שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות
    יוצאים עם הילדים לבילוי? במקום לקחת אתכם שקיות מלאות בממתקים עם קלוריות ריקות, הגיע הזמן לקחת פירות. הדיאטנית יעל דרור מסבירה מה יתרום כל פרי לבריאות של ילדיכם - ומציעה רעיונות שישכנעו אותם לאכול

    עונת הקיץ היא מקסימה וטעימה ומשלבת בתוכה מגוון גדול של פירות עונתיים, המיוחדים לחודשי החום. פירות הקיץ עשירים ביתרונות תזונתיים ויכולים להוות תחליף בריא וטעים במקום אכילה של חטיפים וממתקים. לא משנה איפה אתם נמצאים, בבריכה, בים, בחופשה, בנסיעות ואפילו בבית - שילוב פירות העונה בצורה נכונה יכול להיות פתרון נכון מאוד לימים החמים, במיוחד עבור ילדים צעירים, אותם מומלץ לחשוף למגוון האפשרויות של פירות העונה, עם דגש על הכמות הנכונה.

     

    הכנו עבורכם שלל המלצות מפתות - שגם אתם וגם הילדים תוכלו ליהנות מהם.

     

    למה הכוונה ב"מנת פרי"?

    "מנת פרי" מוגדרת מבחינה תזונתית ככמות שמכילה 50-60 קלוריות עם תכולה ממוצעת של 10-12 גרם פחמימות. הפחמימות במרבית

    המקרים הן פחמימות זמינות לספיגה וקלות לעיכול. ניתן גם למצוא כמות יפה של סיבים תזונתיים במרבית הפירות (במיוחד בקליפה). ניתן לשלב מה עד שתיים של פירות בתפריט היומי של הילד. בפועל, לכל פרי יש את הכמות שלו כדי להתאים מבחינה תזונתית ל "גודל מנה".

     

    איך אפשר לדעת? להלן כמה דוגמאות למנות פירות הקיץ ולצורות הגשה שמתאמות במיוחד לילדים. שימו לב שבחלק גדול מהמקרים, חיתוך הפרי יקל על הילדים להחזיקו ולאכול אותו, יותר מאשר אכילה של הפרי בשלמותו. כך גם תוכלו לתכנן בקלות ולהתאים את "גודל המנה" המתאימה לילד.

     

    קיפודי מנגו

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    המנגו הוא פרי עסיסי עם מתיקות חזקה ועשירה בטעם נהדר. המנגו הוא פרי טרופי, עשיר בוויטמין C, ויטמין A, חומצה פולית, אשלגן וסיבים תזונתיים.

     

    מהי מנה? כמות של חצי מנגו גדול או מנגו אחד קטן (גודל אגרוף) נחשבת למנה (100 גרם).

     

    הצעה כייפית להגשה: "מנגו-קיפוד": חותכים את המנגו בצורה של חצי עיגול, חותכים בתוכו בעזרת סכין ריבועים ומקמרים את המנגו כלפי מעלה. באופן הזה הריבועים בולטים החוצה ונראים כמו קוצים של קיפוד. קל ונוח לילדים להחזיק ולאכול ישר מהקליפה, וזו בדיוק גודל מנה.

     

    סירות אפרסק

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    האפרסק הוא פרי נהדר בעל קליפה מעט שעירה עם תכולת פרי מתוקה, בגווני צהוב או לבן, בהתאם לזן הפרי. הוא מכיל אשלגן וסיבים תזונתיים.

     

    מהי מנה? אפרסק בגודל אגרוף בינוני נחשב לגודל מנה אחת. שימו לב שכיום חלק מהאפרסקים מגיעים בגדלים הרבה יותר גדולים ולכן פחות מתאימים להיחשב כ"גודל מנה". ניתן במקרים אלו להגיש מראש לילד רק חלק מהאפרסק ולא את כולו (150-180 גרם).

     

    הצעה כייפית להגשה: לחתוך את האפרסק לפרוסות הדומות ל"סירות". למי שמפריעה הקליפה השעירה, אפשר להוריד אותה לפני ההרגשה. רבעים/שמיניות של "סירות-אפרסקים" מתאימות במיוחד להחזקה על ידי ילדים ומקלות עליהם את האכילה. יש הקוראים להם "חיוכי- אפרסק" במקום סירות.  

     

    כדורי אבטיח

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    המלך הבלתי מעורר של פירות הקיץ הוא האבטיח. הוא גדול, אדום ומאוד עסיסי. האבטיח עשיר בנוזלים ובסוכרים זמינים. בנוסף הוא מכיל נוגדי חמצון חשובים ממשפחת הקרטנואידים שהבולט מבניהם הוא הליקופן.

     

    מהי מנה? כמות השווה לכוס וחצי קוביות אבטיח או פלח אבטיח בינוני בעובי של שני ס"מ (200-250 גרם אבטיח ללא קליפה).

     

    הצעה כייפית להגשה: השתמשו בכפית עגולה קטנה המיועדת ליצירת כדורים במזון (כמו כף גלידה אך קטנה יותר) וצרו כדורי אבטיח קטנים. מדדו כמות של כוס וחצי והגישו בקערה המתאימה לאכילת ילדים.

     

    משולשי מלון

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)
     

     

    אם הכתרנו את האבטיח ל"מלך" של עונת הקיץ, אז המלון הוא חלק מבית המלוכה, אולי אפילו ה"נסיך". המלון עסיסי, בעל מתיקות חזקה ואחוז נוזלים גבוה. ישנם כמה סוגים של מלונים, כאשר המלון הצהוב-כתום מכיל נוגדי חמצון מקבוצת הקרטנואידים, החשובים לבריאות הגוף והעור. המלון מכיל גם חומצה פולית, ויטמין A, ויטמין C ואשלגן.

     

    מהי מנה? כמות של כוס וחצי קוביות מלון או חצי מלון עגול קטן (בגודל של אשכולית, 200-250 מ"ג מלון ללא קליפה).

     

    הצעה כייפית להגשה: בדומה לאבטיח, ניתן להכין עיגולי מלון קטנים ולהגיש בהתאם לכמות המתאימה בעקרה. אפשרות נוספת היא להכין "משולשים" קטנים של מלון על ידי חיתוך פרוסות המלון וגם כאן למדוד את הכמות המתאימה לפני כוס וחצי ולהגיש. ניתן אף לערבב בין משולשי המלון וכדורי האבטיח לקבלת מגוון מעניין וטעים. במידה ויש לכם מלון עגול קטן, אפשר לחתוך אותו לחצי, לרוקן את הגרעינים ופשוט לאכול בכפית את הפרי ישר מהקליפה.

     

    סנדוויץ' ליצ'י

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    ליצ'י הוא פרי מיוחד מאוד ואקזוטי. הוא בעל קליפה אדומה מחוספסת שקל לקלף ומתחתיה מתגלה פרי לבן-שקוף רך וחלקלק עם גרעין חום גדול. הליצ'י נחשב לעשיר בוויטמין C (אפילו יותר מתפוז!), מכיל ויטמינים מקבוצת B, סיבים תזונתיים ואשלגן.

     

    מהי מנה? כמות של חמש-שש יחידות ליצ'י (כ-100 גרם ליצ'י שלם).

     

    הצעה כייפית להגשה: קלפו ביחד עם הילדים את הליצ'י, הוציאו את הגרעין ומלאו את החלל שהשאיר הגרעין בענב בגדול המתאים. כך תעשו לענב "סנדוויץ" ליצ'י מקורי, טבעי וטעים.

      

    קרטיב ענבים

     (צילום: shutterstock)
    (צילום: shutterstock)

     

    הענבים הם אולי הפירות הכי מזוהים עם עונת הקיץ. הם מתאימים מאוד לבילוים הקיציים בים, בבריכה ובחופשה, אך משתלבים נהדר בכל יום בבית. הענבים מכילים ויטמינים חשובים מקבוצת B, ויטמין C, מינרל המגנזיום וסיבים תזונתיים. הענבים חשובים מאוד לבריאות כיוון שהם מכילים חומרים נוגדי חמצון חזקים מאוד, השומרים על הגוף. מדובר במיוחד בפלבנואידים ואנתוציאנינים, הנמצאים בעיקר בקליפת הענב ובגרעינים.

     

    מהי מנה? 10-12 ענבים נחשבים למנה, תלוי בגודלם.

     

    הצעה כייפית להגשה: לשפד ענבים על שיפוד של עץ ולאכול אותם ישר מהמקל. אפשר להכין מראש שיפודים המכילים גודל מנה ולהגיש לילד מוכן לאכילה. ניתן כמובן, גם להכין ביחד אתו. אפשרות שניה היא להקפיא את הענבים מראש ולאכול אותם כ"קרטיב" טבעי מתוק במיוחד. עבור ילדים קטנים מומלץ לחתוך את הענבים לאורכם ולהגיש כ"סירות" קטנות הקלות לאכילה ובליעה.

     

    קוביות שזיפים

     (צילום: index open)
    (צילום: index open)

     

    השזיפים מגיעים בקיץ בשתי צורות: עגולים או מאורכים. גם התוכן של השזיפים צבעוני ויכול להעיד על הערך התזונתי השונה שלהם: ישנם שזיפים עם תוכן צהוב לעומת גוון אדום חזק. השזיף מכיל אשלגן ומעט חומצה פולית וויטמין C.

     

    מהי מנה? שזיף גדול או שניים קטנים נחשבים למנה. עבור חלק מהילדים דווקא השזיף קל יותר לאחיזה ואכילה בשל התאמתו לגודל כף היד של ילד.

     

    הצעה כייפית להגשה: חתכו את השזיפים לחצאים, הוציאו את החרצנים והגישו כ"סירות" קטנות. אפשרות אחרת היא לחתוך לקוביות קטנות שזיף אדום ושזיף צהוב, להגיש "סלט שזיפים חתוך דק" של שני הצבעים. הצבעים חזקים, הטעם עשיר ונוח לילד לאכול בכפית.

      

    הכותבת היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, יועצת מקצועית של "ענבי טלי"





     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה "במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות"
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שלום דוקטור
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים