שתף קטע נבחר

רק בודדים התחסנו ברהט: "קשה לשכנע"

מבצע החיסונים הגדול בדרום נגד פוליו החל היום בקול ענות חלושה. תחנת טיפת חלב ברהט הייתה כמעט ריקה, אך בלהבים נרשמה היענות גדולה יותר. יונתן בן ה-7 כבר קיבל את החיסון: "הטיפות היו מגעילות, אבל לקחתי". שרת הבריאות יעל גרמן עקבה מקרוב: "רוצים לחסל את הנגיף"

"במבצע החיסון הקודם הצלחנו להביא 22 אלף איש, אבל הפעם קשה לשכנע אותם להגיע שוב". בעיר רהט, כמו גם ב-65 יישובים אחרים בדרום, החל הבוקר (יום ב') המבצע הגדול, שבמהלכו צפויים להתחסן 150 אלף ילדים בגילים 9-0 בחיסון חי-מוחלש נגד מחלת הפוליו. שרת הבריאות יעל גרמן הגיעה לנגב ועמדה מקרוב על תחילת המבצע.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

"'המרגל' מנטורי קרתא ביקש דרכון לובי"

זוהו שני ההרוגים הנוספים מהתאונה בכביש 6

 

בשעת בוקר מוקדמת תחנת טיפת חלב בשכונה 11 ברהט הייתה כמעט ריקה מאדם. בשעות הבוקר בודדים בעיר ניצלו את האפשרות לבצע את החיסון. עליה עביד, שהגיעה למקום עם בנה רנאן בן השנה לצורך קבלת טיפול, החליטה לחסן אותו. "הסבירו לי שצריך להתחסן נגד פוליו, זה קצת הפחיד אותי, אני לא כל כך יודעת מה זה". השרה גרמן העניקה לעליה הסבר אישי ואמרה: "אנחנו רוצים לחסל את הנגיף ולכן אנחנו רוצים לחסן את כל הסביבה". גרמן התקשרה במהלך הביקור ליו"ר קק"ל וביקשה ממנו שישתול עוד עצים ברהט ואף וסחטה ממנו הבטחה שהדבר יבוצע עד אוקטובר.

 

בעיר הבדואית מתמודדים עם בעיית העברת המידע מכיוון שלרוב התושבים לא משתמשים בכלי התקשורת המרכזיים. לכן העירייה קראה לתושבים במסגדים לחסן את ילדיהם וגם העבירה אליהם מסרונים. ראש העיר רהט פאיז אבו-סהיבאן אמר כי "לצערי, אנחנו העיר הראשונה שהתגלה בה הווירוס, אבל אנחנו נתגבר עליו. הורים אומרים לי 'קיבלנו חיסון בזריקה, אז למה שנקבל עכשיו חיסון בטיפות?'"

 

סמיה אבסקוט, תושבת העיר, קיבלה ישירות את מסרון ההזמנה מראש העיר והחליטה לחסן את בנה זינאדין בן ה-4. לדבריה, "אם משרד הבריאות אומר, אז מבחינתי חייבים להגיע".

 

"אם משרד הבריאות אומר, אז חייבים להגיע". רהט, הבוקר (צילום: אפרים בראל) (צילום: אפרים בראל)
"אם משרד הבריאות אומר, אז חייבים להגיע". רהט, הבוקר(צילום: אפרים בראל)

 

במרפאת קופת חולים כללית בלהבים נרשם תור קצת יותר ארוך לחיסון. אורית כרמי חזרה לפני ימים אחדים משליחות בת שנה בחו"ל והגיעה עם בנה אוהד בן ה-6 לסניף כדי לשאול אם הוא צריך לקבל חיסון. לאחר שקיבלה הסבר היא השתכנעה שזה הדבר הנכון לעשות. "אני רוצה לחסן אותו, גם כדי להגן עליו וגם כדי להגן על המדינה".

 

בתור בלהבים עמדה גם דורית כהן שהגיעה עם שלושת ילדיה: אמיר בן ה-7, הילה בת ה-6 והתינוק עידו בן 10 חודשים. "זה מטריד מה שקורה עם הפוליו, אנחנו עוקבים אחרי ההתפתחויות ומודאגים. הילדים שלי כבר קיבלו חיסון נגד פוליו אבל משרד הבריאות ביקש שנבוא ואני מעדיפה להיות שקטה".

 

"אנחנו רוצים לחסן את כל הסביבה". השרה גרמן ברהט (צילום: אפרים בראל) (צילום: אפרים בראל)
"אנחנו רוצים לחסן את כל הסביבה". השרה גרמן ברהט(צילום: אפרים בראל)

 

גם מאיר עמר הגיע לקופת החולים כדי לחסן את ילדיו יונתן בן השבע ונויה בת השנתיים. "הם כבר מחוסנים נגד פוליו, אבל עם קבלת החיסון המוחלש הם גם מחסנים את הסביבה". יונתן הצעיר העיר: "הטיפות היו מגעילות, אבל בכל זאת לקחתי".

 

משם המשיכה השרה גרמן לבאר שבע והתמקמה בלשכת הבריאות המחוזית בעיר, שממנה תעבוד בתקופה הקרובה, כדי לעקוב אחר מבצע החיסונים. ד"ר מיכאל גדלביץ', רופא מחוזי של משרד הבריאות, אמר כי "יש 24 תחנות טיפת חלב במגזר הבדואי, חלקן נייחות וחלקן ניידות. כלי רכב מגיעים עם צוות וציוד ומחסנים את התושבים".

 

קבוצה בפייסבוק: "החיסון מסוכן" 

לצד הקריאה של משרד הבריאות לבוא ולהתחסן, בימים האחרונים התעוררה גם התנגדות למבצע החיסונים. בפייסבוק קמה קבוצה בשם "אימהות אומרות לא לחיסון הפוליו המוחלש". מקימת הקבוצה, שירי גורמן, אמרה כי החיסון יצא משימוש בשנת 2005 מכיוון שהוא מסוכן וגרם לעשרות ילדים לחלות במחלת פוליו פעילה.

 

"החיסון החי מכיל נגיפי פוליו חיים. אלה עוברים ממעיים למעיים ועלולים לייצר מגיפה פעילה ומסוכנת", כתבה גורמן בפייסבוק. "זכותה של כל אם לומר לא". בקבוצה מוזכרים דבריהם של רופאים בכירים, שהזהירו מפני מתן החיסון המוחלש. בנוסף, גורמן טוענת כי בעלון היצרן של החיסון אין אזכורים לניסויים ומבדקים קליניים שהוא עבר.

 

"האם אתם מוכנים לסכן את ילדיכם בחיסון שבטיחותו עוד לא נבדקה שכלל לא אמור להגן עליהם ועלול לסכן את סביבתכם?", שאלה גורמן. "עד כה לא דווח על מקרה תחלואה אחד. סביר להניח שלאחר תחילת מבצע החיסון יתחילו להגיע דיווחים על מקרי תחלואה. מי שבריאות ילדיו ובריאות הציבור חשובה לו - ראוי שיקרא, יבדוק וישתף, שכן משרד הבריאות מתחיל לגלגל כדור שלג מסוכן שאת תוצאותיו איש אינו יכול לצפות".

 

"לא הגיוני וחסר אחריות" 

גורמן אמרה עוד כי "האסטרטגיה של לקחת את הילדים המחוסנים ולהשתמש בהם ולהכניס להם לגוף חומרים שהם לא צריכים זה לא הגיוני וחסר אחריות. קשה לי לקבל שמנכ"ל משרד הבריאות אומר שיש אפס סיכון, הרי אין דבר כזה. אני מבינה שהוא מנסה לעודד את האנשים אבל בעיניי זו דיסאינפורמציה. עובדה שילד שיש לו מישהו במשפחה עם בעיות במערכת החיסון לא יקבל חיסון".

 

ד"ר גדלביץ' ממשרד הבריאות אמר בתגובה לדברים כי החיסון החי-מוחלש פותח כבר בשנות ה-50 והחיסון הנוכחי זהה לו, מלבד זן אחד שהוצא ממנו. לדבריו, "אין שום סיכון לילדים בחיסון הפוליו. הילדים שמחוסנים בחיסון מומת לפי תוכנית משרד הבריאות מוגנים מפני המחלה ובוודאי שהוא מגן מתופעות הלוואי של החיסון המוחלש. לכן ההתנגדות היא לא מבוססת".

 

קבוצת האימהות בפייסבוק ציינה בדבריה גם את פרופ' אלון מוזס,

מנהל המחלקה למחלקות זיהומיות בהדסה, כמי שהזהיר מפני מתן החיסון המוחלש, ואולם בשיחה עם ynet מסר פרופ' מוזס כי דעתו בנושא השתנתה. לדבריו, "קיוויתי שנוכל להתגבר על הנגיף ללא מתן החיסון, אך כיום אני חושב שהיתרונות שבו גוברים על החסרונות".

 

המבצע הנרחב ייערך חודש וחצי והוא יכלול כאמור 66 יישובים מקריית גת ועד מצפה רמון (לא כולל נתיבות). בבאר שבע יתקיימו החיסונים בתשע תחנות טיפת חלב ברחבי העיר שיפעלו מדי יום ברציפות מ-8:00 בבוקר ועד 20:00 בערב ובימי שישי בין 8:00 בבוקר ועד 12:00 בצהריים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפרים בראל
השרה הגיעה לבקר
צילום: אפרים בראל
צילום: אפרים בראל
נוכחות מועטה בטיפת חלב. רהט, הבוקר
צילום: אפרים בראל
מומלצים