שתף קטע נבחר

רילוקיישן לעמק הסיליקון: יותר יקר ממה שחשבתם

עבודה בחו"ל היא חלום של לא מעט אנשים, אבל כמי שחי עם משפחתו בעמק הסיליקון בארה"ב אני יכול לומר לכם: חברים, יקר פה. עם רמת הכנסה של 150 אלף דולר בשנה - אתם עלולים לרוקן את החסכונות שלכם

רילוקיישן הוא חלום של לא מעט אנשים, אבל כמי שעבר לחיות עם משפחתו בעמק הסיליקון בארה"ב, אני יכול לומר לכם: חברים, יקר פה. ראו הוזהרתם - החיים פה טובים רק אם יש לכם כסף.

 

עוד על רילוקיישן - בערוץ קריירה

 

בסוף 2006 נקנתה החברה בה עבדתי על ידי החברה האמריקאית סאנדיסק. תוך מספר חודשים הייתי בין העובדים הראשונים שעברו למשרדי החברה בקליפורניה, ביחד עם משפחתי. כמי שנהג לטוס כמעט כל חודש במסגרת העבודה לארה"ב, אסיה או אירופה, ציפיתי שהמעבר יהיה די קל עבורי וקשה למשפחה. אבל הסתבר שהמעבר היה קשה לכולנו. 
 

כשהפטנזיה הופכת למציאות

האתגרים במעבר הם רבים וההבדלים התרבותיים עמוקים ומפתיעים. אחת ההפתעות הגדולות היתה ההבדל בין הפנטזיה לגבי החיים הטובים והנוחים בארה"ב, לעומת המציאות היקרה להחריד של עמק הסיליקון. ככלל, משפחה עם שניים-שלושה ילדים צריכה לפחות 150 אלף דולר ברוטו בשנה - וגם זאת בתנאי שהילדים לומדים בבית ספר ציבורי. למה כל כך הרבה? ובכן:

 

משפחת טל. הגענו עד לכאן, לא נטייל? (אריה טל) (אריה טל)
משפחת טל. הגענו עד לכאן, לא נטייל?(אריה טל)

 

השכרת בית בן שלושה חדרי שינה ואפילו דירת קומפלקס באזור עתיר ישראלים, תעלה לכם 2,800 דולר בחודש עם הרבה מאוד מזל, אך הרבה יותר סביר שהסכום יעמוד על 3,500 דולר ואף הרבה יותר. על זה תוסיפו שני כלי רכב שעלותם כ-500 דולר בחודש ללא ביטוח, ובהנחה שלפחות אחד מהם משומש ושלא קונים משהו מפואר. הביטוח לכלי הרכב יעמוד על 200 דולר בחודש. 

 

נמשיך: עלות כבלים ותקשורת - בין 200 ל-350 דולר בחודש, מים - 200-100 דולר בחודש, חשמל וגז - 200-100 דולר בחודש, ואם תרצו שהילדים ילמדו בגן או בבית ספר יהודי, דעו שאלה חייבים להיות פרטיים ויעלו לכם בין 900 דולר לחצי יום (8:30 - 12:00), ל-1,700 דולר ליום שלם עבור כל זאטוט - כן כן, בדומה לאוניברסיטה פרטית יוקרתית.

 

אני לא מתיימר לנקוב בסכום מדויק, אבל תוכלו להיווכח בעצמכם שאם לא רצים להתפשר בצורה מהותית על איכות החיים, שלא לומר "להתכלב", אז צריך כ-6,000-4,500 דולר נטו בחודש, וזה עוד לפני שקניתם אוכל, ביגוד, מוצרי אלקטרוניקה ועוד ועוד, ולפני שחשבתם איך לממן את כל הטיולים שאתם זוממים לבצע בזמן השהייה באזור.

 

על מסים ואשראי

רגע, לא סיימנו. חשוב לדעת שהמע"מ עומד בקליפורניה על 9.25% ושמשלמים פה מסים ישירים (מהמשכורת) לשלוש רשויות: מס הכנסה פדראלי (לארה"ב), מס הכנסה למדינה (לקליפורניה), וביטוח לאומי. ביטוח לאומי מהווה 5% מההכנסה, אך הוא נגבה רק עד שכר של 110 אלף דולר. כך שאם מרוויחים יותר - הביטוח הלאומי מהווה בפועל פחות מ-5%. יש עוד כל מיני ניכויים קטנים יותר לביטוחי בריאות שונים ומשונים, כך שהסך הכללי של המיסוי מגיע לכ-30%-40% מהברוטו שלכם בשנה.

 

עמק הסיליקון. מציאות היקרה להחריד (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
עמק הסיליקון. מציאות היקרה להחריד(צילום: Shutterstock)

 

כמובן שיש דרכים שונות ומשונות להקטין את חבות המס, אך מומלץ להיוועץ ביועץ מס מקומי ורצוי מאוד לבחור בישראלי לשעבר, שידבר אתכם עברית ויבין מאיפה אתם באים ומה אתם רוצים. בכל מקרה, כל תושב חייב למלא ולהגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. כשכיר מושבע זו הייתה לי הפעם הראשונה שנעזרתי ביועץ מס לצרכי האישיים.

 

האשראי הוא נושא מסובך בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, שכן צריך לנהל אותו כל הזמן. כל חברה עם כסף ברמה מספקת מנפיקה כרטיס אשראי כדי לייצר מהכסף עוד כסף, ולכן נדרש שירות דירוג אשראי חיצוני, שעוקב ומדרג את האשראי של כל אדם בארה"ב.

 

כשאתם נוחתים אין לכם דירוג אשראי בכלל. בנוסף, אין אפשרות לשלם בתשלומים (Financing). אפשר אמנם לדחות את התשלומים מול חברת האשראי בתמורה לתשלום ריבית, אך בית העסק לא יאפשר לכם זאת, למעט אם מדובר בקנייה יקרה כמו בתחום הרכב או המחשבים.

 

אך גם במקרה של רכישת מכונית, יבדקו קודם כל את דירוג האשראי שלכם ורק אחר כך יתנו לכם קרדיט. אם דירוג האשראי שלכם טוב – הריבית תהיה נמוכה עד אפסית, אך ככל שהדירוג גרוע יותר - תשלמו יותר ריבית. אם אין לכם עדיין דירוג אשראי או שהדירוג גרוע - תהיו מוכנים לשלם במזומן בבקשה ורצוי בצ'ק בנקאי.

 

עמק הסיליקון. פישלתם? הכינו את המזומנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עמק הסיליקון. פישלתם? הכינו את המזומנים(צילום: shutterstock)

 

דעו כי אם לא תשלמו חשבונות/תשלומים בזמן אתם עלולים להיחשב ללווים מסוכנים וכשתזדקקו להלוואה, סביר שתשלמו המון ריבית או שכלל לא תקבלו הלוואה או כרטיס אשראי. המשמעות היא שאתם אחראים לדירוג האשראי שלכם, אז שלמו בזמן את חשבון כרטיס האשראי, את החזרי ההלוואות (בעיקר לכלי רכב ולדירה), את המסים ואת שכר הדירה.

 

עוד דבר שלא כולם יודעים הוא, שאין משמעות לתאריך הרשום על הצ'ק: מרגע שמסרתם צ'ק לאדם כלשהו, הוא יכול להפקיד אותו והבנק יפדה אותו מיד. במילים אחרות, לעולם אל תתנו כאן צ'ק דחוי כי אין פה חיה כזאת.

 

טלפונים ופנאי

באשר לתקשורת - החבילות הבסיסיות לטלפון קווי וטלפון סלולרי יקרות מאוד. אנחנו משלמים 150 דולר לחודש תמורת שני קווים סלולריים (כולל DATA מוגבל של 2GB לקו) - שזה הרבה יותר יקר מאשר בארץ. כאן משלמים על טקסטים נכנסים בדיוק כמו על טקסטים יוצאים כך שרצוי לקחת חבילה שכוללת טקסטים ללא הגבלה (כלול במחיר). 

 

בני הזוג טל. אפשרי למשפחה עם ילדים, אבל צפוף (אריה טל) (אריה טל)
בני הזוג טל. אפשרי למשפחה עם ילדים, אבל צפוף(אריה טל)

 

ומה עם הורדות של מוזיקה, סדרות וסרטים? בארה"ב כולם קונים תכנים שכן המחירים סבירים מאוד וההיצע גדול מאוד, כך שלא משתלם להסתכן בהורדות. לרוב אפשר לעשות מנוי חודשי ולראות תכנים ללא הגבלה דרך האינטרנט. את המוסיקה רוכשים בעיקר דרך iTunes של Apple או דרך אמזון, ואילו סרטים וסדרות אפשר לשכור דרך האינטרנט באמצעות Netflix, Hulu או חברות הכבלים.

 

אז כמה כסף יישאר לכם?

בצד כל זאת יש לזכור כי לא רק ההוצאות גבוהות יותר בארה"ב - אלא גם השכר גבוה יותר. אז כמה כסף בעצם יישאר לכם בשורה התחתונה, לאחר שמנכים את ההוצאות השוטפות? ובכן, ממשכורת של כ-150 אלף דולר ברוטו בשנה יש להניח שיישאר לכם קצת פחות מ-100 אלף דולר נטו לאחר תשלום המסים. מהסכום הזה יש להפחית את ההוצאות השוטפות החודשיות.

 

מה שנשאר צריך להספיק לשנה שלמה של אוכל, (עולה כמו בארץ), דלק (חצי מחיר מישראל), קניות (זה דווקא די זול כאן), טיולים (הגעתם עד לכאן - לא תטיילו?), בילויים (מקדונלד'ס זה לא בילוי) ועוד.

 

מניסיוני, למשפחה עם ילדים זה בהחלט אפשרי, אבל צפוף. ומה אם רוצים לתת לילדים חינוך יהודי? במקרה כזה תצטרכו לשלוח את הילד לבית ספר פרטי, כך שאפשר להניח שתרוקנו את החסכונות שלכם. ועדיין לא דיברנו על כך שההפרשה לפנסיה הרבה יותר קטנה כאן מאשר בארץ (המעסיק מפריש רק עד 3%), כך שעליכם גם לדאוג לחסוך לפנסיה בעצמכם מתוך תקציב זה.

 

אז מה המסקנה? היא לגמרי תלויה בכם. אם אתם רווקים, או נשואים בלי ילדים, אתם יכולים לחסוך יפה ממשכורת של 130-120 אלף דולר בחודש. אבל אם יש לכם ילדים בגילאי הגן, רצוי להרוויח לפחות 150 אלף דולר בשנה ומעלה, כאשר יש לקחת כמובן בחשבון את יכולת ההשתכרות של בן הזוג. אחרת תאלצו להתפשר על ערים הרחוקות מריכוזי הישראלים באזור ולהסתפק בבתי ספר ציבוריים. 

 

כל זה לא נועד להרתיע או לשכנע. רילוקיישן לעמק הסיליקון הוא חוויה נפלאה, מרחיבת אופקים ומחנכת לסובלנות ולקבלה של האחר. המטרה היא להראות לכם את המציאות כפי שהיא נראית באמת לאחר שיורדים מהמטוס ועוברים מעולם החלומות. המצב בשטח הוא לרוב יותר יקר ממה שחושבים, וזאת במדינה שבה אסור לכם להיכנס למינוס - אחרת לא תקבלו אשראי גם אם תתחננו, לפחות בהתחלה.

 

אז תבואו, כיף פה, רק לפני כן תעשו לעצמכם טובה: תבדקו טוב טוב לכמה כסף אתם זקוקים כדי לנהל את רמת החיים שאתם מורגלים בה, ותוודאו שההצעה הכספית שקיבלתם מתאימה לעלויות המחייה הצפויות לכם. ושיהיה בהצלחה.

 

הכותב הוא דירקטור בחברת סאנדיסק ומחבר הספר "רילוקיישן בייבי! "


פורסם לראשונה 17/08/2013 10:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עמק הסיליקון. יקר פה
צילום: shutterstock
אריה טל
משפחת טל. המעבר היה קשה לכולם
אריה טל
מומלצים