שתף קטע נבחר

10 עצות להפחתת הסיכון ללקות בהתקף לב

מחלות לב מהוות את הסיבה מספר אחת בעולם למוות, למרות המודעות לגורמים להן ולדרכי המניעה. ד"ר אודי בר מסביר איך אפשר לנסות ולהקטין את הסיכויים של כולנו ללקות בהתקף לב

מחלות לב מהוות עדיין וללא כל עוררין - גורם התמותה והתחלואה מספר אחת בעולם המערבי. למרות הנוכחות הרבה של מחלת הסרטן בתודעה הציבורית, עדיין היקף הנפטרים ממנה בעולם הוא קטן הרבה יותר מאשר ממחלות לב וכלי דם.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

מחלות לב - שאחד מן הביטויים הברורים והבולטים שלהן הוא התקף לב, נגרמות בגלל תהליך מתקדם של חסימה בכלי הדם המזינים את שריר הלב - טרשת עורקים. לקצב התקדמותה של טרשת העורקים ולסיכון ללקות בהתקף לב אחראים אמנם גם גורמים תורשתיים, אולם ידוע בבירור כיום כי לאורח החיים שלנו ולהרכב מזונותינו שמור התפקיד המכריע.

 

עוד מדריכים לחיים בריאים

תזונה מרפאה: 10 דיאטות ל-10 בעיות בריאות

זיהוי מוקדם: 10 עצות לטיפול הטוב ביותר לאנמיה

10 תוספי התזונה החשובים לשמירה על העור

  

במהלך העשורים האחרונים, בוצעו מחקרים רבים ותצפיות אוכלוסין ממושכות על ידי ובמימון ממשלות מדינות דוגמת ארצות הברית ובריטניה, על מנת לנסות ולהתחקות אודות השפעתם של הרגלי בריאות, תזונה ואורח חיים על בריאות התושבים. פעמים רבות, משתתפים בסקר שכזה מיליוני תושבים הממשיכים לדווח על מצב בריאותם, גם יותר משני עשורים ברציפות. 

 

מחקרי אוכלוסייה אלה כוללים שאלונים אישיים משתנים אודות הרגלי התזונה, המשקל, תחושות של סיפוק ואושר, מצבם הרפואי של המשתתפים ועוד נתוני בריאות וממולאים על ידי התושבים מדי שנה. מרבית התושבים ממשיכים לדווח למעשה עד ליום פטירתם או עד לסיומו של הסקר.

  

להלן עשר עצות חשובות ושימושיות המתבססות על מחקרים רבים ומחקרי אוכלוסין, שיעזרו לכם לנסות ולהקטין את הסיכון של כל אחת ואחד מאיתנו ללקות בהתקף לב.

   

1. ויטמין E

ויטמין אי הוא הוויטמין הראשון שהשפעותיו ותפקידו כנוגד חמצון נחקרו ביסודיות. מחקרים גדולים שנערכו בעבר בקרב עשרות אלפי עובדי מערכת הבריאות בארצות הברית ונמשכו שנים רבות הדגימו בבירור כי נטילה קבועה שלו מפחיתה באופן דרמטי את הסיכון ללקות בהתקף לב בקרב בריאים - מניעה ראשונית.

 

לאחר מכן הודגמה בהצלחה רבה אפילו יותר השפעתו החיובית על הפחתת הסיכון להתקף לב שני באלה שכבר עברו התקף לב בעבר- מניעה שניונית. המינונים של ויטמין אי שנתגלו כמועילים ללב ומפחיתים הסיכון ללקות בהתקף לב הם כאלה שאין כל דרך להשיגם מן המזון, אלא באמצעות תוסף תזונה בלבד.

 

אמנם עד ליום זה המינונים הדרושים של וויטמין אי ואחוזי השפעתו על צמצום הסיכון למחלות לב נמצאים במחלוקת בין החוקרים, אולם מסיכום מרבית המחקרים שבוצעו אודות וויטמין אי במהלך העשורים האחרונים - עדיין עולה רושם ברור כי לנטילת וויטמין אי כתוסף תזונה השפעה יוצאת דופן המגנה על הלב ומפחיתה הסיכון ללקות בהתקף לב.

 

המנגנון בו ויטמין אי תורם לבריאות ליבנו היא בין היתר במנגנון פעילותו כנוגד חמצון המעכב את חמצונו של הכולסטרול הרע- LDL ובכך מונע ממנו להפוך לרובד טרשתי.

 

מולקולות ה-LDL כולסטרול אינן הופכות לנדבך נוסף בהיווצרותו והתעבותו של הרובד הטרשתי אלמלא הן עוברות קודם לכן תהליכי חמצון על ידי רדיקלים חופשיים כגון אלה נמצאים בעשן סיגריות, זיהום אויר או כתוצר לוואי של תהליכי דלקת בגופנו.

 

מינונים וזהירות

בבריאים, כמניעה ראשונית מומלץ ליטול 400 יחב'ל (I.U) של ויטמין אי יחד או מיד לאחרי הארוחה המרכזית ביום. בקרב חולי לב שכבר עברו התקף לב אחד או יותר ההמלצה עומדת על מינונים גבוהים יותר שאותם רצוי לקבוע יחד עם רופא מטפל.

 

עם זאת, אחד מיתרונותיו וסגולותיו של וויטמין אי המשמשים אותו להגנה על ליבנו הוא יכולתו להשפיע כ"כמדלל דם" יעיל. ויטמין אי פועל במנגנון של עיכוב הצמתת טסיות הדם (טרומבוציטים), כך שהוא אסור לנטילה על ידי נוטלי התרופה קומדין.

 

בקרב נוטלי אספירין אין התווית נגד אולם בקשישים הוא עלול להחמיר הופעת שטפי דם תת עוריים (כתמים כחולים) בנטילה משולבת עם אספירין.

 

2. B6 B12 וחומצה פולית

B6  וגם B12 וחומצה פולית - שלושת הוויטמינים הללו המהווים חלק מקומפלקס ויטמיני B הם בעלי תפקיד חשוב בהקטנת הסיכון ללקות בהתקף לב.

 

ויטמינים אלה חיוניים, בין היתר לשמירה על רמות תקינות בדם של הומוציסטאין - חומצת אמינו הנוצרת בגופנו. בנוכחות רמות חסר, של כל אחד מן הוויטמינים הללו, עולה רמת ההומוציסטאין בדם והופכת בכך לגורם סיכון ידוע ומוכר למחלות לב והתקפי לב.

 

מעבר לכך, בכ- 15% מהאוכלוסייה הבריאה קיים מרכיב גנטי הגורם לעלייה מסוכנת ברמות ההומוציסטאין גם בנוכחות רמות תקינות של קבוצת ויטמינים זו.

 

את רמות ההומוציסטאין ניתן לבדוק במסגרת קופות החולים וכן כמובן את רמותיהן המדויקות של כל אחד משלושת הוויטמינים: B6, חומצה פולית ו- B 12. בנוכחות רמות חסר יש להשלים מיד המחסור על ידי נטילת הויטמינים כתוסף תזונה.

 

מינונים:

במרבית המקרים בהם זוהה מחסור בחלק מהוויטמינים הללו, ניתן להסתפק במינון סטנדרטי המוצע במרבית תוספי המזון המקובלים, אולם בקרב אלה הסובלים מרמות גבוהות במיוחד של הומוציסטאין או בקרב בעלי נטייה גנטית לכך, יש להגדיל המינונים בתיאום עם רופא מטפל עד להשגת התוצאות הרצויות בבדיקות הדם.

  

3. יין אדום

סגולותיו של היין האדום להפחתת הסיכון ללקות בהתקף לב ידועות מזה זמן רב. למעשה, מחקרי אוכלוסין שבוצעו בעבר הדגימו כי שתיית שתי כוסות יין אדום ליום בגברים וכוס אחת של יין אדום בנשים מפחיתה בבירור את הסיכון האישי ללקות בהתקף לב.

 

בקרב מרבית החוקרים מוסכם כיום כי היין האדום משפיע לטובה על בריאות הלב בזכות אחד ממרכיביו - הרזרבטרול. מוכר כנוגד חמצון בעל השפעה דומה לזו של וויטמין אי על האטת חמצונו של הכולסטרול הרע- LDL ובכך מונע את הפיכתו לרובד טרשתי.

 

עם זאת, שתיית אלכוהול אסורה בקרב נוטלי תרופות מסוימות וגם אינה רצויה בקרב חולי סוכרת. לאלה מכם אשר מסיבה כלשהי נמנעים משתיית יין אדום בכמויות המומלצות הרי שניתן כיום להשיג את הרזבטרול גם כתוסף תזונה המיוצר על ידי היצרנים השונים.

 

מינונים:

בהתאם לכמויות הרכיב הפעיל בתוסף המזון והמלצות היצרן.

 

שתי כוסות יין אדום ביום - מועילות (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
שתי כוסות יין אדום ביום - מועילות(צילום: בני דויטש)

  

4. דיאטה צמחונית

בהתבסס על סקרי אוכלוסייה נתגלתה יעילותה של הדיאטה צמחונית כבר לפני יותר משני עשורים. דיאטה צמחונית הוכחה כמאריכה את תוחלת החיים ומקטינה הסיכון להתקפי לב ומחלות כלי דם.

 

בשר בקר ועוף העשיר בשומן רווי מן החי, ידוע ומוכר כיום כגורם לעלייה ברמות הכולסטרול בדם, ומעלה בכך את הסיכון ללקות בהתקפי לב באופן ברור.

 

דיאטה צמחונית המבוססת על יצירת חלבון מלא מן הצומח (בהתבסס בין היתר על שילובי קטניות ודגנים) והכוללת דגים וביצים מפחיתה את רמות הכולסטרול הרע במנגנונים שונים - לרבות עושרה יוצא הדופן בסיבים תזונתיים (קטניות הן עתירות סיבים) וצמצום צריכת השומן הרווי מן החי .

 

מחקרים חדשים מדגימים כי גם מרכיבים נוספים הקיימים בבשר בקר מלבד השומן, כגון חומצת האמינו L - קרניטין, ונוספים תורמים ככל הנראה גם הם לסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם בקרב אוכלי הבשר.

 

מעניין לציין, כי על פי מחקרים היתרונות הבריאותיים הטמונים בדיאטה צמחונית לרבות והארכת תוחלת החיים - נותרים בעינם גם עם אכילת מנת בשר או עוף אחת לשבוע.

  

5. ניאצין

ניאצין, או בשמו הנוסף: וויטמין B3, היה בעבר אחד מהכלים המרכזיים שלנו ברפואה המערבית על מנת להפחית רמות כולסטרול בדם. מאז פיתוחן של התרופות ממשפחת הסטטינים להפחתת כולסטרול נס מעט ליחו.

 

עם זאת, כיום לאחר הכרתן של תופעות הלוואי העלולות להתלוות לטיפול בתרופות מסוג הסטטינים התלויות בין היתר גם במינון התרופה, צצים מחקרים חדשים המוכיחים שוב את יעילות נטילת תוסף ניאצין גם במשולב עם תרופות על מנת להפחית עוד ערכי כולסטרול ולעיתים גם על מנת לצמצם מינון התרופה או להפסיקה כליל.

 

חשוב לציין כי לנטילת ניאצין בניגוד לסטטינים נתגלתה גם השפעה חיובית על ערכי הכולסטרול הטוב ה- HDL , המשמש ל"ניקוי" דפנות כלי הדם ומקטין הסיכון למחלות לב.

 

מינונים ואזהרות:

ניאצין מיוצר כיום על ידי מרבית היצרנים בעולם במינונים משתנים. התאמת המינון נקבעת בין היתר בהתאם לערכי הכולסטרול ולמטרות היעד של הטיפול (למשל בקרב אלה שעברו התקף לב ההמלצה היא על שמירת רמות ה- LDL בטווחים נמוכים במיוחד לעומת האוכלוסייה הבריאה).

 

יש לדעת כי בנטילת ניאצין עלולה להופיע תופעה של פלאשינג- הסמקה ותחושות עקצוץ בעור העלולות להימשך דקות ארוכות ומופיעות בסמוך לנטילת התוסף. ניתן להשיג כיום גם תוספי ניאצין שאינם גורמים לתופעת ההסמקה האופיינית.

 

6. אומגה 3

מחקר האוכלוסין הגדול הראשון והגדול שהביא לגילוי תפקידם הדרמטי של חומצות השומן מסוג אומגה 3 על בריאות הלב התנהל אי שם באלסקה בקרב שבטי האסקימוסים במהלך שנות השמונים.

 

לחוקרים נתגלתה העובדה המפתיעה כי בקרב האסקימוסים – פשוט אין מחלות לב והם אינם מתים מהתקפי לב !  נתון יוצא דופן זה נחקר רבות עד שרק במהלך שנות התשעים התחלנו להבין כי מזונם המוגבל למדי של האסקימוסים המבוסס ברובו ולעיתים ככולו על דגי מים עמוקים, והמהווה מקור עשיר לחומצות שומן מסוג אומגה 3 הוא האחראי על בריאות ליבם של האסקימוסים.

 

כמובן שמאז ועד היום לחומצות השומן מסוג אומגה 3 נתגלו יתרונות בריאותיים נוספים רבים וכן נתגלו המנגנונים הספציפיים בהם הן שומרות על בריאות הלב.

 

חומצות שומן מסוג אומגה 3 מביאות להפחתת רמות הטריגליצרידים בדם (גורם סיכון למחלות לב בדומה לכולסטרול ושאינו מגיב לטיפול תרופתי בסטטינים) וכן גורמות להפחתת תהליכי דלקת הלוקחים חלק פעיל בהתהוותו של הרובד הטרשתי. הגדלת צריכת דגי מים עמוקים, לרבות דגי סלמון וטונה לשלוש פעמים בשבוע לפחות היא בעלת תפקיד מפתח כיום בתפריט מאוזן להקטנת הסיכון להתקפי לב ומחלות דם.

 

במצבים מסוימים אין אפשרות להגיע למינונים הדרשים מן המזון ואז אפשר לעבור לנטילת חומצות השומן בכמוסות.

 

מינון וזהירות:

גם לתוספי אומגה 3 יעילות רבה ב"דילול הדם" עובדה האוסרת נטילתם בקרב נוטלי קומדין. עם זאת, בקרב נוטלי אספירין אין התווית נגד.

מינונים: מינון טיפולי נקבע על פי ריכוז חומצות האומגה מסוג EPA וDHE בתכשירים השונים ובהתאם למחלות רקע נוספות, פרופיל תזונתי, רמות הטריגליצרידים וכמובן מטרות היעד לטיפול.

 

7. האזנה למוסיקה

מחקר שהוצג באחד מהכנסים השנתיים של איגוד רופאי הלב בארצות הברית לפני שנים ספורות הדגים כי האזנה למוסיקה אהובה, מכל סוג שהוא, תורמת להרפיית דפנות כלי הדם- למעשה ממש בדומה לפעילות ספורטיבית.

 

הרפיית דפנות כלי הדם היא חיונית על מנת להפחית את לחצי הדם המהווים גורם סיכון ידוע למחלות לב. הרפיית כלי הדם חיונית גם כדי למנוע ספאזם –התכווצות של דפנות כלי הדם הקטנים המספקים את שריר הלב המהווה לעיתים הגורם הישיר והמיידי להתקף לב.

 

לחוויית ההאזנה למוסיקה נתגלו בשנים האחרונות יתרונות בריאותיים רבים, בין היתר גם בשיפור תהליכים קוגניטיביים, אולם גילוי החשיבות שבהאזנה למוסיקה גם לשם שמירה על בריאות הלב היא כלל חשוב שקל ומהנה לשמור.

 

מינונים וזהירות:

תוצאות המחקר וגם אחרים שנערכו בעקבותיו ממליצים על הקשבה למוסיקה אהובה כחלק מאורח החיים ושגרת היום ואינם מצביעים על סיכונים בריאותיים מיוחדים (למעט אולי מריבות עם השכנים).

  

8. חופן אגוזים

צריכה יומית של חופן אגוזים מכל הסוגים, שקדים, פיסטוקים ואפילו בוטנים נתגלתה גם היא במחקרי אוכלוסייה כמקטינה את הסיכון האישי של כל אחת מאיתנו ללקות בהתקף לב.

 

אמנם השמועה אודות אגוזי מלך וחשיבותם לבריאות נפוצה מזה כבר בציבור, אך המחקרים מראים כי היתרון הבריאותי ללב טמון גם בכל אחד מסוגי האגוזים האחרים וגם תקף לאלה הקלויים.

 

מינונים:

חופן אחד ביום של אחד ממיני האגוזים והשקדים - אפילו קלוי. המלצה-להעדיף ללא מלח. תופעות לוואי: נסחפתם - השמנתם.

 

צריכה יומית של האגוזים תורמת בהפחתת הסיכון ללקות בהתקף לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צריכה יומית של האגוזים תורמת בהפחתת הסיכון ללקות בהתקף לב(צילום: shutterstock)

  

9. הפחתת השמנה בטנית

הופעתה של השמנה בטנית- כרס, גורמת להופעתה של - תסמונת מטבולית, בעיקר בקרב גברים, המהווה גורם סיכון ידוע ומובהק להתקפי לב. עצם הופעתו של ריכוז שומן באזור מרכז הגוף, יוצר בגופו של הגבר שרשרת תהליכים אשר גורמים בין היתר להופעת סוכרת, יתר לחץ דם וכן עלייה תלולה ברמות הכולסטרול וסיכון מוגבר ללקות בהתקף לב.

 

גם בנשים ההשמנה כרוכה בסיכונים בריאותיים מגוונים אולם הן אינן מפתחות את התסמונת המטבולית בדומה לגברים. על מנת להפחית הסיכון האישי המוגבר בקרב גברים למחלות לב וכלי דם יש חשיבות רבה להפחתת היקף המותניים מהר ככל שניתן, על ידי שילוב תפריט תזונתי הולם ופעילות גופנית.

 

10. ספורט

גם בכל הנוגע לבריאות הלב לפעילות גופנית אין באמת כל תחליף של ממש. פעילות גופנית סדירה מהווה את אחד מהגורמים היחידים המוכרים לנו כיום (בנוסף לניאצין) לשם העלתו של הכולסטרול הטוב- HDL החיוני לשם "ניקוי" דפנות כלי הדם והקטנת התקדמותו של הרובד הטרשתי.

 

פעילות גופנית מביאה גם להפחתת אחוזי השומן בגברים וצמצום השפעותיה של התסמונת המטבולית. לפעילות גופנית סדירה חשיבות נוספת לבריאותנו כגורמת גם לשינוי בקצב המטבוליזם שלנו במנוחה (BMR) עובדה המאפשרת לנו להמשיך ולרזות גם כשאיננו מתאמנים וכן מחקרים גילו כי לכושר הגופני חשיבות רבה יותר לתוחלת חיינו מאשר למשקלנו בלבד.

 

מעבר להשפעותיה הגופניות של פעילות ספורטיבית, נתגלה כי היא גם בעלת השפעה מרחיקת לכת על מצב הרוח ותורמת להפחתת רמות הדחק האחראיות גם הן על קצב התקדמותו של הרובד הטרשתי ועל הסיכון האישי שלנו ללקות בהתקף לב.

 

הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית 





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך אפשר לנסות ולהימנע מהתקף לב
צילום: shutterstock
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר אודי בר
צילום: איליה מלניקוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים