שתף קטע נבחר

צילום: EPA

האסיר X: מפקד הכלא מודר, "הכול בשושו"

הפרוטוקולים מחקירת התאבדות בן זיגייר חושפים את ניתוק הדרג הפיקודי בכלא איילון מהנעשה באגף 15. למפקד הכלא נמסר ש"מבחינתו האיש לא קיים". קצין האג"ם: "כל הטיפול בזיגייר היה סודי וכושל". מבקרת שב"ס: עוד אסיר X - ושעון החול מתקתק

גם בכלא איילון טענו: "כל נוהל הטיפול בזיגייר היה פגום וכושל". בתום חקירת מותו של האסיר X הגיש היועץ המשפטי לממשלה את חוות דעתו על אודות חקירת מותו של בן זיגייר באגף 15 בכלא איילון. על פי היועמ"ש, מותו לא נגרם בעבירה ועל כן לא היה מקום להמשיך בניהול חקירת סיבות מוות (חס"מ) על ידי שופט חוקר. אבל לחוות הדעת הזאת צורף נספח שבו פירטו פרקליטיה של משפחת האסיר המנוח - עורכי הדין משה מזור ורועי בלכר - את המחדלים לכאורה שאפשרו את התאבדותו, ובכך תלו שורה סימני שאלה מעל קביעתו של היועץ המשפטי בפרט ומעל הטיפול של שירות בתי הסוהר (שב"ס) בפרשה בכלל.

 

פרשת בן זיגייר - כתבות נוספות ב-ynet:

 

על פניו, אחד המחדלים החמורים ביותר היה בתחום האחריות המיניסטריאלית: הניתוק וחוסר המעורבות של הדרג הפיקודי בכלא, ובמיוחד של המפקד נביל עמאר, שנכנס לתפקידו חודשיים לפני ההתאבדות. על פי הפרוטוקולים של החקירה, שנחשפו הבוקר (ג') ב"ידיעות אחרונות", העיד המפקח שהיה בין שומריו של זיגייר שלא היה נוהל מסודר בעניינו של זיגייר, "הכול היה סודי וב'שושו'". 


איור המחשה מתוך "ידיעות אחרונות"

 

 

מפקד הכלא עמאר סיפר בחקירה כי בהליך החפיפה לתפקיד נמסר לו כי "מבחינתו האיש לא קיים, וכי מי שמנהל את האיש הזה זה הקמ"ן". עמאר הוסיף כי הקמ"ן מסר לו שבכל הקשור לזיגייר "הוא דואג לו מ-אל"ף עד ת"ו. אמר שהכול דרכו ולא

הסביר כלום לגבי אופן הטיפול בו. הקמ"ן מטפל יחיד בו והוא הכתובת לכל דבר".

 

דבריו של מפקד הכלא שנויים במחלוקת. בכיר שב"ס לשעבר שלמה טוויזר, שפיקד בעבר על כלא באר שבע, אמר בשיחה עם ynet: "אין דבר כזה שמנהל בית הסוהר לא יודע או לא מכיר מה שיש לו בתוך בית הסוהר. זה כאילו שאתה גר בבית שלך ואומרים לך 'בחדר הזה אתה לא צריך לדעת כלום', והמבין יבין. במיוחד כאשר מדובר באגף שמבוקר יום יום, יש דוחות שנכתבים יום יום, והדוחות האלו מועברים תחת פיקוח".

 

על פי הפרוטוקולים בחקירה, את דבריו של מפקד הכלא חיזק גם קצין האג"מ של הכלא, שמסר דברים דומים וטען שכל ההתנהלות מול אגף 15 היה באחריות הקמ"ן: "הביאו אותי למצב שאגף 15 לא קיים מבחינתי. מעטה הסודיות גרם לשרשרת לא נכונה בעבודה. הביא למצב של ניתוק. כל הממשק בין האג"מ למודיעין בכל הקשור לטיפול בפלוני היה פגום וכושל".

 

לטענות בנוגע לטיפול בזיגייר על ידי קצין המודיעין של הכלא סרבו בשב"ס להתייחס.

 

על פי עורכי הדין של משפחתו של זיגייר, התאבדותו התאפשרה על ידי הצטברות של ליקויים. בין היתר שידור לקוי ממצלמה 116 שאבטחה את תאו, איוש חלקי בלבד של מצבת השומרים וחדר הפיקוח, ותיעוד ורישום לקויים של זיגייר ברגעים הקריטיים שבהם ככל הנראה שלח יד בנפשו. חלק מרכזי מטענותיהם הוקדש לתקלות במצלמה ולהחלטה של קצין המודיעין לא לשדרג אותה בנימוק של "מידור וסודיות".

 

 

 

כאן גם חשפו הפרקליטים את העובדה שאסיר פלוני נוסף נכלא בתנאים דומים. "חשוב לציין", נאמר בסיכומים, "כי קיימים נהלים ספציפיים וייעודים ארוכים ומפורטים ביותר הן לגבי דיירו הקודם של אגף 15, יגאל עמיר, והן לגביי אסיר נוסף השוכן באגף 13 (אגף בטחוני שמאפייניו ומאפייני הדייר בו דומים ביותר למאפיינים של זיגייר)".

 

פרקליטי המשפחה: יש כאן רשלנות

הפרוטוקולים מדיונים בבית משפט השלום בראשל"צ מול השופטת דפנה בלטמן-קדראי חושפים גם את הקשיים שהערימה המדינה על משפחתו של זיגייר, שביקשה לעיין במסמכי חקירת מותו. בתגובה נימקה המדינה את התנגדותה בכך שכל עוד

החקירה נמשכת, קיים חשש לשיבוש שלה, כמו גם חשש לשליפת שמות המעורבים לציבור.

 

בא כוח משפחת זיגייר, עו"ד בועז בן צור, טען מנגד: "בשונה מתיקים לא מעטים פה הונפו כל הדגלים בפני המופקדים על הדבר ונאמר שיש חשש להתאבדות. לכן יש רשלנות. על פניו יש קושי לקבוע שהכול נראה תקין ושליו ורגיל ומישהו תעתע, כאשר נאמר מפורשות תלכו ותבדקו כי יש חשש להתאבדות. לכן אנחנו חוזרים על הבקשה, יתכבדו ויעבירו את החומר, נמסור את העמדה ויקבע דיון".

 

באותו דיון ביקשה נציגת המדינה עו"ד אורלי בן ארי מבית המשפט להורות על הפסקת החקירה ולהחליט שלא הייתה מעורבות ישירה, או סיוע או הסתה שהביאה למותו. לטענתה, לא ניתן היה למנוע את המעשה האובדני אלא רק על ידי הטלת תנאים מכבידים ומגבילים ש"היו פוגעים בזכויות יסדו באופן בלתי מידתי... המנוח בהתנהגותו הנסערת היה נחוש כנראה חשים קץ לחייו".

 

מבקרת שב"ס: "ניתן להעלים שם אנשים"

החשיפה שלפיה אסיר אלמוני נוסף הוחזק במתקן של שב"ס גרר ביקורת חריפה מכיוון עו"ד רחלה אראל, שמונתה על ידי השר לביטחון פנים למבקרת שב"ס מטעם לשכת עורכי הדין. "מדובר בדבר חמור מאין כמוהו", היא אמרה היום ל-ynet.

"העובדה שאנו נחשפים לעוד מקרה אומלל כמו של בן זיגייר צריכה להדיר שינה מעיניי כל מי שחשובה לו הדמוקרטיה בישראל".

 

עו"ד אראל, שמשמשת גם כראש הקליניקה לזכויות אסירים ועצורים במרכז האקדמי למשפט ועסקים, סבורה שמדובר מדובר בכשל רב מערכתי, "בראש ובראשונה של שירות בתי הסוהר, שככל הנראה אינו מבין מה התפקיד המקצועי שלו. לא רק שהציבור לא יודע שהוא כלוא, אלא הסוהרים, שאמורים להיות אמונים על שלומו וביטחונו, לא יודעים את מי הם מחזיקים ולא יודעים איך קוראים לו. מה שאני מבינה זה שבהינתן האות, ניתן להעלים אנשים בשב"ס".

 

באילו תנאים מוחזק אסיר כזה?

"תנאים מחרידים. התחושה היא שאתה נמצא בחדר מתים. חדר קטן, קובייתי, שאין בו אור יום. אתה לא יודע אם יש שמש בחוץ או יורד גשם. אלה תאים ששטח המחייה בהם הוא פשוט בלתי אפשרי. אדם כזה, שגם כך נמצא בבידוד, מרגיש בסיטואציה הזו שהוא נמצא בקבר חי. מה אתם מצפים שיקרה במצב כזה? שעון החול מתקתק גם בקשר לדמוקרטיה הישראלית, וגם בנוגע לחייו של אותו אדם".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן זיגייר. "הכול היה סודי"
עו"ד רועי בלכר
צילום: מוטי קמחי
עו"ד משה מזור
מומלצים