שתף קטע נבחר

איכילוב מצטרף לטרנד: הכריז על "יום שני צמחוני"

מתאשפזים באיכילוב? כדאי שתדעו: יוזמת "יום שני ללא בשר" של מיקי חיימוביץ' סוחפת אחריה חברות וארגונים גדולים, וכעת הצטרף לקמפיין בית החולים התל אביבי, שיגיש מנות צמחוניות לעובדים ולמטופלים. ומה יעשה מי שעדיין ירצה בשר?

בקר ועוף החוצה, סויה פנימה, לפחות למשך יום אחד בשבוע: בית החולים איכילוב הצטרף היום (ב') ליוזמת "יום שני ללא בשר" של מיקי חיימוביץ', והציג מנות צמחוניות שישכיחו מהחולים ומהעובדים מזון מן החי. החל מהיום הם לא יקבלו עוד בשר בימי שני, אלא אם יבקשו זאת באופן מיוחד.

 

 

להיות צמחוני - ובריא:

 

איכילוב הוא אינו בית החולים הראשון שמאמץ את הקמפיין, שרץ כבר שמונה חודשים. קדמו לו אסותא ובני ציון שעשו את השינוי בתפריטי העובדים, אבל הוא בהחלט הגדול ביותר שמצטרף - וגם עושה זאת בתפריטי החולים. בשבוע שעבר בוצע פיילוט בחדר האוכל של בית החולים, כשמחצית המנות היו בשריות ומחצית צמחוניות, ובמטבח מספרים בשמחה שאלו הצמחוניות חוסלו במהרה.

 

בבית החולים החליטו לאמץ את היוזמה, בתקווה שבכך יצליחו לשפר את בריאות העובדים והחולים - ויתרמו את חלקם גם לשמירה על הסביבה.

 

"המחקרים מראים שאנחנו ממעטים לאכול מן הצומח ובמקביל משתמשים יותר מדי במשאבי כדור הארץ", מסביר פרופ' נחום ויסמן, מנהל היחידה לתזונה קלינית בבית החולים.

 

"אם כל הישראלים יוותרו על בשר במשך יום אחד בלבד בשבוע, המשמעות הסביבתית שווה להפחתת מספר המכוניות על הכביש בחצי מיליון", מוסיפה חיימוביץ'.

 

המנות הצמחוניות חוסלו. חדר האוכל באיכילוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המנות הצמחוניות חוסלו. חדר האוכל באיכילוב(צילום: מוטי קמחי)

 

צורכים פי 5 בשר מפעם

לפי חיימוביץ', צריכת הבשר שלנו קפצה פי חמישה בחמישים השנים האחרונות. ייצור קילו בשר לאכילה מבזבז פי עשרה יותר מים מאשר ייצור קילו חיטה, ופי 25 יותר דלק מאשר ייצור מזון מן הצומח. כמו כן, 18% מפליטת גזי החממה מקורם במשק החי.

 

"ירקות הם חלק חשוב מאד בתזונה שלנו, וחשוב לאכול ירקות מכל הצבעים", מדגישה ד"ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים. "הם עוזרים לנו לשפר את מערכת החיסון ואת תפקוד מערכת העצבים, ואפילו תורמים לשיניים. כרוב ועגבנייה, למשל, עוזרים במניעת סרטן".

 

מבחינה בריאותית, אי אפשר לוותר על בשר לגמרי. ד"ר רז מסבירה שאנו עדיין זקוקים לוויטמין B12, שמגיע אך ורק מהחי והכרחי ליצירת הדם ולמערכת העצבים, אבל אפשר בקלות להימנע מאכילת בשר במשך יום אחד בשבוע "ולא יקרה כלום". ההפך הוא הנכון, בהימנעות מסוימת מאכילת בשר אנו חשופים פחות לשומן שעלול לגרום לסרטן המעי הגס ולמחלות לב וכלי דם.

 

"תחליפי בשר כמו סויה או דגנים וקטניות נותנים לנו חלבונים ממש כמו בשר", אומרת ד"ר רז.

 

ומה יקרה אם בכל זאת ידרוש עובד או אדם המאושפז בבית החולים מנה בשרית? המאושפזים, לפחות, יקבלו מראש אפשרות לבחור במנות בשריות.

 

שיפור בריאות העובדים. השף מוטי פדידה, פרופ' ויסמן וחיימוביץ' (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שיפור בריאות העובדים. השף מוטי פדידה, פרופ' ויסמן וחיימוביץ'(צילום: מוטי קמחי)

 

אז מה הם יאכלו?

אדם ענב, השף של אסם נסטלה פרופשיונל, הרכיב את המנות עבור איכילוב.

 

תפריט לדוגמה למאושפזים יכלול: מרק אפונה, מרק צח צמחוני, קוסקוס מחיטה מלאה, לקט ירקות קוסקוס, דמוי חזה עוף סיני מוקפץ בירקות, קבב צמחי, כדורי בשר מהצומח ברוטב עגבניות, זיתים ולימון וחזה הודו אפוי (בשרי).

 

תפריט לדוגמה לעובדים יכלול: מרק בטטה, מרק צח צמחוני, קוסקוס מחיטה מלאה, פתיתים מחיטה מלאה, לקט ירקות קוסקוס, לקט ירקות אפוי, דמוי חזה עוף סיני מוקפץ בירקות, קבב צמחי, כדורי בשר מהצומח ברוטב עגבניות, זיתים ולימון, נקניקיות לצ'ו צמחוני, ספגטי בולונז צמחוני ופלפל ממולא צמחוני.

 

חשופים פחות לשומן לא בריא. שני צמחוני באיכילוב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חשופים פחות לשומן לא בריא. שני צמחוני באיכילוב(צילום: מוטי קמחי)

 

"אנחנו נמצאים כבר בחדרי האוכל של אינטל, HP, מוטורולה, חברת חשמל בחיפה, חלק ממשרדי טבע ובשלל קיבוצים ועיריות", אומרת יחימוביץ' בשביעות רצון. "זהו ציון דרך משמעותי בקמפיין, ואני בטוחה שהמטופלים יגלו שאוכל מן הצומח הוא טעים ובריא ואפילו ירצו עוד". 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ביה"ח הגדול שמצטרף לקמפיין. פרופ' ויסמן ומיקי חיימוביץ'
צילום: מוטי קמחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים