שתף קטע נבחר

צילום: אביהו שפירא, אתר שטורעם, ראובן קפוצ'ינסקי, עיריית מודיעין

ההצבעה ננעלה: "אנחנו עשינו את שלנו"

לאחר שעות של מתח וחמ"לים פעילים התרוקן לובי מלון לאונרדו, עם נעילת הקלפי ותום ההצבעה. 147 מתוך 150 חברי הגוף הבוחר מימשו את זכות הבחירה. מרבית המתמודדים פרשו לבתיהם, משם יצפו בהכרזה על הרבנים הנבחרים

לקראת הכרעה: בשעה 18:00 ננעלה ההצבעה בבחירות לרבנות הראשית, שהתקיימו היום (ד') במלון "לאונרדו" בירושלים. 147 מתוך 150 חברי הגוף הבוחר מימשו את זכות ההצבעה. שלושה נעדרו המקום, אך היה ידוע מראש כי לא יוכלו להגיע מסיבות שונות.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

ספירת הקולות נערכת בשעה זו, ובשעה 20:00 צפויה ההכרזה על זהותם של הרבנים הראשיים - הספרדי והאשכנזי - שיחליפו את הרב שלמה עמאר והרב יונה מצגר, ויכהנו בעשר השנים הבאות בתפקיד. חברי האספה הבוחרת נשארים במקום סמוך, כדי שיוכלו לחזור להצבעה נוספת במקרה של שוויון בין שני המועמדים המובילים.

 

הרבנים הביעו סיפוק מההצבעה - איש-איש מהזווית שלו - וביטחון בניצחונם. הרב דוד לאו, רב העיר מודיעין, אמר ל-ynet כי ההרגשה שלו מצוינת. עם פתיחת הקלפי הצהיר: "היום התחיל בטוב, ואשמח אם יסתיים בטוב", תוך שהוא רומז בכך לברית של נכדו שהתקיימה הבוקר.

 

"התחושות מצוינות", אמר גם הרב דוד סתיו, רבה של שהם ויו"ר רבני "צהר", אחד משני המתמודדים הבולטים על תפקיד הרב הראשי האשכנזי, לצד הרב לאו. "אנחנו עשינו את שלנו, ועכשיו הקב"ה יעשה את שלו".

 

רגע לפני ההצבעה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רגע לפני ההצבעה(צילום: גיל יוחנן)

 

בתוך זמן קצר עם נעילת הקלפי, התרוקן לובי המלון. הרב סתיו נסע לביתו שבשהם כדי לצפות משם בהכרזה על התוצאות. גם הרב דוד לאו עזב את המקום לעירו מודיעין, ואילו הרב יעקב שפירא מיהר לחתונה של תלמיד שבה הוא עורך את החופה, וגם הוא לא יגיע למלון להכרזה על הרבנים הנבחרים, וכמותם הרב ציון בוארון, שנסע לביתו שבשכונת סנהדריה בבירה.

 

לעומתם, עלה הרב שמואל אליהו לחדר שנשכר עבור מטהו במלון,  ובהמשך הערב ישהה לצד אמו, הרבנית צביה אליהו, בזמן פרסום התוצאות ההצבעה. גם במטהו נמסר על "תחושות מצוינות".

 

לכל אורך ההצבעה נעדר המועמד הרב יצחק יוסף מהמקום, וכמוהו כמעט לא נכחו אנשי ש"ס או אנשי מטהו במקום. החמ"ל במחינתם היה בבית האב, הרב עובדיה שם הוא נפגש במהלך אחר הצהריים עם בוחרים רבים - מתוך ניסיון לשכנע אותם לבחור בו. הרב יוסף יקבל בבית אביו את התוצאות.

 

המועמדים רקדו אלה עם אלה

בזמן סגירת הקלפיות, עם נפילת המתח במטות המועמדים, החלה בלובי מלון "לאונרדו" שירה מלווה בריקודים ספונטניים בהשתתפות המועמדים, כשחלקם אף רוקדים אלה עם אלה. לאחר שלוש שעות מורטות עצבים ומלאות מתח, הרבנים התקרבו זה לה, החליפו לחיצות ידיים, וברכו זה את זה.

 

ההצבעה נפתחה בשעה שלוש, כשראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, וראש העיר תל אביב, רון חולדאי, היו מהראשונים להצביע. "אני בעד רב ציוני למדינת ישראל", אמר ברקת, ובכך רמז למועמדים דוד סתיו ושמואל אליהו. הוא הוסיף כי הוא מאחל הצלחה לכל מי שייבחר, בסופו של דבר. "אנחנו נחבק אותו, ונעבוד יחד". חולדאי, מצדו, ניצל את המעמד כדי לקרוא לביטול כפל התפקידים ברבנות הראשית, כפי המצב הקיים בעירו, תל אביב, שבה מכהן רב ראשי אחד - הרב ישראל מאיר לאו.

 

"בעזרת ה' נזכה שהיום יהיה מעמד משמעותי של קידוש כבוד התורה וכבוד שמים לעם ישראל ולמדינת ישראל", אמר הרב דוד סתיו, עם פתיחת הקלפי. והרב שמואל אליהו, שזכה לקבלת פנים של שירה וריקודי מצד תומכיו, אמר ל-ynet: "מדובר בבחירות מאוד חשובות לעם ישראל. בסופו של דבר, היום נבנה עולם של רבנות ודיינות שלם, וחשוב שהרבנות תלך לפי הראש שלה, ברוח טובה".

 

לאורך ההצבעה הפגינו מחוץ לבית המלון כמה עשרות פעילים של תנועת "תג מאיר" נגד הרב אליהו, בשל ההתבטאויות השנויות במחלוקת, שבגינן מצא היועמ"ש, יהודה ויינשטיין, את מועמדות כ"בלתי ראויה". הרב ישראל מאיר לאו, רבה של תל אביב - יפו ואביו של המתמודד על משרת הרב האשכנזי, אמר כי ההפגנות מוכיחות כי הציבור המתעניין ברבנות, והיא רלוונטית למדינת ישראל.

 

שוב, החרדים מול הציונות הדתית?

ההצבעה היום (ד') מהווה את השיא במערכת בחירות - מן הסוערות שידעה הרבנות הראשית מאז הקמתה. מעשרת המתמודדים שנרשמו למירוץ נותרו שישה סופיים, לאחר פרישתם של הרבנים אליהו אברג'ל, רצון ערוסי, אליעזר איגרא ויהודה דרעי. ההערכה היא כי ההתמודדות העיקרית היא בין שני מועמדים לתפקיד הרב האשכנזי: הרב דוד לאו ו הרב דוד סתיו, ובין שניים בצד הספרדי: הרב שמואל אליהו ו הרב יצחק יוסף.

 

הרב לאו נהנה בעיקר מתמיכת החרדים ומנהיגיהם - הרב עובדיה יוסף והרב אהרן לייב שטיינמן, ובדומה לאביו, הרב הראשי לשעבר ורבה של תל אביב כיום, ישראל מאיר לאו - הוא זוכה לאהדה גם בציבור החילוני, וצפוי לגרוף גם מקולות נציגיו באספה הבוחרת את הרבנים. רב העיר מודיעין-מכבים-רעות ב-17 השנים האחרונות, הוסמך לרבנות בבחינות בכתב בשנת 1994, והוא אף כיהן כרב הראשון של היישוב שוהם.

 

לעומתו, הרב סתיו נתמך על ידי רוב סיעות הקואליציה (כולן, למעט "הליכוד") - ונחשב למועמדף המועדף בקרב הפלג הליבראלי בציונות הדתית, וכמובן בציבוריות החילונית. רבה של שוהם ויו"ר ארגון רבני 'צהר'. הוא בוגר ישיבת 'מרכז הרב' והכולל לדיינות בפסגות, והוסמך לרבנות על ידי הרב הראשי לשעבר, הרב אברהם שפירא זצ"ל, ובעל כושר לדיינות.

 

בתווך נמצא הרב יעקב שפירא, רב ציוני-דתי הנחשב קרוב לחרדים, שזוכה לתמיכת האגף השמרני בציונות הדתית הנרתע מדרכו של הרב סתיו - אך מפצל בעיקר את קולות החרדים ועשוי לפגוע בעיקר בסיכוייו של הרב לאו להיבחר.

 

מירוץ צמוד על כתר ה"ראשון לציון"

במאבק על גלימת "הראשון לציון" - הרב הראשי הספרדי - נמצאים הרב שמואל אליהו, המועמד הדתי-לאומי היחיד, שבשבועות האחרונים נהנה גם מתמיכה "לא טבעית" של הן של חרדים והן של דתיים ליבראליים, שאף שאינם מסכימים עם דרכו, מתייצבים לצדו על רקע העימות עם היועמ"ש, הנתפס בעיניהם כהתנגשות בין החוק לתורה. רבה של צפת, בוגר ישיבת "מרכז הרב", למד רבנות ודיינות במכון אריאל בירושלים. כיהן בתחילת דרכו כרב בעיירת הפיתוח שלומי ביחד עם גרעין תורני, ועסק בחיזוק הגרעינים התורניים.

 

המועמד החרדי לתפקיד הרב הספרדי, הנהנה מהתמיכה המשמעותית ביותר - הוא הרב יצחק יוסף, ומנהיגי החרדים - אביו הרב עובדיה יוסף והרב אהרן לייב שטיינמן - הורו לאנשיהם להצביע עבורו. הרב יוסף הוא ראש ישיבת "חזון עובדיה" בירושלים ומחבר סדרת ספרי ההלכה "ילקוט יוסף" וספרים רבים נוספים. במקביל, העדיף למסור מספר שיעורי תורה מידי יום על פני התמודדות לתפקידים רבניים, המצריכים פעילות שאיננה קשורה לבית המדרש.

 

מועמד שלישי שצפוי לזנב בקולותיהם של שני אלה, ולזכות בתמיכה על חשבונם, הוא הרב ציון בוארון, שמלכתחילה

הגיש מועמדות לתפקיד על רקע הסכסוך הפנימי בש"ס עם טרפוד "חוק עמאר" - ועמו האפשרות כי הרב הראשי היוצא, שלמה עמאר, ייבחר לקדנציה נוספת. הוא בוגר ישיבת חדרה, ולמד בישיבת 'תורה והוראה' בירושלים, ובהמשך בכולל 'תורה והוראה' בתל אביב. הוסמך לדיינות על ידי הרבנים הראשיים דאז, הרב עובדיה והרב הרב שלמה גורן. דיין מאז שנת 1984 - תחילה בטבריה, בהמשך בצפת ובנתניה, ולאחר מכן כאב בית-דין בבאר שבע ופתח תקווה. כיום מכהן כחבר בית הדין הגדול לערעורים בירושלים. 

 

במהלך היום התכונן כל אחד מהתמודדים בדרכו לאירוע השיא של מערכת הבחירות הזו: בכותל, בקברי צדיקים ואפילו ב"יד ושם". לאחר מכן הגיעו כולם לבית המלון, והם צפויים לעזוב לפני ההכרזה על התוצאות. כל אחד - מחשש פן יפסיד בבחירות. המנצחים יקיימו מסיבות עיתונאים, ויעניקו הצהרות קצרות לתקשורת מאוחר יותר הערב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
כך הם הצביעו
צילום: גיל יוחנן
צילום: יוסי זליגר
הרב דוד סתיו
צילום: יוסי זליגר
באדיבות עיריית מודיעין
הרב דוד לאו
באדיבות עיריית מודיעין
צילום: אתר שטורעם.נט, גיל יוחנן
הרב יעקב שפירא
צילום: אתר שטורעם.נט, גיל יוחנן
הרב שמואל אליהו
צילום: אורות
צילום: אתר שטורעם.נט, גיל יוחנן
הרב יצחק יוסף
צילום: אתר שטורעם.נט, גיל יוחנן
צילום: פלאש 90
הרב ציון בוארון
צילום: פלאש 90
מומלצים