שתף קטע נבחר

אולמרט: האמירה "רסיס בישבן" - בעייתית

רה"מ לשעבר מותח לראשונה ביקורת על התבטאותו של השר נפתלי בנט לגבי פתרון שתי המדינות: "אני לא פסימי לחלוטין לגבי הסכם, אבל אני רואה בעיה כשאחד מהשרים קורא לעניין 'רסיס בישבן'". על נתניהו הוא אומר במרומז: "אי אפשר לנהל מו"מ בלי עמדה נחושה של מי שנושא באחריות העליונה"

"אני לא פסימי לחלוטין לגבי הסכם עם הפלסטינים, אבל אני רואה בעיה כשאחד מחברי הממשלה רואה את העניין כ'רסיס בישבן'", כך אמר היום (יום א') ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בתגובה ראשונה על התבטאותו של שר הכלכלה ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

נעצרו 3 חשודים בהנחת המטען ב"טיב טעם"

בדרך לאילת מדברים על הסטלה

"צעקו לי: 'חרד"ק, הלוואי תידרס ותמות היום'"

 

אולמרט, שאמר את הדברים באירוע השקת ספרו של אחד מאדריכלי הסכם אוסלו ומנכ"ל מרכז פרס לשלום לשעבר, רון פונדק, "אוסלו, הסיפור המלא", דיבר רבות על הסכמי אוסלו ותהליך השלום בכללותו. הוא אף הכיר תודה ליוזמי ההסכם. "לפני 20 שנה כעסתי עליהם היום אני מודה להם. החשיבות של הסכם אוסלו היא שמשא ומתן עם הפלסטינים לא יכול להיות עקיף ובמסתרים בין אנשים שהם לא באמת שליחים רשמיים".

 

 

מעולם לא אמרתי שישראל אשמה בכך שאין הסכם (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מעולם לא אמרתי שישראל אשמה בכך שאין הסכם(צילום: מוטי קמחי)

בביקורת מרומזת על ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אולמרט כי "אי אפשר לנהל מו"מ בלי עמדה נחושה של מי שנושא באחריות העליונה. יש נקודה שבה מישהו נמצא בראש הפירמידה והוא צריך להגיד מה הוא רוצה ובמה הוא מאמין. במיוחד במציאות דמוקרטית. בלי עמדה נחושה ונחרצת אין שום סיכוי שהעמדה שלו תוביל הצלחה במו"מ. אני לא מזלזל ברצון להישרדות פוליטית - אבל כשזה מול גורלה של מדינה, מנהיג גדול עושה את החשבון הלאומי ובדרך כלל מי שעושה זאת הוא שורד ומי שלא עושה את זה נעלם".

 

אולמרט מכחיש את הטענות שהטיחו בו יריביו הפוליטיים לפיהן ישראל אשמה שאין הסכם. "מעולם לא אמרתי זה. אני לא חושב ככה. הפלסטינים החמיצו יותר הזדמנויות. מותר לי לומר זאת. אני יכול להעיד על כך מהמקרה שבו עסקתי במישרין. אני צריך להגיד שאנחנו מאוד מתקרבים לשלב שבו הקהילה הבינלאומית ברוב המכריע שלה, יטילו עלינו את רוב האחריות על היעדר הסכם. הדבר יפגע בלגיטימיות של מדינת ישראל בעולם דבר שיכול להשפיע על כל אורחות חיינו".


אולמרט ויוסי ביילין עם רון פונדק וספרו החדש (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אולמרט ויוסי ביילין עם רון פונדק וספרו החדש(צילום: מוטי קמחי)

 

הוא סבור כי אלמנט הזמן בהשגת הסכם הוא מכריע. "לפני 20 שנה זה לא היה בשל והיום אנחנו נמצאים בנקודה שבה לא ניתן יהיה לשנות את ההתפתחות של כל הדברים שאנחנו מאמינים בהם ונלחמנו עליהם. אנחנו קרובים מאוד לנקודה הזאת - אם לא נעשה את הצעד החיוני והבלתי נמנע הזה אנחנו נחמיץ את ההזדמנות לשמור על מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. מה יהיה? אני לא יודע".

 

ראש הממשלה לשעבר הודה כי הוא מעריך את מאמציו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי להנעת תהליך השלום ובה בעת גם מתח ביקורת על התנהלותו. "אני מעריך את מזכיר המדינה האמריקני. לא יכלו למצוא בסביבה הפוליטית האמריקנית אדם שיש לו תחושת מנהיגות חזקה יותר מג'ון קרי ואני רוצה להשיא לו שתי עצות. האחת, לא להשקיע יותר מדי אנרגיה בנסיעות. פגישה אחר פגישה רק כדי לקבוע תנאי פתיחה למו"מ - עדיף שישקיע בתנאי הסיום. ביום הראשון של המשא ומתן ישאל המנהיג הפלסטיני אם ישראל מסכימה

לגבולות 67 עם חילופי שטחים. סביר להניח שראש הממשלה הישראלי יגיד שהוא לא מסכים. חמש דקות אחרי יסתיים המו"מ".

 

העצה השנייה שהשיא ראש הממשלה לשעבר לקרי היא לא להיכנע למה שהוא מכנה "סינדרום אמריקני" של להתחיל את המו"מ מאפס. "כל ממשל אמריקני מתחיל את כהונתו בנקודת האפס כולל בבעיות של המזרח התיכון. בתום שמונה או ארבע שנים הוא נמצא בנקודה קרובה. הבעיה היא שהממשל החדש שבא לאחר מכן צריך להתחיל מהתחלה. קרי צריך להתחיל איפה שהסתיים המו"מ בממשל הקודם. כי אז הדרך שצריך לעשות היא קצרה יותר עם סיכוי גבוה יותר להגיע לסיום".

 

"אבו מאזן אמר בראיון לפני קצת יותר משנה שהפלסטינים מצטערים על זה שהם לא חתמו על ההצעה שהגשתי להם. הוא ציין שאם אני הייתי נשאר ראש ממשלה עוד שלושה חודשים, היה כבר הסכם", סיפר אולמרט. "אפשר להגיע להסכם זה אפשרי, זה ריאלי. אבל צריך לרצות את זה ולהתפלל שהמנהיגות תרצה בזה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אהוד אולמרט השקת ה ספר אוסלו הסיפור המלא של רון פונדק מוזיאון תל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים