שתף קטע נבחר

זמני כניסת צום ט' באב, והאם אשה בהריון צמה?

שאלה:

 

מתי מתחיל צום תשעה באב?

 

תשובה:

 

הצום מתחיל היום (ב'). ירושלים: 19:50 תל אביב: 19:48 חיפה: 19:51 אילת: 19:41 צפת: 19:52

 

שאלה:

 

שלום וברכה,

 

אני מתחילה ב"ה את החודש התשיעי להריוני, האם עלי לצום את צום תשעה באב (בשבוע 40)? (שילה).

 

תשובה:

 

צום ט' באב חמור יותר משאר הצומות (י"ז בתמוז, עשרה בטבת, צום גדליה ותענית אסתר); הצום מתחיל כבר מהערב, ושאר הצומות – רק בבוקר; בתשעה באב אסורים בחמישה דברים – אכילה ושתייה, רחצה, נעילת נעלי עור, סיכה בשמנים, ויחסי אישות, ולעומת זאת שאר הצומות אסורים רק באכילה ושתייה.

 

בדברים אלה דומה תשעה באב ליום הכיפורים בחומרת הצום. אולם יש הבדל ביניהם: צום יום הכיפורים הוא מן התורה, לעומת צום תשעה באב שהוא תקנה של הנביאים והחכמים. אנו אף מאמינים ומקווים שצום זה יתבטל בזמן שייבנה בית המקדש, וכפי שכבר היה בימיי הבית השני.

 

הבדל זה גם מביא להתייחסות אחרת בחומרת הצומות. כלומר, הקלות מרובות יותר בשעת הצורך. בשולחן ערוך נפסק: "עוברות ומיניקות מתענות בט' באב כדרך שמתענות ומשלימות ביום כיפור" (שולחן ערוך, אורח חיים סימן תקנד, ה'), ועם זאת, רבים הפוסקים האחרונים הטוענים כי בימינו, האנשים והנשים חלשים יותר מימים קדומים, והצום עלול להזיק להן או לעובר, ופוטרים אותן מלצום.

 

לכן, אם את מרגישה טוב והצום אינו מסכן אותך או את העובר (בהתייעצות עם הרופא) – את יכולה לצום, מכיוון שהחשש הוא בדרך כלל, שצום מקדים לידה, אולם בשבוע כזה – אין בעיה. כל זאת, בתנאי שאת מרגישה טוב, שאם לא כן, מכיוון שהצום אינו מן התורה – את יכולה שלא לצום (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
חרדי מתפלל ב כותל המערבי העיר העתיקה ירושלים תשעה באב
צילום: רויטרס
מומלצים