שתף קטע נבחר

האם יש לנו סיבה לפחד מהרדמה כללית בניתוח?

מה עושה הרופא המרדים בזמן הניתוח, למה יתכן ותיתקלו בו הרבה אחרי שהניתוח הסתיים והאם יש לנו עדיין סיבות לפחד מהליך ההרדמה ולחשוש שמא לא נקום? פרופ' בני דרנגר, יו"ר איגוד הרופאים המרדימים שופך אור על המקצוע

"אל תשכח לכתוב 'רופא מרדים', לא 'מרדים'", אומר לי פרופ' בני דרנגר, יו"ר איגוד הרופאים המרדימים, מיד בתחילת הראיון, "יש לצערי לא מעט אנשים שטועים לחשוב שמרדים אינו בהכרח רופא. אנחנו רופאים פנימיים, הרופאים של חדר הניתוח.

  

 

"אנחנו יודעים רפואה במובן הרחב שלה. אנחנו צריכים לדעת רפואה של גינקולוגיה, רפואה פנימית של החולה הקרדיאלי, להבין בכירורגיה, בנוירוכירורגיה, להבין בניתוחי לב, בניתוחי אף אוזן גרון. אנחנו צריכים להבין בכל תחום. אנחנו בעצם הרופאים הפנימיים האחרונים האמיתיים. היום הרופאים הפנימיים האמיתיים עצמם לא עוסקים בכל התחומים האלה".

 

למה רופא מרדים צריך הבנה כל-כך עמוקה בכל-כך הרבה תחומים?

 "הרופאים המרדימים צריכים להבין בכל התחומים האלה. זה מתבטא בשלב ההכנה. החולה מגיע לניתוח ולא יודע מה מחכה לו, מה מתוכנן, איך הבעיות שלו תשפענה על הניתוח.

 

"פה הרופא המרדים צריך לעשות אינטגרציה של כל האלמנטים האלה - של זכויות החולה, הניתוח שהוא עומד לעבור, ההשפעה של חומרי הרדמה והשפעה של מחלות החולה על מה שעלול לקרות".

 

עוד כתבות על הרדמה

 

אנשים עדיין פוחדים מהרדמה כללית. יש לכך הצדקה?

"במובן מסוים. כמעט כל חומרי ההרדמה מורידים לחץ דם. תרופה שמרדימה את החולה, משככת כאבים, או מורידה את הסטרס, התגובה הראשונה של הגוף היא הרחבה של כלי דם וירידה בלחץ הדם.

 

"כשאנחנו מדברים על הלב למשל, אם אתה צורך הרבה חמצן כי הלב פועם מהר ולחץ הדם גבוה, אז צריך לקחת בחשבון כמה דם הלב מקבל לעומת כמה הוא צורך, זו השורה התחתונה.

  

"אם למשל חולה לב לא יקבל מספיק חמצן בעת ההרדמה, הלב ייכנס למצב של חוסר חמצן וזה עלול להוביל לאוטם שריר הלב. לכן חשוב לדעת איך אנשים מגיבים לחומרי הרדמה.

  

"דוגמה נוספת: חולה עם בטן כירורגית חסומה – חסימת מעיים, קיבה מלאה. אם אתן תרופה שתכווץ את השרירים, הלחץ בבטן יעלה, החולה יקיא ותהיה אספירציה של ההקאה שלו. לכן יש צורך לשלב את המחלה עם הקומבינציה של התרופה".

 

הרופאים המרדימים צריכים להבין בכל התחומים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרופאים המרדימים צריכים להבין בכל התחומים(צילום: shutterstock)
 

הרופא המרדים פוגש את החולה הרבה לפני הניתוח עצמו?

 "זה המצב האופטימאלי. גם אם החולה לא מאושפז, למשל מישהו שמועמד לקיצור קיבה, עדיף שיגיע מבעוד מועד למרפאת קדם הרדמה. אם החולה מאושפז אנחנו רואים אותו לפני הניתוח.

  

"נושא מאוד מדובר בימים אלו הוא הביטוח המשלים והעובדה שהקופות אינן מאפשרות לחולה לנצל אותו בבתי החולים הציבוריים בכל הקשור לייעוץ לפני הרדמה.

  

"אנחנו דורשים שיאפשרו לנו לראות חולים. לכל חולה יש זכות התייעצות והוא יכול וצריך לקבל אותה בבית חולים ציבורי. אם הוא צריך לעבור ניתוח, אז שיראה אותו מרדים לפני ניתוח במסגרת זכות הייעוץ. אני אישית כתבתי מכתב לשרת הבריאות, היא ביקשה ממני להסביר לה את סוגיית ההרדמה והניתוח במסגרת הביטוח המשלים".

  

מה תפקידו של הרופא המרדים במהלך הניתוח, אחרי שהחולה כבר הורדם?

"בזמן הניתוח, המנתח שקוע באבר שהוא מנתח, הוא לא רואה חוץ מזה שום דבר. מי שצריך לשמור על החיים של המנותח זה אנחנו. פעולת ההרדמה עצמה היא רק 5% מכל מה שאנחנו עושים בחדר הניתוח.

 

"ב-95% מהזמן, אנחנו משגיחים שהחולה נשאר בחיים ומוכנים להגיב לכל האירועים שקורים מסביב, בין אם מדובר בדימום, נפילה של לחץ דם, או לכל תופעה אחרת שהניתוח עצמו עשוי לגרום בגוף".

 

 עד מתי הרופא המרדים נשאר צמוד לחולה המנותח?

"הרבה אחרי שהניתוח מסתיים. החולה מועבר לחדר ההתאוששות, שם מטפל הרופא המרדים בכאבים שלו כדי שלא יסבול. הגישה שלנו אומרת: בוא נדאג שהחולה לא יסבול מכאב וההתאוששות שלו מהניתוח תהיה מהירה וקלה יותר.

 

"ה-Well Being של החולה טמון בדברים הקטנים אבל הם אלו שגורמים לשביעות הרצון מהאשפוז ומהשיקום, כמה מהר הוא שוחרר ללכת הביתה, האם סבל. לתחושה של החולה מחוויית הניתוח לרופא המרדים יש תפקיד מרכזי, ההוראות שלו לטיפול בכאבים הן החשובות".

  

הרופאים במרפאות הכאב שייכים לזרוע ההרדמה?

"כמעט כל מרפאות הכאב שייכות למחלקות ההרדמה. מרפאות הכאב מתעסקות בכאב חריף וכאב כרוני. לכאב הכרוני נכנסים כיום גם רופאים שאינם מרדימים. אבל בכאב החריף שלאחר ניתוח עוסקים רק מרדימים".

  

קיים פחד מיתולוגי מניתוחים, בעיקר כאלו שכוללים הרדמה כללית. ממה נובע הפחד והאם הוא באמת מוצדק?

"הפחד המיתולוגי הוא מהבלתי נודע. הכירורגים לא נותנים לחולה מידע מלא על מה יקרה בניתוח. במרפאת הרדמה הרופא המרדים יכול להסביר לחולה איך המחלות הבסיסיות משפיעות על הניתוח.

 

"הפחד הזה בעיקר נובע מכך שאני לא אתעורר. אבל אנשים חייבים להבין שזמנים השתנו, ההרדמה היא המקצוע שמוביל את הבטיחות סביב הניתוח. היום במדינת בישראל מוות מטעות הרדמתית מתרחש 1 ל-200 אלף ואפילו יותר, כאשר במדינות משווניות ודרומה אחוז התמותה כתוצאה מהרדמה עומד על 1 מ-3,000".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחד מיתולוגי של אנשים מפני ההרדמה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים