שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

ממחר: 150 אלף ילדי הדרום יחוסנו לפוליו

בעקבות החשש מהתפרצות מחלת הפוליו בישראל הודיע משרד הבריאות כי הוא פותח במבצע חיסונים נרחב בקרב ילדי הדרום. במהלך המבצע יחוסנו ילדים עד גיל תשע בחיסון החי-מוחלש. החיסונים ינתנו החל ממחר בטיפות החלב. בתוך שבוע יוחלט האם להרחיב את המבצע לשאר אזורי הארץ. "הסיכון הוא פשוט אפס", אומר מנכ"ל משרד הבריאות

מבצע החיסונים כנגד פוליו יוצא לדרך: משרד הבריאות הודיע היום (א') כי הוחלט לחסן 150 אלף ילדים באזור הדרום בחיסון חי-מוחלש כנגד מחלת הפוליו. 300 אלף חיסונים נוספים כבר הוזמנו למקרה בו יוחלט להרחיב את המבצע ולחסן את כל ילדי הארץ, אך בינתיים המבצע יתקיים בדרום בלבד. משרד הבריאות יבצע מדי יום הערכת מצב, כדי לבדוק את התקדמות המבצע. נשקלת גם האפשרות לתת מנה שנייה של החיסון החי-מוחלש. 

 

איך תדעו אם הילד שלכם מחוסן? האם מי שגר באזור השרון צריך לחשוש? ד"ר אודי קלינר, מומחה בבריאות הציבור במשרד הבריאות, יענה על כל השאלות שלכם בפורום חי, היום (ב') ב-11:00. ניתן להתחיל לשאול כבר עתה

 

"החלטנו לצאת למבצע חיסונים בדרום בלבד כדי למגר את הנגיף", אמרה שרת הבריאות יעל גרמן. "החלטנו זאת לאחר שנוכחנו שהנגיף ממשיך להתפשט. אני אעבור באופי אישי לעבוד בדרום ואסייר בטיפות החלב ובישובים השונים כדי לעמוד מקרוב על מבצע החיסונים. אני קוראת לכל ההורים בדרום לחסן את ילדיהם".

 

"קיימנו התייעצויות עם כל גורמי המקצוע בישראל ובארגון הבריאות העולמי, הכנו את המערכת ואת הציבור, והמשכנו לאסוף נתונים כדי להחליט אם לחסן את האוכלוסייה בחיסון החי. גם במדינה עם שיעור חיסון גבוה, זה המעשה הנכון לעשות", הוסיף מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו. "הווירוס נמצא בדרום באוכלוסייה היהודית והבדואית. קשה לומר בדיוק כמה אנשים נושאים אותו אבל מדובר בכאלף אנשים שמעבירים אותו האחד לשני. כל מי שנמצא כנשא הוא מחוסן וזה מה שמגן עליו, אבל  מקרה פוליו אמיתי הוא מצב אמיתי שעלול לקרות ואנחנו לא מחכים לו".

 

לדברי גמזו בתוך כשבוע תתקבל ההחלטה האם להרחיב את מבצע החיסונים לשאר אזורי הארץ. "נבדוק את המשך הימצאות הנגיף בביוב במרכז הארץ ואז נחליט אם לעצור בקו קריית גת או לא. הסיכון הוא פשוט אפס", אמר.

  

בחודשים האחרונים מתפשט באזור הדרום נגיף פוליו פראי, שלאחרונה התגלה גם באזור המרכז והשרון. במשרד הבריאות ניטרו תחילה את הנגיף בביוב, ובהמשך נטלו 2,400 דגימות צואה מתושבי הדרום כדי לבדוק כמה אנשים נושאים בפועל את הנגיף ומהם המאפיינים הדמוגרפיים שלהם.

 

בהלת הפוליו - כתבות נוספות ב-ynet:

מי נמצא בסיכון להידבק בפוליו? מדריך מיוחד

חשש ממגיפת פוליו: הוזמנו מאות אלפי חיסונים

קרית גת ואשדוד: שרידי נגיף הפוליו התגלו בביוב

 

בבדיקות, שנערכו בארץ ובארצות הברית התברר כי עשרות תושבים, חלקם ילדים, נושאים את הנגיף.

עד כה טרם זוהה מקרה תחלואה אחד של פוליו, ככל הנראה בזכות אחוזי החיסון הגבוהים של האוכלוסייה, אך במשרד הבריאות חוששים כי הוא ימשיך להתפשט ולבסוף יפגע בילד שאינו מחוסן - ויגרום למחלת השיתוק הקשה.

 

כדי למנוע מצב שכזה החליט מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, בשיתוף איגוד רופאי הילדים וגורמים מקצועיים נוספים בישראל ובארגון הבריאות העולמי על מבצע החיסונים הנרחב לכל ילדי הדרום, מקריית גת ועד מצפה רמון (לא כולל נתיבות ואופקים), בסך הכל ב-66 ישובים. החיסון החי-מוחלש יינתן באמצעות טיפות לפה לתינוקות מגיל ארבעה חודשים ועד ילדים בגיל תשע, אך רק בתנאי שהם קיבלו לפחות מנה אחת של חיסון מומת לפני כן.

 

החשש: החיסון יגרום למחלה

בשנת 2004 הפסיקו לחסן את ילדי ישראל בחיסון החי-מוחלש ועברו לחיסון המומת בלבד. החיסון המומת ניתן בזריקה למערכת הדם, וילד שחוסן בדרך הזו יכול לשאת את הנגיף אך לא לפתח מחלה. החיסון החי-מוחלש, לעומת זאת, מפתח חסינות במעיים ומונע הדבקה בנגיף.

 

החסרון העיקרי בחיסון החי-מוחלש נובע מכך שבמקרים נדירים הוא עשוי לגרום למחלה בעצמו. לדברי פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, בעבר הסיכון לכך עמד על אחד למיליון, אולם החיסון החדש, שבו יעשה שימוש כעת, הוא בטיחותי יותר ולכן הסיכון קטן עוד יותר.

 

הסיבה לסיכון הנמוך יותר נובעת מכך שבעבר החיסון החי-מוחלש כלל שלושה זנים, ואילו כיום הוא כולל שניים בלבד, כשהמסוכן ביותר הוצא ממנו. גרוטו מדגיש כי אדם שקיבל לפחות מנה אחת של חיסון מומת מוגן מפני סכנות החיסון המוחלש.

 

המטרה: לחסן את רוב הילדים עד פתיחת שנה"ל

מבצע החיסונים יחל כבר מחר (ב') ויימשך באינטנסיביות בחודשיים הקרובים. בכוונת משרד הבריאות לחסן את רוב הילדים עד תחילת שנת הלימודים, כיוון שימים ספורים לאחר מכן מתחילה תקופת החגים. לשם כך יפתח משרד הבריאות את טיפות החלב בדרום החל מ-8:00 ועד 20:00 ובימי שישי בשעות 8:00 עד 12:00 בצהריים, ויתגבר את הצוות באחיות נוספות.

 

גם בקופות החולים מתכוננים למבצע החיסונים ובימים האחרונים הן תודרכו על ידי משרד הבריאות לגבי נהלי העבודה ובעיקר לגבי ילדים שאינם יכולים לקבל חיסון. "מי שסובלים ממחלת חום קשה, הקאות או שלשולים ביום החיסון, תינוקות שעדיין לא עברו ארבעה שבועות מאז שקיבלו את מנת החיסון המומת הראשונה בגיל חודשיים או ילדים מדוכאי חיסון, שסובלים ממחלות כמו סרטן ואפילו ילדים שגרים באותו בית עם חולי סרטן - אינם יכולים לקבל את החיסון החי-מוחלש", מסביר מסביר אולג לאיקנד, אח מחוזי ב"לאומית שירותי בריאות".

 

במשרד הבריאות ממשיכים להדגיש את חשיבות השמירה על היגיינה במאבק בנגיף. "צריך לשטוף ידיים היטב עם סבון במשך עשרים שניות אחרי היציאה מהשירותים והחלפת חיתולים ולפני כל מגע עם מזון", אומר פרופ' גרוטו.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסון לפוליו. כל הילדים עד גיל תשע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים