שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP, EPA

משפחות הקורבנות: "הם קיבלו פרס, ואנחנו?"

פרסום רשימת 26 האסירים הפלסטינים שישוחררו מהכלא הישראלי במסגרת חידוש המשא ומתן מעורר תרעומת בקרב המשפחות השכולות. "אבא שלי שאהב את מדינת ישראל הלך לעבוד בפרדס ופתאום אין לנו אבא ואלה שעשו לו לינץ' מקבלים פרס", אמרה בזעם צביה דהן, בתו של משה בקר ז"ל

"בחיים לא יהיה פה שלום, ההתמודדות מאוד קשה". בני משפחות קורבנות 26 האסירים שצפויים להשתחרר במסגרת חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, הגיבו הבוקר (יום ב') במורת רוח על ההחלטה לכלול ברשימה את רוצחי יקיריהם. "אני מרגישה נורא", אמרה בלה בקר, אלמנתו של הפרדסן משה בקר ז"ל מראשון לציון, שנרצח בשנת 94'. הרוצח, מדחת פאיז ברבך שנידון למאסר עולם, נכלל ברשימת המשוחררים. האסירים צפויים להשתחרר מהכלא הישראלי עד יום רביעי.

 

המו"מ המדיני - דיווחים נוספים ב-ynet:

עריקאת: הבנייה בהתנחלויות פוגעת במו"מ

התפרצה בדיון בבג"ץ: רוצחי אחי משתחררים

ברקע השיחות: עוד 1,200 דירות בי-ם וביו"ש

 

"זו הרגשה איומה ונוראה שמשחררים את הרוצח", אמרה אלמנת הפרדסן. "הייתי רוצה לדעת אם לראש הממשלה היה קורה אסון כזה והיו משחררים את הרוצח מה היה מרגיש. ובשביל מה? בשביל השלום?". גם הבת צביה דהן הצטרפה לביקורת. "אנחנו הילדים מרגישים שאפילו אין לנו זכות דיבור. הכאב שלנו הוא גדול, זה לא להאמין".

 

הבת השכולה מספרת כי העסקה שהביאה לשחרורו של גלעד שליט כללה שם של אדם נוסף שהיה מעורב ברצח אביה. "כאבנו אז מאוד", היא משחזרת, "אבל שמחתי בשביל משפחת שליט שהבן שלהם חוזר הביתה. עכשיו זה משהו לא ברור, איזה שלום יהיה? אבי שאהב את מדינת ישראל הלך לעבוד ויום שישי אחד בבוקר אין לנו אבא יותר, הרגו אותו בפרדס, עשו לו לינץ' ועכשיו הם מקבלים פרס".

 

דהן אמרה עוד כי "אחד השתחרר בעסקת שליט, אחד משתחרר עכשיו ואחד לא תפסו. אולי מי שלא בצד שלנו לא מרגיש את הכאב שלנו, אנחנו משפחה שכולה גם מכיוון אחי שנהרג במלחמת שלום הגליל. הם מקבלים פרס ואנחנו מה? אנחנו צריכים לראות אותם רוקדים?". דהאן פרסמה הבוקר סטטוס בפייסבוק שבו כתבה בין היתר: "אדוני ראש הממשלה, אין מילים לתאר את הכאב של המשפחות השכולות. לרוצחים בדם קר מגיע גזר דין מוות ולא לקבל פרס מחווה לאבו מאזן".

 

"הכאב גדול". אלמנתו ובתו של משה בקר ז"ל ()
"הכאב גדול". אלמנתו ובתו של משה בקר ז"ל

 


 

הפעימה הראשונה שבמסגרתה ישוחררו 26 אסירים פלסטינים כוללת גם את אבו מוסא סאלם עטיה, אחד משני רוצחיו של ניצול השואה יצחק (אייזיק) רוטנברג ז"ל בפתח תקווה בשנת 94'. בנו פנחס, שמתגורר ביישוב אזור, סיפר הבוקר כי בני המשפחה כואבים ומתוסכלים מהחלטת ועדת השרים, ובעיקר מכך שאין בכוחן של המשפחות לשנות את רוע הגזירה.

 

"זו החלטה שלא מקובלת עלינו בשום אופן. אנחנו חיים פה מספיק זמן כדי לדעת שמהמחווה הזו לא ייצא דבר", אמר הבן השכול. "זה מחיר מוגזם מאוד בשביל שהעולם לא יגיד שלא עשינו את המקסימום, ואני לא מאמין שאפילו בין מנהלי המשא ומתן, יש כאלה שמאמינים שייצא ממנו משהו. אני מכיר את כל הסיסמאות, ששלום עושים עם אויבים וכו', אבל הראש לא תופס מדוע צריך לעשות מחווה כל כך משמעותית כדי שמישהו מהצד השני יואיל בטובו לשבת איתנו".

 

מתן, נכדו של אייזיק, פרסם לפני שבועיים סטטוס זועם על המהלך. "לפני 19 שנה נרצח סבי, אייזיק רוטנברג. סבא היה ניצול מחנה ההשמדה סוביבור, שרד את המרד, הצטרף לפרטיזנים ונלחם בגרמנים. בתום המלחמה עלה לארץ וגורש על ידי הבריטים למחנה מעצר בקפריסין. עם הקמת המדינה עלה לארץ, נלחם ונפצע במלחמת השחרור. לאורך חייו עבד בבניין ובנה את הארץ. פשוטו כמשמעו. ובעבודה זו נרצח".

 

עוד כתב אז הנכד מתן כי "בפסח 1994, בגיל 67, בעת שעסק בתיקון רצפה והיה רכון על ברכיו, הגיחו שניים מהעובדים הערבים בבניין, בני 18 ו-23 והלמו בעורפו בגרזנים. הוא נפצע קשה, ושקע בתרדמת. כעבור יומיים, נפטר מפצעיו. היום, 19 שנה אחרי הרצח החליטה הממשלה לשחרר את הרוצחים. כיום בני 37 ו-42. כל חייהם לפניהם. עם משכורת חודשית מממשלת חמאס. יחזרו למשפחתם ברצועת עזה, יינשאו על כתפיים, יסמנו וי בידיהם, יתקבלו כגיבורים ויחיו את שארית חייהם באושר. על כך שרצחו קשיש פנסיונר איתו עבדו. מהם אני יכול לצפות, אבל לא ציפיתי לכך מהממשלה אותה בחרתי. שחרור כמחווה על עצם ההסכמה לשבת ולדבר. כשתגיעו להסכמים תשחררו".

 

"בושה לראש הממשלה". הסטטוס שפרסמה הבת השכולה ()
"בושה לראש הממשלה". הסטטוס שפרסמה הבת השכולה

 

לפני מספר ימים גילתה אסתי הריס, מהיישוב עין ורד, כי צאלח איברהים אחמד מוגדר, רוצחו של אביה, ישראל טננבאום ז"ל, עומד אף הוא להשתחרר. טננבאום עבד כשומר לילה במלון סירונית בנתניה, ונרצח ביוני 1993. "לא קיבלנו שום הודעה רשמית על השחרור", סיפרה אסתי. "אחי מתגורר בארה"ב, והיה לפני כמה ימים בבית קפה של ישראלים ושם במקרה ראה את הרשימה. הוא שעדכן אותי. זה לא קל לשמוע את הדברים. זה מחזיר אותי אחורה, וזה קשה מאוד. אולי הדחקתי. גם למשפט שלו לא הלכתי, לא עקבתי. ידעתי שהוא בכלא, ובזה הסתפקתי".

 

הבת הוסיפה כי לא סיפרה על השחרור הצפוי לאמה הקשישה. למרות הכאב, היא מקווה כי למהלך אולי תהיה בסופו של דבר תוצאה חיובית. "יש בי רק תקווה אחת, וזה שהשחרור הזה יהיה בסופו של דבר למען מטרה טובה. אם זה יעשה משהו בכיוון הנכון. את אבא שלי הרי שום דבר לא יחזיר, אבל אולי זה יצליח להציל בני אדם אחרים? הלוואי".

 

"המוות היה לחינם". הדיווח ב"ידיעות אחרונות" על רצח פומרנץ ()
"המוות היה לחינם". הדיווח ב"ידיעות אחרונות" על רצח פומרנץ

 

סנפיר נוי (32), בתו של אמנון פומרנץ ז"ל שנרצח ב-1990 במהלך שירות מילואים, נשמעה תקיפה עוד יותר בעקבות ההחלטה לכלול ברשימת המשוחררים את המסייע לרצח אביה, חמד ג'אבר נשבת. "זה בוקר קשה ונורא", אמרה נוי, "אני מרגישה שהמוות של אבא שלי וכל הכאב העצום שבא בעקבותיו היה לחינם. אם זה היה בשביל לשחרר את גלעד שליט – מטרה קדושה כמו החיים עצמם - הייתי תומכת".

 

נוי ציינה בתגובתה כי "אני לא מאמינה בניסיונות שהממשלה עושה עכשיו, ניסיון העבר מלמד שלא יצא מזה דבר ולכן הכאב רק מתעצם. הממשלה עורכת ניסויים בבני אדם והופכת את המוות ושירות המילואים של אבא שלי למיותר. אני מרגישה שהיו צריכים לשמר את הכבוד והזיכרון שלו ולהשאיר את הרוצחים שלו בכלא עד סוף ימיהם. גילינו את השמות דרך התקשורת, זה לא פשוט לראות את השם של אבא שלך ליד הרוצחים".

 

מתנגדים לשחרור. בני המשפחות השכולות בדיון בבג"ץ, אתמול (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מתנגדים לשחרור. בני המשפחות השכולות בדיון בבג"ץ, אתמול(צילום: גיל יוחנן)

 

גם פרידה הייזלר (68) התקשתה לגלות שמחמד בד אלמג'יד צואלחה ופאזע אחמד חוסיני צואלחה, רוצחיו של בנה ברוך הייזלר ז"ל בהיותו בן 24 בלבד, נכללים ברשימה. "אני לא מאמינה בשחרור הזה, כי לא ייצא מזה שלום, זה לא רציני", אמרה האם השכולה. "משא ומתן היה הרבה פעמים ולא יצא ממנו דבר".

 

האם סיפרה עוד כי ביום חמישי האחרון התקשרו אליה מהביטוח הלאומי, אך הרבה לפני זה היא הבינה מהתקשורת שעומדים לשחרר את רוצחי בנה. "ידעתי מיד שמדובר בהחלטת ממשלה, אבל לא היה לי כוח להילחם כי ידעתי שזה לא יעזור. הבטן מתהפכת והחדשות מעלות את כל הזיכרונות שמציפים אותי. היו לי שני בנים ונשארתי עם בן יחיד. אני חיה כל הזמן עם הכאב ופחד שיקרו עוד אסונות".

 

בוועדה שקבעה את זהות המשוחררים חברים השרים משה (בוגי) יעלון, ציפי לבני ויעקב פרי, וכן ראש השב"כ, נציב שירות בתי הסוהר, נציגי משרד המשפטים, צה"ל וגורמים נוספים.

 השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ', החבר בוועדה, לא השתתף בגלל נסיעה לרוסיה. בפני הוועדה הוצגו רשימות של שב"כ, ושמות האסירים פורסמו לציבור בהמשך הלילה. לפי גורם מדיני, במהלך הישיבה הוחלפו חלק מן השמות. לדברי הגורם המדיני, "המהלך נועד לחזק את אבו מאזן".

 

טרם פרסום השמות נמסר ממשרד ראש הממשלה כי "רשימת האסירים תפורסם באתר שירות בתי הסוהר לאחר שהודעה תימסר למשפחות השכולות. ברשימה שאושרה 14 אסירים שיועברו לעזה ו-12 ליהודה ושומרון. שמונה מהאסירים ברשימה אמורים היו להשתחרר בשלוש השנים הקרובות. שניים מהם היו אמורים להשתחרר בחצי השנה הקרובה. בדיון הודגש שאם אחד המשוחררים ישוב לפעילות עוינת נגד מדינת ישראל, הוא יוחזר להמשך ריצוי תקופת מאסרו".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הרגשה איומה". אלמנתו ובתו של משה בקר ז"ל
מומלצים