שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

רגע לפני תמ"א 38: בדקתם אם אתם הבעלים?

הגעתם לדרך המלך עם השכנים, מצאתם יזם אמין וראוי ואתם מוכנים לצאת לדרך - ולשדרג את הבניין והדירה שלכם. אבל אם לא בדקתם את נסח הטאבו - ייתכן שתיאלצו לעכב את כולם, משום שבמקרים מסוימים הרישום בטאבו אינו תואם את הבעלות הנוכחית על הדירה. למה זה קורה ומה ניתן לעשות? מדריך

ניהלתם מו"מ עם השכנים, ערכתם דין ודברים עם היזמים - וסוף כל סוף הצלחתם להגיע להסכמה לגבי הוצאה לפועל של פרויקט תמ"א 38, לצורך חיזוק ושדרוג הבניין שבו אתם גרים. אך כאשר הגעתם לשלב הסופי של חתימה על הסכם מול הקבלן, נוכחתם לדעת ששוב תיאלצו לעכב את התהליך - הפעם משום שהרישום בטאבו אינו תואם את הבעלות הנוכחית על הדירה. איך זה קורה?

 

 

לעתים לא מבוטלות, בני זוג שהתגרשו לא עדכנו זאת בנסח הרישום בטאבו ברשות המקומית. במקרים מצערים אחרים, בעל הנכס נפטר - אולם היורשים לא ידעו כי עליהם לטפל בהעברת הרישום בטאבו על שמם. זכרו: עדכון רישום זה הוא באחריותכם, ועליכם לפעול בהקדם לתיקון הרישום.

 

הנה דוגמא: בבניין מגורים משותף בגבעתיים החליט ראש ועד הבית בבניין לקדם פרויקט תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש). הוא הצליח להחתים את כל הדיירים בבניין על טופס הסכמה לפרויקט, ואכן כל 7 הדיירים חתמו. לאחר שקיבלו הצעות מיזמים, התברר שמי שחתם  על ההסכם אינו הבעלים היחיד של הדירה שברשותו.

 

כך, למשל, בדירה מספר 2 גילה הדייר כי עליו להחתים בנוסף אליו עוד 5-10 יורשים על ההסכם, משום שמדובר בדירה בירושה שאינה רק בבעלותו. בוועד הבית חששו שהיורשים, שאותם צריך לאתר, כלל לא יסכימו לתנאי ההסכם והעסקה שהבשילה. בדירה מספר 5 גילתה הדיירת שהנכס רשום לא רק על שמה כי אם גם על שם בעלה לשעבר - מה שהעיב על ביצוע העסקה על רקע היחסים העכורים בין השניים.

 

איך נשנה את הרישום בטאבו?

שינוי הרישום של בעלות על דירה בטאבו משתנה ממקרה למקרה. במקרה של ירושה, למשל, כאשר הנפטר לא הוריש צוואה, יש להגיש לרשם הירושות בקשה לצו ירושה. במקרה זה, הנכס אמור להתחלק כפי שקבע חוק הירושה.

 

אם בן הזוג נשאר בחיים, הוא יקבל מחצית מהנכס. אם יש ילדים, הם יקבלו את המחצית ביחד ובחלקים שווים. כלומר, אם הנפטר הותיר אחריו אישה ושני ילדים, הנכס יירשם מחצית על שם האישה ומחצית על שם שני הילדים, כך שכל אחד מהם יקבל רבע מהנכס.

 

אם המוריש הותיר צוואה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה - והנכס יחולק בהתאם לצוואה. בקשה לצו קיום צוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה. הבקשה צריכה לכלול את הטפסים הבאים:

 

  • שוברי תשלום לאגרות.
  • טופס בקשה לצו קיום צוואה, חתום על ידי המבקש כמצהיר ומאומת על ידי עורך דין.
  • תעודת פטירה מקורית או העתק נאמן למקור.
  • צוואה מקורית.
  • הודעות לכל היורשים ואישור על משלוח ההודעה בדואר רשום.
  • אם המבקש מיוצג על ידי עורך דין - ייפוי כוח מקורי או העתק נאמן למקור.

 

לאחר הגשת בקשה לרשם הירושות, הרשם מפרסם את הבקשה באחד מהעיתונים. אם לא יוגשו התנגדויות לצו קיום צוואה או לצו הירושה, יוכלו הצו להתקבל כעבור כ-60 יום. לאחר קבלת הצו, יש לפנות ללשכת רישום המקרקעין, לצרפו, ובהתאם לרשום בצו את הבעלים המתאים בנסח הטאבו.

 

במקרה של גירושין, למשל, אם ישנו פסק דין מבית המשפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני, המאשר את ההסדר הרכושי בחלוקה של הנכס, וכתוב מפורשות כי "הדירה תעבור בשלמותה אגב הליך גירושין, לידי אחד מבני הזוג", יש להגיש את פסק הדין המקורי ללשכת רישום המקרקעין בליווי הטפסים המתאימים, כגון שטרות מכר, אישורי מסים, ייפוי כוח בלתי חוזר וכו'.

 

חשוב להדגיש שבמקרה של גירושין, אין צורך לשלם מס שבח או מס רכישה, כתוצאה מהעברה זו, עקב הליך הגירושין המקנה פטור. אם הדבר לא רשום באופן ברור בפסק הדין, יש צורך בהגשת בקשה "לפסיקתא", במסגרתה יורה בית המשפט להעברת הדירה לידי אחד מבני הזוג, בהתאם למה שנקבע.

 

זכרו: רק אחרי שכל בעלי הדירות המעודכנים חתמו על הסכמתם לתהליך, ניתן יהיה לקדם באופן יעיל ומעשי פרויקט של תמ"א 38. הקפידו לבדוק תמיד שהרישום בנסח הטאבו אכן משקף את המצב הנוכחי להיום. בהצלחה!

 

יש לכם שאלות בנושא תמ"א 38? היכנסו לפורום תמ"א 38 של ynet

 

הכותבת היא בעלת משרד מייצג דיירים בתמ"א 38 - פינוי-בינוי . כתבה זו היא למידע כללי וראשוני בלבד והיא לא נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים