שתף קטע נבחר

בעקבות החורבן: השכונה שמתחת ליסודות הכותל

במעבה האדמה, ארבעה מטרים מתחת ליסודות הכותל, התגלתה שכונת מגורים יהודית שהתקיימה במקום עוד לפני שהכותל המערבי נבנה. מערות מגורים קדומות ומקווי טהרה הם מקצת העדויות שמגלות על אופן בניית המקדש, והחיים שהתנהלו כאן עד לחורבן

תשעה באב, כמעט אלפיים שנה לאחר חורבן בית המקדש השני, הצליחו חוקרים לרדת את יסודות הכותל המערבי – השריד היחיד שלא חרב, ומזוהה ביותר עם בית המקדש. הרבבות שמתאספים היום לכל אורכו ברחבת הכותל, אינם יודעים כי בעומק ארבעה מתחת ליסודות הכותל – התגלו ממש לאחרונה גילויים מרגשים. ד"ש מיהדות שהתקיימה במקום עוד לפני שהכותל נבנה - וממש עד לחורבן הגדול.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >

 

צפו בעקבות החורבן:

 

הארכיאולוג אלי שוקרון מרשות העתיקות, מי שמקדיש את חייו לחקר ירושלים, מוביל אותנו אל העולם שהיה כאן עוד לפני שבנו את הכותל המערבי, במסגרת מחקר של רשות העתיקות והגן הלאומי עיר דוד, שהאתר הוא חלק ממנו. "זה הבניין האחרון שנבנה כאן, ואפילו אחרי החורבן של שנת 70 לספירה (בית המקדש השני) הוא נשאר כמו שהיה בגלל הימצאותו מתחת לרחוב הראשי של ירושלים".

 

שוקרון מסביר כי העובדה שהיסודות מולאו בעפר, סייעה לשימור יוצא דופן של שרידי מבנים של שכונה יהודית, שקדמה לבנייתו של הכותל, ועל גביה הונחו היסודות.

 

פינוי בינוי: גרסת בית המקדש

כ-3-4 מטרים מתחת ליסודות הכותל התגלו מספר רב של מקוואות טהרה: "במקום הזה נהגו לטבול ולהיטהר, כאשר זה היה חלק ממבנה מגורים שנהרס עבור בניית בית המקדש, והכותל חתך אותם", שוקרון מסביר. "לכן המבנה נהרס, ונותר רק חלקו התחתון".

 

"אנחנו שולחים את העפר לסינון, וכבר נמצאו כאן מאות מטבעות ברונזה, כלי חרס, כלי אבן וממצאים אחרים". שוקרון במעבה האדמה (צילום: ולדימיר נייחין באדיבות עיר דוד) (צילום: ולדימיר נייחין באדיבות עיר דוד)
"אנחנו שולחים את העפר לסינון, וכבר נמצאו כאן מאות מטבעות ברונזה, כלי חרס, כלי אבן וממצאים אחרים". שוקרון במעבה האדמה(צילום: ולדימיר נייחין באדיבות עיר דוד)

 

במהלך החפירות התגלתה מערת מגורים שבמהלך בניית הכותל נהרסה חלקית, והיא שופכת אור על עוצמת המאמצים שהושקעו בבנייתו: "המערה אף היא חלק משכונת המגורים. אפשר לראות את המאמץ שהושקע בחציבתה, אך היא נהרסה כדי לבנות את היסודות".

 

שוקרון מספר כי "העבודה כאן היא עבודה איטית. אנחנו שולחים את העפר לסינון, וכבר נמצאו כאן מאות מטבעות ברונזה, כלי חרס, כלי אבן וממצאים אחרים. זה תהליך של למידה ועשייה, וזה חלק מהסיפור: לחשוף את יסודות הכותל המערבי. להנגיש את הממצאים לקהל הרחב, כך שכולם יוכלו לראות ולחוות את המקום".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ולדימיר נייחין באדיבות עיר דוד
נר חרס שנמצא בתוך המקווה
צילום: ולדימיר נייחין באדיבות עיר דוד
צילום: ולדימיר נייחין באדיבות עיר דוד
ממצאים מסינון עפר שהוצא מחפירת יסודות הכותל
צילום: ולדימיר נייחין באדיבות עיר דוד
צילום: אלי מנדלבאום
אלי שוקרון
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים