שתף קטע נבחר

להצליח כמו ג'ובס בלי תואר? כמו לזכות בלוטו

כולנו מכירים את סיפורי ההצלחה של אלו ש"עשו את זה" בגדול ובלי תואר. אך האמת היא שככל שאדם משכיל יותר, משכורתו גבוהה יותר וסיכוייו להיות מובטל קטנים יותר. אז איך סטיב ג'ובס ומארק צוקרברג הצליחו? עניין של הסתברות. תגובה והסבר לכל מי שחושב שלא צריך ללמוד כדי להצליח

אנשים רבים טוענים שלא צריך השכלה אקדמית כדי להצליח. ואכן, כולנו מכירים את סיפורי הצלחה המופלאים של האנשים ש"עשו את זה" בלי תואר, כמו סטיב ג'ובס או מארק צוקרברג . מצד שני, מחקרים רבים מצביעים על קשר ברור בין השכלה להצלחה בקריירה - דבר שנכון גם לגבי מקצועות כמו מנהל עסקים. אז מי צודק? המחקרים.

 

מיליונר בן 19: "לא צריך תואר בשביל קריירה"

סקר: ל-34% מהמנהלים בישראל אין תואר

מדוע נשים עובדות יותר אך מרוויחות פחות?

 

ככל שאדם משכיל יותר, משכורתו גבוהה יותר, וסיכוייו להיות מובטל קטנים. ד"ר שטראוס, עמית מחקר בהרווארד, מציין במאמר ב"האפינגטון פוסט" שהמשכורת השנתית הממוצעת לבעל השכלה תיכונית בארה"ב היא 31 אלף דולר, בעוד שלבעל תואר ראשון היא 57 אלף דולר - 83% יותר.

 

בנוסף, שיעור האבטלה בקרב אמריקנים בעלי תואר ראשון הוא 2.3% בעוד שאמריקנים שלא סיימו תיכון סובלים משיעור אבטלה של 7.2% - יותר מפי 3. וישנם מחקרים נוספים המראים שגם תארים במנהל עסקים מועילים מאוד לקריירה.

 

אז איך ג'ובס וצוקרברג הצליחו ללא תואר?

אם נתונים אלה נכונים, כיצד ניתן להסביר הצלחות פנומנליות כמו של ג'ובס וצוקרברג? יש לכך מספר הסברים, אך אתמקד באחד מהם: חוסר הבנה של הסתברות.

 

אפשר להשוות אנשים שמצליחים בעסקים ללא השכלה לאנשים שמרוויחים הרבה כסף מבלי לעבוד - בזכות זכייה בלוטו. הם קיימים, אך נדירים. למרות זאת, יש הבדל בין ההסתברות האובייקטיבית, לבין איך שההסתברות נתפסת בציבור. מדוע? מכיוון שלאדם יש תפיסה אינטואיטיבית גרועה של הסתברויות (הסבר מבריק כאן).

 

ככל שמאורע זמין יותר בתודעה, כך אנו מניחים שהוא שכיח יותר. למשל, קל יותר להיזכר במכוניות כסופות לעומת כתומות, ולכן אנחנו מניחים שהראשונות שכיחות יותר. במקרה זה, זו הערכה נכונה.

 

לעומת זאת, יש מקרים שחשיבה כזו תוביל לטעות בהערכת ההסתברות. לדוגמה, חיפוש שמו של ג'ובס ב-google מעלה 800 מיליון תוצאות, ואת הנאום שלו בו סיפר כיצד הצליח למרות שנשר מהקולג', ראו עשרות מיליוני אנשים ב-youtube. גם סיפורו של צוקרברג מוכר למיליארדים והתפרסם עוד יותר באמצעות שובר הקופות "הרשת החברתית".

 

סיפור הצלחה שעולה לזיכרון. סטיב ג'ובס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סיפור הצלחה שעולה לזיכרון. סטיב ג'ובס(צילום: AFP)

 

החשיפה התקשורתית האדירה של השניים גורמת לכך שכאשר אדם מנסה להשיב על השאלה "האם ניתן להצליח בקריירה בחיים ללא השכלה אקדמית?", קל לו לחשוב עליהם או על אחרים שזמינים בתודעתו כדוגמאות לכך. בשל הקלות לדמיין זאת, הערכת ההסתברות מעוותת כלפי מעלה כאשר המציאות שונה לחלוטין. כפי שעל כל זוכה לוטו שהתעשר מבלי לעבוד, יש מיליוני נתמכי סעד שאינם עובדים ואינם עשירים, כך על כל ג'ובס או צוקרברג "שעשו את זה" מבלי ללמוד, יש מיליוני אנשים חסרי השכלה אקדמית המדשדשים בתחתית סולמות השכר.

 

לבוגר מנהל עסקים ממוצע שלמד שיווק, מנהיגות, אסטרטגיה וקבלת החלטות יש יתרון ברור בעסקים על אדם ממוצע מקביל ללא השכלה אקדמית. מלבד הידע, התיאוריות, והדוגמאות, יש לו כמה יתרונות נוספים: פיתוח יכולות החשיבה, רשת הקשרים שטווה במהלך הלימודים, השתתפות בסימולציות המאפשרות להתאמן "על יבש" לפני הכניסה לעסקים, וצבירת ביטחון. יש לו גם יותר סיכוי להבין בעצמו את שהוסבר כאן, זה הופיע בתוכנית הלימודים שלו.

 

הכותב הוא מרצה למנהל עסקים במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה, ומומחה בפסיכולוגיה ארגונית  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים