שתף קטע נבחר

סתיו באמצע הקיץ? החצבים כבר פורחים

אוגוסט הלוהט אמנם בשיאו, אבל זה לא מפריע לחצב להופיע במרכז הארץ בפריחתו המרשימה. דני שדה יצא לטיול אופניים למצוא את "מבשר הסתיו" וגילה שהחגים באמת כבר פה

הסתיו עוד לא כאן ויש לנו עוד כמה שבועות טובים של חום מהביל, אבל מי שכבר מופיע במלוא הדרו הוא החצב שדי הקדים השנה.

 

אומרים שהחצב מבשר את בוא הסתיו, אבל האמת היא שזו מעין קלישאה והחצב בעיקר מבשר את בוא החצב. שאחרת איך בדיוק מסבירים שכבר בחודש יולי נראו בארצנו חצבים וזה עוד ממש רחוק מתחילת הסתיו, אפילו לפי לוח השנה העברי.

 

עוד פריחות בערוץ התיירות:

 

לאחר שמועות שהפרח התמיר כבר נראה במחוזות ארצנו מזה מספר שבועות, יצאנו חברי, יוסי, ואני לטיול אופניים במסגרת אחד מטיולינו השבועיים לחפש אחר "מבשר הסתיו" דווקא בקיץ.

 

אנחנו מכירים כמעט כל נקודה שבה פורחים חצבים בעונה, וכשאנחנו לא יודעים אנחנו פונים לכל מיני פורומים של משוגעים לחצבים. התחלנו לחפש את החצבים במקומות שמדי שנה אנחנו נוהגים למצוא אותם. אבל קשה היה המצב, ולא מצאנו חצב.

 

עד אתמול, כשנסענו לרכוב בין קיבוץ אייל וניר אליהו, אחרי שרמזו לנו שיש שם חצבים. רמזו, לא נתנו מיקום מדויק, אבל אכן היו שם חצבים. אחרי שהורדנו את האופניים, חבשנו את הקסדות והצטיידנו במצלמות, כולל אלה של הסלולרי, שהן הכי זמינות.

 

יצאנו מתחנת הדלק של ניר אליהו, על שפת הכביש, לכיוון כביש 6. ממש-ממש, באמצע השדה, כשהשמש בוששה לזרוח, עמדו להם זקופים כמה חצבים והתחננו שנבוא לצלם אותם. וכך התחיל הרומן שלנו, במשך כמה שעות, עם קבוצות של חצבים שהיו שם ואחר כך באזור מכון טיהור המים קרוב לניר אליהו.

 

הוא כבר כאן, למרות הקיץ החם. חצב ליד ניר אליהו (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
הוא כבר כאן, למרות הקיץ החם. חצב ליד ניר אליהו(צילום: דני שדה)

 

חוצב את דרכו באדמה

יש בו משהו בחצב, שמושך את העין: הגבעולים הארוכים והפרחים הבוהקים בשמש, בשילוב הדבורים שחגות סביבו ובאות למצוץ את הצוף שלו - משוות לחצב מראה בולט ואטרקטיבי. אומרים שאפשר לעשות מהחצבים משקאות אלכוהוליים, ולפי ריקוד הדבורים הן כבר שתו כמה כוסיות.

 

באתר מגדיר הצמחים, "צמח השדה", מתואר החצב כצמח ממשפחת השושניים, בעל בצל או פקעת (גיאופיט - בעלי איבר אגירה תת-קרקעי), שגדל בכל רחבי הארץ, מהחרמון ועד הרי אילת. שמו, אגב, ניתן לו כיוון שהבצל שלו חוצב את דרכו בתוך האדמה בעזרת שורשיו לאגירת מים.

 

החצב גדל בחודשים אוגוסט עד אוקטובר, כשמהלך החיים שלו למעשה נחלק לשתי עונות: זו של נובמבר, שבה יוצאים העלים ומתחיל השלב הווגטטיבי של חיי הצמח שמתנהל במשך החורף וראשית האביב, תקופה בה נוצרת התפרחת אך נותרת חבויה בתוך הבצל.

 

בעונה השנייה, באפריל, קמלים העלים וכל חלקי הצמח שמעל הקרקע מתים בסוף הקיץ (אוגוסט). אז עולה עמוד הפריחה וחל שלב הרבייה (הגנרטיבי) למשך שבועות אחדים ואחריו שוב אין לחצב כל חלק חי מעל פני הקרקע, למעט הזרעים.

 

חוצב את דרכו בתוך האדמה. זוג חצבים בקיץ (צילום: דני שדה) (צילום: דני שדה)
חוצב את דרכו בתוך האדמה. זוג חצבים בקיץ(צילום: דני שדה)

 

כל יום פרחים חדשים

עמוד הפריחה של החצב גבוה בין 180-70 ס"מ. הוא אינו מסתעף ועשרות פרחים (250-50) ערוכים לאור

חלקו העליון על עוקצים קצרים בשיבולת מוארכת. הפריחה מתחילה מלמטה וכל יום נפתחת קבוצה אחרת של כ-30 פרחים מעל לקודמים שמסיימים את פריחתם וקמלים.

 

החצב הוא צמחמוגן ועל כן קטיפתו אסורה בהחלט, במיוחד באזור המדבר - שם נשקפת סכנה לקיומו. אנא השאירו אותו בטבע, כדי שגם הבאים אחריכם יוכלו ליהנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני שדה
הביאו את הסתיו. החצב בפריחתו
צילום: דני שדה
מומלצים