שתף קטע נבחר

פסיכומטרי לתיכוניסטים: כדאי לוותר על הים?

כ-4,500 תלמידי תיכון לומדים בימים אלה לקראת מועד אוקטובר, רובם כדי להתקבל לעתודה הצה"לית. האם כדאי לוותר על הבילויים עם החבר'ה, כמה יתרון מעניק הידע הטרי במתמטיקה, ומה הסיכוי לקבל ציון גבוה?

בזמן שרוב בני הנוער ישנים עד שעות הצהריים, יוצאים לסיבוב בקניון הממוזג וכמובן קורעים את חוף הים, כ-4,500 מחבריהם מסתגרים בכיתות ומתכוננים למועד אוקטובר של הבחינה הפסיכומטרית. מדובר במספר שיא של תלמידי תיכון שבוחרים לגשת לבחינה שמדירה שינה מעיניהם של מועמדים ללימודים אקדמיים כשהסיבה המרכזית היא רצון להשתלב במסלול העתודה הצה"לית.

 

 

ההבדל המרכזי הוא באורך והאינטנסיביות של הקורס עצמו. בעוד שקורס פסיכומטרי רגיל נמשך 25-22 מפגשים וכולל 110 שעות, הקורס לתלמידי תיכון כולל 80 שעות שנפרשות לאורך 19-15 מפגשים בלבד.

 

ההבדל המרכזי נובע מהסברה הרווחת בקרב בתי הספר להכנה לבחינה, כי החומר טרי יותר בראשם של התיכוניסטים במיוחד בכל הקשור לתחום המתמטיקה. "הם נמצאים במקום אחר בחיים שלהם", מסביר ערן בר-אור, מנהל חטיבת הפסיכומטרי של קבוצת קידום, "הם רק סיימו את הבגרות במתמטיקה, באנגלית או בלשון, ומגיעים עם ידע בסיסי. כתוצאה מכך, עם תלמידי תיכון אנחנו יכולים לעבוד בקצב מהיר יותר או לחילופין כלל לא לגעת בנושאי יסוד, בעיקר בכל הקשור למתמטיקה".

 

דווקא ידע באנגלית ובעברית משתפר עם השנים, במיוחד אחרי טיולים בחו"ל.

"זה נכון. בצבא אתה נחשף לספרים ואוצר המילים גדל. באנגלית ההבדל מרכזי יותר, והיתרון של תלמידי תיכון הוא קטן יותר. האנגלית בפסיכומטרי לא דומה לאנגלית של בגרויות. בבגרויות בוחנים על דקדוק ובפסיכומטרי אין אלמנט של דקדוק, אלא הבנה של קטעי קריאה ואוצר מילים".

 

"התקופה הכי טובה היא החופש הגדול"

על פי נתונים שנמסרו על ידי חברת קידום, שחולשת על רוב קורסי ההכנה לבחינה הפסיכומטרית שמיועדים לתלמידי תיכון, רוב התיכוניסטים שלומדים בימים אלה לקראת מועד אוקטובר מגיעים מתל-אביב, ומספרם עומד על 210 תלמידים. אחרי תל אביב נמצאות אשדוד ופתח-תקווה עם 163 כל אחת, נהריה עם 114, כפר סבא - 102 וקריית גת - 71 תלמידים. כאמור, המטרה של רבים מהם היא להתקבל למסלול העתודה הצה"לית ומועד אוקטובר מאפשר להם ללמוד בזמן החופש הגדול.

 

 (רן כהן) (רן כהן)
(רן כהן)

 

"תלמידי תיכון רוצים ומוכוונים לקראת עתודה", מוסיף בר-אור, "לשם כך הם צריכים את הפסיכומטרי והתקופה הכי טובה היא החופש בגדול".

 

לשאלת ynet מי רוצה ללמוד כשכל החברים שלו מבלים על החוף הים משיב בר-אור כי "הקורסים מתחילים בסוף חודש יולי. דבר נוסף, אנחנו אומרים להם שיש להם הזדמנות גדולה מבחינתם לקחת את היתרונות בלגשת לפסיכומטרי עכשיו, לעשות אותו עם החברים שלהם מהתיכון, עם אנשים שהם מכירים, ולסיים עם זה אחת ולתמיד".

 

קורס פסיכומטרי בתיכון: לא רציני כמו הקורס הרגיל

למרות היתרונוות השונים - כמו מחיר מוזל, והעובדה שהקורס מתקיים בבתי ספר התיכונים עצמם, לאורך השנים דבקה בקורסי הפסיכומטרי לתיכוניסטים תדמית שלילית. לא פעם טענו המשתתפים בקורסים כי מדובר בקורס לא רציני כמו הקורס הרגיל, ובהתאם לכך נפגעים הישגיהם של המשתתפים בבחינה עצמה.

 

"אני מסכים שעד לפני כמה שנים הקורס היה מאוד זול, ולא היה מספיק מתאים לצרכים של תלמידי תיכון", מודה בר-אור, "בעצם לקחו את הקורס הרגיל, צמצמו כל מיני מפגשים, וכיווצו אותו כדי להתאים למכסת השעות. כתוצאה מכך נוצר הרושם, שזה קורס אינטנסיבי והוא לא סיפק את הסחורה.

 

"בשנה האחרונה עשינו עבודה גדולה כדי להתאים את הקורס לצרכים של תלמיד תיכון. יצרנו לומדות ממוחשבות לנושאי יסוד שתלמידי תיכון מרגישים איתם נוח. ככה יכולנו לצמצם את משך הקורס, דאגנו לכך שהתלמידים לא ישתעממו בכיתה, ובמקביל לא זנחנו את הנושאים שלא נמצאים בכיתה - פשוט שמנו אותם במלואם במחשב.

 

"בהתאם לכך המחירים של הקורס יותר גבוהים (מחיר ממוצע של 1,500 שקל לקורס לתיכוניסטים לעומת 6,000 שקל לקורס רגיל-א"ב) אבל התלמידים יותר מרוצים ויש הרגשה שהציונים יותר גבוהים".

 

בצורה משמעותית?

"לפי נתוני המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, הממוצע של תלמידי תיכון נמוך בלמעלה מעשרים נקודות מהחבר'ה שעושים אחרי צבא. צריך להבין שחלק לא מבוטל מתלמידי התיכון ניגשים אל הבחינה כהתנסות ראשונה, ולא לומדים ברצינות. חבר'ה שמגיעים מוכוונים, בעיקר כאלה שרוצים להתקבל לעתודה אקדמית - מוציאים ציונים מאוד יפים.

 

בר-אור מדגיש כי אין בידיו נתונים מספריים, אולם מנתונים שמסרו התלמידים עצמם לאחר הבחינה עולה, כי "מתוך 3,977 תלמידים, אנחנו יודעים על מעל 234 תלמידים שקיבלו מעל 700. באוכלוסייה כולה רק 5% מקבלים מעל 700, ופה יש יותר מ-5%. בכיתה בצפת למשל 5 תלמידים מתוך 21 קיבלו מעל 700, ובקריית שמונה 4 מתוך 19 קיבלו מעל 700".

 

פסיכומטרי כחלק ממערכת השעות

אפשרות נוספת העומדת בפני תלמידי תיכון במקומות מסוימים בארץ היא לעשות קורס פסיכומטרי במהלך שנת הלימודים. במקרה כזה, קורס הפסיכומטרי מתחיל בחודשים אוקטובר או נובמבר ובכל שבוע לומדים התלמידים בין שעתיים לארבע שעות כחלק מממערכת השעות עצמה.

 

"זה קורס שנמשך כמעט שנה", מסביר בר-אור, "זה קורה בבתי ספר נבחרים בצפון הארץ, במיוחד בתיכון שיפמן בטירת הכרמל. הפרוייקט תורם לתלמידים גם לקראת בחינות הבגרות".

 

בר-אור מסכם, כי "בסופו של דבר מרבית תלמידי התיכון לא ניגשים לבחינה, אבל גם רוב האוכלוסייה לא ניגשת לבחינה. זה מלמד אותנו משהו. יש יתרונות רבים בלגשת לבחינה בזמן הלימודים בתיכון, גם אם אתה מפסיד כמה שעות של ים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רן כהן
תלמידי תיכון לומדים לפסיכומטרי
רן כהן
מומלצים