שתף קטע נבחר

כמה רוע אפשר לבלוע? מחאת הברווזים בכנסת

היום (רביעי) תצביע הכנסת בקריאה טרומית על הצעת החוק, שמטרתה להביא לאיסור מלא על מכירת כבד של אווזים וברווזים שעברו התעללות. לאחר ששר לשר ליאיר שמיר שירי מחאה בשש בבוקר, כותב איתי אקנין על הצלחת המחאה ועל הצורך בתמיכה בהמשך הדרך

לפעמים מחאה ציבורית מצליחה להזיז דברים. אחרי הפגנות, מיצגים, פוסטים ושיתופים בפייסבוק – סופסוף הוסר המכשול שמנע עד כה את ההצבעה על הצעת החוק לאיסור סחר בכבד מפוטם. היום (רביעי) תצביע הכנסת בקריאה טרומית על הצעת החוק, שמטרתה להביא לאיסור מלא על מכירת כבד של אווזים וברווזים שעברו התעללות.

 

המאבק החל בהצלחה אדירה: הצעת החוק, שיזם ח"כ הרב דב ליפמן ואליו הצטרפו 20 חברי-כנסת נוספים, אושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה לפני מספר שבועות. אבל האווזים, שכבדם המנופח לוחץ על ריאותיהם, לא הספיקו לנשום לרווחה מהבשורה המעודדת.

 

"עשה טובה לחבר"

שעות ספורות לפני ההצבעה הטרומית במליאת הכנסת הגיש השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', ערר על החלטת ועדת השרים. כשנשאל אהרונוביץ' מדוע עשה זאת, הוא אמר ש"עשה טובה לחבר", והגיש את הערר לבקשת שר החקלאות יאיר שמיר. ההצבעה במליאה בוטלה, והליך החקיקה נתקע.

 

שמיר טען שאיסור על יבוא של כבד מפוטם עלול לפגוע בהסכמי הסחר של ישראל ולהוביל לסנקציות. טענה זו חסרת שחר מכמה סיבות: ראשית, מכיוון שברוב מדינות אירופה אסור הפיטום ממילא, והשלמת איסור הפיטום באיסור סחר במוצר הנפשע רק תוסיף כבוד לישראל.

 


"פיטום אווזים לא בצלחת שלי" מצטלמים עם ברווזוני אמבט להעברת מסר

 

שנית, מכיוון שגופי סחר בינלאומיים אימצו בעשור האחרון תקנות המתירות למדינות להגביל סחר במוצרים שיוצרו תוך התעללות שנאסרה בשטחן. כך למשל האיחוד האירופי מגביל את הסחר במוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי-חיים, ובפרוות של כלבים וחתולים. לכן, בשורה התחתונה, משרדי האוצר, המשפטים והכלכלה תומכים בחוק לאיסור סחר בכבד מפוטם.

 

התנגדותם של שמיר ואהרונוביץ' עוררה סערה ברשת. הגולשים דרשו תשובות: מדוע שר החקלאות, האחראי על חוק צער בעלי-חיים, מגן על תעשיית עינויים שכזו? כיצד ייתכן ששר החקלאות פועל לטובתם של מתעללי הונגריה (משם מגיע רוב הכבד המפוטם לישראל)? האם חקלאי הונגריה קודמים לחקלאי ישראל? מדוע הם צריכים ליהנות מיחס מועדף?

 

המחאה לא נשארה רק בגבולות הפייסבוק. היא נמשכה בהפגנות בתל-אביב, והגיעה עד לפתח ביתו של השר שמיר. באחד הימים ערכנו שם מיצג מחאה המדמה את הפיטום הכפוי. ביום אחר, בשעת בוקר מוקדמת, נשמעו קולות לא אופייניים לרחוב השבע והמנומנם בסביון שבו מתגורר השר. מרינה, אורי, יסמין ואני החלטנו לעשות לו השכמה, ולשיר לו סרנדה מרגשת שנכתבה במיוחד עבורו.

 

 צפו בשיר שהשכים את השר:

 

המחאה הצליחה: בסוף השבוע שעבר התבשרנו ששמיר ואהרונוביץ' הסירו את התנגדותם לחוק. הצעד המבורך סולל את הדרך לקידום חוק שיציל בעלי-חיים רבים מסבל מיותר – מפיטום בכפייה, וממחלה בכבד הגורמת להם כאבי תופת, קשיי נשימה ודימומים פנימיים.

 

החוק ישלים את האיסור על פיטום אווזים וברווזים בישראל, שהושג לאחר מאבק ארוך שהובילה עמותת אנונימוס, והצליח לעצור את מכונות העינויים של אחת התעשיות האכזריות ביותר שהתקיימו אי פעם במדינה. מדינות רבות כבר אסרו והפסיקו את הפיטום הכפוי, שהולך ומוקע כאכזריות ברברית וחסרת הצדקה - איטליה, בריטניה, פולין, צ'כיה, לוקסמבורג, דנמרק, פינלנד, נורווגיה, שוודיה, שווייץ, אוסטריה, גרמניה, טורקיה, אוסטרליה, ארגנטינה, ועוד.

 

אותו אדון בשינוי דרכון

אמנם הצלחנו לעצור את הפיטום בישראל, אך תוצרי העינויים החלו לשוב בדלת האחורית. במקום לפטם בארץ, החלו יבואנים לייבא כבד של אווזים וברווזים שפוטמו בעיקר בהונגריה. אותו אדון בשינוי דרכון. יש לסגור את הפרצה, ולהבטיח שהמטרה שלשמה נסגר ענף הפיטום הכפוי בארץ - הפסקת ההתעללות המחרידה הזאת - תתממש.

 

 המחשת הפיטום באמצעות הדגמה על פעילה - קשה לצפייה:

 

הצעת החוק עדיין בתחילת הדרך, ולפנינו עוד הצבעות רבות במליאת הכנסת ובוועדות. אם גם אתם מתנגדים לפיטום האכזרי, ורוצים לסייע לקידום הצעת החוק, אתם מוזמנים להצטלם עם ברווזון גומי או עם שלט תמיכה ולהעלות את התמונה לעצומה המצולמת בעמוד הפייסבוק "פיטום אווזים לא בצלחת שלי", וכמובן להצטרף אלינו להפגנות ולפעולות המחאה בהמשך הקמפיין.

 

  • איתי אקנין הוא פעיל בעמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי אקנין
האבסת אוכל ישר לגרון
צילום: איתי אקנין
צילום: איתי אקנין
מיצג המדמה פיטום אווז
צילום: איתי אקנין
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים