שתף קטע נבחר

מאוהלים לבקתות: תומכי מורסי לא מוותרים

אמש התחדשו העימותים בין תומכי הנשיא המודח במצרים למתנגדיו ואדם אחד אף נהרג. על אף איומי המשטר לא נראה שהמפגינים מתכוונים להתפזר בקרוב. הם פוקדים את מוקדי ההפגנות ברבבותיהם מדי יום ביומו, ועד כה לא ניכר שהמאמצים למו"מ נושאים פרי. עד מתי?

חבר באחים המוסלמים נורה למוות ולפחות 11 אחרים נפצעו בעימותים אלימים שפרצו אתמול (יום ג') בין המחנות בקהיר. כך אמרו מקורות ביטחוניים. לפי האחים המוסלמים, השוטרים לבשו לבוש אזרחי וירו לעבר המפגינים.

 

עוד חדשות בעולם:

 

אלפים מתומכיו של הנשיא המודח מוחמד מורסי צעדו אתמול לעבר משרד הפנים. אחרים התעמתו עמם ואף יידו לעברם בקבוקים ואבנים וקראו להם "טרוריסטים". המשטרה ריססה גז מדמיע והרגיעה בכך את הרוחות הסוערות. בשעות היום נאספים כעשרת אלפים מפגינים, אך לקראת הערב כבר נאספים כ-40 אלף איש. רובם אזרחים עניים מאזורים נידחים ולא מערים גדולות, אותם אזורים שמורסי התכוון ככל הנראה לשפר את המצב בהם.

 

בשני המוקדים שבהם מתאספים תומכיו של מורסי שורר שקט יחסי, אף שהממשלה דורשת שהם ישימו קץ לשביתת השבת שלהם הנמשכת זה יותר משישה שבועות. יותר מ-300 בני אדם נהרגו עד כה מאז שמורסי הודח לפני כחודש וחצי, בהם עשרות מתומכיו, אשר נהרגו על ידי כוחות הביטחון.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תומכיו של מורסי כלל אינם חוששים. במקום להתפנות הם דווקא מחליפים את האוהלים שלהם בבקתות עץ. הם אומרים שמחאתם שקטה ותסתיים רק כאשר מורסי יוחזר לנשיאות. אחד הדוברים במקום אמר: "נישאר כאן ככל שנצטרך". מפגין בן 19 הוסיף: "כל אחד כאן יגיד לכם שהוא מוכן למות למען המטרה הזאת".

  

גורמים בכירים שואפים להימנע מעימותים עקובים מדם שיפגמו במאמצי הממשלה הנוכחית להוכיח שהיא לגיטימית. זאת בזמן שכוחות הביטחון ובהם הצבא חוששים לנחול מפלה אל מול האחים המוסלמים ומעוניינים לנקוט צעדים.

 

עד כה נמנעה הממשלה מלפנות את שביתות השבת של האחים המוסלמים בקהיר. ההתקדמות היחידה היא זו של הממסד הדתי העליון, אל-אזהר, אשר תחת חסותו נערך משא ומתן בין הצדדים. עם זאת, הירי והעימותים שהתחדשו הלילה מראים שמצרים עודה מפולגת לחלוטין. גם המאמץ של אל-אזהר מורכב, כיוון שטינה שוררת בין האחים לשייח אל-אזהר, אחמד א-טייב, אשר תמך בהדחת מורסי על ידי הצבא. האחים המוסלמים אף טענו שכלל לא הוזמנו למו"מ זה, אולם הם יהיו מוכנים להשתתף בשיחות - בתנאים שלהם. כך דיווח אתמול "האינדיפנדנט" הבריטי.

 

בכיר באחים המוסלמים, פריד איסמאעיל, אמר שלדעתו משרד הפנים לא יפנה אותם בכוח מחשש שיהיו קורבנות: זה יהיה פשע גדול שיתווסף לפשעים שכבר בוצעו, כיוון שיהיו הרוגים רבים. יש שם המוני אנשים, משפחות שלמות – גברים, נשים וילדים". פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטה האמריקנית בקהיר הסביר: "זו לא שביתת שבת רגילה. זהו הכוח הפוליטי המאורגן ביותר במדינה, והמשטרה יודעת שמחיר פיזורו יהיה גבוה". דרישה מרכזית של המפגינים היא לשחרר בכירים באחים המוסלמים שהואשמו בהצתת אלימות.

 

מורסי ובכירים נוספים באחים המוסלמים נתונים כעת במעצר לאחר שהודחו על ידי הצבא בתמיכת אזרחים רבים. מתווכים בינלאומיים אומרים שעל האחים להבין שמורסי לא ישוב לכהן, אולם אמרו גם שיש לשתף את האחים בתהליך הפוליטי. יתרה מכך, ארצות הברית דחקה אמש בממשלה הזמנית במצרים "לתת לאנשים להפגין, הדבר חשוב למען התהליך הדמוקרטי. אנו עוקבים מקרוב אחר המתרחש ומודאגים מהאלימות".

 

במקביל מינה אתמול הנשיא הזמני עדלי מנסור 20 מושלים במקום כאלה שמינה מורסי, אשר חלקם כבר עזבו את משרתם כדי להצטרף למחאות למען נשיאם המודח בקהיר. גורמים איסלאמיסטים הביעו חוסר שביעות רצון מהצעד הזה. לטענתם, בממונים יש יותר מדי קציני צבא ומשטרה מתקופתו של חוסני מובארק, ועל כן הם חוששים שמשטר האוטוקרטים של מובארק שב ומתחדש.

 

פרט לאתגר המשמעותי הזה, ניצבת הממשלה בפני אתגרים נוספים – המצב הכלכלי והמצב הביטחוני בחצי האי סיני. אמש נפצעו ארבעה חיילים בפיצוץ בחצי האי. חמושים תוקפים בתדירות גבוהה חיילים ושוטרים, והאלימות באזור גברה מאז הדחת מורסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תומכי מורסי (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים