תקופתו הציע לו אובמה להעביר את השלטון לקבוצת פוליטיקאים. בכך תמו למעשה היחסים בין השניים. לא עבר זמן רב ומובארק נאלץ לנטוש את ארמון הנשיאות.

 

אתמול התקשר אובמה למורסי מטנזניה. "הנשיא אמר לנשיא מורסי שארה"ב מחויבת לתהליך הדמוקרטי במצרים ושאינו תומך בשום מפלגה או קבוצה". כלומר, ארה"ב מכירה בעובדה שמורסי נבחר בבחירות דמוקרטיות, אבל אובמה הדגיש ש"דמוקרטיה זה יותר מאשר בחירות. זה גם להבטיח שהקולות של כל המצרים ישמעו וייוצגו בממשלה שלהם, לרבות מצרים רבים המפגינים ברחבי המדינה".

 

וכאן מגיע רגע מובארקי בשיחת אובמה-מורסי. אובמה האיץ במורסי "לנקוט צעדים ולהפגין שהוא קשוב לדאגותיהם ומדגיש שהמשבר הנוכחי יכול להיפתר רק בתהליך פוליטי".

 

בין דמפסי לא-סיסי

הממשל פועל בשלושה מישורים: מול מורסי, מול האופוזיציה שעם נציגיה נפגשים אנשי השגרירות ולהם קורא הממשל להתרחק מאלימות, ומול הצבא, שאותו הזהיר לבל יבצע הפיכה צבאית. על פי CNN, את האמירה האחרונה הוא גיבה באיום – אם תהיה הפיכה תופסק הזרמת הסיוע האמריקני, העומד על 1.3 מיליארד דולרים בשנה.

 

מפגינים מחוץ לארמון הנשיאות (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים מחוץ לארמון הנשיאות(צילום: AP)

 

כך שיותר מאשר לקשר בין הנשיאים, צריך לשים לב לקשר בין ראשי הצבאות, האמריקני והמצרי. במקביל לשיחת אובמה-מורסי, שוחח ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל מרטין דמפסי עם שר ההגנה עבד אל-פתאח א-סיסי המצרי. שם יש קשרים אמיתיים בין אנשים שמכירים זה את זה שנים, שם יש אינטרסים משותפים וגם הרבה מה להפסיד.

 

גורמי ממשל אמריקנים אמרו שדמפסי ציין בפני א-סיסי, שהציב את האולטימטום למורסי, כי החוק האמריקני דורש לקצץ את הסיוע הצבאי למדינות שבהן הצבא מעורב בשינוי לא חוקתי בממשל.

 

זה הנשיא ואיתו צריך לעבוד

במשך שנת כהונתו של מורסי כנשיא מצרים, הקפיד הנשיא אובמה שלא לפגוש אותו. מורסי רצה פגישה בשולי כינוס עצרת האו"ם בניו-יורק ולא קיבל. הוא לחץ לקבל זימון לוושינגטון וזה לא קרה. בשיא האופוריה שלו שיגר מורסי אפילו רמזים על כך שכמחווה של רצון טוב, הנשיא אובמה צריך לשחרר את השייח העיוור עבד אל-רחמן, המוח שמאחורי תוכנית פיגועים בניו-יורק, שמרצה מאסר עולם בארה"ב. זה כמובן לא קרה ואין סיכוי שזה יקרה.

 

אובמה דאג למערכת יחסים עניינית עם מורסי. היחסים הללו פעלו לטובת שמירה על הסכם השלום הקר עם ישראל, להגברת הפעילות המצרית בסיני נגד טרוריסטים, אבל בעיקר לטובת צמצום ירי הרקטות מעזה לישראל. מערכת היחסים חשובה בין השאר להמשך השימוש של האמריקנים להעברת מטענים וכוחות ימיים בתעלת סואץ.

 

ממשל אובמה תמרן בין הנשיא מורסי מצד אחד לבין הקונגרס, שדרש למעשה להקפיא את הסיוע השנתי האמריקני למצרים.

אובמה הכריע בעד העברת הסיוע בסך 1.3 מיליארד דולר לשנת 2013, שהוא עכשיו בסיס הכוח האמריקני להצגת דרישות ברגע האמת לנשיא המצרי.

 

עכשיו חוזרים המצרים לככיר תחריר והראיס מורסי מקבל מאובמה את אותו טיפול שקיבל קודמו מובארק. אנחנו לא יודעים את המילים המדויקות שנאמרו באותה שיחת טלפון, אלא רק את הגרסה הדיפלומטית המכובסת של דוברי הממשל. אולי יום אחד יספר מורסי את הדברים ל"אל-ווטן", מבית הכלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי ואובמה. "תהליך דמוקרטי" במקום "נשיא דמוקרטי"
צילום: AP, AFP
מומלצים